Ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο

18 Νοεμβρίου 2021, 09:17 | Διεθνείς Δείκτες

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον Οκτώβριο, με ετήσιο ρυθμό 4,4%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 4,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε, την Πέμπτη, ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, σε ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 3,9%, που εκτιμούσε τόσο η επιτροπή οικονομολόγων του Reuters όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας.

H στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος εκτινάχθηκε σε ετήσιο 4,1%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αν και οι ρυθμοί πληθωρισμού είναι παρόμοιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να καταλήξουν, βάσει των δεδομένων, σε διαφορετικές πολιτικές.

Στην Αγγλία, όπου αναφέρθηκαν ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, την Τρίτη, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων, κατά τη συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο, όντας, έτσι, η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που θα προβεί στην πράξη αυτή, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Sanjay Raja, έγραψε, την Τετάρτη, ότι «η πιθανότητα της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έγινε, μόλις, πολύ πιο πιθανή». Εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει, τον επόμενο μήνα, το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, από το τρέχον 0,1%.

Στην ευρωζώνη, όπου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία πρόκειται να ολοκληρωθεί, μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο επικεφαλής οικονομολόγος, Philip Lane, δήλωσαν, τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η αύξηση των επιτοκίων, πριν το 2023, είναι απίθανη, καθώς ο πληθωρισμός ενδέχεται να μειωθεί, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, σε επίπεδα χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο του 2%.

«Οι προϋποθέσεις [για αύξηση των επιτοκίων], πιθανότατα, να μην ικανοποιηθούν κατά το επόμενο έτος», τόνισε η Λαγκάρντ, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 6,2%, σε ετήσια βάση, η Fed έχει αρχίσει να μειώνει ή να καταργεί σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, παρόλο που οι αγορές προβλέπουν δύο αυξήσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Το πρωί της Τετάρτης, η λίρα σημείωσε αύξηση περίπου 0,2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

 

Pierre Briançon

Πηγή: ot.gr