ΠΛΑΙΣΙΟ: Αύξηση πωλήσεων - κερδών. Ασάφειες επί των περιθωρίων κέρδους

09 Δεκεμβρίου 2021, 14:00 | Χ&Α - 235

ΠΛΑΙΣΙΟ: Αύξηση πωλήσεων - κερδών. Ασάφειες επί των περιθωρίων κέρδους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Αύξηση πωλήσεων - κερδών. Ασάφειες επί των περιθωρίων κέρδους

 

Προετοιμασμένη, για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, δηλώνει η διοίκηση του Ομίλου Πλαίσιο, καθώς φρόντισε εγκαίρως να εξασφαλίσει ένα ικανό απόθεμα ενόψει των προβλημάτων που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Κατά την περίοδο του εννεαμήνου, όλοι οι τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, σημείωσαν αυξημένες πωλήσεις, με αποτέλεσμα ο συνολικός κύκλος εργασιών να φτάνει τα € 303,5 εκατομμύρια έναντι € 234,9 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 29,2%, έναντι του 9μήνου 2020. Για το ίδιο διάστημα τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα € 4,6 εκατ. από € 1,9 το εννεάμηνο του 2020.

 

Βασικά στοιχεία που παρατηρούμε στο ενημερωτικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρία, είναι τα παρακάτω: α) Το EBIDTA έφτασε στα € 11,447 εκατομμύρια, έναντι € 9,220 εκατ. κατά το 9μηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,2% (μικρότερη της αύξησης των πωλήσεων). β) Το περιθώριο EBIDTA (ως ποσοστό επί των πωλήσεων) υπολογίζεται σε 3,77%, έναντι 3,92% κατά το 9μηνο του 2020 και 4,29% κατά το 9μηνο του 2019. γ) Αντίθετα προς τα παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων, έφτασαν στα € 4,560 εκατομμύρια, έναντι € 1,946 εκατομμυρίων κατά το 9μηνο του 2020 (αύξηση +134,3%). δ) Το περιθώριο καθαρού (προ φόρων) κερδών, έφτασε στο 1,50%, έναντι 0,84% κατά το 9μηνο του 2020 και 0,65% κατά το 9μηνο του 2019.

 

Κατά την άποψή μας, τα παραπάνω μεγέθη δε “δένουν” μεταξύ τους. Πολύ δε περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι, λόγω της διακοπής της “επιδότησης” του κόστους εργασίας από το Κράτος (λόγω μέτρων covid), λογικά, το ποσοστό των δαπανών λειτουργίας, αυξήθηκε.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι επισημάνσεις που -κατά τα τελευταία χρόνια- κάνουμε για την εταιρία είναι ότι, δεν κατορθώνει να πετύχει ένα αξιόλογο ποσοστό καθαρού κέρδους και συνεπώς πετυχαίνει χαμηλά κέρδη, εξακολουθεί να ισχύει. Όταν δημοσιευθεί η οικονομική έκθεση για το σύνολο του έτους, θα εξετάσουμε την εξέλιξη των περιθωρίων κέρδους και θα δούμε πώς συνδυάζονται μεταξύ τους.

 

Στην ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρθηκε ότι, το επενδυτικό πρόγραμμα € 10 εκατ. υλοποιούνται ομαλά. Όσον αφορά τις αυξημένες τιμές ενέργειας, σίγουρα θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στο λειτουργικό κόστος.

 

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του Ομίλου, η διοίκηση αποκάλυψε στην Γενική Συνέλευση της 9/11/2021 -στην οποία αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου € 0,17/μετοχή-, ότι επιδιώκει να αποκτήσει μια θέση στο project στο Ελληνικό και παράλληλα οι επενδύσεις της θα εστιάζουν σε επενδύσεις αποθηκευτικού χώρου (logistics) και στον σχεδιασμό των φυσικών καταστημάτων.

 

Η άποψη μας απέναντι στην εταιρία παραμένει ουδέτερη. Εκτιμούμε ότι, το πρόβλημα της χαμηλής κερδοφορίας, δε θεραπεύεται από την επιστροφή κεφαλαίου που αποφασίστηκε. Για το σύνολο του έτους 2021, μειώνουμε την πρόβλεψή μας για τις πωλήσεις, από € 442 εκατομμύρια, σε € 435 εκατομμύρια. Επί των καθαρών κερδών, λαμβάνουμε υπόψη την αύξηση του καθαρού περιθωρίου κέρδους, χωρίς -με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του 9μήνου- να μπορούμε να την αντιληφθούμε, και αυξάνουμε την εκτίμησή μας σε € 4,7 εκατομμύρια (από € 4,0 εκατομμύρια), χωρίς να μπορούμε να τεκμηριώσουμε περαιτέρω την αναθεώρηση αυτή.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ