Όλη η λίστα μέτρων στήριξης για ευάλωτους έως το τέλος του έτους

24 Νοεμβρίου 2021, 09:57 | Κοινωνία

Όλη η λίστα μέτρων στήριξης για ευάλωτους έως το τέλος του έτους

Ενισχύεται ακόμα περισσότερο το "πακέτο” μέτρων στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των πληττόμενων από την πανδημία αλλά και όσων έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε τρία εντελώς νέα μέτρα.

Ο λόγος για την έκτακτη ενίσχυση -με βάση εισοδηματικά κριτήρια- τουλάχιστον 250 ευρώ σε 800.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους, την ενίσχυση επίσης με 250 ευρώ σε 173.000 ΑμεΑ και την καταβολή μισού μισθού (γύρω στα 900 ευρώ κατά μέσο όρο) σε 100.000 υγειονομικούς και το ΕΚΑΒ.

Τα μέτρα αυτά έρχονται μετά τις διατάξεις περί διπλασιασμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα ερχόμενα Χριστούγεννα (στη βάση εξαγγελίας του κου Μητσοτάκη από το βήμα της φετινής ΔΕΘ).

Παράλληλα, ειδικά για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας,προβλέπονται διατάξεις για συνέχιση του μηχανισμού "Συν-Εργασία” έως και το Δεκέμβριο του 2021.

Αμέσως μετά το Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2022 θα "τρέξει” νέο μπαράζ μέτρων στήριξης των ανέργων, όσων πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και γενικότερα των μισθωτών. Θα εφαρμοσθεί νέο πρόγραμμα επιδότησης προσλήψεων, θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 2%, ενώ θα διατηρηθεί η μείωση εισφορών κατά 3 μονάδες.

Τα μέτρα έως το Δεκέμβριο του 2021

Πιο αναλυτικά τα μέτρα από κατηγορία ωφελούμενων έως τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν ως εξής :

Χαμηλοσυνταξιούχοι : Έκτακτη ενίσχυση με τουλάχιστον 250 ευρώ

Θα δοθεί ενίσχυση στα τέλη Δεκεμβρίου για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους. Δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το ύψος ενίσχυσης θα ανέλθει στα 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Το μέτρο αφορά περίπου 830.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 210 εκατ. ευρώ.

ΑμεΑ: Έκτακτη ενίσχυση με 250 ευρώ

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους πολίτες με ειδικές ανάγκες. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Υγειονομικοί : Επιπλέον μισός μισθός το Δεκέμβριο

Περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Πρόκειται για ένα μέσο ποσό 900 ευρώ θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Δικαιούχοι Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος : Διπλασιασμός του επιδόματος το Δεκέμβριο

Κατά το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί εις διπλούν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους που είναι περί τα 257.000 νοικοκυριά (500.000 άτομα). Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ .

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αστέγους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η εισοδηματική ενίσχυση ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ τα μήνα για κάθε ανήλικο παιδί.

 

Πηγή:capital.gr