Ευρωζώνη: Σε χαμηλό έξι μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

04 Νοεμβρίου 2021, 15:42 | Διεθνείς Δείκτες

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό έξι μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit διαμορφώθηκε σε χαμηλό εξαμήνου, στις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 54,3 μονάδες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Οκτώβριο, καθώς τα προβλήματα με τα logistics και την εφοδιαστική αλυσίδα σε σχέση με την πανδημία, οδήγησαν τις τιμές εισαγωγών στην μεγαλύτερη αύξηση των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Oι ελλείψεις πρώτων υλών στον μεταποιητικό τομέα επηρεάζουν την ανάπτυξη και η ζήτηση που απελευθερώθηκε σε όλο τον κλάδο των υπηρεσιών, εξασθενεί.

“Η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί κατακόρυφα στην αρχή του δ’ τριμήνου, με την μεταποίηση να περιορίζεται από τα προβλήματα στην προσφορά και τον τομέα των υπηρεσιών να χάνει το momentum, καθώς η ανάκαμψη από τα lockdowns εξασθενεί”, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου, στις 54,6 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 56,4 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 54,7 μονάδων.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.