Ο κίνδυνος κραχ στην Τουρκία προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα

24 Νοεμβρίου 2021, 14:10 | Πολιτική - Ελλάδα

Ο κίνδυνος κραχ στην Τουρκία προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα

Η αναταραχή στην τουρκική οικονομία μπορεί να αποτελεί κατά κύριο λόγο εσωτερική υπόθεση της γείτονος, ωστόσο η πολιτική διαχείρισή της προκαλεί εύλογο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς τα πρόσφατα δείγματα –σε ρητορικό και όχι μόνο επίπεδο– είναι μάλλον ανησυχητικά.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, ενώ και «στο πεδίο», όπως αρέσκονται τακτικά να σημειώνουν πολλοί στην Αγκυρα, έχουν καταγραφεί αρκετές προκλήσεις. Από την Αθήνα κρατούνται κυρίως οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος (και συγκεκριμένα τα νησιά Παναγιά, Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι και Οινούσσες), μάλιστα και το προηγούμενο διήμερο, κατά την κορύφωση της άσκησης «Μέδουσα 11» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Αιγύπτου, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και παρατηρητές από τη Γαλλία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και τη Σαουδική Αραβία.

Κάθε φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό ή στην ανατολική πλευρά των συνόρων της (Συρία, Ιράκ), η πιθανότητα διάχυσης αυτών προς δυσμάς είναι πιθανή.

Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα οργανωμένης αποσταθεροποίησης των συνόρων στον Εβρο στις αρχές του 2020 καταγράφηκε μόλις λίγα 24ωρα έπειτα από μια πολύνεκρη επίθεση κατά Τούρκων στρατιωτικών. Ωστόσο, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η στάση της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή περισσότερο ως σταθερή και ανεπηρέαστη ως προς την επιθετικότητα των λόγων και την επικινδυνότητα των έργων (εμπλοκές και εικονικές αερομαχίες), ακόμα και όταν θα αναμενόταν μια κάποια εσωστρέφεια.

 

Πηγή:kathimerini.gr