Ανακοινώσεις Οικονομικών Δεικτών

09 Δεκεμβρίου 2021, 15:54 | Χ&Α - 235

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία και τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το γ’ τρίμηνο του 2021, σημείωσε ετήσια αύξηση 13,4%, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 2,7%. Η τελική καταναλωτική δαπάνη, το γ΄ τρίμηνο κατέγραψε ετήσια αύξηση 7,3% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% για το ίδιο διάστημα. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια αύξηση κατά 48,6% και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7%, εδώ.

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε τον Νοέμβριο σε τροχιά ανόδου και διαμορφώθηκε στις 113,4 μονάδες (από 112,4), επίπεδο ίδιο με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2020, πριν δηλαδή την πανδημία. Αντιθέτως, στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς. Η ενίσχυση προήλθε κυρίως από τη νέα σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες, στο μέγιστο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, ενώ η μεταβολή στη βιομηχανία είναι οριακή. Αντιθέτως, οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές (εδώ).

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας (PMI), τον Νοέμβριο υποχώρησε ελαφρώς στις 58,8 μονάδες έναντι 58,9 μονάδες τον Οκτώβριο. Η παραγωγή σε όλο τον ελληνικό τομέα μεταποίησης αυξήθηκε έντονα τον Νοέμβριο, με τον ρυθμό αύξησης να αντιστοιχεί σε αυτόν που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο. Στις περιπτώσεις που αναφέρθηκε αύξηση της παραγωγής, οι εταιρίες τη συνέδεσαν με τη μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Παρόλα αυτά, οι ελλείψεις πρώτων υλών επιβράδυναν τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα επτά μηνών, εδώ.

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2021, παρουσίασε ετήσια αύξηση 13% και μηνιαία αύξηση (σε σχέση με τον Αύγουστο 2021), 1,1%. Κάποιες κατηγορίες καταστημάτων που συνέβαλαν περισσότερο στην ετήσια αύξηση του δείκτη, ήταν η “Ενδυση - Υπόδηση” με ετήσια αύξηση 26,1%, η κατηγορία των “Καυσίμων και Λιπαντικών” με αύξηση 19,7%, η κατηγορία των “Βιβλιοπωλείων” με αύξηση 18% και τέλος η κατηγορία των “Φαρμακευτικών και Καλλυντικών” με αύξηση 17,2%, εδώ.

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην βιομηχανία, τον Οκτώβριο του 2021, παρουσίασε ετήσια αύξηση 23,5% και μηνιαία αύξηση 6,9%. Στην εξωτερική αγορά, η ετήσια αύξηση του δείκτη ήταν 5,9% ενώ στην εσωτερική αγορά, η ετήσια αύξηση του δείκτη ήταν 2,5%. Στις δύο αγορές (εσωτερική και εξωτερική), την μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού εμφάνισε ο κλάδος παραγωγής οπτάνθρακα και προιόντων διύλισης πετρελαίου κατά 12,5% και 13,3% αντίστοιχα, (εδώ).

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου καταλυμάτων, το γ΄ τρίμηνο 2021, σημείωσε αύξηση σε σχέση με το γ΄τρίμηνο του 2020, 125,9% και σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το γ΄ τρίμηνο 2021, σημείωσε αύξηση 36,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2020, εδώ.

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών, στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, το γ΄τρίμηνο, σημείωσε αύξηση 26,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2020.  Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης κατά 79,9%, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία, κατά 7,2%, εδώ.

****

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), κατά τον μήνα Αύγουστο 2021, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.468 οικοδομικές άδειες, παρουσιάζοντας, ετήσια αύξηση 12,7%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, εδώ.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις οικονομικών δεικτών, εδώ.

 

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ