Attica Bank: ''Πράσινο φως'' για ΑΜΚ – Ημερομηνία ορόσημο η 30/9 για τη συμμετοχή ξένου επενδυτή

16 Σεπτεμβρίου 2021, 11:06 | Τράπεζες

Attica Bank: ''Πράσινο φως'' για ΑΜΚ – Ημερομηνία ορόσημο η 30/9 για τη συμμετοχή ξένου επενδυτή

Στην έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 έως 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank, προχώρησε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι ενέκριναν αύξηση της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών μετοχών της Attica Bank από 0,30 ευρώ σε 18 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών με τη συνένωση 60 μετοχών σε 1 (reverse split).

Στη συνέχεια, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 136.838.692,60 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 18 ευρώ σε 0,20 ευρώ, με σκοπό τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 4548/2018.

Μετά τις χθεσινές αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης και την λήξη (άπρακτη) της προθεσμίας ενάσκησης των warrants της Τράπεζας από τους υφιστάμενους μετόχους, «τρέχουν» παράλληλα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την ενάσκηση των warrants από τυχόν τρίτους ενδιαφερόμενους, αλλά και η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ με μετρητά.

Επιδίωξη της Τράπεζας και των συμβούλων της (Axia Ventures και Euroxx), αλλά και της ΤτΕ, είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank. To VDR για τους ενδιαφερόμενους είναι ανοιχτό και ως ενδιαφερόμενοι ακούγονται η Bain Capital και το fund JC Flowers σε κοινοπραξία, η Davidson Kempner και η Ellington. Εφόσον τελικώς εκδηλωθεί ενδιαφέρον, τότε μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα διενεργηθεί book building για την ΑΜΚ. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κληθεί να σώσει την Τράπεζα, η οποία, σε πρώτη φάση, ενισχύθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο με τα περίπου 152 εκατ. ευρώ που της χορηγήθηκαν από απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου.

Όπως έχει πει η διοίκηση της Attica Bank, στόχος της αναπτυξιακής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσει είναι η υποστήριξη της υλοποίησης του τριετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου 2021-2023. Μεταξύ άλλων, το Σχέδιο προβλέπει και την αύξηση των δανειακών υπολοίπων κατά 2 δισ. περίπου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ταχεία αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας σε βαθμό που να υποστηρίζουν την επιτυχή υλοποίηση του Επιχειρηματικού της Σχεδίου. Το Σχέδιο προβλέπει διπλασιασμό του ισολογισμού της Attica Bank μέχρι το 2023 και πλήρη εξυγίανση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων που θα κατευθυνθούν στον «Ηρακλή ΙΙ».

 

Πηγή: euro2day.gr