ΣΙΔΜΑ: Υψηλές πωλήσεις και εξαιρετική κερδοφορία

09 Δεκεμβρίου 2021, 12:00 | Χ&Α - 235

ΣΙΔΜΑ: Υψηλές πωλήσεις και εξαιρετική κερδοφορία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΙΔΜΑ

 

Υψηλές πωλήσεις και εξαιρετική κερδοφορία

 

Τα κύρια γεγονότα για την εταιρία, κατά τη διάρκεια του 2021, ήταν η επιστροφή της σε θετικά ίδια κεφάλαια και η παράλληλη αποχώρηση της από την κατηγορία της “Επιτήρησης”, η συγχώνευση της με την Μπήτρος Μεταλλουργική και το ευνοϊκό περιβάλλον, -αυξημένες μεταλλουργικές τιμές- που οδήγησε στην κερδοφορία μετά από αρκετά χρόνια. Απόρροια των παραπάνω, ήταν η εξαιρετική χρηματιστηριακή κίνηση της μετοχής, η οποία από την αρχή του έτους, μέχρι την 3/12/2021, σημείωσε αύξηση 346,4% έναντι 8,7% του Γενικού Δείκτη.

 

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ακολούθησαν την θετική εξέλιξη του α΄ εξαμήνου, με τις συνολικές πωλήσεις να φτάνουν τα € 162 εκατομμύρια έναντι € 94,1 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 72,1%. Τα κέρδη προ φόρων, ανήλθαν στα € 32,2 εκατ., έναντι ζημιών € 1,9 εκατομμύρια. Η τόσο μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία μεταξύ των περιόδων, δεν αφορά εξ’ ολοκλήρου σε λειτουργική κερδοφορία, καθώς ένα μέρος αυτής (€ 14,04 εκατομμύρια), προέκυψε από την προεξόφληση ομολογιακών δανείων στην εύλογη αξία τους, γεγονός που αύξησε σημαντικά τα χρηματοοικονομικά έσοδα και επηρέασε την κερδοφορία.

 

Ανδιαφησβητητα, η ΣΙΔΜΑ, έχει αποκτήσει επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά τα όσα συνέβησαν εντός του 2021. Όμως, ο επενδυτής που επενδύει σε εταιρίες εμπορίας μετάλλων, θα πρέπει να γνωρίζει την κυκλικότητά τους και θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις τιμές των μετάλλων που επεξεργάζεται και εμπορεύεται η εταιρία, καθώς και τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης των χωρών που δραστηριοποιείται.

 

Η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ, ενημερώνει πως η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων, είναι δυνατόν να επηρεαστεί μόνο υπό τις συνθήκες ενός γενικού lockdown, γεγονός που, προς το παρόν, δε φαίνεται ως πιθανό -βέβαια, μία μεταβολή των υγειονομικών συνθηκών, μπορεί να ανατρέψει το παραπάνω.

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Χάλυβα, η παραγωγή χάλυβα -στοιχεία από 64 χώρες-, παρουσίασε ετήσια μείωση 10,6% τον Οκτώβριο του 2021, (εδώ). Παράλληλα, ο Παγκόσμιος οργανισμός Χάλυβα, μείωσε την πρόβλεψη του για ετήσια αύξηση της παραγωγής χάλυβα το 2021 στο 4,5% (από 5,8%) και 2,2% (από 2,7%) το 2022, (εδώ). Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν σε μία συγκυρία αύξησης της ζήτησης και περιπλοκής στις διαδικασίες μεταφοράς. Βέβαια, κάποια στιγμή αυτοί οι δύο παράγοντες θα ισορροπήσουν και θα κινηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα και τότε θα υπάρξει εξισορρόπηση των τιμών, με αποτέλεσμα τον τερματισμό της περιόδου επίτευξης τόσο ισχυρής κερδοφορίας από τις εταιρίες παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας.

 

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που είχαμε εκφράσει σε προηγούμενο δημοσίευμά μας (τεύχος 233 - Οκτ. 2021) για σταδιακή μείωση του περιθωρίου κέρδους, καθώς τα αποθέματα, σταδιακά, αντικαθίστανται από ακριβότερα εμπορεύματα.

 

Για το σύνολο του 2021, προχωρούμε σε μικρή αναθεώρηση της εκτίμησής μας για τις πωλήσεις, σε € 215 εκατομμύρια, ενώ διατηρούμε σταθερή την εκτίμησή μας για τα κέρδη (μφ), σε € 33,0 εκατομμύρια.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.