Παροχές: Η εκτόξευση του ΑΕΠ φέρνει φοροελαφρύνσεις και το 2022

16 Σεπτεμβρίου 2021, 11:16 | Ελληνική Οικονομία

Παροχές: Η εκτόξευση του ΑΕΠ φέρνει φοροελαφρύνσεις και το 2022

Ξεκλειδώνει νέες ελαφρύνσεις η πιθανή νέα αναθεώρηση της πορείας του ΑΕΠ για το 2021 με τους αναλυτές να εκτοξεύουν το ποσοστό άνω του 8%. Την ταχύτερη ανάπτυξη παραδέχονται ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης σηματοδοτώντας νέες εκπλήξεις για την εφαρμογή έξτρα παρεμβάσεων από το 2022 σε εισφορά αλληλεγγύης, φόρους και άλλα αναπτυξιακά μέτρα, με στόχο η κυβέρνηση να πατήσει γκάζι στην υλοποίηση της προεκλογικής της ατζέντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο ήδη γίνεται μία συζήτηση  να ανέβει ο πήχης της ανάπτυξης εκ νέου από το 5,9% σε πάνω από 6-6,5%. Αυτό θα το κρίνει η πορεία της πανδημίας αλλά και τα τελικά στοιχεία από τον τουρισμό έως τον τέλη Σεπτεμβρίου. Οι νέες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται μάλιστα συντηρητικές λόγω της απότομης επαναφοράς της οικονομίας, με αναπτυξιακούς ρυθμούς υψηλότερους των εκτιμήσεων.  Όλα τα στοιχείων των βασικών δεικτών της οικονομίας ( επενδύσεις, εξαγωγές και κατανάλωση)  δείχνουν ότι το αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα γίνεται πλέον το βασικό και οι διεθνείς οίκοι μιλούν για εκτόξευση της ανάπτυξης έως και το 2022. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέφεται στην κοινωνία και έτσι ήδη γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για τις μελλοντικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα μία επιπλέον μονάδα ανάπτυξης προσθέτει στην εθνική οικονομία επιπλέον 300 εκατ. ευρώ έσοδα.

Ήδη, η ταχύτερη ανάπτυξη κατά 2,3 μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο  δημιουργεί σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο κοντά στο 1 δισ. ευρώ.  Αν μάλιστα επαληθευτούν οι προβλέψεις της  Moody’s Analytics τότε αυτόματα δημιουργείται νέος χώρος για εφαρμογή νέων πολιτικών το 2022. Σύμφωνα με νέα έκθεσή της αναφέρει ότι η αύξηση 16,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο είναι εντυπωσιακή, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των τουριστών φτάνει στη χώρα από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προβλέπουν πλέον ανάπτυξη 8,2% φέτος και 5,1% το 2022, ενώ σε διψήφια ποσοστά εκτιμά ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη στο τρέχον τρίτο τρίμηνο. Σημειώνεται δε ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτει πλήρως καθώς το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα σημείωσε εκπληκτική αύξηση σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο (+16,2%) του 2021, παρά το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των τουριστών φθάνει στην χώρα τον Ιούλιο-Αύγουστο. Δεδομένου ότι και στο 3ο τρίμηνο αναμένεται να σημειώσει διψήφια αύξηση το ΑΕΠ (+11,7%), ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στα επίπεδα του θετικού σεναρίου φθάνοντας στο 8,2% το 2021 και στο 5,1% το 2022, με την ελληνική οικονομία να είναι η ελληνική οικονομία να ανήκει πλέον στις επτά χώρες της ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ. Η ανάπτυξη τροφοδοτείται από τις επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αναμένεται να εκτιναχθούν στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας το 2022. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι διεθνείς επενδυτές όπως αποτυπώνεται και στις ομολογιακές εκδόσεις έχει βελτιωθεί, ενώ η χώρα είναι από τις πρώτες που έλαβε κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Πηγή: ot.gr