Ευκαιρίες και ρίσκα από τα εταιρικά ομόλογα στο χρηματιστηριακό ταμπλό

18 Νοεμβρίου 2021, 09:54 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό έχουμε πολλά εισηγμένα ομόλογα εταιρειών που βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο ελληνικό χρηματιστήριο και προχώρησαν σε σημαντικές εκδόσεις. Αν κάποιος γύρναγε τον χρόνο πίσω μερικά χρόνια θα έβλεπε πως σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες δεν θα είχαν εύκολη πρόσβαση ούτε στον τραπεζικό δανεισμό ή και αν είχαν το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτα μεγάλο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εταιρίες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν.

Από το 2017 μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με τα τραπεζικά επιτόκια να είναι κοντά στο μηδέν με αποτέλεσμα οι καταθέτες να βλέπουν ότι ο πληθωρισμός τους τρώει σταδιακά κεφάλαιο. Κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι υπερκαλύψεις δεδομένες σε κάθε έκδοση και μάλιστα με επιτόκια που στις τελευταίες εκδόσεις είναι πέριξ του 2,5%.

Τι συμβαίνει όμως μετά την έκδοση ενός ομολόγου και σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή του παίζει αισθητά χαμηλότερα; Για ποιο λόγο οι επενδυτές έσπευσαν να εγγραφούν στις εκδόσεις και δεν επιστρέφουν στο ταμπλό να αγοράσουν με μεγαλύτερες αποδόσεις.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, ωστόσο μπορούμε να παραθέσουμε κάποιους λόγους που αυτό συμβαίνει.

α) κάποιοι έχουν ανάγκη να πουλήσουν μέρος της επένδυσης τους οπότε αναγκαστικά βγαίνουν και πουλάνε και σε χαμηλότερες τιμές. β) μπορεί να βρίσκουν άλλα ομόλογα με καλύτερη απόδοση ή μικρότερο ρίσκο και κάνουν αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου γ) κάποιοι μεγάλοι οίκοι ή τράπεζες έσπευσαν να τοποθετηθούν νομίζοντας ότι εύκολα θα αποκομίσουν κέρδη μετά την εισαγωγή δ) κάποιοι αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε μετοχές μιας και το κλίμα καλυτερεύει πουλώντας μέρος των ομολόγων τους ε) κάποιοι νομίζουν ότι θα βρουν τιμές χαμηλότερες κοκ. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε αρκετούς λόγους παρόλα αυτά έτσι λειτουργούν οι αγορές.

Το θέμα είναι πως ακόμα ο θεσμός δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός σε μεγάλο εύρος καταθετών-επενδυτών κάτι το οποίο θα συμβεί σταδιακά. Ένα είναι το σίγουρο πως το ταμπλό πλέον προσφέρει προϊόντα για κάθε επενδυτή και το χρηματιστήριο σταδιακά ωριμάζει και μπορεί να προσελκύσει περισσότερους νέους επενδυτές.

Οι ευκαιρίες στο ταμπλό είναι σημαντικές ακόμα και για αυτούς που έχουν συντηρητικό προφίλ και που θέλουν απλά να κερδίσουν τον πληθωρισμό από το να κάθονται πάνω σε κεφάλαια που σταδιακά χάνουν σαν τραπεζικές καταθέσεις. Στο παρακάτω πίνακα έχουμε την λίστα των εισηγμένων ομολόγων με αποδόσεις από το 2% μέχρι το 5,5% στις τρέχουσες τιμές.

Ένα ομολογιακό χαρτοφυλάκιο με τη σωστή διασπορά και τη συντηρητική διαχείριση μπορεί να δώσει αποδόσεις που σίγουρα έχουν ενδιαφέρον για αυτούς που απλά κοιτάνε στο στρώμα ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα τους να μειώνονται.

 

Ηλίας Ζαχαράκης

Πηγή : liberal.gr