ΕΛΣΤΑΤ: Εξέλιξη κύκλου εργασιών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου - Σεπτέμβριος 2021

23 Νοεμβρίου 2021, 15:08 | Ελληνικοί Δείκτες

ΕΛΣΤΑΤ: Εξέλιξη κύκλου εργασιών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου - Σεπτέμβριος 2021

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με αυτήν την τομεακή δημοσίευση, παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου. Το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος.

Με τον τρόπο αυτόν, το λιανικό εμπόριο αποτελεί διαχρονικά σημαντικό παραγωγικό τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας με αξιοσημείωτη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συγκυρία, η παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών των τάξεων δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου είναι σημαντική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που υφίστανται λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).

Επιπρόσθετα, μέσω της παρακολούθησης των μεγεθών του λιανικού εμπορίου προκύπτουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κατανάλωσης (σε μέγεθος, χαρακτηριστικά, προτιμήσεις και υποκατάσταση προϊόντων) της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.

Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί μέρος της σειράς των Δελτίων Τύπου που δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ (σύνδεσμος ΔΤ) από τον Απρίλιο 2020, με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Σεπτεμβρίου και Γ’ τριμήνου 2021.

Αντίστοιχη δημοσίευση έχει προγραμματιστεί και πραγματοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε μηνιαία βάση, καθ’ όλη την περίοδο που παρουσιάζει ενδιαφέρον η σε μεγάλη συχνότητα παρακολούθηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει (α) στοιχεία σε τριμηνιαίο επίπεδο για τον κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου (κλάδοι 45 και 47 της ταξινόμησης NACE Αναθ.2) και (β) στοιχεία σε μηνιαίο επίπεδο για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων που κατατάσσονται στις τάξεις δραστηριότητας των κλάδων λιανικού εμπορίου (κλάδοι 45 και 47 της ταξινόμησης NACE Αναθ.2).

α. Σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 14,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,0% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,2 δισ. ευρώ και αύξηση 8,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2021, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,5 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 57,1%.
  • Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 49,5%.

Η δραστηριότητα που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 3,9%.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.