Κύριες ειδήσεις εισηγμένων εταιριών περιόδου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021

09 Νοεμβρίου 2021, 10:50 | Χ&Α - 234

Τεύχος 234 - Νοέμβριος 2021

Εισηγμένες Εταιρίες

Οκτωβρίου -  Νοεμβρίου 2021

 

4/11/2021

 

Στην «επόμενη μέρα», με καταλύτη το αμερικανικό fund H.I.G. Capital, βαδίζει η Χαλυβουργία Ελλάδος μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί του σχεδίου εξυγίανσης του υπερδανεισμένου ομίλου της οικογένειας Μάνεση.Στις 27 Οκτωβρίου έκλεισε η συμφωνία επί του σχεδίου με πιστωτές που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων και στις 29 Οκτωβρίου κατατέθηκε η σχετική αίτηση για την επικύρωσή της στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ η συζήτηση στο δικαστήριο προσδιορίστηκε για τις 12 Ιανουαρίου 2022.(εδώ)

 

Οι πωλήσεις του Ομίλου Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου – 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 42,6% και ανήλθαν σε €110,7εκ από €77,6εκ στις 30.9.2020. Το EBIDTA του Ομίλου αυξήθηκε κατά 98% και ανήλθε σε €8,8εκ από €4,5εκ στις 30.9.2020. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €7,1εκ σημειώνοντας αύξηση 153%, έναντι €2,8εκ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 138% και ανήλθαν σε €4,7εκ έναντι €2,0εκ στις 30.9.2020. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 43,3% στα €14,0εκ από €24,7εκ στις 31.12.2020 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 93,3% και ανήλθε σε €0,9εκ, από €13,7εκ. Τα μετρητά και ισοδύναμα αυξήθηκαν κατά 19% στα €13,1εκ από €11,0εκ. (εδώ)

 

H υπερβάλλουσα ζήτηση για τα προϊόντα αλουμινίου ωθεί την Elvalhalcor και σε νέες επενδύσεις.Η Έκτακτη Γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρίας καλείται να εγκρίνει την έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, και οι νέες ομολογίες οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν στην εταιρική αγορά ομολόγων της Αθήνας.Τα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατευθυνθούν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, κεφάλαιο κίνησης, αλλά και νέες επενδύσεις.Η Elvalhalcor πραγματοποιεί ήδη συμπληρωματικές επενδύσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη νέα γραμμή βαφής με την οποία η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί στους 520 χιλ. τόνους.Η νέα γραμμή, όπως έχει ανακοινωθεί, θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2022 και το 2023 η παραγωγική δυναμικότητα θα είναι πλήρης. Χαρακτηριστικό της επιτάχυνσης του νέου προγράμματος είναι ότι, η χρήση του 2021 θα κλείσει με επενδυτικές δαπάνες ύψους 115 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΓΕΚΕ ανακοινώνει ότι στις 3.11.2021, ολοκληρώθηκε η διαδικασία άσκησης από την κα Δωροθέα Κεφάλα του δικαιώματος εξαγοράς μέσω της οποίας αποκτήθηκαν 168.709 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Εταιρίας, έναντι τιμήματος 5,75 ευρώ ανά μετοχή. Κατόπιν τούτου, ο Προτείνων και τα Συντονισμένα Πρόσωπα κατέχουν συνολικά το 100% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας.(εδώ)

 

Το σχέδιο επέκτασης  της ΔΕΗ στην διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε στους επενδυτές στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.Η ΔΕΗ σχεδιάζει να θεμελιώσει την νέα μονάδα το 2023 με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2025, επενδύοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 340 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 170 εκατ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό.Η νέα μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης που είναι και η πρώτη που ανακοινώνεται στην Ελλάδα θα είναι ισχύος 56 MW. Ανάλογα σχέδια επεξεργάζονται και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας εξαιτίας όμως της κυβερνητικής αμηχανίας που προκαλεί η καύση απορριμμάτων και των τοπικών αντιδράσεων, τα σχέδια αυτά έχουν μετακινηθεί προς τα πίσω.(εδώ)

 

Κατά την 10μηνη περίοδο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2021, οι συνολικές πωλήσεις για τον Όμιλο JUMBO αυξήθηκαν κατά +7% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο Οκτώβριος 2021 παρέμεινε σε θετικό έδαφος καταγράφοντας αύξηση κατά +0,6% περίπου  σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Η Ελλάδα και η Κύπρος κατέγραψαν θετική πορεία σε  επίπεδο πωλήσεων καθώς τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και χωρίς την  επιβολή νέων μέτρων.  Ωστόσο, η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου οδήγησε τον Νοέμβριο τις αρχές στην  Ελλάδα στην επιβολή νέων μέτρων και πάλι στην αρχή της πιο κρίσιμης περιόδου για το  λιανεμπόριο όπως έγινε και το 2020 και δημιουργώντας για ακόμα μία φορά συνθήκες αθέμιτου  ανταγωνισμού. Στα εμπορικά καταστήματα και όχι στα Super market και στα Υπερ-market ο ανεμβολίαστος πληθυσμός θα μπορεί να εισέρχεται μόνο με την  επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος. (εδώ)

 

Επιστροφή στην κερδοφορία κατέγραψε η Apha Trust Ανδρομέδα για τη χρήση του 9μηνου του 2021, με την εταιρία να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 2,48 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,71 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.Ακόμα, σημαντική ενίσχυση σημείωσαν τα έσοδα της εταιρίας, ενώ το Δ.Σ. αποφάσισε τη διανομή επιπλέον προμερίσματος 0,127 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2021.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «τα ακαθάριστα έσοδα της Εταιρίας, ανήλθαν σε €3,73 εκατ., έναντι ζημιών €-1,30 εκατ., της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πηγή προέλευσης των ακαθάριστων εσόδων αποτελούν κατά βάση τα κέρδη από αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες με βάση τα Δ.Π.Χ.Α. και τα κέρδη από αγοραπωλησίες.(εδώ)

3/11/2021

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. οι προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, πρώτη ημέρα του book building. Ο στόχος της έκδοσης του 1,35 δισ. ευρώ καλύφθηκε μέσα στην πρώτη ώρα και μάλιστα στο υψηλότερο εύρος τιμής των 9 ευρώ η μετοχή.Η υψηλή ζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί οσο θα παραμείνει ανοιχτό το βιβλίο προσφορών, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πηγών με άμεση γνώση της συναλλαγής, προβλέπεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 4 δισ. Εκτός από το CVC που έχει κλείσει συμφωνία για αγορά μετοχών ύψους 350 εκατ. ευρώ ποσό της τάξεως των 70-90 εκατ. ευρώ φέρεται να έχει «κλειδώσει» η EBRD και με ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το υπερταμείο για να διατηρήσει το ποσοστό 34,12% και δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας στη διοίκηση της εταιρίας.(εδώ)

 

Η «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι με την εξολοκλήρου θυγατρική της “Hellenic Petroleum Finance plc”ανακοίνωσαν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου την έναρξη της διαδικασίας πρόσκλησης σε συναίνεση των κατόχων των ομολογιών ποσού €599.900.000 με επιτόκιο 2.00% λήξεως Οκτωβρίου 2024. Η Πρόσκληση σε Συναίνεση λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της από 30 Σεπτεμβρίου 2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εγγυητή με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο διάσπασης με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού καιπωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας εταιρίας, η οποία θα είναι 100% θυγατρική του Εγγυητή. Στην OpCo θα μεταφερθούν, μέσω καθολικής διαδοχής, τα περιουσιακά στοιχεία, οι υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και οι έννομες σχέσεις του αποσχιζόμενου κλάδου.(εδώ)

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ  Α.Ε κατά τη συνεδρίασή του της 1ης Νοεμβρίου 2021 αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος μικτού ποσού Ευρώ 0,20 ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος χρήσης 2021. Κατά την ίδια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε τις ημερομηνίες αποκοπής δικαιώματος, αρχείου δικαιούχων, και έναρξης καταβολής του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2021 οι οποίες έχουν ως ακολούθως: Αποκοπή δικαιώματος προσωρινού μερίσματος χρήσης 2021.(εδώ)

 

Συνολικά 34 χρονοπαράθυρα  κλείστηκαν από ενδιαφερόμενες εταιρίες για εισαγωγή φορτίων LNG εντός του 2022 κατά τις δημοπρασίες που διενέργησε ο ΔΕΣΦΑ και ολοκληρώθηκαν. Το ενδιαφέρον των παικτών της αγοράς ήταν μεγάλο και παρά τις υψηλές τιμές που επικρατούν αυτήν την περίοδο στην αγορά του φυσικού αερίου, καλύφθηκαν πλήρως οι ελάχιστες ανάγκες και συνολικά εξασφαλίστηκε η εισαγωγή φορτίων 27 TWh ή αλλιώς 2,5 δις κυβικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα slots σε αριθμό κλείστηκαν από τη ΔΕΠΑ, συνολικά 15, των 500GWh έκαστο. Τα περισσότερα μεγαλύτερα slots ύψους 1TWh έκαστο εξασφάλισε η Mytilineos, ήτοι 8. Ακολούθηκε η ΔΕΗ με 5 slots , η Elpedison με 4 slots ενώ η λίστα ολοκληρώνεται με τη ΜΟΗ η οποία έκλεισε 2 slots.(εδώ)

 

Πιο δύσκολη χρονιά προβλέπει η σουηδική εταιρία-κολοσσός στα είδη σπιτιού, Ikea, μετά τα πιο χαμηλά κέρδη λόγω των προβλημάτων logistics και του κλεισίματος καταστημάτων.Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Inter Ikea, παγκόσμιος franchiser της Ikea, δήλωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν 17%, στα 1,43 δισ. ευρώ τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο.Ο Οικονομικός Διευθυντής Martin van Dam δήλωσε ότι η φετινή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη, εν μέσω πληθωρισμού στις τιμές των πρώτων υλών και των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η ανάπτυξη της Ikea περιορίζεται,επειδή η εταιρία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση, είπε ο van Dam.(εδώ)

 

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι δύο μεγάλες εταιρίες με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει αποτίμηση 1 δισεκ και τιμή 9,85 ευρώ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 1,35 δισεκ. στα 11,70 ευρώ.Ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει την επενδυτική κοινότητα είναι γιατί ενώ η Reggeborgh αποχώρησε πουλώντας στα 11,20 ευρώ.Ενώ αυξήθηκε το ανεκτέλεστο στα 4,5 δισ παίρνοντας μάλιστα και το μεγαλύτερο έργο της 10ετίας την Εγνατία Οδό.Ενώ αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα στο Τέξας των ΗΠΑ ήταν πρόσκαιρο και η ζημία επίσης πρόσκαιρη.Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν θέλει να ξεκολλήσει από την ζώνη των 9 ευρώ.Έχουμε παρατηρήσει ότι κάτω από τα 9 ευρώ ενεργοποιούνται δυνάμεις που την επαναφέρουν πάλι πάνω από τα 9 ευρώ αλλά φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις που την κρατούν και κάτω από τα 10 ευρώ.(εδώ)

 

Με θετικό τέμπο κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη γ' τριμήνου της Coca-Cola HBC, με τα καθαρά έσοδα να ενισχύονται 17,1%, βοηθούμενα και από τη νέα στρατηγική  που ακολούθησε ο όμιλος κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Στην Ελλάδα οι όγκοι πωλήσεις ενισχύθηκαν στο μέσο επίπεδο του εύρους 20 - 30%, με την εταιρία να επίσημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «οι επιδόσεις υποστηρίχθηκαν από τις τάσεις στον τουρισμό, οι οποίες εξελίχθηκαν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια κατά την καλοκαιρινή περίοδο, γεγονός που ωφέλησε εξίσου τα κανάλια κατανάλωσης εκτός και εντός σπιτιού. Σημειώθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά περίπου 30% στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών και κατά το μέσο επίπεδο του εύρους 10%-20% στα ανθρακούχα αναψυκτικά, κυρίως λόγω των επιδόσεων της Coke Zero και των αναψυκτικών για ενήλικες».(εδώ)

 

Έτοιμο προς παράδοση είναι το μεγάλο οδικό έργο που εκτελεί στη Ρουμανία η ΑΚΤΩΡ του Ομίλου Ελλάκτωρ, μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων. Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο Sebes Turda Lot 2 που αναμένεται να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2021.Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 122 εκατ. ευρώ και είχε αναλάβει η ΑΚΤΩΡ σε κοινοπραξία με την ρουμανική εταιρία EUROCONSTRUCT TRADING'98 SRL.Το έργο υπεγράφη το 2014 και είχε ημερομηνία παράδοσης το 2016. Ωστόσο τα προβλήματα του τοπικού συνεταίρου της αλλά και μία σειρά άλλων εμποδίων οδήγησαν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του. Το περασμένο Σαββατοκύριακο στρώθηκαν οι τελευταίοι 950 τόνοι ασφαλτικών μειγμάτων που σχετίζονται με τον κύριο κορμό του αυτοκινητόδρομου, εκτός από 900 μέτρα όπου λόγω κατολίσθησης δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία φαίνεται να σταθεροποιούνται σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού Ομίλου.(εδώ)


2/11/2021

 

Νέα επίθεση στους Ευρωπαίους πολιτικούς με σαφή υπόμνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με συνέντευξη που παραχωρεί στο Bloomberg ανήμερα της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα που φιλοξενείται στη Γλασκόβη.Επιρρίπτει ευθύνες στους Ευρωπαίους πολιτικούς για το ράλι στις τιμές,έλλειψη σχεδιασμού και απροθυμία επενδύσεων σε μεταβατικές λύσεις.Ευθύνες στους Ευρωπαίους πολιτικούς για έλλειψη προνοϊτικότητας που προκάλεσε την ενεργειακή κρίση, επιρρίπτει ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, αυτή τη φορά μέσω… Bloomberg. Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει εγείρει το συγκεκριμένο δύο ακόμη φορές δημοσίες και πολλές ακόμα σε εθνικά φόρα. Ωστόσο, η επιλογή της συνέντευξης στο Bloomberg τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε με ομιλία του στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028, αποτελεί σαφή αιχμή. Η συνέντευξη του Βαγγέλη Μυτιληναίου είναι σαφώς αιχμηρή και προκαλεί αίσθηση, επισκιάζοντας τον αντίκτυπο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.(εδώ)

 

Την ολοκλήρωση της πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της Intrasoft στην Netcompany, ανακοίνωσε η Intracom.Το τίμημα ανήλθε στα 184,6 εκατ. και περιλαμβάνει καταβολή μετρητών ύψους €166,6 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της αγοράστριας εταιρίας αξίας €18 εκατ.Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της INTRACOM HOLDINGS, Δημήτρης Κλώνης σχολιάζοντας την ανακοίνωση ανέφερε:«Ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για τον Όμιλό μας. Η INTRACOM, με υψηλή ρευστότητα και σημαντική δυνατότητα μόχλευσης, συνεχίζει δυναμικά στην τεχνολογία με την INTRACOM DEFENSE, στις κατασκευές, υποδομές και στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την INTRAKAT, στην ανάπτυξη ακινήτων με την INTRADEVELOPMENT, ενώ παράλληλα διερευνά προσεκτικά τις επενδυτικές επιλογές της σε τομείς αιχμής που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».(εδώ)

 

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, με τις προσφορές να ανέρχονται στο 1,35 δισ. ευρώ, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.Οι προσφορές έχουν υποβληθεί στο υψηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης της τιμής διάθεσης, δηλαδή στα 9 ευρώ ανά μετοχή.Σημειώνεται ότι στόχος της ΔEΗ είναι να αντλήσει 1,35 δισ. ευρώ από τη διαδικασία της ΑΜΚ.(εδώ)

 

Τη διανομή προμερίσματος ύψους 39,3 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2021, με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αποφάσισε η διοίκηση της Αττικής Οδού, η οποία απαρτίζεται από την κοινοπραξία Άκτωρ-Άβαξ.Σύμφωνα με την αναρτημένη λογιστική κατάσταση εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών της Αττικής Οδού, έως τον Σεπτέμβριο του 2021, ανήλθε στα 125,4 εκατ. ευρώ, έναντι 116,4 εκατ. ευρώ το 2020, χρήση που επηρεάστηκε δραστικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο του 2021, η προ φόρων κερδοφορία της Αττικής Οδού έφτασε τα 53 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 41,865 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 24% εμφάνισε η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της εταιρίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 38,2 εκατ. ευρώ, έναντι 30,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.Σημειώνεται ότι η Εταιρία από την αρχή του 2021 εξυπηρετεί απευθείας τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Αυτή η εξέλιξη επέφερε αντίστοιχη αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης με αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσιευμένου κύκλου εργασιών κατά 1,6 εκατ. ευρώ και την ισόποση αύξηση των εξόδων διάθεσης. Στην περίπτωση που δεν είχε συμβεί αυτή η αλλαγή, ο κύκλος εργασιών θα είχε ανέλθει σε 36,6 εκατ. ενώ τα έξοδα διάθεσης θα είχαν ανέλθει σε 3,4 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Με ποσοστό έκπτωσης 18,34%, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αναλαμβάνει το έργο της ηλεκτροκίνησης και της σηματοδότησης, στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη, η οποία ήδη λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2020.Το έργο, κόστους 83,97 εκατ. ευρώ, για 70,6 χλμ. διαδρομής, δημοπράτησε η ΕΡΓΟΣΕ και πλέον απομένει να περάσει η σύμβαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία να κυρωθεί από τη Βουλή.Από τη στιγμή των εργασιών, υπολογίζεται η παράδοση σε 30 μήνες, ήτοι 2,5 χρόνια, ώστε το 2024-2025 να έχουμε τρένα που θα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.(εδώ)

 

Ξεκίνησε η πόντιση των οπτικών ινών, στο πλαίσιο του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. Το έργο της Grid Telecom, το όχημα του ΑΔΜΗΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το οποίο έχει αναλάβει η Prysmian, πήρε μπρος την από την Αττική με την προσαιγιάλωση της οπτικής ίνας.Η επιχείρηση αφορά στην πόντιση δύο καλωδίων, με συνολικό μήκος 756 χιλιομέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα του νησιού με τα χερσαία τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, και εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.(εδώ)

 

Μέσα σε μόλις μία ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών καλύφθηκε το σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με προσφορές στο υψηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης της τιμής διάθεσης, δηλαδή στα 9 ευρώ ανά μετοχή.Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί προσφορές για αγορά μετοχών αξίας 1,35 δισ. ευρώ που είναι το ανώτατο ποσό στο οποίο στόχευε η επιχείρηση και η έκδοση βαίνει προς σημαντική υπερκάλυψη. Τα έσοδα από την αύξηση θα διατεθούν -κατά κύριο λόγο- για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, εκσυγχρονισμό των δικτύων και τηλεπικοινωνίες.(εδώ)

 

Οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία και στην εξαγορά έργων ΑΠΕ σε χώρες της Βαλκανικής ξεχωρίζουν από το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ ύψους 9,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2022 – 2026.Η εταιρία, μάλιστα, όπως σημειώνει στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που ουσιαστικά ξεκίνησε με το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, σκοπεύει τα 1,350 δις. ευρώ που θα αντλήσει να χρηματοδοτήσει μέρος των επενδύσεων της τριετίας 2022-2024 ύψους 5 δις. ευρώ. Το στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης περιλαμβάνει και κεφαλαιουχικές δαπάνες 1,7 δις. ευρώ στη συμβατική παραγωγή. Ανάμεσα στα σχέδια της είναι και η είσοδος στην ηλεκτροπαραγωγή με πρώτη ύλη από τη διαλογή απορριμμάτων.(εδώ)

 

Η «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» , ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι με την εξολοκλήρου θυγατρική της “Hellenic Petroleum Finance plc”  ανακοίνωσαν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου την έναρξη της διαδικασίας πρόσκλησης σε συναίνεση των κατόχων  των ομολογιών ποσού €599.900.000 με επιτόκιο 2.00% λήξεως Οκτωβρίου 2024. Η Πρόσκληση σε Συναίνεση λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εγγυητή με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο διάσπασης με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας εταιρίας , η οποία θα είναι 100% θυγατρική του Εγγυητή. Στην OpCo θα μεταφερθούν, μέσω καθολικής διαδοχής, τα περιουσιακά στοιχεία, οι υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και οι έννομες σχέσεις του αποσχιζόμενου κλάδου.Το σχέδιο διάσπασης έχει δημοσιευθεί προσηκόντως και πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Εγγυητή.(εδώ)

 

Η Rheinmetall και η ελληνική εταιρία Intracom Defense συμφώνησαν για στενή συνεργασία στον τομέα των συστημάτων C4I για στρατιωτικά οχήματα.Οι δύο επιχειρήσεις θα συντονίσουν τις δραστηριότητές τους για την από κοινού ανάπτυξη και διάθεση συστημάτων C4I για οχήματα, με σκοπό να ανταποκριθούν στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές. Οι δύο συνεταίροι αλληλοσυμπληρώνονται στις τεχνολογικές ικανότητες τους με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Ενώ η Rheinmetall Electronics επικεντρώνεται στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου μεταξύ οχημάτων και ανωτέρων επιπέδων διοίκησης, η Intracom Defense είναι παγκόσμια αναγνωρισμένη για την εξειδίκευσή της σε συστήματα επικοινωνιών εντός του οχήματος, οι οποίες διασφαλίζουν την συνεννόηση των πληρωμάτων.(εδώ)

 

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν η ΟΛΘ Α.Ε., το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με σκοπό την από κοινού αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των υποδομών και των δυνατοτήτων τους με το βλέμμα στο μέλλον των θαλάσσιων μεταφορών, των σύγχρονων λιμένων και των ολοκληρωμένων λύσεων logistics.Η τριμερής αυτή συνεργασία δίνει στους φορείς που την υπογράφουν, την ευκαιρία να συν-αξιοποιήσουν πολύτιμη γνώση, ακαδημαϊκή και πρακτική, με την προοπτική της από κοινού ανάληψης πρωτοβουλιών και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων, ερευνητικών προγραμμάτων και επαγγελματικών συνεργιών στους τομείς της Λιμενικής Ανάπτυξης και Λειτουργίας, των Εμπορευματικών Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.(εδώ)

 

Σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης βρίσκονται οι εργασίες αστικής ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου τέσσερις μήνες μετά την μεταβίβαση των μετοχών στη Lamda Development από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.Ειδικότερα, το επόμενο βήμα που δρομολογείται εντός του Νοεμβρίου, είναι η έναρξη των μεγάλων εργασιών κατεδάφισης των σταδίων ξιφασκίας και μπάσκετ, οι πρώτες ορατές εργασίες από την Λεωφόρο Ποσειδώνος, ανοίγοντας τον δρόμο για τα επόμενα έργα. Για τον Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί η έναρξη των μεγάλων έργων υποδομών, καθώς έχει προηγηθεί, πολύ πριν την μεταβίβαση των μετοχών, η εκπόνηση μελετών που ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 80 εκατ. ευρώ με κάθε λεπτομέρεια για καθένα από τα δεκάδες  έργα που θα γίνουν.(εδώ)

 

1/11/2021

Δραστικό περιορισμό ζημιών και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές σημείωσε η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 26,18 στα 28,4 εκατ. ευρώ. Το EBITDA βελτιώθηκε από τα 3,27 στα 4,4 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε -1,02 εκατ. ευρώ έναντι -2,29 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα (-439 χιλ. έναντι -2,152 εκατ. ευρώ). Η μείωση των ζημιών προέρχεται από τον περιορισμό των απωλειών στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και από την αύξηση των κερδών στον ενεργειακό τομέα. Να σημειωθεί ότι η καθαρή ζημία στο πρώτο μισό της χρήσης είχε διαμορφωθεί στα -542 χιλ. ευρώ (θετικό το δεύτερο εξάμηνο αυτής). Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στο 1,3 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αποκλιμακώθηκε από τα 64,7 στα 62,4 εκατ. ευρώ.(εδώ)

Διπλασιασμό καθαρών κερδών σημείωσε ο Μουσικός Οίκο Νάκα στην ετήσια οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2021. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 19,65 εκατ. ευρώ, ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με εκείνον της προηγούμενης χρήσης (20,468 εκατ. ευρώ). Εκτίναξη καθαρών κερδών από τα 529 χιλ. στο 1,033 εκατ. ευρώ, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε τόσο ο περιορισμός λειτουργικών δαπανών, όσο και τα ποσά που καρπώθηκε η εισηγμένη από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 17,73 εκατ. ευρώ στις 30/6/2021. Η διοίκηση της εταιρίας, προτίθεται να προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,15 ευρώ ανά τίτλο (συνολικά 951 χιλ. ευρ(εδώ)

 

Ο Όμιλος Impala Invest, προχωρά στη συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρίας Λακωνική Τροφίμων ΑΕ. Το σχέδιο συγχώνευσης και ανταλλαγής μετοχών εγκρίθηκε με απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των δυο επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης, η Creta Farm θα αυξήσει τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της και θα ενισχύσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της. Τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά της η Λακωνική βρίσκονται σε Περιστέρι Αττικής, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη και έχουν σημαντική περιουσιακή αξία, αλλά και μείζονα επιχειρησιακή σημασία.Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Creta Farm ενισχύει την παραγωγική της γραμμή με την εισφορά του ανακαινισμένου εργοστασίου στη Σπάρτη και δυο μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων Logistics σε Περιστέρι και Θεσσαλονίκη,ισχυροποιεί την καθαρή της θέση με την εισφορά 4,43 εκ. ευρώ, και

επιτυγχάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, που θα της επιτρέψουν να προσφέρει τα προϊόντα της σε ακόμη πιο ανταγωνιστικές τιμές.(εδώ)

 

Χρονιά σημαντικών εξελίξεων, αλλά και επενδύσεων η φετινή για τις ελληνικές εταιρίες της πληροφορικής. Έναν από τους τομείς της οικονομίας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, λόγω και της ψηφιοποίησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αρκετά ταχείς πλέον ρυθμούς. Από τους ισχυρούς «παίκτες» του κλάδου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε όλα τα «μέτωπα» είναι η Uni Systems. Η θυγατρική του ομίλου Quest συνεχίζει από τις αρχές του χρόνου το δικό της επενδυτικό σερί και στο συγκεκριμένο timing προσανατολίζεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στην εξαγορά κάποιου ποσοστού σε ελληνική start up με καινοτόμες λύσεις – που θα ενισχύσουν εκ νέου το χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της- και πραγματοποιούνται επαφές επ’ αυτού.(εδώ)

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο ανάπτυξης της Intrakat στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  όπου ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1GW από τη συγχώνευση με την «ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ».Η μόχλευση ανάπτυξης που αναμένεται να δημιουργήσει η συγχώνευση που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο είναι ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για την επόμενη οκταετία, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. και αφορούν την κατασκευή και λειτουργία των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.(εδώ)

 

Σε κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό κόμβο της Ευρώπης αναδεικνύεται η Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Ομίλου ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του OTEGLOBE, στη λειτουργία του υποθαλάσσιου διεθνούς καλωδίου υπέρ-υψηλών ταχυτήτων Asia Africa Europe – 1 (AAE-1). Το καλώδιο έκτασης περίπου 25.000 χλμ είναι από τα ελάχιστα που θα διασυνδέουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Η λειτουργία του καλωδίου έχει ήδη προκαλέσει ραγδαία ανάπτυξη στις συμμετέχουσες εταιρίες και χώρες, παρέχοντας ασφαλή, αξιόπιστη και ταχύτατη διασύνδεση. Με την επένδυση αυτή ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της OTEGLOBE, τοποθέτησε την Ελλάδα στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Μεσογείου, καθώς η χώρα μας πλέον αποτελεί μία από τις τρεις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία.(εδώ)

 

27/10/2021

 

Τα πρόσθετα δικαιολογητικά του διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο, συμπληρωματικά στο περιεχόμενο του φακέλου που είχε αποσταλεί προκειμένου να ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του διαγωνισμού, υποβλήθηκαν από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Lamda Development.Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η λειτουργία καζίνο συνεχίζει να αποτελεί μέρος του Επιχειρηματικού Σχεδίου της εταιρίας για το έργο.(εδώ)


Σε μεγάλη αλλαγή στην επενδυτική της στρατηγική, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία στην αγορά ακινήτων, έχει προχωρήσει η Briq Properties. Μέσα σε ένα χρόνο η εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα έχει τριπλασιάσει το ποσοστό των επενδύσεών της σε ακίνητα logistics, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 47%.Η εταιρία προετοιμάζει νέες επενδύσεις στον τομέα των logistics, σύμφωνα με την εταιρική παρουσίαση της Briq στο 4ο ATHEX Small-Cap Conference.Η Briq Properties διαθέτει χαμηλό ποσοστό δανεισμού, γεγονός που επιτρέπει την αύξηση της μόχλευσης έως το επίπεδο του 40%, ώστε να εξυπηρετήσει τις νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών ακινήτων της  αποτελείται από 30 ακίνητα υψηλών προδιαγραφών με συνολική αξία αποτίμησης 114 εκατ ευρώ.(εδώ)


Έξι κινδύνους ικανούς να εκτροχιάσουν τη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία από τις ράγες ανάπτυξης στις οποίες μπήκαν μετά το τέλος των πολύμηνων lockdown της πανδημίας, βλέπει η διοίκηση της Mytilineos.Προκλήσεις, οι οποίες κλυδωνίζουν την επιχειρηματικότητα, όπως λέει ούτε λίγο ούτε πολύ η εισηγμένη κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννιαμήνου, αλλά με την ίδια να συνεχίζει ακάθεκτη στην κατάρριψη φέτος του ρεκόρ της κερδοφορίας. Η έγκαιρη τοποθέτηση της σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που υπηρετούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης όχι απλά θωρακίζει την Mytilineos αλλά της επιτρέπει να συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο για υψηλότερες επιδόσεις και τα έτη μετά το 2021.(εδώ)

 

Ο Μανώλης Καραμολέγκος ήταν τελικά ο αγοραστής των πακέτων μετοχών που αντιστοιχούν στο 20,17% της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, τα οποία πέρασαν από το ΧΑ.Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιριας, το συνολικό ποσοστό του κ. Καραμολέγκου ανέρχεται πλέον στο 84,47%, δηλαδή 8.042.421 μετοχές.Υπενθυμίζεται ότι οι συναλλαγές έγιναν με σημαντικό discount 18,83% σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής της συναλλαγής, καθώς οι μετοχές άλλαξαν χέρια στα 2,50 ευρώ έναντι 3,06 που είχε η μετοχή στο ταμπλό.(εδώ)

 

Τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών στα μέλη του ΔΣ και στελέχη της εταιρίας, καθώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών, με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών, ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ.Σε εκτέλεση της αποφάσεως της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρίας, η Εταιρία θέτει σε ισχύ πρόγραμμα διάθεσης μετοχών μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης . Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε συγκεκριμένα στελέχη τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στην Εταιρια και στις συνδεδεμένες με αυτή εταιρίες σε σταθερή βάση, επί σκοπώ, αφενός μεν επιβράβευσης της ενεργού συμμετοχής τους στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Εταιρίας, αφετέρου, ενίσχυσης της αφοσίωσης των εργαζομένων αλλά και της ευθυγράμμισης των εταιρικών με τους προσωπικούς στόχους.(εδώ)


Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του ποσοστού που κατείχε η ΟΤΕ Α.Ε. (54%) στην Telekom Romania Communications S.A,, το ΔιοικητικόΣυμβούλιο της Εταιρίας ενέκρινε τη διάθεση επιπλέον ποσού Ευρώ 60,7 εκατ. για αγορές ιδίων μετοχών υπό το υφιστάμενο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών όπως εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 20 Φεβρουαρίου 2020. Το προαναφερθέν ποσό των Ευρώ 60,7 εκατ. αναμένεται να διατεθεί από την Εταιρία για αγορές ιδίων μετοχών μεταξύ 29 Οκτωβρίου 2021 και 20 Φεβρουαρίου 2022, σε εύρος τιμών από €1 έως €30 ανά μετοχή.(εδώ)


26/10/2021


Στις «πράσινες» επενδύσεις στους κλάδους της ναυτιλίας και της ενέργειας που είναι το μέλλον εστίασε ο ιδρυτής της Capital Product Partners Βαγγέλης Μαρινάκης σε δηλώσεις του με αφορμή τη πρεμιέρα του ναυτιλιακού ομολόγου της CPLP ύψους 150 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σημείωσε ρεκόρ υπερκάλυψης. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΧΑ ειδική εκδήλωση υποδοχής του νέου ομολόγου με την παρουσία της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της διοίκησης της CPLP αλλά και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδρυτή και προέδρου της Capital Maritime & Trading, βασικού μετόχου της CPLP. Σε δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης εστίασε στην πολύ καλή πορεία της CPLP και στις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου και του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, αλλά και στο μέλλον του ναυτιλιακού κλάδου που συνδέεται άρρηκτα με τις «πράσινες» επενδύσεις σε καύσιμα και τεχνολογίες.(εδώ)


Πριν την ευρεία υιοθέτηση κριτηρίων ESG, ήδη από το 2012 η Prodea Investments επένδυε σε κτίρια με αυξημένα περιβαλλοντικά κριτήρια, φθάνοντας να κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της επενδυτικά ακίνητα με «πράσινη» πιστοποίηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, έως το τέλος του χρόνου, η αποτίμηση των «πράσινων» κτιρίων στο χαρτοφυλάκιό της θα αγγίξει τα 349 εκατ. ευρώ, ενώ δεδομένου του επενδυτικού της πλάνου σε ορίζοντα 12-18 μηνών, η αποτίμηση των κτιρίων υψηλής περιβαλλοντικής πιστοποίησης που θα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της θα αγγίξουν τα 550 εκατ. ευρώ.(εδώ)


Σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξελίσσεται η υπόθεση ελέγχου της Ελλάκτωρ δια χειρός της ολλανδικής Reggeborgh.Η κατάκτηση της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρίας από την ολλανδική Reggeborgh, έγινε εφικτή χάρη στην συνεργασία του Λεωνίδα Μπόμπολα με τον ισχυρό άνδρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ. Περιστέρη που είναι επικεφαλής της ανταγωνιστικής εταιρίας.Η έρευνα αποκαλύπτει ένα δραματικό γεγονός, ο γιός του ιδρυτή της Ελλάκτωρ να έχει συμφωνήσει στην παράδοση της εταιρίας του, στον ισχυρό ανταγωνιστή.Κι όμως, αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης διαδρομής του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος με την μεσολάβηση Περιστέρη έκανε κρυφή συμφωνία με τον επικεφαλής της Reggeborgh H. Holterman.(εδώ)

 

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο «Ultrafast Broadband», η ΔΕΗ προχώρησε στην κατάθεση προσφυγής, υποστηρίζοντας ότι η προσφορά της ήταν εμπρόθεσμη.Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ένστασή της η ΔEH αναφέρει ότι η προσφορά της κατατέθηκε εντός του χρονικού ορίου του διαγωνισμού ενώ παράλληλα κατατέθηκαν στοιχεία ότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα είχαν κατατεθεί εμπρόθεσμα.Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά της ΔΕH είχε θεωρηθεί εκπρόθεσμη. Πηγές από την επιχείρηση ενέργειας είχαν τότε υποστηρίξει ότι όλα τα αρχεία κατατέθηκαν εμπρόθεσμα, ωστόσο, άλλες πηγές κοντά στη διαδικασία έλεγαν ότι η ΔEH πήρε ένα ρίσκο μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα την τελευταία στιγμή.(εδώ)

 

Το 2025 θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απ΄ό,τι  υβριδικά τόνισε ο γενικός διευθυντής της NRG κ. Αναστάσιος Λωσταράκος παρουσιάζοντας το σχέδιο της εταιρίας για την ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με την επωνυμία incharge.Από τις πωλήσεις της νέας γενιάς αυτοκινήτων, το 70% είναι υβριδικά και το 5% ηλεκτρικά και ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει δίκτυο φόρτισης. Η θυγατρική της Motor Oil ανακοίνωσε χθες την είσοδό της στον τομέα των ταχυφορτιστών με σημείο εκκίνησης 80  σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα που καθημερινά αυξάνονται με στόχο να φτάσουν τα 1.000 την επόμενη διετία.(εδώ)


Μία ή δύο δεσμευτικές προσφορές φέρεται να παρέλαβαν χθες οι σύμβουλοι της Attica Bank, Axia Ventures και Euroxx.Για την υποβολή των προσφορών είχε δοθεί προθεσμία, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε παράταση. Αναμένεται ανακοίνωση από την Αttica Bank για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, αφού θα έχει προηγηθεί ενημέρωση της διοίκησης από τους συμβούλους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση των συμβούλων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να διασαφηνιστούν οι όροι της προσφοράς τους και η ΤτΕ, ως εποπτεύουσα αρχή, θα ελέγξει την ποιότητα των επενδυτών και των κεφαλαίων με τα οποία σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Attica Bank.(εδώ)

 

Την πρόθεση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη, να αποχωρήσει από τη θέση του γνωστοποίησε πριν από λίγο το Δ.Σ. της εταιρίας προχωρώντας παράλληλα στην εκκίνηση της διαδικασίας διαδοχής.«To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ ανακοινώνει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας κ. Σωκράτης Λαζαρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου».Η αποχώρηση του κ. Λαζαρίδη έρχεται μετά από πολύμηνη σχετική φημολογία ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι πιέσεις για την αποχώρησή του από την ΕΧΑΕ άσκησαν και κυβερνητικοί παράγοντες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ, ο κ. Λαζαρίδης θα παραμείνει στον όμιλο ως σύμβουλος διοίκησης μετά την εκλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου ώστε να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση της διοίκησης.(εδώ)


O Όμιλος FOURLIS προχώρησε στην έκδοση της 12ης, κατά σειρά, Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας.Η Έκθεση, η οποία παρουσιάζει πληροφορίες για τη διαχείριση και τις επιδόσεις βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου και καλύπτει την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 έως και 31η Δεκεμβρίου 2020, απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του Ομίλου FOURLIS και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την προσέγγιση του Ομίλου στα θέματα αυτά. Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας 2020 καταρτίστηκε σε συμφωνία με τα πρότυπα Global Reporting Initiative , επιλογή “core”.(εδώ)

 

25/10/2021


Ένα σημαντικό έργο ψηφιακού μετασχηματισμού ανέλαβαν οι εταιρίες Space Hellas και Bluestream Solutions, κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού της ZeniΘ, κορυφαίας εταιρίας στον χώρο της ενέργειας. Το έργο θεωρείται άμεσης προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας για τον οργανισμό. Σκοπός του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών μετάβασης σε υπολογιστικό νέφος (Cloud Migration to Microsoft Azure), περί των 100 virtual machines.Υποστηρίζουν, τη λειτουργία όλων των βασικών συστημάτων της εταιρίας, την ενσωμάτωση νέων συστημάτων και τεχνολογιών (System Integration),τη διαχείριση της cloud υποδομής (Administration),την τεχνική υποστήριξη (Support), καθώς και την επίβλεψη καλής και ασφαλούς λειτουργίας.(εδώ)

 

Την ανάπτυξη μιας στρατηγικής επενδυτικής τακτικής τύπου… «ESG» έχει βάλει ως ευρύτερο στόχο και γενική φιλοσοφία η Prodea Investments, με ενεργητικό άνω των 2,1 δις ευρώ.Για να επιτευχθεί η «ESG φιλοσοφία» θα απαιτηθούν κινήσεις και στους άλλους τομείς, πέραν των «πράσινων αναπτύξεων» και των κτιρίων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με την εισηγμένη να είναι έτοιμη να δώσει προσεχώς περαιτέρω απαντήσεις για τον στόχο αυτό. Πάντως, μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης πακέτου μετοχών από τον βασικό μέτοχο. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι με ιδιαίτερη επιτυχία η ομολογιακή έκδοση, ένα επόμενο «βήμα» είναι η ΑΕΕΑΠ να διορθώσει την ανισορροπία με το πολύ περιορισμένο free float.(εδώ)


Σε «φουλ» ετοιμότητα βρίσκεται η Lamda Development για να προωθήσει το επόμενο «πακέτο» διεργασιών στην μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού. Ήδη ο όμιλος έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες όπως οι κατεδαφίσεις κτιρίων, οι πρώτες εργασίες για μια σειρά από αναπτύξεις και επενδύσεις, ενώ μέσα στο προσεχές διάστημα, και εντός του 2021, θα προωθηθεί και το «πακέτο» των δημοπρατήσεων για την πρώτη φάση των έργων.Όσον αφορά στη ζήτηση για τις κρατήσεις κατοικιών/διαμερισμάτων στο Ελληνικό, το ενδιαφέρον που παρατηρείται μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Όπως είχε αναφέρει η Lamda, για τα διαμερίσματα του Πύργου της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για το 75% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 338 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. (εδώ)


Σε θέση μάχης για να διεκδικήσει τα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ βρίσκεται η Intrakat, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Πέτρο Σουρέτη, να επισημαίνει ότι ο Όμιλος συμμετέχει ήδη σε διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ.Στη συνέντευξή του ο κ. Σουρέτης υπογραμμίζει ότι ο επόμενος στόχος της δραστηριοποίησης στις ΑΠΕ και στα ΣΔΙΤ είναι να δημιουργηθεί ικανή υπεραξία ώστε να αποκτήσει η Intrakat σταθερή μερισματική πολιτική. Προσθέτει ότι είναι πιθανό η Intracom Holdings, έχοντας αποκτήσει μια επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, να επενδύσει σε ΣΔΙΤ που θα αναλάβει η Intrakat, όπως και στα ενεργειακά της projects. (εδώ)

22/10/2021

Tην παραγωγή των πλαστικοποιημένων καρτών της στην Ελλάδα μεταφέρει η εταιρία Ederned Greece σε συνεργασία με την Inform Π. Λύκος. Σύμφωνα με τον CEO της Edenred Γιάννη Κολοβό «μεταφέρουμε στην Ελλάδα την παραγωγή πλαστικών καρτών βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούμε στους πελάτες μας». Σημειώνεται ότι από το δεύτερο τρίμηνο 2022, η Edenred στην Ελλάδα προχωρά στη μετάβαση του συνόλου του χαρτοφυλακίου της σε κάρτες από ανακυκλωμένο πλαστικό. Πρόκειται για την πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που καινοτομεί και προχωρά σε μία τέτοια κίνηση για όλες τις υπηρεσίες της. (εδώ)

 

Η Quest Συμμετοχών Α.Ε., με βάση την από 21 Οκτωβρίου 2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, γνωστοποιεί ότι, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Cardlink Α.Ε., προτίθεται να διαθέσει στους μετόχους της ως προσωρινό μέρισμα  μέρος των εσόδων της πώλησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου στο συνολικό μικτό ποσό των 44,6 εκ. ευρώ (ήτοι σε €1,25 μικτό ποσό ανά μετοχή), βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων εννεαμήνου 2021.(εδώ)

 

Η ΟΠΑΠ ανακοινώνει ότι, το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για τη 2η Περίοδο Εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των 2.135.000,00 ευρώ, ήτοι ποσό 10,675000 ευρώ ανά ομολογία, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 2,10% ετησίως (προ φόρων), και αντιστοιχεί σε 200.000 ομολογίες.(εδώ)


Στην τελική ευθεία φαίνεται να έχουν εισέλθει οι διεργασίες σχετικά με την άδεια Καζίνο στο Ελληνικό, που κατέχει το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξ ολοκλήρου με «δάνεια» εμπειρία από τη Mohegan, μετά και τις εξελίξεις με τις μετοχικές ανακατατάξεις στην κοινοπραξία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει «ανάψει πρώτο πράσινο φως» από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η οποία σε νέα της συνεδρίαση, αναμένεται να δώσει και το τελικό «οκ» για την άδεια.Υπολογίζεται ότι από τις δραστηριότητες του Ομίλου θα παράγονται από το 2025 και μετά ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 95-115 εκατ. ευρώ συνδέονται με υφιστάμενες συμμετοχές σε παραχωρήσεις αλλά και τις μελλοντικές (Εγνατία, Καζίνο, Καστέλι).Οι ανωτέρω ροές θα χρηματοδοτούν τα ίδια κεφάλαια στις νέες επενδύσεις, την αποπληρωμή του εταιρικού δανεισμού και την ανταμοιβή προς τους μετόχους. Ο Όμιλος προωθεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ.(εδώ)

 

Με δυναμική την παρουσία της Intrakat πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2021 το 4ο Athens Investment Forum που συνδιοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και τη Vertical Solutions SA, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου. Ο κ. Πέτρος Σουρέτης (Διευθύνοντα Σύμβουλο), στην ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης του θέματος της αύξησης των τιμών των υλικών με μια καινοτόμο λύση και υπέρβαση από το Υπουργείο, προτείνοντας μια νομοθετική πρωτοβουλία σε δύο επίπεδα. Μία άμεση, δίκαιη αποζημίωση που να αντιμετωπίζει την απρόβλεπτη συνθήκη και να εξασφαλίζει την συνέχιση των έργων και μια οργανωμένη διαδικασία με παρατηρητήριο τιμών που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ανάλογες απρόβλεπτες καταστάσεις στο μέλλον.(εδώ)

 

Για άλλη μία χρονιά, ο Όμιλος Quest και οι εταιρίες του Info Quest Technologies, Uni Systems, iSquare και ACS, υποστηρίζουν το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το ιδιαίτερα αξιόλογο έργο που επιτελεί για την προστασία της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.Έχοντας ως αρχή ότι μία επιχείρηση ευημερεί όταν η κοινωνία όπου δραστηριοποιείται ευημερεί, ο Όμιλος Quest και οι εταιρίες του υλοποιούν εστιασμένες κοινωνικές δράσεις, που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αξίες του Ομίλου για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία αξίας για την κοινωνία συνάδουν με τους σκοπούς του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και αυτό έχει οδηγήσει στο χτίσιμο μιας μακροχρόνιας σχέσης που αποσκοπεί στη συνέχιση του σημαντικού έργου του σωματείου.(εδώ)


21/10/2021

 

Τα επόμενα βήματα της στο εγχώριο real estate σχεδιάζει στην παρούσα φάση η Prodea Investments, η μεγάλύτερη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) στη χώρα. Το πρώτο βήμα είναι η διάθεση μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που αφενός μεν θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαια και αφετέρου θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών της, καθώς πάνω από το 98% ανήκει στην Invel. H εταιρία προτίθεται να διαθέσει έως το 15% του μετοχικού της κεφαλαίου, μέσω ιδιωτική τοποθέτησης, αξίας τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.Πέρα από τα υπό ανάπτυξη ακίνητα, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας περιλαμβάνει ήδη πιστοποιημένα "πράσινα" ακίνητα, όπως το Κτήριο ΚΑΡΕΛΑ, το οποίο είναι το πρώτο συγκρότημα γραφείων στην Ελλάδα που έλαβε πιστοποίηση LEED. (εδώ)

 

Μόλις στις 7 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε μακέτα το πρώτο έργο τοπόσημο της Lamda Development στην έκταση του Ελληνικού, ο Marina Tower, και η συντριπτική πλειονότητα των διαμερισμάτων του, τρεις μήνες μετά, πουλήθηκε.Ο «πράσινος» πύργος δεν διαθέτει πια παρά ελάχιστα διαμερίσματα προς πώληση. Αγοραστές τους, Έλληνες και ξένοι πολίτες με γερά πορτοφόλια, οι οποίοι έκλεισαν με προκαταβολές σχεδόν όλα τα διαμερίσματα πριν καλά – καλά πέσουν τα θεμέλια του ουρανοξύστη των 45 ορόφων.Πηγές θέλουν οι τιμές τους να κυμαίνονται σε ένα εύρος από 7.500 έως 26.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.(εδώ)

 

Η ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε. ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι, υπέγραψε,  20 Οκτωβρίου 2021, τα συμβατικά έγγραφα (συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Πιστωτών) για την έκδοση κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, ύψους έως Ευρώ πέντε εκατομμυρίων τριακοσίων επτά χιλιάδων (5.307.000). Σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού της, κατά 100%, θυγατρικής της στη Ρουμανία με την επωνυμία SIDMA ROMANIA S.R.L. Προς εξασφάλιση της εμπρόθεσμης και προσήκουσας εκπλήρωσης των πάσης φύσεως απαιτήσεων που απορρέουν από το ανωτέρω ομολογιακό δάνειο θα παρασχεθούν εξασφαλιστικά δικαιώματα επί περιουσιακών στοιχείων της Εταιρίας. Η εκταμίευση του ανωτέρω ομολογιακού δανείου θα γίνει κατόπιν της πλήρωσης συνήθων προϋποθέσεων κάλυψης.(εδώ)

 

Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. ανακοινώνει την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών της εταιρίας, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η αγορά ιδίων μετοχών μέχρι του αριθμού των 1.125.000 μετοχών έως την 26.02.2023, με κατώτατη τιμή αγοράς 0,20€ ανά μετοχή και ανώτατη τιμή αγοράς 5,00€ ανά μετοχή. (εδώ)


H Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατασκευή 47 φωτοβολταϊκών έργων σε όλη την Ελλάδα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιήθηκε από την Ether, μέλος του Ομίλου, με υψηλή εξειδίκευση στη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) φωτοβολταϊκών πάρκων μεσαίας και μεγάλης ισχύος.Συγκεκριμένα η Ether, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν την εν λόγω περίοδο και την έλλειψη βασικού εξοπλισμού στην αγορά, παρέδωσε 9 έργα συνολικής ισχύος 4,5ΜW στη Στερεά Ελλάδα 6 έργα στην Αιτωλοακαρνανία συνολικής ισχύος 3,4ΜW, 4 έργα συνολικής ισχύος 2MW στην Ήπειρο και 28 έργα συνολικής ισχύος 19,5ΜW στη Θεσσαλία.(εδώ)


20/10/2021

 

Την επιλογή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με τη διαδικασία της κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, απαντώντας χθες σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης που ενέκρινε τη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Οπως είπε, η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί τη μόνη πρόσφορη δομή συναλλαγής που εξασφαλίζει τον ανταγωνιστικό προσδιορισμό της τιμής. Ταυτόχρονα η άλλη επιλογή, της διατήρησης του δικαιώματος προτίμησης, θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τη συμμετοχή πολλών επενδυτών και θα επιβράδυνε τη διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Η ΑΜΚ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παράσχει στη ΔΕΗ ισχυρά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου επενδυτικού της σχεδίου ύψους 8,4 δισ. έως το 2026, με στόχο την εγκατάσταση ισχύος 9,1 GW από ΑΠΕ.(εδώ)


Η Intracom ανακοίνωσε ότι η κατά ποσοστό 82,64%, θυγατρική της εταιρία με την επωνυμία «INTRADEVELOPMENT» υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την εταιρία «AMICROSS LTD» για την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην εταιρία με την επωνυμία «Devenetco Ltd», ήτοι ποσοστό 50%. Η «Devenetco Ltd», μέσω των θυγατρικών της, είναι κυρία ακίνητης περιουσίας στο «Καλό Λιβάδι» Μυκόνου, επί της οποίας αναπτύσσεται συγκρότημα ξενοδοχείων και βιλών.Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό όρους και αιρέσεις, προβλέπεται δε να λάβει χώρα έως τις 30.11.2021. Ως βασικό τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε το ποσό των € 28.500.000. «Το τελικό τίμημα θα καθορισθεί βάσει των όρων και αιρέσεων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω δεσμευτική συμφωνία. Το επενδυτικό κοινό θα ενημερώνεται από την INTRACOM HOLDINGS επί της πορείας της συναλλαγής» καταλήγει η ανακοίνωση της Intracom.(εδώ)


Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη Ρουμανία ξεκίνησε από την Άκτωρ. Πρόκειται για την κατασκευή του τρίτου τμήματος (Lot 3) της Περιφερειακής Οδού του Βουκουρεστίου, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ και μήκους 18 χιλιομέτρων.Σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές οι μελέτες εφαρμογής του έργου, δόθηκε η εγγυητική από την ΑΚΤΩΡ και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί η προκαταβολή.Ήδη οι εργασίες για το έργο έχουν ξεκινήσει και η ολοκλήρωση του, με βάση τη σύμβαση, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 30 μηνών.(εδώ)


19/10/2021

 

Στα 250 εκατ. ευρώ θα φτάσει η έκδοση του ομολογιακού δανείου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.Η εταιρία ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου.Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στην ομολογιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα είναι διάρκειας 7 ετών χωρίς εξασφαλίσεις.Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αναφορικά με το κουπόνι δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το ύψος του και θεωρείται ακόμα σχετικά νωρίς ώστε να διαμορφωθεί μια πρώτη εκτίμηση.(εδώ)


Η «Νίκας Συμμετοχών» ήταν ένα από τα πολλά επιχειρηματικά εγχειρήματα του εμβληματικού αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα. Την εταιρία holding την ίδρυσε το 2004 προκειμένου να «στεγάσει» τις συμμετοχές του σε διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η «Δίρφυς», με τα εμφιαλωμένα νερά, η «Οικοφάρμα Πελοποννήσου», η «Δρόμων Α.Ε.», η «Αλέα ΑΒΕ», η «Λακωνική Τροφίμων».Οι συμμετοχές αυτές είχαν συνολική αξία κτήσης περί τα 8,9 εκατ. ευρώ και η σημαντικότερη από αυτές ήταν στη «Δίρφυς» που εξαγοράστηκε από τη Νίκας Συμμετοχών το 2007.Στις 20 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί μετοχικό πακέτο της Δίρφυς, με τιμή πρώτης προσφοράς 766.427,64 ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η κατάσχεση έγινε για ποσό 1.609.359,95 ευρώ.(εδώ)


Η «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε.» με μετόχους τις εταιρίες ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΠΕ Ηλείας, της πρώτης ΣΔΙΤ στην οποία θα εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Πιο αναλυτικά, στην 25ετή διάρκεια της λειτουργίας της, η Μ.Ε.Α. ΠΕ Ηλείας θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται το σύνολο των παραγόμενων σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Ν. Ηλείας με δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως. Η επεξεργασία θα είναι τόσο μηχανική για την ανάκτηση εμπορεύσιμων ανακυκλώσιμων προϊόντων όσο και βιολογική για την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, καθώς και εδαφικού υλικού κόμποστ τύπου Α .(εδώ)


Στο επόμενο βήμα περνά η Intralot μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους καθώς εξετάζει την εισαγωγή των μετοχών της αμερικανικής θυγατρικής Intralot Inc στην αγορά του Nasdaq, ακριβώς όπως είχε ανακοινωθεί κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη εταιρία, έχει αναθέσει τις σχετικές διαδικασίες στην αμερικανική χρηματιστηριακή Jefferies. Η εισαγωγή των μετοχών της Intralot Inc την οποία είχε προαναγγείλει η διοίκηση της μητρικής Intralot ουσιαστικά θα ολοκληρώσει και την συμφωνία ανταλλαγής με τους ομολογιούχους του 2024.Συγκεκριμένα, funds τα οποία κατείχαν τις ομολογίες του 2024 έχουν λάβει μετοχές σε ποσοστό 34,27% και έχουν κάθε συμφέρον, όχι μόνο για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Nasdaq, αλλά και ενδεχομένως να αυξήσουν την συμμετοχή τους, αν κι αυτή την προοπτική την είχε απορρίψει η διοίκηση της εταιρίας στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών, καθώς μόλις είχε ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση χρέους.(εδώ)


Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, έχει αλλάξει πρόσωπο και τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά της πορείας του. Πλέον, έχει καταστεί ηγετικό λιμάνι στη Μεσόγειο στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, και στον παγκόσμιο χάρτη βρίσκεται στην 26η θέση, από την 93η το 2010.  Το ίδιο χρονικό διάστημα, από το 2010, κατέπλευσαν στον Πειραιά -μόνο από τον στόλο της COSCO Shipping- 3937 πλοία, με τις ανάγκες τους, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών σε νερό, σίτιση και καύσιμα, να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τοπικούς προμηθευτές κι αυτό προσθέτει σε αξία για την επένδυση. (εδώ)


Η INTRACOM DEFENSE συμμετείχε στη διεθνή έκθεση “AUSA 2021” , η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ από 11-13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ελληνικού περιπτέρου που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας - Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων και διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο..Η Ελληνίδα Πρέσβης στις ΗΠΑ, επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο της IDE και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρίας στους τομείς των Τακτικών Επικοινωνιών και των Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και για τις προοπτικές της στην αγορά των ΗΠΑ. (εδώ).


Η REAL CONSULTING ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι προέβη σε συμφωνία με την CLOUDIDEAS γιατην εξαγορά του 60% των μετοχών της. Η CLOUDIDEAS GmbH είναι γερμανική εταιρία, η οποία εξειδικεύεταιστην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πλατφόρμα Salesforce , την κορυφαία πλατφόρμαδιαχείρισης πελατειακών σχέσεων σε διεθνές επίπεδο.Το συμφωνηθέν τίμημα για την αγορά των ως άνω μετοχών ανέρχεται σε € 800 χιλ., με πρώτη καταβολή το ποσότων € 250 χιλ. ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής σύμφωνα με τουςπροβλεπόμενους όρους η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Α’ τρίμηνο του 2022.(εδώ)

 

Με ευρύτατη πλειοψηφία, άνω του 99%, εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.Αναφερόμενος στον ΔΕΔΔΗΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο δ.σ. και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group, με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.(εδώ)


18/10/2021

Σε άνοιγμα της προσφοράς της ΑΚΤΩΡ - ΑΒΑΞ για το έργο της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ προχώρησε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Η έκπτωση που έδωσε η κοινοπραξία ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες στο 36% και ήδη έχουν κληθεί στελέχη της, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και η σύμβαση να αποσταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.Η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΛ Ψυττάλειας, ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη αφορά και την εκτέλεση εργασιών και λειτουργικών ρυθμίσεων για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εγκατάστασης, εξασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον.(εδώ)

Βελτιωμένα αποτελέσματα εμφάνισε στο εξάμηνο ο κλάδος της πληροφορικής, ενώ το deal της Intracom για την πώληση της Intrasoft στην Netcompany επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων. Παράλληλα το τίμημα που δόθηκε έρχεται να δικαιολογήσει το ανοδικό ράλι των τιμών των μετοχών των περισσότερων εταιριών του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής. Αρκετές εισηγμένες ετοιμάζονται για εξαγορές και το έχουν επικοινωνήσει το τελευταίο διάστημα, ενώ τα έργα που θα δημοπρατηθούν στρέφουν τις εταιρίες σε αναζήτηση εργαζομένων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.Η έλλειψη εξιδεικευμένων στελεχών σπρώχνει και υψηλότερα τις αμοιβές που δίνονται στον κλάδο. Το τίμημα για την Intrasoft μεταφράστηκε σε EV/EBITDA 13,1 φορές, ενώ ο δείκτης P/E ήταν πάνω από 65 φορές με βάση τα κέρδη του 2020.(εδώ)


Στην προκήρυξη του ελληνικού τμήματος της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ, για την ανάδειξη του κατασκευαστή της υποδομής. Έτσι, πρόκειται να μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης και το ελληνικό σκέλος του έργου, τη στιγμή που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή το τμήμα της εν λόγω εναέριας γραμμής μεταφοράς το οποίο θα διατρέχει τη γειτονική χώρα.Το εγχώριο τμήμα αναμένεται να είναι έτοιμο στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη λειτουργία της διασύνδεσης. Οι διεθνείς διασυνδέσεις αποτελούν «οχήματα» τόσο για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας, όσο και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά η δεύτερη εναέρια γραμμή με τη Βουλγαρία θα ολοκληρωθεί σε μία αποφασιστική καμπή για την αλλαγή του εγχώριου μίγματος ηλεκτροπαραγωγής, με δεδομένο το σχέδιο για απόσυρση όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023. (εδώ)

 

Εισαγωγή τουρκικής εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται το 2022, με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων από τους κλάδους του τουρισμού και της ενέργειας της Τουρκίας για ένταξη στην ελληνική αγορά να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό. Παράλληλα, στο υπόλοιπο του 2021 αλλά και το επόμενο έτος έρχεται μπαράζ εκδόσεων ομολόγων και νέων εισαγωγών στο Χ.Α., με «όπλο»τις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην εκτόξευση της ανάπτυξης της οικονομίας.Πριν κλείσει το 2021, περισσότερα από πέντε εταιρικά ομόλογα πρόκειται να εκδοθούν και προέρχονται από τους χώρους της ναυτιλίας, των ΑΕΕΑΠ, της μεταλλουργίας, αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν συνολικά.(εδώ)

 

15/10/2021

 

Στα χέρια της ΑΚΤΩΡ έως το 2024 παραμένει η Αττική Οδός. Το πόρισμα της Hill International που προσελήφθη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, κλείνει το ενδεχόμενο πρόωρης επιστροφής του έργου στο ελληνικό δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υποδομών ανέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο στην Hill Ιnternational τη διερεύνηση οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων οι οποίες αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.Κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης που αφορούν στη μέση απόδοση μετοχικού κεφαλαίου (ROE) επί της ίδιας συμμετοχής των επενδυτών και η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 11,6%. Ο έλεγχος διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η σύμβασης παραχώρησης πρέπει να λήξει νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2024.(εδώ)


H συνεισφορά του ΟΛΠ στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε το 2020 στο 0,78%, τονίζει ο Οργανισμός εστιάζοντας στην σημαντική του συμβολή στην ελληνική οικονομία.Εδώ και μία 5ετία όπως αναφέρει, υλοποιούνται στο Λιμάνι με ταχύτατους ρυθμούς και οι απαραίτητες επενδύσεις καθώς και μια σειρά από έργα, σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο πλάνο στη βάση μιας ολιστικής στρατηγικής που στόχο έχει την πλήρη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Λιμένα.Έως και το 2021, ο Όμιλος COSCO Shipping πραγματοποίησε επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα τον Απρίλιο του 2016 η COSCO Shipping Corporation Limited, προσέφερε το ποσό των 368,5 εκατ. ευρώ, εξαγοράζοντας το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Επιπλέον με την κατασκευή του Προβλήτα 2 και του Προβλήτα 3 ο Όμιλος COSCO Shipping υλοποίησε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα διαχειρίζεται πλέον ετησίως πάνω από 7,2 εκατομμύρια TEU ετησίως.(εδώ)

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος επαφών της Whitetip με τους πιστωτές της MLS, σε μια προσπάθεια του γνωστού συμβουλευτικού-επενδυτικού οίκου να αναδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις και να επιτύχει τη διάσωση της βορειοελλαδίτικης εταιρίας μέσα από την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Αναμφίβολα, το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, καθώς η διοίκηση της ΜLS καθυστέρησε χαρακτηριστικά να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες από το φθινόπωρο του 2019 έως σήμερα, προκαλώντας τη δυσφορία ομολογιούχων και μετόχων. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην ΜLS, «η εταιρία υπολειτουργεί, αλλά η ουσία είναι ότι εξακολουθεί να λειτουργεί και αναμένει τις εξελίξεις», σημειώνοντας οριακό κύκλο εργασιών και έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ομολογιούχους, τράπεζες, λοιπούς πιστωτές και εργαζόμενους. (εδώ)

 

Σε νέα φάση εισέρχεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η γνωστή μετοχική αντιπαράθεση στον όμιλο Ελλάκτωρ. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν περίπου από 30% των μετοχών η κάθε μια, προτιμούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αλλά είναι βέβαιον ότι σχεδιάζουν τις νέες κινήσεις.Η πλευρά των εταιριών Greenhill και Kiloman των επιχειρηματιών Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, με μια αναπάντεχη κίνηση απέκτησαν επιπλέον 0,7% της εταιρίας δείχνοντας αποφασιστικότητα ενώ στελέχη της άλλης πλευράς σε προφανή αμηχανία προσπάθησαν να αποδώσουν την ήττα τους σε… λάθος που (κατά τη γνώμη τους) έκαναν οι αντίπαλοι! Πάντως έως τώρα η αντιπαράθεση των δύο πλευρών γίνεται σε δύο πεδία. Πρώτον όσον αφορά το παρελθόν και τις ενδεχόμενες ευθύνες. Δεύτερον, σχετικά με την μελλοντική πορεία του ομίλου Ελλάκτωρ.(εδώ)


14/10/2021

 

Την έναρξη προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών έως συνολικού ανώτατου ποσού 10 εκατ. ευρώ στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακοίνωσε η Τιτάν Cement. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση,το πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια έξι μηνών και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει την ή περί την 14η Οκτωβρίου 2021.(εδώ)


Κατά τη διάρκεια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Στελεχών της ΟΛΘ Α.Ε. και της Amazon Web Services (AWS) με επίκεντρο τη μετατροπή του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε «έξυπνο λιμάνι» μέσω της χρήσης έξυπνων τεχνολογιών για την ψηφιοποίηση των συστημάτων, με σκοπό την παροχή αποτελεσματικών και αξιόπιστων ποιοτικών υπηρεσιών.Η ΟΛΘ Α.Ε. και η AWS συζήτησαν τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την ευκινησία και προωθούν την καινοτομία μέσω της χρήσης της πιο ολοκληρωμένης πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους (cloud) υπερ-κλίμακας. (εδώ)


Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε, 100 % θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο της Ελλάδας, μετά τον Πύργο των Αθηνών και αποτελείται από 24 ορόφους και 2 υπόγεια, ενώ το ύψος του κτιρίου ανέρχεται στα 84 μέτρα. Το έργο στο σύνολό του αφορά την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού ως Πύργου Πειραιά, με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων εστίασης και υπόγειου χώρου στάθμευσης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD. Το νέο έργο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών ιδιωτικών οικοδομικών έργων που εκτελεί η ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (εδώ)


Ξέφρενο ράλι κάνει η διεθνής τιμή του αλουμινίου, ιδιαίτερα μετά την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, που έχει εντείνει την ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης στο μέταλλο που απαιτεί μεγάλη χρήση ενέργειας για την παραγωγή του και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία, από τα κουτάκια των αναψυκτικών ως τα smart phone. Σε ευνοϊκή θέση φέρνουν οι διεθνείς συνθήκες παραγωγούς αλουμινίου, όπως η Mytilineos στην Ελλάδα, που συνεχίζει απρόσκοπτα την παραγωγή της και έχει από το καλοκαίρι συνάψει συμφωνία με τη ΔΕΗ για το κόστος της ενέργειας για τη Mytilineos, που έχει ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου μέσω της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος, οι νέες συνθήκες δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον, κάτι που αντικατοπρίζεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.(εδώ)


13/10/2021

 

Τη Δέσμευση «Business Ambition for 1.5°C» υπέγραψε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, της οποίας ηγείται η Πρωτοβουλία Science Based Targets σε συνεργασία με το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών και τη συμμαχία We Mean Business.Ο Τιτάνας δεσμεύεται να εργαστεί από κοινού με πολλές πρωτοπόρες εταιρίες παγκοσμίως για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5°C και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα (καθαρών) έως το 2050.Με την υπογραφή της Δέσμευσης «Business Ambition for 1.5°C», ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ συμμετέχει επίσης και στην παγκόσμια εκστρατεία «Race to Zero» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC), η οποία έχει σκοπό να ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερες εταιρίες, κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα να συνεργαστούν και να αναλάβουν δράση για έναν υγιέστερο πλανήτη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, εν όψει της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).(εδώ)

 

12/10/2021

Η PROFILE προέβη στην κάλυψη τεσσάρων κοινών, έγχαρτων, ονομαστικών ομολογιών, ονομαστικής αξίας διακοσίων χιλιάδων Ευρώ εκάστης και συνολικής ονομαστικής αξίας οκτακοσίων χιλιάδων Ευρώ , εκ των συνολικά επτά ομολογιών, στις οποίες διαιρείται το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους έως ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες Ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, στην έκδοση του οποίου προχώρησε, όπως ισχύουν η κατά 100% θυγατρική αυτής Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία PROFILE, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, σε υλοποίηση της από 30.08.2021 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της.(εδώ)

Ικανοποιητική πορεία κατέγραψαν οι ασφαλιστικές εταιρίες στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου 2021. Στο δεύτερο εξάμηνο οι ασφαλιστικές αναμένεται να γράψουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις ενώ παραμένει μείζον θέμα ο χαμηλός δείκτης ασφάλισης τόσο των πολιτών όσο και των κτιρίων γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τους σεισμούς όπου εκατοντάδες κτίρια ήταν αυθαίρετα και συνεπώς δεν είχαν δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης. Για την Εθνική Ασφαλιστική  τα καθαρά κέρδη, ανήλθαν σε 45,5 εκατ., έναντι 15,1 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020, περίοδο κατά την οποία είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της μείωσης των επιτοκίων προεξόφλησης των ασφαλιστικών αποθεμάτων. Interlife: Στο ύψος των 13,10 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη προ φόρων  έναντι 1,09 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.(εδώ)

11/10/2021

Είσοδος στη διαχείριση επιλεγμένων NPL’S, εξαγορές με πλειοψηφική συμμετοχή, περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω πώλησης επιπλέον assets, ναυτιλία και καινοτομία είναι η «συνταγή της επιτυχίας» που θα ακολουθήσει άμεσα η Intracom, η οποία μετεξελίσσεται σε επενδυτική εταιρία και με την πώληση της Intrasoft, έστρεψε για τα καλά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της.Μετά την ανακοίνωση της πώλησης της Intrasoft International στους Δανούς σε ένα deal - σταθμό για την ελληνική αγορά τεχνολογίας, ο όμιλος βρίσκεται με επενδυτική ισχύ 300 εκατ. ευρώ μέσα από έναν συνδυασμό ρευστότητας και μόχλευσης και ποντάρει στην περαιτέρω αύξηση της «δύναμης πυρός» μέσα από την χρηματοδότηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για αύξηση των κεφαλαίων του.(εδώ)

8/10/2021

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών που υπέβαλαν ο ΟΤΕ και το σχήμα Grid Telecom-Τερνα Ενεργειακή για το μεγάλο ΣΔΙΤ του Ultra-Fast Broadband, που έχει ως στόχο την δημιουργία δικτύων οπτικών ινών σε περιοχές που δεν παρουσίαζαν εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους. Υπενθυμίζεται ότι το Ultra-Fast Broadband (UFBB) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.  Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της "Κοινωνίας των Gigabit".(εδώ)

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ανακοινώνει τη γνωστοποίηση που έλαβε από τον μέτοχό της COSCO SHIPPING. Ως αποτέλεσμα εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής που έλαβε χώρα στις 06/10/2021, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η COSCO SHIPPING  Co., Limited στην ΟΛΠ Α.Ε. ανήλθε από 51% σε 67%.Με την ως άνω εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, η COSCO SHIPPING Co., Limited απέκτησε από το ΤΑΙΠΕΔ ένα επιπλέον 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. (εδώ)

Η Byte Computer αναγνωρίστηκε για τον σημαντικό ρόλο της στην ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας στην Ελλάδα, με την απονομή δύο Gold βραβείων στα Impact BITE Awards 2021, για το έργο της άυλης συνταγογράφησης των ΗΔΙΚΑ-ΟΤΕ Group-ΒΥΤΕ. Συγκεκριμένα, τα βραβεία αφορούσαν στις κατηγορίες "Έργα Πληροφορικής Μεγάλης Εμβέλειας" και "Ψηφιακής Υγείας" στο πλαίσιο της Άυλης Συνταγογράφησης, η οποία άλλαξε τα δεδομένα για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων και τα άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων για όλους, φαρμακοποιούς, ιατρούς και πολίτες. Η Byte Computer πρωταγωνιστεί για μία ακόμα φορά στις εγχώριες τεχνολογικές εξελίξεις και με τη φετινή της διάκριση της στα BITE Awards 2021.(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.