Βρετανία: Η κυβέρνηση μέτοχος σε δεκάδες start-ups

15 Σεπτεμβρίου 2021, 08:41 | Διεθνής Οικονομία

Βρετανία: Η κυβέρνηση μέτοχος σε δεκάδες start-ups

Η βρετανική κυβέρνηση κατέχει πλέον μερίδιο σε 158 νεοσύστατες επιχειρήσεις μετά τη μετατροπή σειράς δανείων που χρηματοδοτήθηκαν από φορολογούμενους, σε μετοχές, ανακοίνωσε η κρατική Βρετανική Επιχειρηματική Τράπεζα .

Η εφαρμογή έκδοσης εισιτηρίων Gig Dice FM, η μάρκα αναψυκτικών Gunna και ο πάροχος κιτ υπολογιστών DIY είναι μεταξύ των εταιρειών στις οποίες η κυβέρνηση κατέχει μετοχές.

Το Future Fund εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ως μέρος μιας προσπάθειας να υποστηρίξει τις βρετανικές επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τα lockdown της Covid-19.

Το πακέτο διάσωσης επεκτάθηκε τον περασμένο Ιούνιο για να συμπεριλάβει επιχειρήσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση μεταξύ Μαΐου 2020 και Ιανουαρίου 2021.

Η Βρετανική Επιχειρηματική Τράπεζα, η οποία διαχειρίζεται το λεγόμενο πρόγραμμα Future Fund, δήλωσε ότι έχει εκδώσει σε 1.190 εταιρείες μετατρέψιμα δάνεια αξίας 1,14 δισεκατομμυρίων στερλινών (1,58 δισεκατομμύρια δολάρια).

Από τα 158 δάνεια που έχουν μετατραπεί σε μετοχές, τα 90 είναι για εταιρείες με έδρα το Λονδίνο, ενώ μόνο τέσσερα είναι για επιχειρήσεις στην Ουαλία.

Ο Ken Cooper, διευθύνων σύμβουλος επιχειρηματικών λύσεων της British Business Bank, ανέφερε σε δήλωσή του: «Το Future Fund δημιουργήθηκε για να αυξήσει τη ροή κεφαλαίων σε καινοτόμες εταιρείες στο απόγειο της πανδημίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα μακροπρόθεσμη αξία για τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου .. ”

«Ως μέτοχος σε τόσες πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις, το Future Fund είναι σε καλή θέση να υποστηρίξει και να επωφεληθεί από τη συνεχή ανάπτυξή τους», πρόσθεσε ο Κούπερ.

 

Πηγή: ot.gr