Η πορεία του κινητού μέσου όρου 200 ημερών

08 Οκτωβρίου 2021, 09:31 | Χ&Α - 233

Η πτώση του Γενικού Δείκτη (ΓΔ), μέχρι το επίπεδο των 860 μονάδων, στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκάλεσε μία έντονη ανησυχία για πιθανή πτωτική διάσπαση της καμπύλης του ΚΜΟ-200, κάτι που, με βάση τους κανόνες του απόλυτου συστήματος, θα σήμαινε “σήμα εξόδου” από την αγορά.

Το ενδεχόμενο να εισέλθει το “απόλυτο σύστημα” σε μία κατάσταση αλλεπάλληλων αποτυχημένων σημάτων εισόδου και εξόδου, όταν η πορεία του ΓΔ σταματούσε τον έντονο ρυθμού ανόδου του, το είχαμε προβλέψει και αναφέρει, ήδη από τον περασμένο Μάιο. Άλλωστε, παρόμοιο φαινόμενο, έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις, στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό, είχαμε αναφέρει ότι, θα έπρεπε να “διορθώσουμε” αυτή την αδυναμία.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ

Την ημέρα που ο ΓΔ έκλεισε στις 860,03 μονάδες (28/9/2021), η απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών έφτασε στο 0,27% (δείτε τη μπλέ γραμμή (ΓΔ) και την πορτοκαλί (ΚΜΟ-200), αλλά και τη μαύρη (καμπύλη της ποσοστιαίας απόστασης των δύο)) στο παρακάτω διάγραμμα. Ήταν θέμα τύχης, ότι στη συγκεκριμένη μέρα δεν υπήρξε διάσπαση.

Βλέποντας, ήδη από νωρίτερα, το ενδεχόμενο της διάσπασης, στις 25/9/2021, ανακοινώσαμε -εσπευσμένα- τη 2η τροποποίηση του Απόλυτου Συστήματος (δείτε εδώ), ώστε να αποφύγουμε την έξοδο, αφού δίναμε υψηλές πιθανότητες στο ενδεχόμενο να υπάρξει, εκ νέου, άνοδος του ΓΔ, όπως και τελικά έγινε.

Με τη 2η τροποποίηση, προστατευόμαστε, όσο είναι δυνατό να προστατευθούμε, από περιστάσεις σύντομων και “καταδικασμένων” εξόδων.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 συνεχίζει να ανεβαίνει, έστω και με μικρότερο ρυθμό, με 0,40 - 0,50 μονάδες την ημέρα. Αν ο ΓΔ δεν ξεπεράσει και δε σταθεροποιηθεί πάνω από τις 900 μονάδες κατά τις επόμενες 20 συνεδριάσεις, τότε ο κίνδυνος πτωτικής διάσπασής της, θα είναι ορατός, αφού από τον υπολογισμό της τιμής του ΚΜΟ-200 θα “φύγουν”. Θα πάψουν να υπολογίζονται” οι τιμές του περασμένου Φεβρουαρίου, οι οποίες ήταν χαμηλές (μέσος όρος κλεισιμάτων Φεβρουαρίου : 775 μονάδες) και, όταν πάψουν να συνυπολογίζονται, η κίνηση του ΚΜΟ-200 θα γίνει έντονα ανοδική για κάποιο διάστημα. Αν ο ΓΔ δεν έχει ανέβει πάνω από τις 900 μονάδες, οι δύο καμπύλες, αναπόφευκτα θα συναντηθούν και αυτό θα βαρύνει το κλίμα στην αγορά.

Μετά τη 2η τροποποίηση, η παραλλαγή που πλέον ακολουθούμε, δε θα δώσει “σήμα εξόδου” στην περίπτωση αυτή. Όμως, αν ο ΓΔ εξακολουθεί να καθυστερεί την άνοδό του, αυτό αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.