Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

08 Οκτωβρίου 2021, 16:20 | Χ&Α - 233

Νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων φαίνεται να εξετάζει η ΕΚΤ προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε αναστάτωση στην αγορά, όταν το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με το Bloomberg. Μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «δικλείδα ασφαλείας» σε περίπτωση που η λήξη του ΡΕΡΡ στα τέλη του Μαρτίου του 2022 πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, ειδικά των ιταλικών, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, εδώ.
****

 

Μια κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας με κοινή δήλωσή τους για τις τιμές στην αγορά ενέργειας. Η προσέγγιση των πέντε υπουργών είναι βασισμένη σε 5 πυλώνες οι οποίοι είναι οι εξής: α) απαιτείται μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη πολιτικών, ώστε να συντονίζονται τα εθνικά μέτρα για άμεση αντίδραση στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών, β) διαμόρφωση κοινών κατευθυντήριων γραμμών για την αποθεματοποίηση του φυσικού αερίου, γ) μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δ) επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ε) διασφάλιση μιας πιο προβλέψιμης τιμής άνθρακα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι υπερβολικές διακυμάνσεις, εδώ.

****

 

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης, υποχώρησε στις 58,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 61,4 μονάδες τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα σχόλια αναλυτών, η παραγωγή της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο αναπτύχθηκε με ικανοποιητικό ρυθμό, όμως η ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί σημαντικά καθώς οι παραγωγοί αναφέρουν υψηλό ανεκτέλεστο έργων λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, εδώ. Όσον αφορά τον δείκτη των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 59 μονάδες τον Αύγουστο. Σε αυτή την περίπτωση οι αναλυτές αναφέρουν, ότι ο τομέας των υπηρεσιών επιβραδύνεται καθώς η ζήτηση αρχίζει να μειώνεται, γεγονός που συνδέεται με την διάθεση των πελατών οι οποία αποθαρρύνονται ενόψει της ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας ενώ παράλληλα παρατηρείται και κάποια συγκράτηση των δαπανών μετά το “άνοιγμα” της οικονομίας, εδώ.

****

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020 κατά 4,9%, από 1% το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών της τάξεως του 9,2% από μόλις 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 19,1% σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας επιβράδυνση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο και το ποσοστό 20,6%. Οι χρηματοοικονομικές επενδύσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερο ποσοστό 4,2% κατά το β΄ τρίμηνο του 2021, έναντι 4,8% το προηγούμενο, εδώ.

 

****

Στο 7,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, τον Αύγουστο, από 7,6% τον Ιούλιο και 8,6% τον Αύγουστο του 2020. Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 6,8% τον Αύγουστο, από 6,9% τον Ιούλιο και από 7,7% τον Αύγουστο 2020. Από τα στοιχεία της Eurostat το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζει η Ισπανία με 14% και ακολουθεί η Ελλάδα με 13,2%. Αντίθετα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζει η Μάλτα και η Ολλανδία με  3,2%, εδώ.

 

****

 

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο από 3% τον Αύγουστο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού που έχει καταγραφή από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η αύξηση των τιμών προήλθε κυρίως από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, όπου σημειώθηκε αύξηση 17,4% σε σχέση με τον Αύγουστο. Από των πίνακα των εκτιμήσεων παρατηρείται ότι η εκτίμηση για την Γερμανία φτάνει το 4,1%, για την Γαλλία το 2,1% και για την Ελλάδα φτάνει το 2,1%, εδώ.

 

****

Παρόλα αυτά, περισσότερες από 20 μελέτες από οικονομολόγους και ερευνητές της ΕΚΤ καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι παροδική. Ωστόσο, αν παγιωθούν οι αυξήσεις τιμών σε μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών που επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από το κόστος της ενέργειας, τότε ο κίνδυνος του πληθωρισμού γίνεται υπαρκτός. Η πρώτη ένδειξη μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η αύξηση του εργατικού κόστους, κάτι που στην παρούσα περίοδο δεν υπάρχει, εδώ.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.