''Απογειώθηκαν'' τα χρέη των αεροπορικών εταιρειών λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας

15 Σεπτεμβρίου 2021, 09:30 | Διεθνείς Αγορές

''Απογειώθηκαν'' τα χρέη των αεροπορικών εταιρειών λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας

Ολοένα και περισσότερα χρέη συγκεντρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες λόγω των ακυρώσεων που οφείλονται στη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Τα συνολικά χρέη της βιομηχανίας έχουν αυξηθεί κατά 23% από το 2020 στα $340 δισ., σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων αξίας $63 δισ. το 2021.

Πρόκειται για μια επιπλέον ένδειξη πως η βιομηχανία ενδέχεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του τέλους της υψηλής σεζόν του καλοκαιριού.

H EasyJet Plc και η Japan Airlines Co πρόσφατα ανακοίνωσαν νέα σχέδια χρηματοδότησης τα οποία αναμένεται να τις βοηθήσουν στο να επιβιώσουν της επεκταμένης κρίσης.

«Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα περιορισμού και καραντίνας των επισκεπτών» υπογράμμισε η Susannah Streeter, αναλυτής της Hargreaves Lansdown.

Αρκετές αεροπορικές επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων, αντικατοπτρίζοντας την περσινή κατάσταση και την «κούρσα για ρευστό» που είχε ακολουθήσει το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ιδού μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα:

-Η EasyJet άντλησε $400 δισ χρηματοδότησης μέσω ομολόγων παράλληλα με $1,7 δισ μέσω πώλησης μετοχών. Η χρηματοδότηση αναμένεται να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» κατά τη διάρκεια της καθ’όλα «νεκρής» χειμερινής σεζόν.

-Η Japan Airlines εξασφάλισε $2,7 δισ χρηματοδότησης μέσω ομολόγων και δανείων. Αναμένεται να τα χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης του στόλου της με Airbus A350-1000.

-H Qantas Airways έχει επίσης ανακοινώσει πρόγραμμα πώλησης ομολόγων της για την άντληση κεφαλαίων.

 

Πηγή: newmoney.gr