ΝΙΚΑΣ: Βρίσκεται σε φάση βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών

08 Οκτωβρίου 2021, 13:30 | Χ&Α - 233

 

 

 

ΝΙΚΑΣ

 

Βρίσκεται σε φάση βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών

 

 

Στα ίδια επίπεδα περίπου με το περσινό εξάμηνο διαμορφώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Νίκας το α΄εξάμηνο του 2021, ανερχόμενος στα € 28,1 εκατομμύρια έναντι € 28,3 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 3,4%. Οι χαμηλές πωλήσεις στο επαγγελματικό κανάλι που ήταν αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, δεν είχαν ουσιώδη επίδραση στις συνολικές πωλήσεις του Ομίλου, αφενός διότι το επαγγελματικό κανάλι αποτελεί μικρό μέρος της συνολικής δραστηριότητας, αφετέρου η εταιρία κατάφερε να αναπληρώσει τις χαμένες πωλήσεις από το επαγγελματικό κανάλι με την ανάπτυξη των πωλήσεων προς το λιανεμπόριο, το οποίο προσφέρει και καλύτερο περιθώριο κέρδους.

 

Το ουσιαστικό στοιχείο των καταστάσεων του α’ εξαμήνου, είναι η σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στο μικτό περιθώριο κέρδους, καθώς διαμορφώθηκε στο 28,9% από 20,9% το α΄εξάμηνο του 2020. Η αύξηση οφείλεται στις πωλήσεις σε κανάλια υψηλότερης κερδοφορίας καθώς και στην αποκλιμάκωση των τιμών αγοράς των πρώτων υλών, κάτι που όμως, κατά τα φαινόμενα, δεν ισχύει κατά το β’ εξάμηνο. Όσον αφορά τις δαπάνες λειτουργίας παρατηρείται μια αύξηση 10,1% η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες για διαφήμιση από 636 χιλιάδες το α΄εξάμηνο του 2020 σε € 1,4 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2021. Παράλληλα αύξηση παρατηρείται και στα χρηματοοικονομικά έξοδα από € 322 χιλιάδες το α΄εξάμηνο σε € 794 χιλ. αποτελώντας το 2,8% των συνολικών πωλήσεων έναντι 1,1%. Όμως, το επίπεδο αυτό είναι φυσιολογικό και πολύ χαμηλότερο των προηγούμενων ετών. Η καθαρή κερδοφορία, ανήλθε στις € 213 χιλιάδες έναντι ζημιών € 674 χιλ. το α΄εξάμηνο 2020, διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους 0,76%.

 

Η διοίκηση του Ομίλου, εκτιμά πως ο κλάδος των τροφίμων στον οποίο δραστηριοποιείται, ανήκει σε εκείνες τις επιχειρηματικές κατηγορίες που θα συνεχίσουν να δείχνουν συγκριτικά μεγαλύτερη αντοχή σε σενάρια επιβράδυνσης ή και ύφεσης της οικονομίας. Αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, η διοίκηση ενημερώνει πως δε αντιμετωπίζει κάποιο σημαντικό κίνδυνο αθέτησης πληρωμής από τους πληττόμενους πελάτες της στο επαγγελματικό κανάλι.

Όσον αφορά την ζήτηση η οποία επηρεάζεται σημαντικά από την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών παρατηρείται παρατηρείται μια στροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και χαμηλής τιμής. Σε αυτά τα πλαίσια, η Διοίκηση προέβη ήδη στον ανασχεδιασμό προϊόντων και στη δημιουργία νέων δίνοντας έμφαση στην υψηλή ποιότητα και παράλληλα βάσει προγράμματος εξορθολογισμού της παραγωγικής διαδικασίας και της οργάνωσης διανομής και διάθεσης των προϊόντων της δίνει έμφαση στη μείωση του κόστους. Βασικό συστατικό στοιχείο του κόστους παραγωγής είναι οι τιμές των κρεάτων, που αποτελούν τη βασική πρώτη ύλη παραγωγής των προϊόντων της εταιρίας. Η εταιρία παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση τις διακυμάνσεις των τιμών των κρεάτων, όπως αυτές διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά με σκοπό το σωστό προγραμματισμό αγορών στις βέλτιστες τιμές.

 

Επί σειρά ετών -ήδη από την περίοδο που η εταιρία είχε πουληθεί στο fund του Άγγελου Πλακόπιτα-  η εταιρία είχε πρόβλημα διοίκησης. Το πρόβλημα αυτό άρχισε να επιλύεται, προ 3τίας, με την είσοδο της Chipita στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, εξέλιξη που έδωσε λύση στα θέματα ρευστότητας και συνέβαλε στην εξυγίανση του ισολογισμού της. Από τότε, προτεραιότητα της εταιρίας έγινε η  ποιοτική βελτίωση των προϊόντων της,  επανάκτηση των απολεσθέντων μεριδίων (ήδη κινείται κοντά στο 22% σε όγκο) και η ανάπτυξη νέων συνεργασιών που θα της επιτρέψουν να κινηθεί κοντά στο 30%, επίπεδο που θα της επιτρέψει να έχει μία ικανοποιητική κερδοφορία.

 

Η άποψη μας για την εταιρία είναι αρκετά θετική καθώς εκτιμούμε ότι βρίσκεται σε μια φάση βελτίωσης των μεγεθών της. Για το σύνολο του 2021 θα φτάσουν € 60 εκατ. και τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα € 650 χιλιάδες. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, συχνά, εταιρίες που βρίσκονται σε φάση “γυρίσματος”, εμφανίζουν απότομες διακυμάνσεις στην καθαρή κερδοφορία τους.

 

Από το 2017, η μετοχή της εταιρίας βρισκόταν σε καθεστώς επιτήρησης λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, γεγονός που άλλαξε την 14/5/2021. Πλέον, βρίσκεται στην κατηγορία της Χαμηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας.

Από την αρχή του έτους μέχρι την 29/9/2021, η μετοχή έχει σημειώσει πτώση 11,7% έναντι ανόδου 7,1% του Γενικού Δείκτη. Όμως, οι συναλλαγές επί της μετοχής είναι ελάχιστες. Ο μέσος όγκος συναλλαγών το 2021 ανήλθε σε 287 τεμάχια (2020: 41) και η μέση αξία συναλλαγών φτάνει € 392 (2020: €44). Ο βασικός μέτοχος της εταιρίας (Competrol Establishment) κατέχει (έμμεσα) το 93,36% των μετοχών της εταιρία και συνεπώς, οι “ελεύθερες” μετοχές είναι περιορισμένες. Η μετοχή δεν κατέχεται από κανένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.