Όλι Ρεν: Μην αφήνετε την αύξηση των επιτοκίων έξω από τον τραπεζικό προγραμματισμό

16 Σεπτεμβρίου 2021, 14:18 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Όλι Ρεν: Μην αφήνετε την αύξηση των επιτοκίων έξω από τον τραπεζικό προγραμματισμό

Η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας αύξησε την εκτίμηση της ανάπτυξης για το 2021 την Πέμπτη και προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμη μελλοντολογία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για την ενδεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Χάρη στα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και την υποστηρικτική οικονομική πολιτική, η κεντρική τράπεζα βλέπει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Φινλανδίας να αυξάνεται στο 3,5% το 2021, από 2,9% που είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο, ενώ η εκτίμηση του 2022 μειώθηκε στο 2,8% από 3%.

Ωστόσο, η τράπεζα πρόσθεσε ότι οι υψηλοί δείκτες χρέους στις χώρες της ζώνης του ευρώ αποδυναμώνουν τη βιωσιμότητα της επέκτασης του μπλοκ.

"Παρόλο που η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι ακόμη στο προσκήνιο, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί κάποια μέρα", δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας Όλι Ρεν. "Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ".

Η κεντρική τράπεζα αύξησε την εκτίμηση του πληθωρισμού για το 2021 στο 1,5% από 1,4% και διατήρησε την πρόβλεψή της για το 2022 στο 1,6%.

 

Πηγή: capital.gr