ENTERSOFT: Εισέρχεται σε νέα αγορά προϊόντων - Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ρουμανία

09 Νοεμβρίου 2021, 13:50 | Χ&Α - 234

ENTERSOFT: Εισέρχεται σε νέα αγορά προϊόντων - Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ρουμανία

 

 

 

ENTERSOFT

Εισέρχεται σε νέα αγορά προϊόντων - Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ρουμανία

 

Ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις του εννεαμήνου που δημοσίευσε η Entersoft. Συγκεκριμένα οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα € 17,4 εκατομμύρια έναντι € 11,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 49,7%. Το 89,7% των εσόδων προέκυψε από την ελληνική αγορά, καθώς εκεί είναι τοποθετημένο το μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου της εταιρίας και το υπόλοιπο 10,3% προέκυψε από την δραστηριότητα της εκτός Ελλάδας. Το EBITDA, ανήλθε στα € 6,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 43% και τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα € 4,7 παρουσιάζοντας αύξηση 50%.

Να σημειώσουμε πως, η εταιρία ακολουθεί την πρακτική δημοσίευσης ενδιάμεσων αποτελεσμάτων (3μηνα, 9μηνα) από το 2020, δηλαδή μετά την είσοδο της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων οφείλεται σε οργανική ανάπτυξη για όλα

τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου, ενώ οι πρόσφατες εξαγορές συνέβαλαν σε μικρότερο ποσοστό. Στο τρέχον εννεάμηνο έχουν ενσωματωθεί για πρώτη φορά και τα αποτελέσματα από τις εξαγορές της δραστηριότητας Plexis ERP από την εταιρία Computer Life καθώς και τα έσοδα της Optimum, ενώ η Wedia έχει ενοποιηθεί μόνο για διάστημα έξι μηνών.

 

Σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση εννεαμήνου, η εταιρία διαθέτει θυγατρικές εταιρίες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ελληνικές εταιρίες Optimum, Retail Link και Wedia. Έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε 37 χώρες μέσω αντιπροσώπων. Η εταιρία απευθύνεται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το πελατολόγιο της ξεπερνά τους 4.000.

Στον τομέα των συστημάτων ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning - ERP), στην Ελλάδα, η εταιρία συνεργάζεται με περίπου 3.500 πελάτες. Η βασική αγορά στην οποία στοχεύει η Entersoft, περιλαμβάνει 35.300 επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, ενώ δευτερεύουσα αγορά είναι οι μικρού μεγέθους (περίπου 31.000 επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας, περίπου το 25% των παραπάνω επιχειρήσεων έχουν λογισμικό ERP από μικρούς μη ανταγωνιστικούς προμηθευτές και το 50% των παραπάνω έχουν απαρχαιωμένο σύστημα ERP και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες. Σημειώνουμε ότι, ένα “σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού” ενσωματώνει εσωτερικές και εξωτερικές πληροφορίες διαχείρισης, απαραίτητες για την ομαλή και την αποτελεσματική λειετουργία μιας εταιρίας (διαβάστε περισσότερα για τα συστήματα αυτά, εδώ).

Παράλληλα, η Entersoft έχει ξεκινήσει επενδύσεις μέσω της θυγατρικής Wedia, σε νέα προϊόντα για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και ταυτόχρονα ετοιμάζει την είσοδο της στην ανερχόμενη αγορά της Διαχείρισης Προσωπικού, Ωρομέτρησης και Μισθοδοσίας επενδύοντας σε ένα νέο προϊόν.

 

Ο “αλγόριθμος για την επιτυχία”, όπως τον παρουσιάζει η Entersoft, είναι η ανάπτυξη των συστημάτων ERP σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και κατ΄επέκταση η αύξηση του μεριδίου αγοράς, η εξαγορά κι άλλων μικρών εταιριών με εξειδικευμένα προϊόντα και ποιοτικό πελατολόγιο, η παροχή πολλαπλών λύσεων για όλους τους πελάτες και τέλος η επανάληψη όλων των παραπάνω σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στην Ρουμανία.

 

Διατηρούμε τη θετική εκτίμησή μας για την εταιρία και για τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που εμφανίζει.

Με βάση: α) Το ρυθμό ανάπτυξης που εφμανίζει η εταιρία κατά την τελευταία διετία, β) τη συνήθη κατανομή του κύκλου εργασιών ανά τρίμηνο, γ) την εξέλιξη του καθαρού περιθωρίου κέρδους που εμφανίζει κατά την τελευταία διετία, δ) τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα 9μήνου και ε) τις συνθήκες της οικονομίας, προχωρούμε σε αναθεώρηση της πρόβλεψης που είχαμε διατυπώσει την 6/8/2021, όσον αφορά στις προβλεπόμενες πωλήσεις. Εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν στα € 24,5 εκατομμύρια (προηγούμενη πρόβλεψη € 20,0 εκατομμύρια), ενώ διατηρούμε σταθερή την πρόβλεψη για τα κέρδη (μφ), μεταξύ € 6,0 έως € 6,5 εκατομμύρια.

 

Με την τιμή της μετοχής στα € 5,3 (3/11/2021), η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας φτάνει στα € 159 εκατομμύρια και αυτό σχηματίζει μία σχέση Ρ/Ε ίση προς 25,4, με βάση τα προσδοκόμενα κέρδη για το 2021. Θεωρούμε ότι, η σχέση αυτή είναι υψηλή. Για να αιτιολογηθεί, η εταιρία θα πρέπει να διατηρήσει ένα ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 30% στην επόμενη τριετία, κάτι που όμως, είναι εφικτό να συμβεί.

 

Σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την 30/9/2021, 22 Αμοιβαία Κεφάλαια κατείχαν την μετοχή, από 22 την 30/6/2021 και 17 την 31/12/2020.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών αποτελεσμάτων εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.