Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

09 Νοεμβρίου 2021, 16:00 | Χ&Α - 234

Σε ομιλία της στην Λισαβόνα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ανακοίνωσε το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων, θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο του 2021. Όσον αφορά τα επιτόκια, η κ. Lagarde ανέφερε ότι έχουν διατυπωθεί τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ξεκινήσουν να αυξάνονται τα επιτόκια και παρά την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα παραμένουν συγκρατημένες και, ως εκ τούτου, αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος. Η εκτίμηση της προέδρου είναι ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας πριν το τέλος αυτού του έτους, εδώ

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, στο γ΄ τρίμηνο 2021, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,7% και η ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά 3,9%. Επίσης, στο γ΄ τρίμηνο, η Γερμανία σημείωσε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και η Γαλλία κατά 3,3%, εδώ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε, ότι σε έκθεση της, η Τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε ότι  είναι πιθανό η οικονομία της χώρας να επιβραδυνθεί δραστικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, βασισμένη στο ότι η βιομηχανία της χώρας εξακολουθεί να υφίσταται πλήγμα (εδώ). Παράλληλα, σε έκθεση τους, για την πορεία της γερμανικής οικονομίας πέντε γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα διορθώνουν προς τα κάτω τις εαρινές εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη από το 3,7% στο 2,4%, αλλά προβλέπουν ανάπτυξη 4,8% το 2022, εδώ.

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας (PMI) υποχώρησε ελαφρώς από τις 58,6 μονάδες του Σεπτεμβρίου στις 58,3 μονάδες τον Οκτώβρη. Οι βιομηχανικές εταιρίες της Ευρωζώνης ανέφεραν επιδείνωση της κατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας τον Οκτώβριο, η οποία περιόρισε απότομα την αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του μήνα (εδώ). Ο σύνθετος μεταποιητικός δείκτης (περιλαμβάνει και τον τομέα των υπηρεσιών) υποχώρησε το Οκτώβριο, στις 54,2 μονάδες από 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, εδώ.
Στην Γερμανία, ο μεταποιητικός δείκτης PMI, σημείωσε επίσης υποχώρηση, φτάνοντας τον Οκτώβρη στις 57,8 μονάδες από 58,4 μονάδες τον Σεπτέμβρη, εδώ.

****

Υψηλό 13 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ανήλθε στο 3,4% τον Σεπτέμβρη από 3% τον Αύγουστο. Στη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 3,6% τον Σεπτέμβριο από 3,2% τον Αύγουστο. Στην αύξηση του πληθωρισμού συνέβαλε σημαντικά η ετήσια αύξηση στις τιμές ενέργειας κατά 17,4% (από 15,4% τον Αύγουστο). Από τις χώρες της Ευρωζώνης, τον υψηλότερο ετήσιο πληθωρισμό κατέγραψε η Λιουανία και Εσθονία με 6,4%, εδώ.

****

Στο 7,4% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2021, μειωμένο σε σχέση με το 7,5% του Αυγούστου και το 8,6% του Σεπτεμβρίου 2020. Αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ετήσιο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% τον Σεπτέμβριο από 6,9% τον Αύγουστο του 2021. Σύμφωνα με τον πίνακα της eurostat το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζει η Ισπανία (14,6%) και η Ελλάδα (13,3%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστό εμφανίζουν η Μάλτα (3,2%) και η Μάλτα (3,1%), εδώ.

****

Σημαντική μείωση παρουσίασε ο όγκος των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η έντονη πτωτική τάση στις πωλήσεις οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των αυτοκινητοβιομηχανιών να παραδώσουν τα καινούρια αυτοκίνητα στους κατόχους τους, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) που εκπροσωπεί τους 15 μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων με έδρα την Ευρώπη, η ζήτηση για νέα επιβατικά αυτοκίνητα στην ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 23,1% σε 718.598 μονάδες, σημειώνοντας τον χαμηλότερο αριθμό εγγραφών για τον μήνα Σεπτέμβριο από το 1995, εδώ.

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις Ευρωπαϊκής Οικονομίας, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.