CENERGY HOLDINGS: Σημαντική ενίσχυση από τον κλάδο καλωδίων

08 Οκτωβρίου 2021, 13:50 | Χ&Α - 233

CENERGY HOLDINGS: Σημαντική ενίσχυση από τον κλάδο καλωδίων

 

 

CENERGY HOLDINGS

 

Σημαντική ενίσχυση από τον κλάδο καλωδίων

 

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους € 600 εκατομμυρίων κατέγραφε η Cenergy κατά το α΄εξάμηνο του 2021, μέγεθος που, για το σύνολο του έτος αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η διοίκηση ενημέρωσε πως εξασφαλίστηκαν επιπλέον παραγγελίες εντός του γ΄τριμήνου του 2021. Κατά την πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, έγινε αναφορά στους επιμέρους κλάδους δραστηριοποίησης και δηλώθηκε ότι, ο κλάδος καλωδίων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα, ο οποίος επηρεάστηκε αρνητικά από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την αγορά ενέργειας, φαίνεται να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.

 

Συνολικά, για το α΄εξάμηνο του 2021, οι πωλήσεις ανήλθαν στα € 486,0 εκατ. έναντι € 417,4 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020, με το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 9,1% έναντι 11,2%. Την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο κλάδος καλωδίων με αυξημένο όγκο πωλήσεων κατά 16%, καθώς όλες οι παραγγελίες που είχαν ανατεθεί εκτελούνταν ομαλά και όλα τα εργοσσία του κλάδου είχαν ένα πλήρες πρόγραμμα παραγωγής, σε όλο το α΄εξάμηνο του 2021.  Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, παρά την βελτίωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου (παράγοντας σημαντικός για την κατασκευή αγωγών και συνεπώς για τις πωλήσεις της εταιρίας) κατά το α΄εξάμηνο του 2021, μια σειρά από επενδυτικές αποφάσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου εκκρεμούν ακόμα, καθώς η σημαντική αύξηση των τιμών χάλυβα οδήγησε σε ανατροπή στον προϋπολογισμό πολλών έργων.

 

Αρκετά θετικό, στα αποτελέσματα του Ομίλου, είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών και των χρηματοοικονομικών εξόδων. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες λειτουργίας ως ποσοστό των πωλήσεων αποτέλεσαν το 3,8%, από 4,8% το α΄εξάμηνο του 2020 και τα χρηματοοικονομικά έξοδα αποτέλεσαν το 2,9%, από 4% στο περσινό εξάμηνο. Η μείωση των δαπανών και εξόδων αποτυπώθηκε και στην καθαρή κερδοφορία καθώς διαμορφώθηκε στα € 11,6 εκατ. έναντι € 8,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 43,4%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους έφτασε στο 2,4% και αποτελεί το μεγαλύτερο περιθώριο που έχει σημειωθεί κατά τα τελευταία έξι πρώτα εξάμηνα.

 

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες του Ομίλου ανήλθαν στα € 20 εκατ. κατά το α’ εξάμηνο του 2021, κατανεμημένες σε € 15,6 εκατ.  για τον κλάδο καλωδίων και € 4,4 εκατ. για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Το συνολικό κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε σημαντικά στα € 135 εκατ. από € 100 εκατ. την 31/12/2020 και ο καθαρός δανεισμός έφτασε τα € 367 εκατομμύρια, αυξημένος κατά € 36,0 εκατομμύρια.

 

Από την πλευρά μας θα διατηρήσουμε προς το παρόν τις προβλέψεις μας για το έτος, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα € 955 εκατομμύρια και τα κέρδη να φτάνουν τα € 27,7 εκατομμύρια, ενώ θα παρακολουθούμε ταυτόχρονα την παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, η οποία σημείωσε για πρώτη φορά πτώση (1,4%) μετά από τον Αύγουστο του 2020, εδώ.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.