Τα βρετανικά εργοστάσια κατεβάζουν τους "διακόπτες" λόγω της ενεργειακής κρίσης

17 Σεπτεμβρίου 2021, 09:14 | Διεθνής Οικονομία

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ανάγκες έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς λιπασμάτων να βάλει προσωρινό "λουκέτο” σε δύο μονάδες του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για το πρώτο σημάδι ότι το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας απειλεί να "φρενάρει” την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η CF Industries Holdings Inc. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία των εργοστασίων της στο Billingham και στο Ince λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, χωρίς να προβεί μάλιστα σε κάποια εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια κατέρρευσαν την Πέμπτη, εν μέσω των ενδείξων ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περιορίζουν την κατανάλωσή τους.

Η Ευρώπη υφίσταται πρωτοφανείς πιέσεις όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας, με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να σπάνε καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη τρέχει να αναπληρώσει τα αποθέματα καυσίμων πριν την έλευση του χειμώνα, με τις ροές όμως από τους κορυφαίους προμηθευτές της, τη Ρωσία και τη Νορβηγία, να παραμένουν περιορισμένες. Σκληρή μάχη δίνεται και στο μέτωπο των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπου η Ασία κινείται επιθετικά διασφαλίζοντας φορτία για τις δικές της ανάγκες.

Η ενεργειακή κρίση πιθανότατα θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Η εκτίναξη των τιμών εγκυμονεί τον κίνδυνο να σημειωθούν διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group. Η διακοπές πιθανότατα θα οδηγήσουν τις τιμές της ενέργειας ακόμη υψηλότερα, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού και αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος για τις επιχειρήσεις που ήδη διαγκωνίζονται για την προμήθεια πρώτων υλών.

Η CF είναι η εταιρεία που έχει λάβει προς ώρας τα πιο δραστικά μέτρα στην ήπειρο, ωστόσο και άλλες εταιρείες προειδοποιούν για ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους

Οι υψηλές τιμές ενέργειας δημιουργούν "πληθωριστικές πιέσεις τα υπόλοιπα κόστη” και η επιβάρυνση θα καταλήξει τελικά στους πελάτες, σημειώνει ο Pascal Leroy, ανώτερος αντιπρόεδρος στην εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων Roquette Freres SA, με έδρα τη βόρεια Γαλλία. Ο κορυφαίος παραγωγός ζάχαρης της Γαλλίας, Tereos, προειδοποίησε επίσης ότι η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής για την εταιρεία "τρομερά".

Οι ενεργειακές αγορές της Ευρώπης είναι επίσης το τελευταίο παράδειγμα των διοδίων που έχουν οι αυξανόμενες τιμές των βασικών προϊόντων στην παγκόσμια οικονομία. Οι στενές προμήθειες από αλουμίνιο έως σιτηρά έως πετρέλαιο έχουν προκαλέσει ανησυχίες για μια διαρκή πορεία πληθωρισμού. Το υψηλότερο κόστος για τη θέρμανση των σπιτιών θα τσιμπήσει τα πορτοφόλια των καταναλωτών σε μια εποχή που πληρώνουν επίσης περισσότερα τρόφιμα και πολλοί εξακολουθούν να αγωνίζονται από την οικονομική συνέπεια της πανδημίας.

Η αγορά ενέργειας, ωστόσο, αποτελεί μόνο την τελευταία ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία ως απόρροια των αυξανόμενων τιμών των εμπορευμάτων. Οι δυσκολίες στην προμήθεια σχεδόν κάθε είδους εμπορευμάτων, από αλουμίνιο και σιτηρά έως πετρέλαιο, έχει πυροδοτήσει φόβους για παρατεταμένη άνοδο του πληθωρισμού. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας για θέρμανση θα πλήξει περαιτέρω τις τσέπες των καταναλωτών που ήδη πληρώνουν πιο ακριβά τα τρόφιμα και μάλιστα σε μια περίοδο που πολλοί προσπαθούν ακόμη να αντιμετωπίσουν το "χτύπημα” της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους. Σε ό,τι αφορα ειδικότερα τη Βρετανία, την κατάσταση επιδείνωση την Τετάρτη η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα από τα κύρια καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέουν τη χώρα με τη Γαλλία, που είναι ο βασικός προμηθευτής της σε ηλεκτρική ενέργεια, καθώς εκτίναξε τη ζήτηση φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Πηγή: capital.gr