AS COMPANY: Επιφυλακτικές οι προσδοκίες για το β΄εξάμηνο

08 Οκτωβρίου 2021, 13:40 | Χ&Α - 233

AS COMPANY: Επιφυλακτικές οι προσδοκίες για το β΄εξάμηνο

 

 

 

 

AS COMPANY

 

Επιφυλακτικές οι προσδοκίες για το β΄εξάμηνο

 

Όπως μας είχε προϊδεάσει η διοίκηση του Ομίλου, τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά. Οι συνολικές πωλήσεις έφτασαν τα € 7,4 εκατ. έναντι € 7,9 εκατ. σημειώνοντας πτώση 6,9%. Στην αγορά της Κύπρου οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 7% και στην αγορά της Ρουμανίας η αύξηση πωλήσεων έφτασε το 66,5%. Παρόλη την μεγάλη αύξηση η αγορά της Ρουμανίας δεν αποτελεί -τουλάχιστον ακόμα- μεγάλο μέρος των συνολικών πωλήσεων (7,6%).

 

Η A.S Company, δεν κατάφερε να αποδώσει κατά το α΄ εξάμηνο καθώς η δραστηριότητα της στηρίζεται άμεσα στην εποχικότητα, συνεπώς τα κλειστά καταστήματα και η απώλεια των πωλήσεων του Πάσχα επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματα της. Παράλληλα, πέρα από τους κινδύνους ανταγωνισμού και οικονομικής συγκυρίας κατά την φετινή χρονιά είχε να αντιμετωπίσει την αύξηση τιμών των εμπορευμάτων και του μεταφορικού κόστους.

 

Βέβαια όμως, ο Όμιλος φαίνεται να ακολούθησε αυτό που μας είχε αναφέρει κατά την Γενική Συνέλευση την 25/6/2021. Θέλοντας να μειώσει την εξάρτηση του από τρίτους και την έκθεση του στους παραπάνω κινδύνους πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την δική του παραγωγή σύγχρονων κουτιών και να αλλάξει το μίγμα προϊόντων του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσει τις εισαγωγές. Κατά το α’ εξάμηνο οι εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα έφτασαν το 51% των συνολικών αγορών έναντι 78% που πραγματοποίησε το α΄εξάμηνο του 2020.

 

Παρά την σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος και το γεγονός ότι δ’ τρίμηνο του έτους περιλαμβάνει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η διοίκηση δεν προχωρά σε κάποια πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους, παρά μόνο αναφέρει ότι η συνεισφορά των θυγατρικών του Ομίλου θα είναι θετική.

 

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως ο Όμιλος στην τελευταία Γενική Συνέλευση, ενέκρινε την διεύρυνση του καταστατικού με σκοπό να προσθέσει νέους τομείς δραστηριοποίησης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως ο στόχος είναι να προστίθεται κάθε χρόνο μια νέα κατηγορία που θα αφορά το παιδί αλλά δεν θα είναι παιχνίδια. Επίσης σημαντική ανάπτυξη προβλέπεται στην αγορά της Ρουμανία στα επόμενα 4 με 5 χρόνια ενώ παράλληλα εξετάζεται η δημιουργία μιας νέας θυγατρικής, είτε με ίδρυση είτε με εξαγορά, μέσα στο 2022 - 2023. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των εργασιών, ο Όμιλος, εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει τον μετασχηματισμό με το νέο σύστημα ERP (ενδοεπιχειρησιακός σχεδιασμός) να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2022 και μέχρι το τέλος του 2022 να έχει ολοκληρωθεί ολο το ψηφιακό εγχείρημα.

 

Η επαναφορά της αγοράς (και της εταιρίας) σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας κατά το β' εξάμηνο του 2021, θα επιτρέψει τουλάχιστον την επανάληψη των πωλήσεων του β' εξαμήνου του 2020. Παράλληλα, η εταιρία θα ευνοηθεί από την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, τη βελτίωση των λειτουργικών δαπανών και την αύξηση των χρηματοοικονομικών εσόδων. Εκτιμούμε πωλήσεις ύψους € 19,5 εκατομμυρίων και κέρδη (μφ) € 2,2 εκατομμύρια. Δεν αποκλείουμε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει απόδοση από την αρχή του έτους μέχρι την 28/9/2021, 1,4% έναντι 6,3% του Γενικού Δείκτη και κατέχεται από 6 Αμοιβαία Κεφάλαια (30/6/2021). Κατά μέσο όρο έχει πραγματοποιήσει 32 πράξεις μέσα στο έτος. Ο μέσος όγκος συναλλαγών φτάνει τα 6.941 τεμάχια (από 10.837 το 2020) και η μέση αξία συναλλαγών φτάνει τα € 14.529 (από € 23.120).

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.