Η πορεία του κινητού μέσου όρου 200 ημερών

09 Νοεμβρίου 2021, 09:20 | Χ&Α - 234

Η πορεία του κινητού μέσου όρου 200 ημερών

 

Πάντα τονίζουμε ότι, ο βασικότερος παράγοντας για την επιτυχία στη διαχείριση ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου είναι η επιτυχής αναγνώριση της φάσης που διανύει η αγορά, καθώς και τα χρονικά σημεία αυτής της φάσης, δηλαδή πότε ξεκίνησε (εφ’ όσον δραστηριοποιούμαστε στην αγορά και αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες που κινείται, αυτό μπορούμε εύκολα να το αναγνωρίσουμε), αλλά και το πότε θα λήξει. Και επειδή το πότε θα λήξει είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσουμε από αρκετά νωρίτερα, μπορούμε τουλάχιστον να γνωρίζουμε τα “σημάδια” που θα υπάρχουν στην αγορά, όταν μία (ανοδική ή πτωτική) φάση, κοντεύει να λήξει και να αντιστραφεί. Με αυτό, ασχολούμαστε σε πολλά άρθρα, στα τεύχη του περιοδικού, αλλά και στα καθημερινά μας σχόλια στις συνδρομητικές σελίδες του “απόλυτου συστήματος”.

 

Κατά τις τελευταίες μέρες, παρατηρούμε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον: Η τιμή του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200) του Γενικού Δείκτη (ΓΔ), βρίσκεται στις 870,71 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από την  5/2/2015 (δείτε το παρακείμενο διάγραμμα). Με λίγα λόγια, τί σημαίνει αυτό: Η καμπύλη του ΚΜΟ-200, αυτός ο αργόσυρτος δείκτης, που απεικονίζει το μέσο όρο των τελευταίων 200 κλεισιμάτων του ΓΔ, βρίσκεται σε υψηλό 6,5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι, έχει πλέον δημιουργηθεί μία πολύ ισχυρή “βάση”, με τιμές -και συνεπώς με “κόστος αγοράς” για όσους αγόρασαν μετοχές στις τελευταίες 200 μέρες, που είναι η υψηλότερη από το 2015. Το γεγονός ότι κάποιοι επενδυτές, αγόρασαν μετοχές με το υψηλότερο κόστος των τελευταίων 6,5 ετών -και μάλιστα αφού είχε προηγηθεί η πιο καταστρεπτική περίοδος στην ιστορία του Χρηματιστηρίου- σημαίνει ότι οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί, δεν είναι απλά υψηλές, αλλά -κυρίως- είναι τεκμηριωμένες. Κάπως έτσι “στήνονται” οι βάσεις στην κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Και η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει τη μεγάλη έξοδο της αγοράς από τη μεγάλη κρίση της περιόδου 2009 - 2017.

Δείτε το διάγραμμα σε διαδραστική μορφή, εδώ.

Το έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές. Οι φάσεις του Χρηματιστηρίου είναι αργές. Ούτε σχηματίζονται αμέσως, αλλά ούτε και καταργούνται εύκολα. Μπορούμε να τις εντοπίσουμε και αφού τις εντοπίσουμε, τις παρακολουθούμε, για να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε κάθε φορά.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά,εδώ.

Κατά το διάστημα από την προηγούμενη έκδοση του Χ&Α, ο ΚΜΟ-200, συνέχισε την άνοδό του, με μέσο όρο ανόδου 0,50 μονάδες ανά ημέρα. Η φορά (κατεύθυνση) της καμπύλης παραμένει ανοδική. Στις 5/11/2021, η απόσταση μεταξύ των καμπυλών του ΓΔ και του ΚΜΟ-200 ήταν 4,25%. Η απόσταση αυτή είναι χαμηλή, πλην όμως, βρίσκεται σ’ αυτό το εύρος, ήδη επί 1,5 μήνες, έτσι ώστε να μην προκαλεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για σήμα εξόδου, κάτι που άλλωστε διασφαλίστηκε με την 2η τροποποίηση του συστήματος (δείτε εδώ), αφού, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει και εξηγήσει, ένα “σήμα εξόδου” του συστήματος, σ’ αυτή τη φάση, πιθανότατα θα είναι αποτυχημένο.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά,εδώ.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.