Η παρακολούθηση μιας μετοχής, μέσα από τους στατιστικούς πίνακες - Η περίπτωση της ΑΛΜΥ

24 Νοεμβρίου 2021, 18:55 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την εξέλιξη της τιμής και των όγκων συναλλαγών μιας μετοχής που είτε έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας, είτε μας ενδιαφέρει για μελλοντική τοποθέτηση, είτε μας ενδιαφέρει γενικά.

Θέλουμε να δείξουμε πώς μπορεί να γίνει μία απλή “παρακολούθησή” της.

 

Κατ’ αρχάς, είναι βασικό να γνωρίζουμε την εξέλιξη της τιμής της, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και κατά τα προηγούμενα χρόνια.

 

Υπάρχουν πολλά site όπου μπορούμε να βρούμε τιμές και διαγράμματα μετοχών. Τα πιο δημοφιλή είναι: α) capital.gr (εδώ), β) naftemporiki.gr (εδώ), γ) Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr (εδώ) και δ) euro2day.gr (εδώ).

Ποιό είναι το πιο καλό; Προσωπικά, έχω συνηθίσει το capital.gr και αυτό με βολεύει στο κινητό μου, όμως, πολύ καλή είναι και η παροχή από το ot.gr, το οποίο πιστεύω είναι αυτό με τη μικρότερη χρονική υστέρηση.

Αναφορικά με τα ιστορικά διαγράμματα μιας μετοχής, νομίζω ότι το capital.gr, δίνει τα καλύτερα, αφού κάποιος μπορεί να δει ιστορικό διάγραμμα, σε όλο το ιστορικό βάθος (από τη δεκαετία του 1990).

(Αν κάποιος συνδρομητής, έχει να προτείνει κάτι καλύτερο, παρακαλώ, ας το κάνει, είτε με σχόλιο στη σελίδα, είτε -ακόμη καλύτερα- με email σε μας, το οποίο θα δημοσιεύσουμε).

 

Αν γνωρίζουμε την εξέλιξη της τιμής της μετοχής, έχουμε μια αρκετά ικανοποιητική εικόνα για το ιστορικό της.

 

Είναι επίσης καλό, να γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, την πρόσφατη καθημερινή εξέλιξη της μετοχής (τί διακύμανση κάνει, πόσες πράξεις, τί όγκο και τί αξία). Απλά, ας έχουμε μία ιδέα για το πώς κινείται. Αυτά, προσωπικά τα βλέπω στο capital.gr. Δείτε τη σελίδα της ΑΛΜΥ, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω (δείτε εδώ).

 

Όμως, μία έρευνα, απαιτεί συγκρίσεις, οι οποίες οδηγούν σε συμπεράσματα.

 

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην εξέλιξη της τιμής μέσα στο χρόνο. Παράλληλα, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στους όγκους των συναλλαγών (στο σημείο αυτό, προτιμούμε να συγκρίνουμε όγκους και όχι αξία συναλλαγών).

 

Στο eurocapital.gr, έχουμε κατασκευάσει μία απλή εφαρμογή, μέσα από την οποία ένας επενδυτής μπορεί να αποκτήσει μία αντίληψη για την εξέλιξη μιας μετοχής. Η εφαρμογή αυτή είναι: Στατιστικά στοιχεία Τιμών - Συναλλαγών (τμχ) - Αξίας - Πράξεων (εδώ). Ανοίξτε το.

 

Το αρχείο αυτό (τύπου excel) έχει 5 φύλλα εργασίας (sheets). Μπορείτε να τα βλέπετε, πατώντας στο όνομα του καθενός, στο επάνω μέρος του αρχείου. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται, αφορούν μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση (23/11/2021). Κάθε μέρα, γύρω στις 11:00 πμ, ενημερώνεται με τα στοιχεία της συνεδρίασης της προηγούμενης μέρας.

 

Το πρώτο είναι τα στατιστικά της τιμής. Δείτε τα στατιστικά της τιμής της ΑΛΜΥ. Οι μέσοι όροι του διαστήματος των προηγούμενων 30 συνεδριάσεων έως και του προηγούμενου τριμήνου, κινούνται μεταξύ του 2,00 και 2,04. Πριν από 10-12 περίπου συνεδριάσεις (εδώ), η τιμή της ΑΛΜΥ βρισκόταν στα επίπεδα του 1,90 και ανέβαινε, με αυξημένους όγκους.  Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι γνώριζαν την εξέλιξη των θετικών αποτελεσμάτων 9μηνου (ή την υποψιάζονταν, όπως εμείς) και τοποθετούνταν.

 

Δείτε τους μέσους όρους του όγκου συναλλαγών (στο δεύτερο φύλλο εργασίας). Στα 4 τελευταία χρόνια, ο μέσος όρος του όγκου συναλλαγών (τεμάχια) κινείται κοντά στις 29.000 έως 30.000 ημερησίως.

Εμείς, αναφέραμε την ένταξή της στο χαρτοφυλάκιό μας, την 16/11/2021. Τις δύο προηγούμενες μέρες (δείτε από το ιστορικό της μετοχής στο capital.gr) είχε πραγματοποιήσει 9.100 (στις 11/11), 32.759 (στις 12/11) και 10.285 (στις 15/11).

Τη μέρα που την εντάξαμε στο Χαρτοφυλάκιο, έκανε 82.191 τεμάχια, με άνοδο 4,76%. Αυτό ήταν πολύ θετικό. Όμως, το πιο θετικό στοιχείο ήταν προχθές, όταν η εταιρία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 9μηνου. Έκανε 112.218 τεμάχια, με άνοδο 1,85%.

Σήμερα, δεν έκανε απλά τον τρίτο μεγαλύτερο όγκο (158,404 τεμάχια) των τελευταίων 25 μηνών (από Αύγουστο 2019), αλλά παράλληλα έκανε και την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 13 ετών (από το Σεπτέμβριο του 2008) (εδώ).

 

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των πράξεων (δείτε το σχετικό φύλλο εργασίας). Συνήθως αυτό κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τον όγκο. Στην περίπτωση της ΑΛΜΥ, επιβεβαιώνει ότι, ο αυξημένος όγκος, προήλθε από αυξημένο αριθμό πράξεων και όχι από τη μετακίνηση πακέτων.

 

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, το οποίο αφορά κυρίως τις μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας, είναι το “πόσες μέρες κάνουν πράξεις”. Η ΑΛΜΥ δεν έχει τέτοιο πρόβλημα, αφού κάνει πράξεις κάθε μέρα. Όμως, αυτό δεν ισχύει για όλες τις μετοχές. Γενικά, οι μετοχές που δεν κάνουν πράξη κάθε μέρα, σημαίνουν μεγάλη μεταβλητικότητα στις τιμές τους και συχνά αυτό οδηγεί σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Άρα, το “σενάριο” της ΑΛΜΥ, έχει ως εξής: Η εταιρία είχε “διαπρέψει” στα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, έκανε μεγάλη επέκταση και αύξανε κατακόρυφα τα μεγέθη. Πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση, άρχισαν τα προβλήματα δανεισμού, τα οποία επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η εταιρία σώθηκε από την ρύθμιση των χρεών της που ολοκληρώθηκε πέρυσι το χειμώνα. Τώρα έχει μπροστά της μία περίοδο μερικών ετών (από 6 έως 8) να βελτιώσει τις επιδόσεις και τους δείκτες της. Φέτος, θα πετύχει πωλήσεις ελαφρά πάνω από τα € 300 εκατομμύρια και κέρδη μεταξύ € 18,5 - 20 εκατομμύρια. Η αποτίμησή της  είναι € 74,5 εκατομμύρια. Δε βρίσκεται σε κανένα χαρτοφυλάκιο Αμοιβαίων Κεφαλαίων (εδώ). Όταν το είδαμε αυτό, αρχικά το θεωρήσαμε ως αρνητικό. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της και την επιβεβαίωση των προβλέψεών μας, καταλάβαμε ότι είναι θετικό. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ένας θεσμικός επενδυτής, δεν έχει πολλές επιλογές. Θα αναγκαστούν να εντάξουν την ΑΛΜΥ. Όμως, η μετοχή κάνει μικρούς όγκους. Θα αγοράσουν από την αγορά και από το βασικό μέτοχο. Δεν εμπιστευόμαστε πολύ τον βασικό μέτοχο, όμως, όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, θέλουμε να είμαστε από την πλευρά του “πονηρού” βασικού μετόχου, στην ανοδική φάση της αγοράς. Δε θέλουμε να είμαστε, όταν αρχίσουν οι δυσκολίες, επειδή τότε θα μας “τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια”.

 

Στο σχόλιό μας της 16/11/2021 (εδώ), είχαμε γράψει ότι ο στόχος για την ΑΛΜΥ είναι η περιοχή των € 2,60 έως € 3,00 για το διάστημα των επομένων 6 μηνών και με την προϋπόθεση ανόδου του Γενικού Δείκτη σε ποσοστό € 10% έως 15%. Εκτιμώ ότι θα τον αναθεωρήσουμε, ίσως και σύντομα.

 

Όμως, το βασικό στοιχείο που θέλαμε να περάσουμε στο σημερινό μας σημείωμα, ήταν να μάθετε να χρησιμοποιείτε τους στατιστικούς πίνακες του site, αλλά και μερικές από τις πολύ χρήσιμες σελίδες που υπάρχουν, δωρεάν, στα ελληνικά sites.

 

Από σήμερα, έχουμε, σε μορφή κειμένου πλέον και όχι σε πίνακα, τους συνδέσμους με τα στατιστικά που εμείς θεωρούμε χρήσιμα. Θα τα εμπλουτίσουμε.

 

Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Χρηματιστηρίου Αθήνας (εδώ) - Στατιστικά στοιχεία Τιμών - Συναλλαγών (τμχ) - Αξίας - Πράξεων (εδώ) - Μετοχές: Καθημερινά στατιστικά στοιχεία επί τιμών και συναλλαγών (εδώ) - Συγκεντρωτικός πίνακας προβλέψεων και σχέσεων Ρ/Ε (εδώ) - Πωλήσεις και κέρδη χρήσης 2020 - Προβλέψεις πωλήσεων και κερδών 2021 (εδώ) - Πίνακας προβλέψεων και αξιολογήσεων για κάθε εταιρία (εδώ) - Συγκεντρωτικός ισολογισμός συνόλου εισηγμένων (2015 έως α' εξάμ. 2021) (εδώ).

 

Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη την επεξεργασία των σχολίων για τα αποτελέσματα που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Αύριο το πρωί, θα δημοσιεύσουμε όσα είναι έτοιμα. Θα υπάρχουν στο χώρο των προδημοσιεύσεων.

 

Διαβάστε άλλο σημερινό άρθρο του κ. Γιάννη Σιάτρα: Ο ΓΔ σε απόσταση 1,07% από τον ΚΜΟ-200. Εκτιμούμε ότι δε θα συμβεί κάτι αρνητικό (εδώ)