Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021

08 Οκτωβρίου 2021, 16:10 | Χ&Α - 233

Τεύχος 233 - Οκτώβριος 2021

Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου

10 Σεπτεμβρίου  - 7 Οκτωβρίου 2021

7/10/2021

 

Το ινστιτούτο Ifo προβλέπει πως η οικονομία θα σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη 5,1% το 2022, που θα είναι η ισχυρότερη από την εκρηκτική άνοδο των αρχών της δεκαετίας του 1990 μετά την επανένωση των Γερμανιών. Ο υψηλός αυτός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας. Αλλά κάτω από τη λαμπερή επιφάνεια, τα πράγματα δεν είναι τόσο ωραία. Αν η Γερμανία δεν θέλει να γνωρίσει την υποχώρηση μέσα στα επόμενα χρόνια, η νέα κυβέρνηση πρέπει να λύσει τρία προβλήματα:Υπό την κ. Μέρκελ, η Γερμανία έμεινε πίσω στην ψηφιοποίηση, όπως διαπίστωσε λίγο μετά τις εκλογές το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας. Είναι 18η ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες βιομηχανικές και αναδυόμενες οικονομίες με μόνο την Ιαπωνία και την Ινδία να βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Ο στόχος της κυβέρνησης να προσφέρει γρήγορο Ιντερνετ μέσω εθνικού δικτύου έχει καθυστερήσει πολύ. Είναι ακόμη πολύ λίγα τα καλωδιακά δίκτυα οπτικών ινών, ιδιαιτέρως στις αγροτικές περιοχές.(εδώ)

 

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, εν μέσω εκτεταμένων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis.Η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 4% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,2%.Η Destatis αναθεώρησε ανοδικά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής του Ιουλίου σε μηνιαία βάση, στο 1,3% από το 1% νωρίτερα.Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η βιομηχανική παραγωγή του Αυγούστου αυξήθηκε 1,7% σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, πριν την πανδημία, η βιομηχανική παραγωγή είναι μειωμένη κατά 9%, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.(εδώ)

 

Ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2% μέσα σε ένα έτος, τόνισε το μέλος του δ.σ. της Τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau.Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 τον Σεπτέμβριο καθώς οι οικονομίες ανέκαμψαν από την κρίση του κορονοϊού, τροφοδοτώντας μια αύξηση των τιμών της ενέργειας.Οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει καθώς οι οικονομίες επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, αν και υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό.(εδώ)

 

6/10/2021

 

Το σουηδικό ΑΕΠ υποχώρησε 3,8% τον Αύγουστο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ.Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο δείκτης σε μηνιαία βάση σημειώνει πτώση."Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην πτώση. Οι εξαγωγές αγαθών, οι οποίες στράφηκαν προς τα κάτω, ήταν ένα στοιχείο που ξεχώρισε ιδιαίτερα τον Αύγουστο”, ανέφερε ο Mattias kain Wyatt της στατιστικής υπηρεσίας.Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε 2,4% τον Αύγουστο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.(εδώ)

 

Η ανεργία στην Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων και όσων λαμβάνουν προσωρινά επιδόματα λόγω κορονοϊού, μειώθηκε σε νέο χαμηλό πανδημίας, στο 10% τον Σεπτέμβριο, από το 12,4% τον Αύγουστο.Εάν αφαιρεθούν οι δικαιούχοι από το πρόγραμμα πληρωμής της κυβέρνησης, το οποίο σταδιακά θα καταργηθεί στους επόμενους πέντε μήνες, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,4% από το 6,5%.Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας προέβλεψε ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 7,2% το 2022 και στο 6% το 2023, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία.(εδώ)

 

Οι πωλήσεις λιανικής της ευρωζώνης ήταν χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες σε τρόφιμα, ποτά και καπνό.Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και ήταν αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,8% και ετήσια 0,4%.Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού, μειώθηκαν 1,7% σε μηνιαία βάση και κατά 1,9% σε ετήσια βάση, περιορίζοντας συνολικά την άνοδο του δείκτη αν και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου ενισχύθηκαν.Τέτοιες πωλήσεις, που ήταν ισχυρές από την αρχή της πανδημίας, αυξήθηκαν 9% από τον Ιούλιο, ύστερα από δύο μήνες πτώσης, και αυξήθηκαν 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.(εδώ)

 

5/10/2021

 

Είναι εφικτό να επενδυθούν δισεκατομμύρια για την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση χωρίς να παραβιάζεται το φρένο του χρέους πιστεύει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ. «Τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας εφάπαξ αποθεματικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις. Από αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό το αποθεματικό θα μπορούσε να επενδυθεί το επόμενο έτος ούτως ή άλλως εάν εξακολουθήσει να ισχύει η αναστολή του φρένου του χρέους. Για το κανονικό προϋπολογισμό, το φρένο χρέους θα πρέπει να ισχύσει ξανά από το 2023 ή το 2024. Υπάρχει ένα μοναδικό χρονικό περιθώριο δράσης σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο: το κράτος μπορεί τώρα να δανειστεί με μηδενικό επιτόκιο και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις», δήλωσε στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας».(εδώ)

 

Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον μήνα Αύγουστο 2021 τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του Ιουλίου 2021, σύμφωνα με την Eurostat. Τον Ιούλιο 2021, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 2,5% σε ευρωζώνη και ΕΕ.Συγκρίνοντας τον Αύγουστο 2021 με τον Αύγουστο 2020, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 13,4% στην ευρωζώνη και 13,5% στην ΕΕ.Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο 2021, σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, αυξήθηκαν κατά 2% στον ενεργειακό τομέα, 1,4% στα ενδιάμεσα αγαθά, 0,5% για κεφαλαιουχικά αγαθά, 0,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 0,2% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στη συνολική βιομηχανία εκτός της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,7%.(εδώ)

4/10/2021

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι ο κύριος παράγοντας στην αύξηση του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο. Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού και του κόστους ενέργειας, τόσο στην οικονομική ανάκαμψη όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2022. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, δεν αναμένονται επιχειρησιακές αποφάσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μια «εργαλειοθήκη» ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμμερίζονται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα υποχωρήσει το 2022. (εδώ)

30/9/2021

Στο 122,8% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας στο β΄ τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, ως αποτέλεσμα της αύξησης των δαπανών εξαιτίας του κορονοϊού. Ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ στο τέλος του β΄ τριμήνου, ήταν υψηλότερος από το 110,3% που σημειώθηκε στο β΄ τρίμηνο του 2020, αλλά χαμηλότερο από το 125,3% στο τέλος του α΄ τριμήνου 2021.(εδώ)

 

29/9/2021

 

Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας από το φυσικό αέριο ως τα δικαιώματα εκπομπών σημείωσαν ρεκόρ, σηματοδοτώντας ότι η έλλειψη εφοδιασμού θα επιδεινωθεί μόλις αρχίσει η χειμερινή περίοδος, γράφει σε άρθρο του το Bloomberg.  Τα αποθέματα πάντων, από φυσικό αέριο μέχρι άνθρακα και νερό της Νορβηγίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λιγοστεύουν και υπάρχουν λίγα σημάδια ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την πανδημία. Πολλοί από τους μικρότερους προμηθευτές ενέργειας του  Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρρεύσει, ενώ ορισμένοι Γάλλοι λιανοπωλητές ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να προμηθεύσουν πελάτες τους και κινδυνεύουν επίσης με αναδίπλωση. Εν τω μεταξύ, οι ανθρακωρύχοι της Ευρώπης έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρωτοφανείς τιμές θα μπορούσαν να διαταράξουν τη μεταστροφή από τα ορυκτά καύσιμα.  (εδώ)

 

Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών ενέκριναν την αποδέσμευση 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουν τα πλέον πληγέντα κράτη μέλη από τις οικονομικές συνέπειες του Brexit αρχίζοντας από την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Η Ιρλανδία, η μόνη χώρα της Ένωσης που μοιράζεται χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα λάβει 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθηθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.Η Γαλλία θα επωφεληθεί με 735 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ένα μεγάλο ποσό προορίζεται για τον τομέα της αλιείας η πρόσβαση της οποίας στα βρετανικά ύδατα μειώθηκε δραστικά. (εδώ)

 

Σε υψηλό 13 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας και την αύξηση του ενεργειακού κόστους τόσο για τους ισπανούς όσο και συνολικά για τους ευρωπαίους πολίτες. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, αρκετά πιο πάνω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 3,6%, που κατέγραψε το Bloomberg.Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο και αργότερα θα χαλαρώσει ξανά στο στόχο του 2%, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της, Όσκαρ Άρτσε.Το σχόλιό του προηγήθηκε των δεδομένων που αφορούν την ανάπτυξη της Ισπανίας και τα οποία «συγκλόνισαν» τους οικονομολόγους με μια σοβαρή αναθεώρηση της εκτίμησης της επέκτασης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου στο 1,1%, από 2,8%. (εδώ)

 

28/9/2021

 

Αύξηση εμφάνισαν σε μηνιαία βάση οι όγκοι των πωλήσεων λιανικής στην Ιρλανδία τον Αύγουστο κατά 3,5%, μετά από τη σύντομη πτώση τον Ιούλιο, παρότι δεν χαλάρωσαν περαιτέρω οι περιορισμοί, με τις πωλήσεις σε μπαρ και πολυκαταστήματα να αυξάνονται κατακόρυφα. Οι όγκοι αυξήθηκαν 6% σε ετήσια βάση, όταν η οικονομία ήταν μεταξύ lockdowns, και 14,8% από τα προ πανδημίας επίπεδα τον Αύγουστο του 2019, συνεχίζοντας την τάση των δύο τελευταίων μηνών. (εδώ)

 

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας θα πρέπει να επικαιροποιήσει τις τελευταίες οικονομικές της εκτιμήσεις μετά από την πτωτική αναθεώρηση από το ισπανικό ινστιτούτο στατιστικής, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, Pablo Hernandez de Cos. Η ανάπτυξη του ισπανικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 1,1%, πολύ χαμηλότερα από το 2,8% που ανακοινώθηκε αρχικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.(εδώ)

 

27/9/2021

 

Ο δανεισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον προηγούμενο μήνα, αναφέρουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεκτείνοντας τη σταθερά πτωτική τάση και πιθανότατα προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των μελών της Τράπεζας για την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν πίστωση.Η αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις υποχώρησε στο 1,5% τον Αύγουστο από το 1,7% τον Ιούλιο, παρόλο που οι μηνιαίες ροές προσαρμοσμένων δανείων αυξήθηκαν στα 12,6 δισ. ευρώ από τα 10,2 δισ. Ευρώ πριν από ένα μήνα.Η αύξηση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται περίπου στο μισό του προ πανδημίας επιπέδου, καθώς οι επιχειρήσεις τώρα απολαμβάνουν ισχυρές ταμειακές ροές εν μέσω ανάκαμψης και οι τράπεζες δείχνουν κάποια απροθυμία να δανείσουν περαιτέρω.Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά στο μεταξύ, παρέμεινε σταθερός στο 4,2%, σε υψηλό 13 ετών.Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Μ3 (δείκτης προσφοράς χρήματος), σημείωσε άνοδο στο 7,9% από το 7,6%.(εδώ)

 

24/9/2021

 

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε ξανά τον Σεπτέμβριο, καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού επισκίασαν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στις 98,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 99,6 μονάδες τον Αύγουστο, εμφάνισαν τα στοιχεία του δείκτη Ifo. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, μετά από την άνοδο στις 101,8 μονάδες τον Ιούνιο.Τα στοιχεία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις 98,5 μονάδες.Τον Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητες της και ήταν πιο δύσπιστες για τους επόμενους μήνες, ανέφερε το Ινστιτούτο.Ο δείκτης για τις επιχειρηματικές προσδοκίες σημείωσε πτώση στις 97,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι των 97,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.(εδώ)

 

Επιδεινώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το κλίμα μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο, αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών. Η μεταποιητική εμπιστοσύνη της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, διαμορφώθηκε στις 113 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 113,2 μονάδες τον Αύγουστο, αλλά παραμένει χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις για 112,6 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα, διαμορφώθηκε στις 113,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις 114 μονάδες τον Αύγουστο. Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε αυτόν τον μήνα στις 119,6 μονάδες από τις 116,2 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για 115,8 μονάδες, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1998, που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων. (εδώ)

 

23/9/2021

 

Μία αποτυχία στην εισαγωγή και εφαρμογή πολιτικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Τράπεζα εξετάζει δύο σενάρια, ένα στο οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από την κλιματική κρίση κι ένα άλλο βάσει του οποίου καμία σχετική δράση και πρωτοβουλία δεν πραγματοποιείται. Εάν δεν θεσπιστεί κανένας κανονισμός και οι φυσικές καταστροφές γίνουν πιο συχνές και σοβαρές, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρώπης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% έως το 2100 σε σύγκριση με το σενάριο όπου οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες. (εδώ)

 

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με πολύ χαμηλότερο ρυθμό στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, τόνισε η στατιστική υπηρεσία (ΙΝΕ), αναθεωρώντας τα στοιχεία από το 2,8% που ανακοινώθηκαν πριν από τρεις μήνες. Η ΙΝΕ επίσης αναθεώρησε το ποσοστό ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο, στο 17,5% από το 19,8%. Η ισπανική οικονομία είχε συρρικνωθεί 0,4% στο α΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2020 και κατά 4,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020.(εδώ)

 

22/9/2021

 

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το τρέχον έτος προχώρησε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας, καθώς οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη τσιπς και άλλων ενδιάμεσων αγαθών επιβραδύνουν την ανάκαμψη από την πανδημία της COVID -19. Ωστόσο, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του επόμενου έτους. Ειδικότερα, το Ifo προβλέπει ότι τα γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,5% φέτος, μειωμένο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψή του και κατά 5,1% το επόμενο έτος, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες. Η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2021 ακολουθεί μια πτώση της συνολικής οικονομικής παραγωγής κατά 4,6% το 2020 που προκλήθηκε από τους περιορισμούς του κορωνοϊού στη δημόσια ζωή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας.(εδώ)

 

21/9/2021

 

Οι γερμανικές αρχές μείωσαν ελαφρώς τα σχέδια έκδοσης ομολόγων της κυβέρνησης στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Η συνολική μείωση ανέρχεται στα 4 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 1 δισ. Ευρώ θα επηρεάσουν τα κρατικά ομόλογα και τα 3 δισ. Ευρώ αφορούν σε έντοκα γραμμάτια, τόνισαν οι αρχές. Αναφορικά με τα κρατικά ομόλογα, η Finance Agency έχει υποβαθμίσει τον όγκο προσφοράς των ομολόγων με λήξη τον Μάιο του 2036 στις δημοπρασίες της 27ης Οκτωβρίου και 24ης Νοεμβρίου, στα 2 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ το κάθε ένα. (εδώ)

 

20/9/2021

 

Κατά 12% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και κάτα 1,5% σε μηνιαία. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 1974, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 12,4%, κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές της ενέργειας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο του πληθωρισμού, καθώς ενισχύθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση και 3,3% σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων αυξήθηκαν 17,1% και 1,4%. Κύρια αιτία για την υψηλή άνοδο των τιμών ενέργειας ήταν η έντονη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένου του τομέα ενέργειας κατά 8,3% αυξημένος σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.(εδώ)


17/9/2021

 

Η κυβέρνηση της Ισπανίας συμφώνησε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 1,6%, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, για τρίτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019.Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά περίπου 15 ευρώ στα 1.125,8 ευρώ τον μήνα, από 1.108 ευρώ που είναι σήμερα, μετά από συμφωνία μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και της κυβέρνησης.Η κίνηση της Μαδρίτης εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για αύξηση του καθαρού κατώτατου μισθού στο 60% του εθνικού μέσου μηνιαίου μισθού των 1.944 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας της.(εδώ)

 

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,0% τον Αύγουστο 2021, από 2,2% τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν -0,2%.Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,2% τον Αύγουστο 2021, αυξημένος κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν στο 2,5%. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 0,4%.Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,4%), την Ελλάδα (1,2%) και την Πορτογαλία (1,3%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία (5,0%).Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε ένα μόνο κράτος- μέλος και αυξήθηκε σε 26 κράτη. Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,44 %), και ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,65%) και τις κατηγορίες «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός», και «υπηρεσίες» (και οι δύο +0,43%). (εδώ)

 

16/9/2021

 

Σημαντική μείωση καταγράφεται στον αριθμό των ταξιδιωτών με τρένα το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας που επηρέασε καθοριστικά συνολικά τις μετακινήσεις. Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης μετά την Ιρλανδία.Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία, σε ποσοστό 85%, δηλαδή 8,4 εκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.Ακολούθησε η Ελλάδα με 66% λιγότερους επιβάτες ή 2,6 εκατομμύρια σε απόλυτο νούμερο.Έπονται η Σλοβακία (-60%, -9,8 εκατομμύρια επιβάτες), οι Κάτω Χώρες (-59%, -46,9 εκατομμύρια επιβάτες) και η Δανία (-53%, -22 εκατομμύρια ).Η Σλοβενία (-11%, -0,3 εκατομμύρια επιβάτες), η Βουλγαρία (-19%, -0,9 εκατομμύρια επιβάτες) και η Ρουμανία (-19%, -2,8 εκατομμύρια επιβάτες) κατέγραψαν τις μικρότερες μειώσεις επιβατών κατά την ίδια περίοδο.(εδώ)

 

15/9/2021

 

Σε δραματικά υψηλά επίπεδα έχει εκτοξεύσει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών φυσικού αερίου και ρύπων (CO2), εξέλιξη που καθιστά δυσχερή την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων αντιστάθμισης των εισαγόμενων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.Η μέση τιμή στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, μια μέρα χαμηλής ζήτησης με ανέμους και ηλιοφάνεια που ευνοούν τις αποδόσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών, διαμορφώνεται στα 172,77 ευρώ η μεγαβατώρα. Στα ίδια επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στην Ιταλία η τιμή εκτοξεύτηκε στα 174,58 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στα υψηλά των 168,21 ευρώ κινείται και η τιμή στη Γερμανία. Ακόμη και στη Γαλλία, με τη φθηνή παραγωγή των πυρηνικών, η τιμή έφτασε τα 166,83 ευρώ η μεγαβατώρα, εικόνα που αναδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και την ανάγκη κεντρικών παρεμβάσεων για την διαχείρισή του.(εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, τα σχέδια της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επενδύσει σε εταιρίες που έχουν πληγεί από την πανδημία.Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager , υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: « Αυτό το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα επιτρέψει στη Γαλλία να υποστηρίξει τις εταιρίες που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση λειτουργικών λύσεων για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ». (εδώ)

 

Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.Η παραγωγή των εργοστασίων, ορυχείων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην ευρωζώνη, αυξήθηκαν τον Ιούλιο 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τόνισε η στατιστική υπηρεσία.Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, είχαν προβλέψει αύξηση 0,6%.Η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής σε μηνιαία βάση για τον Ιούνιο σε πτώση 0,1% από πτώση 0,3% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.(εδώ)

 

14/9/2021

 

Εντυπωσιακή αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κατά 164% και 148% καταγράφηκε τον φετινό Αύγουστο και Ιούλιο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Τμήματος Ανάλυσης Ενεργειακών Αγορών του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τον προηγούμενο μήνα η ελάχιστη Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) ανήλθε στα 62.71 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα), ενώ η μέγιστη στα 208.12 ευρώ/MWh. Το… ράλι συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο με το τελευταίο επταήμερο η μέση τιμή να έχει φτάσει στα 122.96 ευρώ /MWh ενώ για αύριο Τρίτη να διαμορφώνεται στα 135,83 ευρώ/MWh.(εδώ)

 

Οι ενεργειακές τιμές εκτινάχθηκαν τον Αύγουστο 15,4% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όταν ο συνολικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%, προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες για τις ανατιμήσεις που καλούνται να επωμιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αναλυτές επενδυτικών οίκων συμφωνούν ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό, που συνεπάγεται ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022 και πολύ περισσότερο το 2023, αρκετά κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πολύ κάτω από το 2% το 2023, ενώ ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές, όπως της ενέργειας και των τροφίμων, δεν θα ανέβει ιδιαίτερα.(εδώ)

 

Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας επαναφέρει στην επιφάνεια το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, που φαίνεται ότι η εμπειρία της πανδημίας και οι επιταγές της πράσινης μετάβασης δεν πέτυχαν να γεφυρώσουν. Σε non paper που διένειμαν οκτώ βόρειες και ανατολικές χώρες με πρωτοβουλία της Αυστρίας, υπογεγραμμένο από τους υπουργούς Οικονομικών τους, δίνεται έμφαση στην ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής πειθαρχίας μετά την εκπνοή ισχύος στο τέλος του 2022 της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής, με την οποία ανεστάλη το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «η μείωση των υπερβολικών δεικτών χρέους πρέπει να παραμείνει κοινός στόχος» και «η Συνθήκη [της Ε.Ε.] υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να αποφεύγουν τα υπερβολικά ελλείμματα».(εδώ)

 

13/9/2021

 

Η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει στο γ΄ τρίμηνο αλλά η επιχειρηματική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί ξανά στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, σε μια ασθενέστερη ανάκαμψη σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι ελλείψεις στην προσφορά ημιαγωγών και άλλων ενδιάμεσων αγαθών, περιόρισε την ανάκαμψη από την πανδημία.(εδώ)

 

Η ανοδική ορμή του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πυροδοτήσει ένα κύμα προβληματισμού από τα νοικοκυριά έως τους επενδυτές, αλλά και έναν σκεπτικισμό αναφορικά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Με τις τιμές καταναλωτή να ανεβάζουν ταχύτητα μήνα με τον μήνα, οι χρηματαγορές ανησυχούν για τις προοπτικές και συνεπακόλουθα οι προσδοκίες για την πορεία του εμφανίζονται εμφανώς επηρεασμένες.  Στο πλαίσιο αυτό ο δείκτης που αντανακλά τις πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, αναρριχήθηκε σε υψηλό 6ετίας. Ειδικότερα ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μελλοντικές προοπτικές του breakeven πληθωρισμού σε βάθος χρόνου πενταετίας (προσδοκίες βάσει των ομολόγων), ανέβηκε στο 1,8207%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για ρυθμό στο 2%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 15 μονάδες βάσης. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.