Ευρωζώνη: Ήπια υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

12 Νοεμβρίου 2021, 15:42 | Διεθνείς Δείκτες

Ευρωζώνη: Ήπια υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η συρρίκνωση αυτή ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων, ενώ και η άνοδος που σημείωσε σε ετήσια βάση ξεπέρασε τις προσδοκίες, κυρίως από την αύξηση στην παραγωγή των καταναλωτών προϊόντων (προϊόντα που καταναλώνονται και δεν έχουν διάρκεια).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε αρνητικό ρυθμό -0,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ επιταχύνθηκε στο 5,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι αναλυτές του Reuters, εκτιμούσαν ρυθμό -0,5% και 4,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Η παραγωγή των καταναλωτών προϊόντων όπως τα τρόφιμα, ενισχύθηκε κατά 1% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια εκτινάχθηκε στο 8,5%.

Την ίδια ώρα η παραγωγή των κεφαλαιουχικών προϊόντων όπως των μηχανημάτων και του εξοπλισμού συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 5,9% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2020. Υποχώρηση κατέγραψε και η παραγωγή των καταναλωτικών προϊόντων, κατά 0,2% σε μηνιαία και κατά 5% σε ετήσια βάση.

Αντιθέτως αύξηση σημείωσε η παραγωγή των διαρκών προϊόντων, κατά 0,5% σε μηνιαία και κατά 1,1% σε ετήσια βάση.

eyrozoni-ipia-ypochorisi-tis-viomichanikis-paragogis-ton-septemvrio0

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.