BRIQ PROPERTIES: Σε χαρτοφυλάκιο ύψους € 150,0 εκατομμυρίων στοχεύει η BRIQ

08 Οκτωβρίου 2021, 12:00 | Χ&Α - 233

BRIQ PROPERTIES: Σε χαρτοφυλάκιο ύψους € 150,0 εκατομμυρίων στοχεύει η BRIQ

 

 

 

BRIQ PROPERTIES

Σε χαρτοφυλάκιο ύψους € 150,0 εκατομμυρίων στοχεύει η BRIQ

 

 

 

Σημαντική στροφή στον κλάδο των logistics πραγματοποιεί, κατά τους τελευταίους 18 μήνες, η Briq Properties, καθώς μέσα σε ένα έτος αύξησε το ποσοστό αποθηκευτικών κτιρίων στο χαρτοφυλάκιο της από 14,5% το α΄εξάμηνο του 2020 στο 47,1% το α’ εξάμηνο του 2021. Όπως αναφέρθηκε και στην ενημέρωση των αναλυτών, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η εταιρία σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιπλέον επενδύσεις ύψους € 15 εκατομμύρια για τον κλάδο.

 

Μέσα από την εξέλιξη αυτή, βλέπουμε τον τρόπο που μία ΑΕΕΑΠ αποκτά μία “ειδίκευση” σε έναν συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα, με όσα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα αυτό συνεπάγεται. Εκτιμούμε, ότι στα επόμενα χρόνια (άλλωστε οι ΑΕΕΑΠ είναι ένα εταιρικό σχήμα που θα “ευδοκιμεί” επί δεκαετίες, δεδομένων των ειδικών χαρακτηριστικών του τομέα της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα), αυτή η τάση ειδίκευσης προς ακίνητα συγκεκριμένων επιχειρηματικών τομέων, θα διευρυνθεί.

 

Την 30/6/2021, η εταιρία ανακοίνωσε την απόκτηση οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 18.083 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής τα οποία είναι όμορα στην ιδιοκτησία της εταιρίας επί της οποίας αναπτύσσει ένα Logistics Park. Ως αποτέλεσμα αυτών των αγορών η εταιρία φτάνει να έχει συνολική επιφάνεια 102.813 τ.μ. επενδύοντας συνολικά € 6,5 εκ. στην αγορά των οικοπέδων, εδώ. Μέχρι το τέλος του 2021, αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα σύγχρονο κτίριο αποθήκευσης και διανομής το οποίο πρόκειται να μισθωθεί (τον Φεβρουάριο του 2022) από την Info Quest, θυγατρική του Ομίλου Quest.

 

Επόμενος στόχος της Briq είναι να φτάσει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο από € 114,2 εκατ. που ήταν την 30/6/2021 στα € 150,0 εκατομμύρια. Στο πεδίο ενδιαφέροντος της παραμένουν -εκτός από τους χώρους logistics- οι χώροι γραφείων και ξενοδοχείων. Όπως ανέφερε η διοίκηση, για να πετύχει τον στόχο της θα χρησιμοποιήσει γραμμές χρηματοδότησης ύψους € 35,0 εκατ. που ήδη διαθέτει (€15,0 εκατ. από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για χώρους logistics. Σε απάντηση της, σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, ανέφερε πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση όμως μπορεί να εξεταστεί στο μέλλον.

 

Κατά το α΄εξάμηνο 2021, το χαρτοφυλάκιο της Briq περιελάμβανε 28 επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας € 114,2 εκατ. έναντι € 71,7 εκατ. το α’ εξάμηνο 2020.  Τα συνολικά έσοδα από μισθώματα ανήλθαν στα € 2,6 εκατ. έναντι € 1,8 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 45,8%. Κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου, η εταιρία προχώρησε σε νέες επενδύσεις συνολικού ποσού € 6,1 εκατ. εκ των οποίων ποσό € 2,1 εκατ. αφορούσε την αγορά κτιρίου γραφείων στο Πειραιά, € 1,05 εκατ. αφορούσαν την απόκτηση οικοπέδων στην περιοχή του Ασπροπύργου και € 2,9 εκατ.  αφορούσαν κεφαλαιουχικές δαπάνες κυρίως για το υπό ανέγερση Κτίριο Αποθήκευσης και Διανομής στον Ασπρόπυργο.

 

Τα έσοδα από αναπροσαρμογές αξίας έφτασαν τα € 2,1 εκατ. και η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου έφτασε τα € 3,0 εκατ. με αποτέλεσμα η οργανική κερδοφορία (κέρδη μ.φ. μείον κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας) να φτάνουν τις € 921,0 χιλιαδες. Δηλαδή το 69,4% των κερδών μ.φ. προήλθε από τα κέρδη από αναπροσαρμογή αξίας, έναν παράγοντα που πάντα θα πρέπει να εξετάζουμε όταν αναφερόμαστε σε ΑΕΕΑΠ. Η εταιρία από την έναρξη της δεν έχει εμφανίσει ποτέ ζημίες από αναπροσαρμογές αξίας, ενώ τις περισσότερες φορές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών μ.φ.  (2020: 20,0%, 2019: 74,9%, 2018: 60,2, 2017: 10,5%). Δείτε εδώ.

 

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, αναθεωρούμε (ανοδικά) την αρχική μας πρόβλεψη (13/4/2021): Εκτιμώντας ότι, το μέσο ύψος (σε αξία) των ακινήτων που θα μισθώνει η εταιρία για το σύνολο του έτους φτάνει στα € 120 εκατομμύρια και ότι, η μέση απόδοση από μισθώματα και έσοδα επί αυτών θα είναι περίπου 4,6%, οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 5,5 εκατομμύρια. Με την προϋπόθεση ότι τα έξοδα λειτουργίας και διοίκησης θα παραμείνουν κοντά στο μέσο όρο των αμέσως προηγούμενων ετών (33,0%), τότε λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα βασικά και προβλεπτά έξοδα (χρηματοοικονομικά και αποσβέσεις), εκτιμούμε ότι, τα κέρδη (μφ) από τη δραστηριότητα (οργανικά κέρδη), θα κυμανθούν περί τα € 2,3 εκατομμύρια. Σ' αυτό το μέγεθος, δεν περιλαμβάνονται "κέρδη" που μπορεί να προκύψουν από τυχόν αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων. Ήδη, εντός του έτους, έχει γίνει αναπροσαρμογή από την οποία προέκυψε υπεραξία ύψους € 2,1 εκατομμυρίων, η οποία λογιστικοποιήθηκε στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου. Για περισσότερα στοιχεία, δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ, την οικονομική παρουσίαση εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.