LAMDA DEVELOPMENT: Ζημιές στο α’ εξάμηνο - Κέρδη μετά την αποτίμηση του Ελληνικού

08 Οκτωβρίου 2021, 13:20 | Χ&Α - 233

LAMDA DEVELOPMENT: Ζημιές στο α’ εξάμηνο - Κέρδη μετά την αποτίμηση του Ελληνικού

 

 

 

 

LAMDA DEVELOPMENT

 

Ζημιές στο α’ εξάμηνο - Κέρδη μετά την αποτίμηση του Ελληνικού

 

Το 2021 είναι, ούτως ή άλλως, μία πολύ σημαντική χρονιά για τον Όμιλο Lamda Development και, κατά την άποψή μας, δε χρειάζονται οι “ακραίες ωραιοποιήσεις” που προβάλλει ο Όμιλος μέσω των ΜΜΕ, οι οποίες, πέραν του ότι κινούνται στα όρια της κανονικότητας, συχνά προκαλούν τη νοημοσύνη των επενδυτών.

Με αυτό εννοούμε ότι, στο ταλαιπωρημένο, λόγω θεσμικής ανεπάρκειας, Χρηματιστήριο της Αθήνας, δε χρειάζονταν η ανακοίνωση ότι ο Όμιλος εμφάνισε ...κέρδη ύψους € 228,5 εκατομμυρίων, κατά το α’ εξάμηνο (!), όταν τα “κέρδη” αυτά είναι αποτέλεσμα ενός λογιστικού τεχνάσματος (“αποτίμηση” της επένδυσης στο Ελληνικό), για μια εταιρία που εξαγοράστηκε στις 25/6/2021, για την οποία έχει καταβληθεί μόλις το ένα τρίτο (€ 300 εκατομμύρια) του τιμήματος, η οποία θεωρήθηκε ως “επένδυση” με βάση μία ασυνήθιστη ερμηνεία του ΔΠΧΑ 3 (Συνενώσεις Επιχειρήσεων), όπως περιγράφεται στις σελίδες 54-55 του οικονομικού δελτίου (εδώ).

Είμαστε υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό και εκτιμούμε ότι, αυτή, θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή της Πρωτεύουσας και είναι πολύ πιθανό να δώσει μεγάλα κέρδη στη Lamda. Όμως, δεν είμαστε υπέρ της υπερβολής και των εκδηλώσεων εκείνων που απομακρύνουν από την πραγματικότητα.

 

Αν δούμε το α’ εξάμηνο του 2021 για την εταιρία, όπως ήταν με βάση τις επιχειρηματικές εξελίξεις, δηλαδή, χωρίς τον συνυπολογισμό της “αποτίμησης” της επένδυσης του Ελληνικού, τότε, σημειώνουμε  ότι οι πωλήσεις έφτασαν τα € 29,7 εκατ. έναντι € 31,2 εκατ. σημειώνοντας πτώση 4,7%. Τα εμπορικά κέντρα του Ομίλου ( The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) παρέμειναν σε αναστολή το μεγαλύτερο διάστημα του α΄εξαμήνου και λόγω της προβλεπόμενης νομοθεσίας η μείωση των μισθωμάτων κατά 40% διατηρήθηκε για όλο το α΄εξάμηνο. Αντίθετα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο σύνολο του λιανεμπορίου δεν εφαρμόστηκαν εκπτώσεις/μειώσεις στο μηνιαίο μίσθωμα και ο κύκλος εργασιών των εμπορικών κέντρων αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσυ.

 

Οι δαπάνες λειτουργίας ανήλθαν στα € 8,3 εκατ. έναντι € 6,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 36,2% και αποτέλεσαν το 28% των συνολικών πωλήσεων από 19,6% το α΄εξάμηνο του 2020. Παράλληλη αύξηση της τάξεως του 36,9% σημείωσαν και τα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία αποτελούν το 66,4% των συνολικών πωλήσεων από το 46,2% το α΄εξάμηνο 2020.

 

Μη συμπεριλαμβανομένης της αποτίμησης ύψους € 306,1 εκατ. το EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στα € 9,6 εκατ. από € 9,7 εκατ. σημειώνοντας πτώση 1,03%. Το EBITDA των εμπορικών καταστημάτων ανήλθε στα € 16,1 εκατ. έναντι € 19,4% εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020 σημειώνοντας πτώση 17%.

Επίσης, αν αφαιρέσουμε την αποτίμηση, τα καθαρά κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες που φτάνουν τα € 20 εκατ. περίπου (λόγω της επίδρασης του φόρου εισοδήματος, δε μπορεί να γίνει ακριβής υπολογισμός), έναντι ζημιών € 5,7 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020.

 

Θα έρθει ο καιρός να αποτιμηθεί και το Ελληνικό, όταν το έργο θα έχει ξεκινήσει (σήμερα εξακολουθεί να είναι άγνωστος ακόμη και ο διαχειριστής του καζίνο -το οποίο όμως συμπεριλήφθηκε στην αποτίμηση του οίκου που έκανε την αποτίμηση)  και κυρίως όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

 

Χρηματιστηριακά, η τιμή της μετοχής από την αρχή του έτους μέχρι την 30/9/2021 σημειώνει απόδοση 4,6% έναντι 7% του Γενικού Δείκτη. Την 30/6/2021 κατείχαν την μετοχή 36 Αμοιβαία Κεφάλαια από 32 την 30/12/2020. Εκτιμούμε ότι, λόγω της εξέλιξης των έργων στο Ελληνικό, σε συνδυασμό με τις πρακτικές της εταιρίας να “υπερβάλλει” στην προβολή των επιτευγμάτων της, η τιμή της μετοχής θα κινηθεί ικανοποιητικά ανοδικά.

 

Για τη χρήση του 2021, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 70 εκατομμύρια και οι -προ αποτιμήσεων του Ελληνικού- ζημιές στα € 25 εκατομμύρια. Αν υπολογιστεί και η μέχρι σήμερα “αποτιμηθείσα υπεραξία” της επένδυσης στο Ελληνικό, τότε η εταιρία θα εμφανίσει κέρδη γύρω στα € 230 εκατομμύρια. Σημειώνουμε ότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πότε η εταιρία θα προκαλέσει μία νέα αποτίμηση της επένδυσής της στο Ελληνικό, κάτι που, λόγω μεγέθους, θα επηρεάσει τα αποτελέσματα.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.