Intrakat: Στα 750 εκατ. ευρώ έχει εκτιναχθεί το ανεκτέλεστο

24 Σεπτεμβρίου 2021, 13:37 | Εισηγμένες Εταιρίες

Intrakat: Στα 750 εκατ. ευρώ έχει εκτιναχθεί το ανεκτέλεστο

Στα 750 εκατ. ευρώ έχει ανέλθει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων αλλά και των προς υπογραφή συμβάσεων έργων, της Intrakat, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση.

Στις 31/12/2020 το ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού ομίλου ανερχόταν στα 380 εκατ ευρώ, ενώ μέσα σε εννέα μήνες εξασφάλισε έργα (υπογεγραμμένα και προς υπογραφή) συνολικού ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Mεταξύ των συμβάσεων που υπέγραψε η Intrakat το τελευταίο διάστημα είναι έργο (ύδρευσης και αποχέτευσης) ύψους 19,6 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ στην Ρουμανία.

Το έργο αυτό αποτελεί την αρχή μίας σειράς νέων έργων που ετοιμάζεται να υπογράψει η εταιρεία στην χώρα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης ανέλαβε την κατασκευή της Α’ Φάσης του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, στην Κύπρο, ύψους 86,8 εκατ. ευρώ,  την αποπεράτωση ξενοδοχείου 5 αστέρων επί της Λεωφ. Συγγρού προϋπολογισμού 17 εκατ ευρώ καθώς και το έργο της αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών υδραυλικών έργων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο έργο που προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο του κατασκευαστικού Ομίλου είναι η σύμβαση για την κατασκευή του έργου "Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών Αιγιαλείας", ύψους 24,4 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμπληρωματική σύμβαση που θα καλύπτει τις απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσε τόσο η πανδημία όσο και η τροποποίηση της αρχικής έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή.

Τέλος σε επίπεδο διεκδίκησης έργων, χτες η Intrakat συμμετείχε στους διαγωνισμούς για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ συνολικής αξίας περί το 1 δισ.

Ειδικότερα στο διαγωνισμό για την μονάδα στο Σχιστό η Intrakat συμμετείχε από κοινού με την Geocycle Eλλάς, στο διαγωνισμό για την μονάδα απορριμμάτων στην Φυλής, από κοινού με την WATT και στο διαγωνισμό για τη μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας, μόνη της.

Επίσης η Intrakat σε κοινοπραξία με την γαλλική Suez την Τέρνα και τη Μυτιληναίος συμμετέχει στο διαγωνισμό για την διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας", συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ.

Μετάβαση σε νέο επιχειρηματικό μοντέλο

Πέρα από την ενίσχυση του Ομίλου - σε επίπεδο έργων, η διοίκηση στοχεύει στην μετάβαση της Intrakat σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο θα μεγιστοποιεί την αξία των μετόχων μέσα από την ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων εσόδων και του EBITDA, την δημιουργία σταθερών ταμειακών ροών, την διαφοροποίηση της δραστηριότητας και την επίτευξη στρατηγικών συνεργειών.

Ήδη στον τομέα των συγχωνεύσεων και των στρατηγικών συνεργασιών, η αρχή έγινε από την κίνηση συγχώνευσης με την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024.

Η χρηματοδότηση αυτού του εξαιρετικά μεγαλόπνοου σχεδίου, που θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ θα γίνει με μόχλευση ίδιων κεφαλαίων, δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς επενδυτές.

 

Πηγή: capital.gr