Η δημοσίευση των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών Επενδυτών

09 Νοεμβρίου 2021, 15:10 | Χ&Α - 234

Η δημοσίευση των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών Επενδυτών

 

Από το 1991, όταν το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ βρισκόταν στο δεύτερο χρόνο της ζωής του, ξεκινήσαμε την πρακτική της τακτικής, ανά τρίμηνο, δημοσίευσης των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών Επενδυτών. Την πρακτική αυτή τη διατηρήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της έκδοσης του περιοδικού (1990 έως το 2004) και την επαναλάβαμε, αμέσως μετά την επανέκδοσή του (2018), μέχρι και σήμερα.

 

Είμαστε ο μόνος φορέας που συλλέγει και δημοσιοποιεί τα χαρτοφυλάκια των Θεσμικών Επενδυτών. Και αυτό, επειδή η διαδικασία αυτή είναι επίπονη, απαιτεί πολλές ανθρωποώρες και διαμόρφωση κατάλληλης μηχανογράφησης.

 

Συνεχίζουμε την πρακτική αυτή, επειδή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, για όλους: για τους επενδυτές, για τις εισηγμένες εταιρίες, αλλά και για τους ίδιους τους θεσμικούς επενδυτές.

 

Μέσα από τη στατιστική παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών των Θεσμικών Επενδυτών, μπορούμε να αντιληφθούμε τη φάση που διανύει η χρηματιστηριακή αγορά μας. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε ότι ο αριθμός των κυκλοφορούντων μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι, αυξάνεται το ενδιαφέρον του ευρύτερου επενδυτικού κοινού (ας μην ξεχνάμε ότι, οι μεριδιούχοι Αμοιβαίων Κεφαλαίων, συνιστούν ένα ιδιαίτερο κοινό, μη απόλυτα εξειδικευμένο σε χρηματιστηριακά θέματα). Όταν ο αριθμός των κυκλοφορούντων μεριδίων αρχίσει να αυξάνεται με έντονο ρυθμό, αυτό θα σημαίνει ότι εισερχόμαστε στη φάση της “θέρμανσης” της χρηματιστηριακής αγοράς -βέβαια, θα αργήσουμε αρκετά ακόμη να φτάσουμε σ’ αυτή τη φάση. Όταν ο ρυθμός αύξησης ξεφύγει από την κανονικότητα, θα καταλάβουμε ότι η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς φτάνει στα όριά της.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά ακόμη συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση των μεγεθών των Θεσμικών Επενδυτών.

 

Ένα άλλο στοιχείο που μας επιτρέπει η παρακολούθηση των χαρτοφυλακίων και των αποδόσεων των Θεσμικών Επενδυτών, είναι η αποτελεσματικότητα των διαχειριστών του κάθε χαρτοφυλακίου, αλλά και του κλάδου ως σύνολο. Καθώς οι μετρήσεις των μακροχρόνιων αποδόσεων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, δε δημοσιεύονται κάπου αλλού, οι πίνακες του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε καλύτερα την πορεία του κάθε Αμοιβαίου Κεφαλαίου μέσα στο χρόνο. Η διάδοση των στοιχείων αυτών, θα οδηγήσει σε “πίεση” για την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και συνεπώς θα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του κλάδου, αλλα και της χρηματιστηριακής αγοράς, γενικότερα.

 

Κυρίως όμως, για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το Χρηματιστήριο και τις κατ’ ιδίαν μετοχές, η παρακολούθηση των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών Επενδυτών, με τον αναλυτικό τρόπο που παρουσιάζονται στους πίνακες μας και με το διαχρονικό τους βάθος (από το 2018), επιτρέπει στους επενδυτές να δουν και να αναλύσουν τις κινήσεις των επαγγελματιών διαχειριστών. Έτσι, γνωρίζοντας τη στάση των Θεσμικών Επενδυτών προς κάθε μετοχή, τη μείωση ή την αύξηση των θέσεων ανά τρίμηνο και πλήθος άλλων στατιστικών στοιχείων, μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα μία μετοχή εισηγμένης εταιρίας.

 

Το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα στοιχεία των Θεσμικών Επενδυτών, κάθε τρίμηνο, συμβάλλοντας έτσι τόσο στην καλύτερη προβολή του έργου τους, στην παροχή περισσότερων πληροφοριών στους επενδυτές και στην αύξηση της διαφάνειας της αγοράς μας.


 

Γιάννης Σιάτρας

Τα στοιχεία της παρούσας μελέτης επί των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, συγκεντρώθηκαν και καταχωρήθηκαν από την Ντάλιλα Τρύφωνα και τον Αναστάση Πυλιώτη. Τον συντονισμό και την επιμέλεια είχε η Κωνσταντίνα Ρομοσού.
Δείτε το σύνολο των πινάκων της παρούσας μελέτης (εδώ).


Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.