Ιταλία: Συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η ανάκαμψη, αυξήθηκε το ΑΕΠ 3,8% στο τρίμηνο

29 Οκτωβρίου 2021, 14:02 | Διεθνείς Δείκτες

Η ιταλική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,6% στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, όπως εμφάνισαν τα προκαταρκτικά στοιχεία, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν καθώς συνεχίζεται η σταθερή ανάκαμψη μετά τη βαθιά ύφεση.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε 3,8%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 2% και για ετήσια 3%.

Η οικονομία έχει ανεβάσει ταχύτητα από την άνοιξη και μετά, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντράγκι έχει καταργήσει τους περιορισμούς στις δραστηριότητες και στις μετακινήσεις, ως απάντηση στη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό.

Η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου επιβεβαιώθηκε στο 2,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ετήσια ανάπτυξη αναθεωρήθηκε στο 17% σε σχέση με το προηγουμένως ανακοινωθέν 17,2%.

Η άνοδος που σημειώθηκε σε ετήσια βάση, αντανακλά την βαθιά ύφεση της δραστηριότητας που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο εξαιτίας των lockdowns.

Για το 2021, η κυβέρνηση επισήμως προβλέπει ανάκαμψη του ΑΕΠ 6% αυτό το έτος, αλλά ο Ντράγκι τόνισε χθες πως μετά και τα τελευταία στοιχεία, αναμένει τώρα η ανάπτυξη να διαμορφωθεί υψηλότερα από αυτό το ποσοστό.

Η στατιστική υπηρεσία Istat, τόνισε πως η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και οι εξαγωγές, συνέβαλαν από κοινού στην ανάπτυξη του ΑΕΠ στο τρίμηνο.

 

Πηγή:capital.gr