Fitch: Κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάκαμψη - Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για ευρωζώνη

17 Σεπτεμβρίου 2021, 09:01 | Διεθνής Οικονομία

Fitch: Κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ανάκαμψη - Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για ευρωζώνη

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ επίσης υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα. Ωστόσο, η Fitch αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος σε σημερινή του έκθεση, "η άνευ προηγουμένου "εκτίναξη" της ζήτησης των καταναλωτών για διαρκή αγαθά προκάλεσε διαταραχές στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. "Οι αναταράξεις αυτές περιορίζουν τον ρυθμό επέκτασης της παραγωγής και δημιουργούν βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις", αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος.

"Αυτές οι πιέσεις αναμένεται να μειωθούν σημαντικά το 2022 καθώς η αύξηση της ζήτησης θα μετριάζεται και η προσφορά θα ανταποκρίνεται. Η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για την ανάκαμψη θα αρχίσει να μειώνεται τον επόμενο χρόνο", ανέφερε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings.

Η Fitch αναμένει τώρα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2021, αναθεωρημένο προς τα κάτω από 6,3% στην έκθεση του Ιουνίου. Οι περιορισμοί στην προσφορά περιορίζουν τον ρυθμό ανάκαμψης και η Fitch αναθεώρησε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2021 σε 6,2% από 6,8% τον Ιούνιο. Ο οίκος μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας, στο 8,1% από 8,4%. Οι προβλέψεις για ορισμένες άλλες ασιατικές οικονομίες έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά  την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Στον αντίποδα, η Fitch αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2021 σε 5,2% από 5%, ενώ αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για την Πολωνία, την Τουρκία, το Μεξικό, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική είδαν επίσης αναβάθμιση.

Η πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων περιορίζει τον αντίκτυπο των νέων αυξήσεων των κρουσμάτων κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αλλά η δυναμική του ιού επηρεάζει την ανάπτυξη πιο έντονα όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά. Η πανδημία εξακολουθεί να περιορίζει την προσφορά εργασίας, αναφέρει ο οίκος.

"Η έκρηξη της ζήτησης για διαρκή αγαθά ήταν τόσο ισχυρή που η προσφορά δεν μπόρεσε να συμβαδίσει. Οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικό εμπόδιο. Οι καθυστερήσεις των προμηθευτών για τους Αμερικανούς κατασκευαστές έχουν φτάσει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στη δεκαετία του 1970. Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει επηρεαστεί από ελλείψεις ανταλλακτικών. Η έλλειψη αγαθών φαίνεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2022", προσθέτει ο οίκος.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μακροπρόθεσμα έχουν ενταθεί. Το υψηλότερο κόστος μεταφέρθηκε στους καταναλωτές, με τον δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ να βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των αγαθών αναμένεται να υποχωρήσουν το επόμενο έτος, αλλά η σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες θα αποτρέψει τον δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ να πέσει κάτω από το 3% έως το τέλος του 2022.

Οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν τη συζήτηση για την νομισματική πολιτική. Η σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής από την Fed αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2021 και ο οίκος σημειώνει ότι αναμένει δύο αυξήσεις επιτοκίων της Fed το 2023. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια το 2023, σημειώνει η Fitch.

Πηγή: capital.gr