Σύμφωνο Σταθερότητας: Σε σκληρή γραμμή οκτώ χώρες της Ε.Ε.

14 Σεπτεμβρίου 2021, 10:36 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Σύμφωνο Σταθερότητας: Σε σκληρή γραμμή οκτώ χώρες της Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας φέρνει μεν χαμόγελα στα χείλη των ιθυνόντων στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο και στη Φρανκφούρτη. Παράλληλα, όμως, επαναφέρει στην επιφάνεια το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, που φαίνεται ότι η εμπειρία της πανδημίας και οι επιταγές της πράσινης μετάβασης δεν πέτυχαν να γεφυρώσουν.

Σε non paper που διένειμαν οκτώ βόρειες και ανατολικές χώρες με πρωτοβουλία της Αυστρίας (οι υπόλοιπες είναι η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχία), υπογεγραμμένο από τους υπουργούς Οικονομικών τους, δίνεται έμφαση στην ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά την εκπνοή ισχύος στο τέλος του 2022 της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής, με την οποία ανεστάλη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «η μείωση των υπερβολικών δεικτών χρέους πρέπει να παραμείνει κοινός στόχος» και «η Συνθήκη [της Ε.Ε.] υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να αποφεύγουν τα υπερβολικά ελλείμματα». Οι χώρες που το συνυπογράφουν δηλώνουν ανοιχτές σε αλλαγές στους κανόνες, που θα τους απλοποιήσουν και θα ευνοήσουν τη «συνεπή, διαφανή και καλύτερη εφαρμογή αλλά και επιβολή» τους.

Οι «8» επίσης τάσσονται κατά της προτροπής του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και άλλων να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων προτού τεθεί εκ νέου εν ισχύι το ΣΣΑ.

«Δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση μεταξύ της απενεργοποίησης της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής και μιας πιθανής αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σημειώνεται. «Οι συζητήσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης απαιτούν άφθονο χρόνο και πρέπει να βασίζονται σε ευρείες διαβουλεύσεις από την Κομισιόν. Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα».

Το non paper των «8» συζητείται το Σάββατο στο Ecofin στο πλαίσιο μιας πρώτης, άτυπης διαβούλευσης για τη διαδικασία αναθεώρησης. Στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι η Κομισιόν θα επανεκκινήσει τη διαδικασία «μέσα στο φθινόπωρο» (υπενθυμίζεται ότι είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2020, αλλά είχε «παγώσει» λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας). Στην πράξη δεν αναμένεται να προχωρήσει σημαντικά έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.

Ο κ. Τζεντιλόνι, που υποστηρίζει τη χαλάρωση των κανόνων, παρότι συμφώνησε ότι η ποιότητα προέχει της ταχύτητας, τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις δεν αποτελούν ένα νέο κεφάλαιο στη συζήτηση της περασμένης δεκαετίας. Πρέπει, αντιθέτως, όπως είπε, να γίνουν στο πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει η οικονομική απάντηση στην πανδημία και οι απαιτήσεις των ευρωπαϊκών στόχων για την πράσινη μετάβαση.

Σε ερώτηση για τα επίπεδα δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη (ο κανόνας του ΣΣΑ αναφέρεται σε μέγιστο επίπεδο 60% του ΑΕΠ), ο Ιταλός επίτροπος ανέφερε ότι ο μέσος όρος σήμερα στην Ευρωζώνη είναι 100% του ΑΕΠ, επίπεδο που είναι «βιώσιμο», προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να μειωθεί. Υπενθύμισε επίσης ότι η βιωσιμότητα δεν κρίνεται μόνο από το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε κι αυτή στο Eurogroup, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξετάζουμε για τι χρησιμοποιείται το χρέος και ποιο είναι το κόστος εξυπηρέτησής του».

Η κα Λαγκάρντ, μιλώντας για τη στάση που θα τηρήσει τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ καθώς ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα και δείχνει αυξητικές τάσεις ο πληθωρισμός, είπε ότι ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι παροδική. Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ συνεπώς, όπως τόνισε, θα έχουν αυτό ως γνώμονα, παρακολουθώντας στενά τα δεδομένα για την εξέλιξη της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου εξέφρασε την ανακούφιση του Σώματος για την αποφυγή των αρνητικών σεναρίων που εξετάζονταν προ μηνών για ένα πιθανό κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων, καθώς θα ξεκινούσε η απόσυρση των οριζόντιων μέτρων στήριξης. Τόνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός για το συγκεκριμένο ζήτημα και πως «παρότι τα μέτρα θα είναι πιο στοχευμένα του χρόνου, η στάση θα παραμείνει υποστηρικτική».

 

Γιάννης Παλαιολόγος

Πηγή: kathimerini.gr