Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Alpha Bank – Στο 2,75% το αρχικό επιτόκιο

16 Σεπτεμβρίου 2021, 10:59 | Τράπεζες

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Alpha Bank – Στο 2,75% το αρχικό επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ, με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στο 2,75%. Αυτή είναι η πρώτη έκδοση τέτοιου τίτλου που πραγματοποιεί η συστημική τράπεζα μετά τον Ιούνιο του 2014 (3ετές τότε), και στόχος είναι η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), ενώ έχουν προηγηθεί δύο εκδόσεις Tier 2 τίτλων.

Οι πέντε διεθνείς τράπεζες Citi, Morgan Stanley, BNP Paribas, Bofa Securities και Commerzbank στις οποίες είχε δώσει εντολή η Alpha Bank να "τρέξουν" την έκδοση, ολοκλήρωσαν τον γύρο των investor calls, ο οποίος ξεκίνησε την Τρίτη, με τις προσφορές των επενδυτών να αναμένεται να είναι ισχυρές και να καλύψουν τον στόχο άντλησης κεφαλαίων τις τράπεζας.

Το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank το οποίο θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου, είναι διάρκειας 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο 5,5 ετών, όπως και αυτό που εξέδωσε η Eurobank αυτόν τον μήνα και πέτυχε τελικό επιτόκιο στο 2,375%, ενώ "σειρά" αναμένεται να πάρει και η Τράπεζα Πειραιώς το επόμενο διάστημα. Ο τίτλος έχει λήξη τον Μάρτιο του 2028 με call option τον Μάρτιο του 2027.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα αναγνωρίζονται ως εργαλεία που πληρούν τις απαιτήσεις ΜREL – το "μαξιλάρι" ουσιαστικά  που θα πρέπει να διαθέτει η τράπεζα για να μπορεί να αντιμετωπίσει δυσμενείς εξελίξεις - που στην περίπτωση της Alpha Bank έχουν οριστεί από το ενιαίο συμβούλιο εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB) στο 26% του σταθμισμένου για τον κίνδυνο ενεργητικού της (RWAs). Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει παράταση μέχρι το 2025 για να ικανοποιήσουν πλήρως τις απαιτήσεις MREL.

Το ομόλογο της Alpha Bank έλαβε την Τρίτη αξιολόγηση Caa1 από την Moody's με θετικές προοπτικες, και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση B+ από S&P.

Η Moody’s επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές που δίνει για το senior prefeed ομόλογο της Alpha Bank αντανακλούν την τρέχουσα ανοδική πίεση που έχει το rating της ίδιας της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού και τις προοπτικές, καθώς και την δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης της κερδοφορίας.

Στους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του rating της τράπεζα ο οίκος τοποθετεί τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την υλοποίηση των πρόσθετων τιτλοποιήσεων που σχεδιάζει η τράπεζα, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ενεργητικού και καλύτερη κερδοφορία, καθώς και τους σχετικά σταθερούς δείκτες κεφαλαίων. Το ενδεχόμενο έκδοσης πρόσθετων τίτλων στο πλαίσιο του MREL μπορεί να οδηγήσει επίσης σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής βαθμολόγησης της Alpha Bank, όπως αναφέρει η Moody’s.

Με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει η Alpha Bank κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου όπου και είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε έκδοση senor preferred τίτλου το β' εξάμηνο, ο στόχος για τις υποχρεώσεις MREL για το 2021 έχει τεθεί στο 17,27% και με το ομόλογο αυτό αναμένεται να τον καλύψει.

Όπως αναφέρεται σε σχετική παρουσίαση που έγινε στους επενδυτές, η συναλλαγή εκτός από την επίτευξη των στόχων MREL, θα συμβάλλει και στην διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης και την ενίσχυση του προφίλ της Alpha Bank στις διεθνείς αγορές καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση της θέσης ρευστότητας της τράπεζας.

 

Πηγή: capital.gr