Προβλέψεις οικονομικών μεγεθών των εταιριών για το έτος 2021 - Εισαγωγικό κείμενο

08 Οκτωβρίου 2021, 11:30 | Χ&Α - 233

Προβλέψεις οικονομικών μεγεθών των εταιριών για το έτος 2021 - Εισαγωγικό κείμενο

Προβλέψεις οικονομικών μεγεθών των εταιριών για το έτος 2021

 

Στις σελίδες που ακολουθούν, διατυπώνονται προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη (πωλήσεις και κέρδη) κάθε εισηγμένης εταιρίας. Καθώς, όλες οι εισηγμένες έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους για το α’ εξάμηνο του 2021 και έχουν αναλύσει τους λογαριασμούς τους στα οικονομικά δελτία, είναι πλέον ασφαλές να επιχειρήσουμε να διατυπώσουμε προβλέψεις για την εξέλιξη της πορείας τους για το σύνολο του έτους, όπως είχαμε -από την περασμένη άνοιξη- δεσμευτεί ότι θα κάναμε.

 

Καταβάλλεται η προσπάθεια ώστε, κάθε πρόβλεψη να τεκμηριώνεται. Λόγω του ρυθμού δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών (το 70% των αποτελεσμάτων δημοσιεύτηκε κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου), στη συγκεκριμένη φάση, αυτό δεν κατέστη απόλυτα δυνατό. Όμως, πολλά από τα κενά, θα συμπληρωθούν στο επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τη σημασία της κάθε εταιρίας.

 

Όλες οι προβλέψεις συνοδεύονται από έναν σύνδεσμο που οδηγεί στη σελίδα των οικονομικών στοιχείων και χρηματοοικονομικών σχέσεων, που τηρούμε για την κάθε εταιρία. Εκτιμούμε ότι οι σελίδες αυτές είναι οι πιο πλήρεις, αναλυτικές και κατατοπιστικές που υπάρχουν, σε δημόσιο μέσο, στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Πέραν από τα βασικά στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων μιας περιόδου 6 ετών, παρατίθενται βασικές χρηματοοικονομικές σχέσεις, πληροφορίες και στατιστικά για τη μετοχή και χρηματιστηριακά στατιστικά (ιστορικές και τρέχουσες σχέσεις Ρ/Ε και μερισματικής απόδοσης κλπ), τεκμηριωμένες προβλέψεις, σημειώσεις για σημεία “προσοχής” για την κάθε εταιρία και από την επενδυτική άποψη του “Χ&Α”. Παράλληλα, υπάρχουν σύνδεσμοι με τα οικονομικά δελτία των εισηγμένων εταιριών που εκδόθηκαν κατά την τελευταία 3ετία. Τα στοιχεία αυτά, βοηθούν τον αναγνώστη που θέλει να κάνει μία “γρήγορη ανάγνωση” -και του δίνουν μία ασφαλή εικόνα για την πορεία της εταιρίας, αλλά και τον αναγνώστη που επιθυμεί να εμβαθύνει πιο πολύ στην εξέταση μιας εταιρίας. Θα βρείτε τον κάθε σύνδεσμο επάνω στο όνομα της κάθε εταιρίας. Συγκεντρωτικός πίνακας με τους συνδέσμους, υπάρχει εδώ.

 

Στις παρακάτω σελίδες, αναγράφονται οι προβλέψεις για τις εταιρίες εκείνες που δημοσίευσαν αποτελέσματα 6μήνου, μετά την 11/9/2021 ή εταιρίες για τις οποίες διατυπώνουμε αναθεώρηση προηγούμενης πρόβλεψης. Για να δείτε τις προβλέψεις του συνόλου των εισηγμένων εταιριών, δείτε το σύνδεσμο εδώ ή απευθείας εδώ.

 

Πώς κάνουμε τις προβλέψεις;

 

Η διατύπωση μιας πρόβλεψης, είναι έργο αρκετά σύνθετο και δύσκολο. Για να γίνει μία πρόβλεψη, απαιτείται καλή γνώση ανάγνωσης και ανάλυσης ισολογισμών, γνώση της επιχείρησης, έγκυρη άποψη για την ποιότητα και την αξιοπιστία της διοίκησης και επαρκής γνώση του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση και, βεβαίως, έγκυρη άποψη για την κατάσταση και την εξέλιξη του εγχώριου και του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

 

Οι προβλέψεις που διατυπώνουμε, βασίζονται σε δημοσιευμένα στοιχεία για την επιχείρηση (οικονομικά δελτία των εταιριών, άρθρα που δημοσιεύονται, πληροφορίες που μας γνωστοποιούνται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ενημέρωσης των αναλυτών ή κατά τη διάρκεια επισκέψεών μας στις εταιρίες), σε γνώσεις μας για τους επιχειρηματικούς κλάδους, στην άποψή μας για την πορεία της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας και στην άποψη (συχνά προσωπική και συνεπώς υποκειμενική) που έχουμε αποκτήσει για την κάθε εταιρία και τη διοίκησή της, μετά από 31 χρόνια δραστηριοποίησης  στο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό χώρο.

 

Στόχος των προβλέψεων που, σε μόνιμη βάση πλέον, θα δημοσιεύει το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, δεν είναι η απόλυτη επιτυχία τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί. Στόχος είναι η αντίληψη της κατεύθυνσης των μεγεθών και των αποτελεσμάτων μιας επιχείρησης, ενός επιχειρηματικού κλάδου, ή του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς. Και βεβαίως, η επισήμανση των κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν σε κάποια εταιρία, οι οποίοι ίσως δεν είναι ορατοί ή πλήρως αντιληπτοί από έναν επενδυτή.

Όταν κρίνεται ότι πρέπει, οι προβλέψεις θα αναθεωρούνται. Η αναθεώρηση γίνεται όταν γινόμαστε γνώστες νεότερης πληροφόρησης ή και όταν αντιλαμβανόμαστε ότι στην προηγούμενη διατύπωση ήμασταν είτε πολύ αισιόδοξοι, είτε πολύ απαισιόδοξοι, είτε απλά κάναμε λάθος. Η αναθεώρηση μιας πρόβλεψης δε σημαίνει αποτυχία του αναλυτή. Απεναντίας, σημαίνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του: παρακολουθεί τις εξελίξεις, αναλύει κάθε νέα πληροφορία και προσαρμόζει ανάλογα τα συμπεράσματά του, επιδεικνύοντας συνέπεια και σεβασμό προς τον επενδυτή.

 

Η διατύπωση προβλέψεων και η διαρκής παρακολούθησή τους -και αναθεώρηση όπου απαιτείται- είναι κάτι που, για πρώτη φορά, επιχειρείται δημόσια, από ένα περιοδικό, στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι ξεκινάμε κάτι που έλειπε από την αγορά, σοβαρό και χρήσιμο για τους επενδυτές.

 

*****

 

Δείτε, τα κείμενα των προβλέψεων, για άλλες εταιρίες, για τις οποίες δεν υπάρχει ειδική αναφορά στο παρόν τεύχος (τμήμα 1), εδώ

Δείτε,
συγκεντρωτικά, τα κείμενα των προβλέψεων, για τις εταιρίες που αναφέρονται σε άλλες σελίδες του περιοδικού, με πληρέστερη περιγραφή και ανάλυση (τμήμα 2), εδώ.

Δείτε, συγκεντρωτικά, τις προβλέψεις αποτελεσμάτων εισηγμένων εταιριών, που έχουν διατυπωθεί από το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ και το eurocapital.gr, εδώ.

Δείτε, συγκεντρωτικά, τις προβλέψεις αποτελεσμάτων για κάθε μια εισηγμένη εταιρία σε πίνακα excel, εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.