Μπαράζ νέων ομολόγων και εισαγωγών στο Χ.Α.

18 Οκτωβρίου 2021, 09:43 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Μπαράζ νέων ομολόγων και εισαγωγών στο Χ.Α.

Εισαγωγή τουρκικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται το 2022, με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων από τους κλάδους του τουρισμού και της ενέργειας της Τουρκίας για ένταξη στην ελληνική αγορά να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό. Παράλληλα, στο υπόλοιπο του 2021 αλλά και το επόμενο έτος έρχεται μπαράζ εκδόσεων ομολόγων και νέων εισαγωγών στο Χ.Α., με «όπλο»τις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην εκτόξευση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Το τουρκικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει ήδη «αποκαλύψει»ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου που είχε διοργανώσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αυστραλίας τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι συζητήσεις όχι απλώς προχώρησαν αλλά έχουν καταλήξει και η διαδικασία ένταξης της τουρκικής εταιρείας είναι στην τελική ευθεία έτσι ώστε να μπει στο ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών το επόμενο έτος. Η εισαγωγή θα είναι μόνο στο Χ.Α. και όχι τύπου dual listing, δηλαδή με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χ.Α. και στην τουρκική αγορά.

Σε ό,τι αφορά το γιατί μία τουρκική εταιρεία επιλέγει να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, παράγοντες της αγοράς απαντούν πως αποτελεί μια αναδυόμενη αγορά, η οποία την ίδια στιγμή αποτελεί και μέρος της Ευρωζώνης και άρα του ευρώ, και έτσι δεν ενέχει το ρίσκο ενός νομίσματος όπως η τουρκική λίρα. Παράλληλα, οι προοπτικές για αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές θεωρείται πολύ πιθανή μεσοπρόθεσμα.

Οι από μηνών επαφές του χρηματιστηρίου με εταιρείες αποδεικνύονται ιδιαίτερα καρποφόρες καθώς όπως φαίνεται η κινητικότητα που υπάρχει τόσο για νέες εισαγωγές όσο και για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είναι μεγάλη.

Πριν κλείσει το 2021, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» περισσότερα από πέντε εταιρικά ομόλογα πρόκειται να εκδοθούν και προέρχονται από τους χώρους της ναυτιλίας, των ΑΕΕΑΠ, της μεταλλουργίας, αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν συνολικά.

Την αρχή κάνει την επόμενη εβδομάδα η Capital Product Partners, αφού ξεκινά η δημόσια προσφορά για το ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ διάρκειας 5 ετών. Είναι το δεύτερο ναυτιλιακό χρεόγραφο που διατίθεται σε Ελληνες ιδιώτες μετά εκείνο της Costamare του ομίλου Κωνσταντακόπουλου νωρίτερα φέτος. To εύρος απόδοσης του επιτοκίου της Capital τιμολογήθηκε στο 2,60% με 3,00%. Η δημόσια προσφορά ξεκινά τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners, Γεράσιμος (Jerry) Καλογηράτος, μιλώντας στην «Κ»δηλώνει πως «επιλέξαμε την εγχώρια χρηματαγορά, δίνοντας την ευκαιρία και στο ελληνικό επενδυτικό κοινό να συμμετάσχει στα επενδυτικά μας σχέδια, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη μας στον αναπτυξιακό δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας» Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρηματοδοτήσουν μέρος του προγράμματος επενδύσεων σε έξι δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) τελευταίας γενιάς.

Τη σκυτάλη παίρνουν εταιρείες κυρίως από τους κλάδους των κατασκευών, του real estate και της μεταλλουργίας, και συγκεκριμένα οι Noval ΑΕΕΑΠ – θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, η Premia, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΕΛΒΑΛ. Επιπλέον, στην τελική ευθεία δείχνει να είναι η εισαγωγή στην Κύρια Αγορά της Ευρωχαρτικής.

Οσον αφορά το 2022, είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο επικείμενες εισαγωγές τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος έχει εκφράσει ενδιαφέρον και έχει ήδη κάνει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων για εισαγωγή του στην Κύρια Αγορά εντός του επόμενου έτους, ενώ προχωρημένες είναι οι επαφές για άλλες τρεις νέες εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά.

Η R-Energy, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ και είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το 2022 θα εισαχθεί παράλληλα στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΕΝ.Α είναι πιθανό να ενταχθεί το επόμενο έτος και η ελληνική εταιρεία μόδας Callista. Επίσης, εντός του 2022 εκτιμάται πως θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο οι Noval, Trade Estates και Lamda Malls.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Πηγή:kathimerini.gr