Jefferies – Γιατί αναβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε bullish

25 Νοεμβρίου 2021, 15:40 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Jefferies – Γιατί αναβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε bullish

Σε αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε bullish προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Jefferies, ενώ βλέπει θετικές τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Σε σημερινό της report η Jefferies αναβαθμίζει τη στάση της για την ελληνική αγορά από μέτρια bullish σε απόλυτα bullish και κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας περίπου 8% για το 2021, δηλαδή αισθητά υψηλότερους από αυτούς που περίμενε.

Το ελληνικό χρηματιστήριο

Για το ελληνικό χρηματιστήριο η Jefferies αναφέρει ότι πρόκειται για μια αγορά γεμάτη εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρους με μεγάλα εμπόδια για την είσοδο νέων παικτών.

Το καλάθι των ελληνικών μετοχών που δημιούργησε ο οίκος πριν από μία δεκαετία προσφέρει άριστη αξία και δεν εμφανίζει διασύνδεση με την πορεία των διεθνών αγορών, σημειώνουν οι αναλυτές.

Το καλάθι αυτό αποτελείται από τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil. Παράλληλα, από τις ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό, η Jefferies καλύπτει τις Capital Product, Coca Cola HBC, Danaos Corp, Gaslog Patners, Star Bulk Carrier, Stealthgas Inc και Tsakos Energy NA.

Η Jefferies έχει σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι γεμάτο από εταιρείες που διαθέτουν το πλεονέκτημα να λειτουργούν στην αγορά με υψηλά εμπόδια εισόδου.

Για την οικονομία

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος μετά από μια περίοδο αποπληθωρισμού το 2020, ο πληθωρισμός της Ελλάδας (Οκτώβριος 3,4%) κινείται στα θετικά.

Τα πραγματικά καλά νέα είναι ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει επιστρέψει κάτω από το 25% και οδεύει προς τα χαμηλά του 2008, ενώ η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και όλα αυτά εξηγούν και ωθούν την αναβάθμιση της στάσης για τις ελληνικές μετοχές σε bullish.

Για το 2022, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τοποθετούν την ανάπτυξη στο 4%, όμως το ΔΝΤ την «βλέπει» στο 5,4%, σημειώνει η Jefferies. Και προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες στον τουρισμό (στο 19% του ΑΕΠ το 2019).

Επιπλέον, η εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να βοηθήσει να αντισταθμιστεί η «μόνιμη ζημιά» (scarring) του 3% στην οικονομική παραγωγή που εκτιμάται ότι αφήνει η πανδημία.

Η Ελλάδα εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσα στην πανδημία, προσθέτουν οι αναλυτές.

 

Πηγή:ΟΤ