ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων και κερδών

08 Οκτωβρίου 2021, 13:04 | Χ&Α - 233

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων και κερδών

 

 

 

 

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

 

Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων και κερδών

 

Σημαντική βελτίωση πέτυχαν τα αποτελέσματα του Ομίλου ΕΛΑΣΤΡΟΝ, κατά το α΄εξάμηνο 2021, καθοδηγούμενα από την αύξηση της δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα και της σημαντικής ανόδου των τιμών των πρώτων υλών. Συγκεκριμένα, ο τομέας χαλυβουργικών προϊόντων, που αποτελεί σχεδόν το σύνολο των πωλήσεων, σημείωσε αύξηση 66,5%, ενώ ο τομέας ενέργειας (με ελάχιστη συμμετοχή στις πωλήσεις), σημείωσε πτώση 4,7%. Ταυτόχρονα, αύξηση σημειώθηκε και στις αγορές του εξωτερικού, ενώ το ποσοστό των εξαγωγών διατηρήθηκε σε επίπεδα άνω του 30% της συνολικής δραστηριότητας.

 

Σε παλαιότερη αναφορά (εδώ), η διοίκηση έχει αναφέρει πως στρατηγικός της στόχος είναι  είναι να αποφεύγει το κομμάτι της εγχώριας αγοράς που οδηγεί σε χαμηλά περιθώρια και μεγάλες περιόδους αποπληρωμής και να μεταφέρει ένα μέρος των πωλήσεων της στο εξωτερικό.

 

Τα αυξημένα μεγέθη τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφώσουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους που έχει  πετύχει ο Όμιλος τα τελευταία έξι χρόνια (σε επίπεδο εξαμήνου). Αναλυτικά, το μικτό περιθώριο κέρδους έφτασε το 23,6% ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους έφτασε το 13,2%. Αυτό συνέβη διότι, ο Όμιλος μετακυλύει πλήρως τις μεταβολές των τιμών αγοράς, στις τιμές πώλησης με αποτέλεσμα σε περιόδους μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών στην παγκόσμια αγορά να μεταβάλλεται το περιθώριο κέρδους και το αντίθετο.

 

Παρόλα αυτά, η διοίκηση, εκτιμά πως αυτά τα περιθώρια δεν θα διατηρηθούν και θα εξομαλυνθούν το επόμενο διάστημα καθώς παρατηρείται ήδη μια διόρθωση στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ο ρυθμός ανάπτυξης της ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων παρουσιάζει σταθεροποίηση ή και μικρή κάμψη εν αναμονή ενδεχόμενης περαιτέρω διόρθωσης.

 

Για το τρίτο τρίμηνο του έτους, η διοίκηση ενημερώνει πως η θετική πορεία της δραστηριότητας συνεχίζεται και τα περιθώρια διατηρούνται στο ίδιο επίπεδο ενώ για το τέταρτο τρίμηνο, δεν προχωρά σε κάποια πρόβλεψη λόγω των εξαιρετικά ευμετάβλητων συνθηκών της αγοράς καθώς και της εν εξελίξει πορεία πανδημίας.

Για τα επόμενα έτη όμως εκτιμά, ότι ο κλάδος των χαλυβουργικών προϊόντων και ειδικότερα ο χαλυβουργικός τομέας του Ομίλου αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την έναρξη έργων υποδομών, ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην αγορά.

 

Αναθεωρούμε ανοδικά τις εκτιμήσεις μας για τα μεγέθη του έτους 2021, λόγω της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, τα οποία ήταν σημαντικά καλύτερα, από την ήδη θετική πρόβλεψη που είχαμε εκφράσει στο παρελθόν. Η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό μικτό περιθώριο κέρδους, μας οδηγεί σε εκτίμηση πωλήσεων € 140,0 (από € 113,5 εκατ.) και κέρδη (μφ) σε € 16,0 εκατ. (από € 2,5 εκατ.), με δεδομένο ότι δεν αναμένουμε τόσο υψηλό μικτό περιθώριο κατά το β’ εξάμηνο.

 

Χρηματιστηριακά να επισημάνουμε ότι η μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι την 28/9/2021, σημειώνει απόδοση 81,2% έναντι 6,3% του Γενικού Δείκτη. Πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 52 πράξεις την ημέρα (από 24 το 2020), με μέσο όγκο συναλλαγών 15.124 τεμάχια (από 8.927 το 2020) και μέση αξία συναλλαγών € 27.352 (από € 9.346 το 2020).

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα των οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.