Ουδέτη, έως θετική, η ψυχολογία της αγοράς, στην παρούσα φάση

09 Νοεμβρίου 2021, 09:30 | Χ&Α - 234

Ουδέτη, έως θετική, η ψυχολογία της αγοράς, στην παρούσα φάση

 

Αν εξαιρέσουμε τα μόνιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στην παρούσα φάση, η ψυχολογία και οι συνθήκες είναι από ουδέτερες, έως αρκετά θετικές.

 

Το νέο κύμα της πανδημίας, παρά την έντασή του, δεν προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία, ανάλογες με αυτές που είχαν προκαλέσει τα προηγούμενα. Βεβαίως, έστω και τα ήπια περιοριστικά μέτρα, που, κατά περιόδους, τίθενται σε εφαρμογή, εμποδίζουν την ανάπτυξη της πλήρους δυναμικής του ΑΕΠ, όμως, σε γενικές γραμμές, η παραγωγή εξελίσσεται κανονικά και η οικονομία λειτουργεί αρκετά ομαλά.

Για τις χρηματιστηριακές αγορές, η πανδημία, έχει προ πολλού παύσει να συνιστά κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

 

Πρόβλημα δείχνει να δημιουργείται από τον πληθωρισμό. Και, ειδικά στην Ελλάδα, το πρόβλημα μπορεί, πέρα από οικονομικό, να εξελιχθεί και ως πολιτικό. Προς το παρόν, ο ρυθμός πληθωρισμού (εκτιμάται ότι, για το μήνα Οκτώβριο, θα ανακοινωθεί πάνω από το 3,0%), βρίσκεται χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (+3,4%). Όμως, αν κατά τους επόμενους μήνες υπάρξει αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, βρεθεί πάνω από το 4,0%, τότε θα υπάρξει επίδραση και στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι, η Ελλάδα -παραδοσιακά- είναι μία χώρα με υψηλή πληθωριστική ψυχολογία, η οποία μάλιστα, μόλις εξήλθε από μία πολυετή περίοδο πτωτικών τιμών. Η ανακοίνωση του ΔΤΚ για το μήνα Οκτώβριο, θα γίνει στις 10/11/2021 (εδώ).

 

Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η έκδοση του ομολόγου των € 250 εκατομμυρίων από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, οι ομολογιακές εκδόσεις που ακολουθούν, μπορεί προς το παρόν να καλύπτονται από συγκεκριμένους επενδυτές (με πολλαπλή παρουσία στη χώρα), όμως σταδιακά αυξάνουν τον προσανατολισμό της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς προς το εξωτερικό και, μετά από πολλά αρνητικά χρόνια που προηγήθηκαν, ξαναδηλώνουν την παρουσία της.

 

Οι εξελίξεις αυτές, είναι σχετικά μικρής σημασίας. Όμως, είναι οι εξελίξεις που συνήθως συμβαίνουν σε ένα μεταβατικό στάδιο επαναφοράς μιας οικονομίας, στις διεθνείς αγορές, μετά από μία χρεοκοπία. Η πλήρης επαναφορά, αναγκαστικά, απαιτεί αρκετό χρόνο.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.