Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021

09 Δεκεμβρίου 2021, 16:00 | Χ&Α - 235

Τεύχος 235 - Δεκέμβριος 2021

Ελληνική Οικονομία

Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021

 

6/12/2021

 

Νέα αύξηση της τάξης του 18% καταγράφηκε το μήνα Νοέμβριο στη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η μέση τιμή της προημερήσιας αγοράς ρεύματος τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 233,8 ευρώ/MWh, έναντι 198,32 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο. Η νέα αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος αναμένεται να πυροδοτήσει επιπλέον αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, οι οποίες θα γίνουν ορατές το επόμενο διάστημα. Ήδη, πάντως, οι λογαριασμοί που καταφθάνουν αυτό το διάστημα στα νοικοκυριά περιλαμβάνουν τις αυξήσεις του Οκτωβρίου. Σημειώνεται πάντως ότι το αυξημένο κόστος για τους καταναλωτές περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της επιδότησης που χορηγείται σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τιμή του Οκτωβρίου αποφασίστηκε η αύξηση της επιδότησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ/μήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η επιδότηση των 39 ευρώ/μήνα καλύπτει τους καταναλωτές για επίπεδα της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από 200 έως 220 ευρώ/MWh.(εδώ)

 

Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίστηκε ο «καλπασμός» της οικονομίας και τον Νοέμβριο. Στο υπουργείο Οικονομικών αντικρύζουν με έκπληξη τα πρώιμα στοιχεία για τις εισπράξεις από φόρους. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα κρατικά έσοδα από τρέχοντες φόρους υπερέβαιναν τον στόχο που είχε τεθεί για τον μήνα που πέρασε, κατά σχεδόν 450-500 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να μετάσχει στο συμβούλιο Eurogroup που θα επικυρώσει την καλή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, καθώς αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας. Τα έσοδα τον Νοέμβριο από φόρους θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά, όπως αποκάλυψε το κυριακάτικο business stories, θα αποδειχθούν ανέλπιστα υψηλά.(εδώ)

 

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές σε ό,τι αφορά την πορεία των ελληνικών ομολόγων το 2022, καθώς εκτιμούν πως πλέον ενέχουν περισσότερους κινδύνους αλλά και μικρότερα περιθώρια βελτίωσης, καθώς οι θετικοί καταλύτες έχουν ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές. Η Citigroup, η οποία θεωρούσε ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούσαν τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία του 2021 λόγω των ανακοινώσεων για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, της ανοδικής τροχιάς των αξιολογήσεων της Ελλάδας από τους οίκους εν μέσω πανδημίας και της τεράστιας στήριξης υπό το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, εκτιμά πως το 2022 οι καταλύτες είναι πιο περιορισμένοι και γι’ αυτόν τον λόγο τηρεί «ουδέτερη» στάση για τους ελληνικούς τίτλους. Οπως εξηγεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της για τις θέσεις της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα, αυτές διαμορφώνονται στο 45% των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία και έτσι –ακόμη κι αν η Ελλάδα συμπεριληφθεί μετά το τέλος του PEPP στο «κανονικό» πρόγραμμα QE– η περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ θα είναι περιορισμένη.(εδώ)

 

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο κατά τους χειμερινούς μήνες, διαβεβαιώνουν τρεις μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Κατά συνέπεια, οι μονάδες προβλέπεται να είναι διαθέσιμες στο μέγιστο της απόδοσής τους, ώστε να καλύψουν τυχόν αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού. Όμως, η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη για ένα λόγο. Θα διαφανεί αν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει ανταγωνιστικές τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο τον επόμενο χρόνο. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, Μητσοτάκης - Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας, στις 8 Δεκεμβρίου. Την προηγούμενη Παρασκευή η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, ως συντονίστριας της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, κάλεσε σε ξεχωριστές συναντήσεις τους πρώτους τρεις ηλεκτροπαραγωγούς, προκειμένου να εγγυηθούν για την ασφάλεια προμήθειας του καυσίμου, που προορίζεται για τη λειτουργία των μονάδων τους. Πρόκειται για την Elpedison, τη Mytilineos και την ΗΡΩΝ. Σήμερα, Δευτέρα, ο Ρυθμιστής θα έχει ανάλογη συνάντηση και με τη ΔΕΗ. Αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία, θα κληθούν στη ΡΑΕ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Προμηθέας Gas. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει σύμβαση έως το 2026 με την Gazprom Export, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom, για παράδοση 2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, με τους επιμέρους όρους και ρήτρες να διαπραγματεύονται κάθε χρόνο.(εδώ)

 

3/12/2021

 

Αύξηση 2% καταγράφει ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο, τάση η οποία δεν αποκλείεται να αντιστραφεί το επόμενο διάστημα, καθώς η αυξανόμενη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων οδηγήσει ενδεχομένως σε ανάσχεση της ζήτησης. Ήδη τον Νοέμβριο οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ακολούθησαν καθοδική πορεία με τα στοιχεία της NielsenIQ να δείχνουν υποχώρηση των εσόδων κατά 6,6% την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου. Βεβαίως, η εξέλιξη αυτή είναι εν πολλοίς αναμενόμενη δεδομένου ότι η σύγκριση γίνεται με μία περίοδο, τον Νοέμβριο του 2020, όταν από τις 7 Νοεμβρίου το υπόλοιπο λιανεμπόριο και η εστίαση ήταν σε lockdown, κάτι που σημαίνει πάντα αυξημένες πωλήσεις για τα σούπερ μάρκετ. Με την επίδοση, πάντως, του 2% ο τζίρος υπολογίζεται στο δεκάμηνο σε 7,8 δισ. ευρώ.  Τα στοιχεία της NielsenIQ τα οποία παρουσίασε χθες ο κ. Βάιος Δημοράγκας, διευθύνων σύμβουλος της NielsenIQ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) έρχονται επίσης να επιβεβαιώσουν το ανατιμητικό κύμα σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Οι μεγαλύτερες  ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ με βάση τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2021 (σύγκριση με Οκτώβριο 2020) αφορούν τα εξής προϊόντα: 34,2% στα σπορέλαια, 16,3% στο ελαιόλαδο, 9,4% στις σάλτσες, 7,7% στις παιδικές τροφές και επιδόρπια για μωρά, 6,3% στις κάψουλες καφέ, 7,1% στα κατεψυγμένα λαχανικά, κατά 3,1% στις πίτες, 3,7% στα παγωτά και 6,3% στα κρασιά. (εδώ)

 

Η Wood & Company προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο +4% το 2022 από 7,5% το 2021, κυρίως λόγω της επίδρασης της λιγότερο ευνοϊκής βάσης. Τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν επίσης ότι οι «κίνδυνοι» είναι στραμμένοι προς τα πάνω στις εκτιμήσεις της, δηλαδή τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Μετά από μια σοβαρή υποχώρηση το 2020, λόγω του COVID-19, η ανάκαμψη είναι τώρα ευρεία και παραμένει πολύ ελπιδοφόρα, παρά την αναπόφευκτη αστάθεια στις τουριστικές εισροές λόγω των παραλλαγών του COVID-19. Η κατανομή του ΑΕΠ δείχνει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών υποδηλώνουν ότι οι συνολικές δαπάνες θα πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ενώ οι επενδύσεις ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς. Κατά την άποψή της Wood & Company, είναι πολύ ενθαρρυντικό τα συνεπή στοιχεία για την αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων και την άνοδο των επίπεδα κερδών στο σύνολο, παρά τις προκλήσεις που θέτει η COVID-19. Τούτου λεχθέντος, δεν ξεχνά ότι και στα δύο μέτωπα, επενδύσεις και κέρδη, η Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρή οπισθοδρόμηση την τελευταία δεκαετία.(εδώ)

 

2/12/2021

 

Σημαντικά άλµατα για την προσέλκυση επενδύσεων έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, παρότι ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια τα οποία εάν αρθούν, θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ανάγκη για φορολογική σταθερότητα, η γραφειοκρατία, η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου, αλλά και οι ελλείψεις που υπάρχουν σε ταλέντο λόγω και του ανταγωνισμού από μεγάλες εταιρείες. Αυτά αναφέρθηκαν στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒ «Reinventing Greece through investments in Innovation», όπου τονίστηκε και η πρόοδος του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο σε αξία αγγίζει σήμερα τα 7 δισ. ευρώ. «Στη χώρα έχω επενδύσει την τελευταία 15ετία και είδα πώς εξελίσσεται σε διαφορετικές φάσεις. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία διετία σε σχέση με την αντίληψη που έχουν άλλοι για τη χώρα και σε σχέση με αυτά που χρειάζεται για να προσελκύσει νέους επενδυτές», ανέφερε ο πρόεδρος της BC Partners Nίκος Σταθόπουλος, μιλώντας στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒ.(εδώ)

 

Aνάπτυξη +8,6% το 2021, +3,8% το 2022 και +2,5% το 2023 εκτιμά για την Ελλάδα η επενδυτική τράπεζα Bank of America, τονίζοντας ωστόσο ότι το τοπίο θολώνει η νέα έξαρση της πανδημικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, σε χαμηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί ο πληθωρισμός, με τις τιμές του να κυμαίνονται στο 0,4% το 2021, στο 1,9% το 2022 και στο 1,2% - δείγμα ότι η οικονομία δεν «θερμαίνεται».. Το 2020, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανά τον κόσμο είχαν εστιάσει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, μετά το σοκ που υπήρξε λόγω των lockdown και, γενικότερα, των μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού Στην Ευρωζώνη, η οικονομία άργησε να «ανοίξει», ωστόσο, όπως λέει η BofA, κινήθηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο πληθωρισμός, ως αποτέλεσμα ενός μείγματος «σημείων συμφόρησης» και αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης εντείνεται και πάλι εν μέσω της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης της COVID, αν και είναι, αναμφισβήτητα, χαμηλότερη από πέρυσι.(εδώ)

 

Στη σύσταση μιας ηλεκτρονικής «τράπεζας» όπου θα αποθηκευτούν τα στοιχεία όλων των ακινήτων της χώρας προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος είναι η διευκόλυνση των μεταβιβάσεων και γενικά των δικαιοπραξιών επί των ακινήτων, αλλά και το «φακέλωμα» της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, λίγο πριν την υλοποίηση του e-Περιουσιολογίου. Αναλυτικότερα, πρόκειται για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου» που θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιανουάριο του 2022 και στον οποίο θα εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα κάθε ακινήτου. Στην εφαρμογή αυτή, που θα είναι φυσικά ηλεκτρονική, θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι, προκειμένου να διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και οι αρμόδιες Αρχές, για την τροφοδοσία της με στοιχεία και μεταβολές επί των ακινήτων, αλλά και για ελέγχους περιουσιακής κατάστασης.Η «Τράπεζα» θα τροφοδοτηθεί με στοιχεία από το Taxisnet, το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία και για κάθε ακίνητο θα σχηματιστεί ένας πλήρης φάκελος, με όλα τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα, τα οποία σήμερα ο αγοραστής ή ο πωλητής του ακινήτου θα πρέπει να τα αναζητήσει σε πολλές υπηρεσίες «τρώγοντας» αρκετές μέρες.(εδώ)

 

Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των εξαγωγών που στηρίζεται σε τρείς βασικούς άξονες παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στο Virtual Forum του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. H χώρα μας είναι στο στάδιο της μετάβασης σε έναν «ενάρετο κύκλο» ανάπτυξης, υπογράμμισε ο ίδιος. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η πολιτική για τη στήριξη της εξωστρέφειας της εθνικής οικονομίας στον τομέα των εξαγωγών εδράζεται στους παρακάτω άξονες: 1ον. Κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο περιλαμβάνει 458 δράσεις, που αναπτύσσονται σε όλες τις ηπείρους. Πρόκειται για καρπό συλλογικής δουλειάς της Κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο την προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας μας και της οικονομίας της. 2ον. Πολιτικές τόνωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική κοινότητα των εξαγωγέων και να επεκταθούν οι χώρες και οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται. 3ον. Ψηφιοποίηση της δομής της οικονομικής διπλωματίας μέσω της Enterprise Greece. Παράλληλα ο κ. Σταικούρας επεσήμανε ότι «στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις, για να αντέξουν τους κραδασμούς των πολλαπλών κρίσεων και να ενδυναμωθούν, να μεγεθυνθούν και να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, ώστε με τη σειρά τους να συμβάλουν ενεργά στο αναπτυξιακό άλμα της χώρας και στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. (εδώ)

 

Η αναζωπύρωση της πανδημίας και η μετάλλαξη Όμικρον απειλούν την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, λόγω του χαμηλού εμβολιαστικού ποσοστού, προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, σε αντίθεση με την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, που έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας. Όπως εξηγεί η DBRS, η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού φέτος υπήρξε δυναμικότερη σε σχέση με εκείνη άλλων ανταγωνιστικών προορισμών. Οι ξένες αφίξεις κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είχαν ήδη ξεπεράσει τις αφίξεις ολόκληρου του 2020 (κάτι το οποίο εκτός από την Ελλάδα, πέτυχαν επίσης η Κύπρος και η Ισπανία). Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες με τη δυναμικότερη ανάκαμψη του τουρισμού, στο 43% των επιπέδων του 2019 για την Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο και στο 46% των επιπέδων του 2019 για την Κύπρο έως και τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία για την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία δείχνουν ανάκαμψη γύρω στο 30% των επιπέδων του 2019 έως τον Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία, οι ξένες αφίξεις έως και τον Αύγουστο έφτασαν στο 30% των επιπέδων του 2019.(εδώ)

 

Προς ιστορικό υψηλό ρεκόρ οδεύουν εφέτος οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες επέδειξαν μία εξαιρετική ανθεκτικότητα κατά την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας. Την επισήμανση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό στο ετήσιο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτείται αλλά και στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Όπως είπε, προτού λήξει το 2021 φαίνεται πώς πάμε σε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η πολύ καλή δουλειά του κ. Μητσοτάκη, που έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και πρόσθεσε ότι υλοποιείται το όραμα του πρωθυπουργού, που είναι η Ελλάδα της εξωστρέφειας, η Ελλάδα, της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα των εξαγωγών, η Ελλάδα των επιχειρήσεων που δεν στηρίζονται στο κράτος, αλλά καταφέρνουν να βγαίνουν έξω και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων καταναλωτών. Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας υπογράμμισε ότι «είμαστε υπερήφανοι βλέποντας κάθε μήνα τον δείκτη PMI να πηγαίνει καλύτερα σε μία τόσο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά».(εδώ)

 

1/12/2021

 

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022 για τις κρατήσεις στην Ελλάδα, προβλέπει η Expedia, την ίδια στιγμή που η Eurobank χαρακτηρίζει «αστείρευτη» τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Στις εκτιμήσεις αλλά και τις προκλήσεις στον κλάδο ειδικά στο κομμάτι των υποδομών, των μεταφορών αλλά και του περιβάλλοντος αναφέρθηκαν  οι επιτελείς της Eurobank σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον τουρισμό όπου το παρών έδωσε και ο κ. Walter Lo Faro, senior Director, Market Management Southern Europe της Expedia, ενός από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία στον κόσμο. Οπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Expedia, «το γ’ τρίμηνο του 2021 ήταν εξαιρετικά καλό διεθνώς και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Τρέξαμε μία έρευνα σε οκτώ χώρες και όπως προκύπτει, ένα ποσοστό 34% των ερωτηθέντων έχει πλέον μεγαλύτερο budget για τα ταξίδια του σε σχέση με το 2020 και ειδικά για την Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχει μία επιθυμία των ταξιδιωτών να μείνουν περισσότερο στους προορισμούς, ενώ τα 2/3 περίπου των ερωτηθέντων, ποσοστό 75% είναι διατεθειμένο να ταξιδέψει σε προορισμούς που δεν έχουν ξαναταξιδέψει στο παρελθόν και η Ελλάδα είναι στους ανερχόμενους προορισμούς. Μία ακόμη τάση είναι ότι το ταξίδι γίνεται πιο ‘’πράσινο’’ και οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα σε προορισμούς που έχουν θέσει σε προτεραιότητα την αειφορία».(εδώ)

 

Με αρνητικό επιτόκιο συνέχισε να δανείζεται μέσω εξάμηνων εντόκων γραμματίων το Ελληνικό Δημόσιο, που άντλησε το ποσό των 812,5 εκ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,43% έναντι του 0,41% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,07 φορές έναντι 1,83 στην προηγούμενη δημοπρασία.(εδώ)

 

30/11/2021

 

Βλέπει σταδιακή επιστροφή σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, με συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2021 και το 2022 και επιστροφή σε πλεόνασμα το 2023 η Alpha Bank Η σημαντική βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας στο μεταπανδημικό τοπίο, επηρεάζει ευνοϊκά την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα έτη. Οι πρόσφατες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού, επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για μία διαταραχή σχήματος οιονεί-V, με την ύφεση να διαρκεί για ένα μόνο έτος, το 2020 (-9%) και από το 2021 να παρατηρείται ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Το χαρακτηριστικό αυτό διαφοροποιεί την πανδημική κρίση από την κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ, παρέμειναν αρχικά σε αρνητικό έδαφος για πέντε έτη -αν και ήταν σχετικά μικρότερης έντασης σε σύγκριση με το 2020-, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μία περίοδος στασιμότητας. (εδώ)

 

Χρηματοδοτήσεις 750 εκατ. ευρώ, συμβουλευτική και υποστηρικτικές μη τραπεζικές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου για το 2022 ανακοίνωσε η Eurobank. Στόχος, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, παράλληλα με την ανάπτυξη των υποδομών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ψηφιακή και περιβαλλοντική μετάβαση. Παράλληλα, δίνεται πρόσβαση και συμβουλευτική για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και επιδοτήσεις, αλλά και σε μη τραπεζικές υπηρεσίες μέσω τρίτων συνεργασιών για την προβολή, την ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου κά. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Κώστας Βασιλείου, δήλωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί ζωτικής σημασίας κλάδος για την ελληνική οικονομία και η Τράπεζα έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων, με ένα ήδη ενεργό χαρτοφυλάκιο δανείων άνω των 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το νέο πακέτο στήριξης προβλέπει:275 εκατ. ευρώ δάνεια για ανέγερση νέων και επέκταση υφιστάμενων μονάδων.225 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση νέων μονάδων.  250 εκατ. ευρώ για εξαγορές και συγχωνεύσεις, στρατηγικού χαρακτήρα. Ήδη, σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας, δρομολογούνται ντιλ στον ξενοδοχειακό κλάδο σε Ρόδο, Κω, Κρήτη και Χαλκιδική. Τα παραπάνω ποσά έχουν προέλθει ύστερα από συζήτηση με πελάτες της Τράπεζας και επιχειρηματίες του κλάδου. Με τις δράσεις αυτές δημιουργούνται 2000 νέα δωμάτων και αναβαθμίζονται 4700 δωμάτια.(εδώ)

 

29/11/2021

 

Πιέσεις στις αποδόσεις των logistics, ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους και με μεγάλη ζήτηση τομείς του real estate, έχουν αρχίσει να καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στην αλματώδη αύξηση των υλικών κατασκευής αλλά και στην σημαντική αύξηση στην τιμή γης τα τελευταία χρόνια. Οι δύο αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με στελέχη του real estate, έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος για την υλοποίηση μίας επένδυσης στον κλάδο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τον logistics να πιέζονται προς τα κάτω. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι αποδόσεις των logistics στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 8,00 – 8,50% και είναι από τις πιο ανταγωνιστικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς μια τυπική απόδοση στην Μεγάλη Βρετανία ή στην Γερμανία για προνομιούχα ακίνητα, κυμαίνεται στο 4,0%-4,5%. Η εικόνα αυτή ωστόσο έχει αρχίζει να αλλάζει με τις αποδόσεις να κινούνται οριακά πάνω ή οριακά κάτω από το 8%, προκαλώντας προβληματισμό στα στελέχη της αγοράς. Από την κατάσταση αυτή επηρέαζονται οι Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), καθώς ο τομέας των logistics καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους, ενώ δρομολογούν και μεγάλες επενδύσεις λόγω και της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται.(εδώ)

 

«Η ισχυρή ανάπτυξη της χώρας το 2021 οφείλεται στην υπερ-απόδοση του τουρισμού» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδα του τουρισμού φέτος θα ανέλθουν τελικά σε 10,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 55% των εσόδων του 2019 που ήσαν 18,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, εξήγησε ο κ. Ρέτσος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι 3 δισ. ευρώ περισσότερα από το στόχο που είχε αρχικά θέσει ο ΣΕΤΕ για τη φετινή χρονιά και μεταφράζεται σε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2020, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας. Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν κανείς ουσιαστικά δεν μπορούσε να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξή της. Μάλιστα ο ΣΕΤΕ, όταν ανακοινώθηκε από τη Βρετανία ότι δεν θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδεύσουν εκτός χώρας, πριν από τον Αύγουστο, αλλά και με τη Ρωσία ουσιαστικά να απαγορεύει τις πτήσεις προς Ευρώπη, για το 2021 έκανε λόγο για την επίτευξη του 40% των εσόδων του 2019. Τελικά από τον Ιούλιο και μετά έγινε ραγδαία αλλαγή των δεδομένων, υπογράμμισε ο κ Ρετσος, και η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά ήταν η πρώτη επιλογή για τους πολίτες των μεγάλων αγορών της χώρας μας και μάλιστα πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, τα έσοδα θα διαμορφωθούν στο 65% με 70% των εσόδων του 2019.(εδώ)

 

Το  χρηματιστήριο της Αθήνας που συνεχίζει εφέτος να υπο αποδίδει σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές , δοκιμάζεται εκ νέου μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» η οποία προσθέτει μια επιπλέον πηγή ανησυχίας, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από τη «Δέλτα», εκτίμησε η Eurobank Equities. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά στην αποτελεσματικότητα ή όχι των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας μετάλλαξης, κάτι για το οποίο  θα χρειαστούν δύο  εβδομάδες αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στις αγορές. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή,  παρά τις διαβεβαιώσεις  κυβερνητικών αξιωματούχων πως ένα πλήρες κλείσιμο της οικονομίας  θα πρέπει να αποκλειστεί, εντούτοις, σύμφωνα με τους υπολογισμού της, ένα πλήρες lockdown δύο εβδομάδων θα κόστιζε στην ελληνική οικονομία  1-1,2 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση 0,6% – 0,7% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, όπως εκτιμά, με την ανάπτυξη στο  7% – 8% το 2021 και  στο 4,5% – 5% το 2022, το γενικό πλαίσιο φαίνεται αρκετά υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις γνωστές διεθνείς προκλήσεις. Σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση (discount) 25-30% σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ «βλέπει« την όποια διόρθωση ως ευκαιρία τοποθετήσεων  και ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου στην αγορά.(εδώ)

 

Το 2020, τα κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν περίπου 311 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α). Πρόκειται για ποσό μειωμένο κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 (312 δισ. ευρώ). Η ένταση Ε&Α , δηλαδή οι δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ , ήταν 2,3% το 2020, έναντι 2,2% το 2019. Όπως τονίζει η Eurostat, αυτή η μικρή αύξηση οφείλεται στη μείωση του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Δέκα χρόνια νωρίτερα (2010), η ένταση Ε&Α ήταν 2,0%.Η Ε&Α αποτελεί βασικό μοχλό της καινοτομίας και οι δαπάνες και η ένταση της Ε&Α είναι δύο από τους βασικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των πόρων που αφιερώνονται στην επιστήμη και την τεχνολογία παγκοσμίως. Ο τομέας των επιχειρήσεων συνεχίζει να είναι ο κύριος τομέας στον οποίο δαπανήθηκαν οι δαπάνες Ε&Α, αντιπροσωπεύοντας το 66% του συνόλου της Ε&Α που εκταμιεύτηκε το 2020, ακολουθούμενος από τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (22%), τον δημόσιο τομέα (12%) και τον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα (1%, τα δεδομένα ενδέχεται να μην αθροίζονται στο 100% λόγω στρογγυλοποίησης). (εδώ)

26/11/2021

Αισιόδοξοι οι εκπρόσωποι φορέων για το μέλλον του real estate στην Ελλάδα Οι Ισραηλινοί είναι οι κύριοι επενδυτές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Για να καταγραφεί μια πράξη αγοραπωλησίας ακινήτου στο Κτηματολόγιο χρειάζεται μέχρι και 10 μήνες, ενώ τα βραχυχρόνια μισθωμένα διαμερίσματα, εξαιτίας της πανδημίας, πλέον, έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση με υψηλότερα όμως ενοίκια από ότι στο παρελθόν.  Αυτά είναι τρία από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ειδικών του κλάδου ακινήτων, που συμμετείχαν στην υβριδική Στρογγυλή Τράπεζα, για τις «Προοπτικές και τα εμπόδια στις υποδομές και το real estate στην Ελλάδα», την οποία διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ελλάδας και Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού, Εμπορικού, Τουριστικού, Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Β. Ελλάδας. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συζήτηση οι συμμετέχοντες δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς θεωρούν ότι γίνονται σημαντικά βήματα στις υποδομές και τα μεγάλα έργα, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στην προσέλκυση επενδυτών στον τομέα των ακινήτων.(εδώ)

 

Επενδύσεις €6 δισ. στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οσο απογοητευτικό κι αν ήταν το… κλείσιμο της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκώβη, το μήνυμα ήταν σαφές. Η ανάγκη απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα και ο τερματισμός των επιδοτήσεών τους αναφέρονται σαφώς στο τελικό κείμενο της απόφασης, όπως επίσης και η αναγνώριση της ανάγκης να αυξηθούν οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση. Στην Ελλάδα ο κλιματικός νόμος παρουσιάστηκε και παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βρίσκεται υπό αναθεώρηση για να «κουμπώσει» με τους στόχους της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Παράλληλα, προετοιμάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) άλλα δύο νομικά κείμενα για τις πράσινες τεχνολογίες που αφορούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις που θα διασφαλίσουν για τη χώρα μας τη δυνατότητα να συμβάλει – στο ποσοστό που της αναλογεί – στους στόχους περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συγκράτησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου..(εδώ)

 

Με πληρότητα στο 57,4% κατά μέσο όρο και μέση τιμή δωματίου στα 99 ευρώ έκλεισε το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και συνολικά της Αττικής. Η ελληνική πρωτεύουσα πάντως έχει παρουσιάσει φέτος εν μέσω πανδημίας καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ειδικά όσον αφορά τις πληρότητες που κυμάνθηκαν στην Αθήνα σαφώς πιο υψηλά σε σύγκριση με άλλους 10 ‘’ανταγωνιστές’’ της. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού. Όπως προκύπτει αναλυτικότερα, με εξαίρεση την Κωνσταντινούπολη όπου τα ποσοστά πληρότητας το δεκάμηνο στις κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων κυμάνθηκαν πάνω από το 50% (για την ακρίβεια 51%) και το Λονδίνο όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 42,6%, σε Παρίσι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερολίνο, Μόναχο και Βιέννη τα νούμερα ήταν κάτω του 40% και στην περίπτωση του πολύ δημοφιλούς Αμστερνταμ κάτω ακόμη και από το 30%- ενδεικτικό του τεράστιου αντίκτυπου της πανδημίας στον τουρισμό.(εδώ)

 

Στους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το Ba3 προχώρησε η Moody’s. Σε νέα έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν επενδύσεις και ανάπτυξη, η ταχεία μείωση του δείκτη χρέους και η ομαλοποίηση του τραπεζικού κλάδου, αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα «σημάνουν» την αναβάθμιση από το τρέχον Ba3 με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,3% το 2022, με τον αντίκτυπο carry-over effects και την ενίσχυση των επενδύσεων χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική. Εάν η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ακόμα καλύτερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μία αναβάθμιση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές. Επίσης, θετικά στην αξιολόγηση θα επιδρούσε και μια πιο γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους αλλά και η περαιτέρω πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.(εδώ)

 

Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας για το έτος 2021, ακολουθώντας τις δύο πρώτες εκθέσεις (του 2019 και του 2020), παρέχει μια επικαιροποιημένη συνεκτική ανάλυση των εξελίξεων στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, η παρούσα έκθεση υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Αναλύονται μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, τις επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, την εφαρμογή καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις κλαδικές εξελίξεις και την περιφερειακή διάσταση της παραγωγικότητας, και τους δείκτες ανταγωνιστικότητας, μαζί με πιθανούς κινδύνους και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στρατηγικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα καλείται να αναστρέψει τις τάσεις απόκλισης της οικονομίας της από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ-27, μέσω της αποδοτικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων, της ψηφιοποίησης, της προσέλκυσης επενδύσεων, της μεγαλύτερης ενσωμάτωσής της στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, και της επίτευξης περιφερειακά ισορροπημένων και υψηλών πολλαπλασιαστικών επιδράσεων στην παραγωγή και την απασχόληση, έναντι της αυξημένης εξάρτησης από τις εισαγωγές.(εδώ)

25/11/2021

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, ελληνικό καθεστώς ύψους 2,27 δισ. ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για την υψηλής απόδοσης συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Το μέτρο θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού, και θα συμβάλει στον νέο ευρωπαϊκό στόχο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «το εν λόγω ελληνικό καθεστώς θα παράσχει σημαντική στήριξη σε ευρύ φάσμα τεχνολογιών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Θα στηρίξει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, συμβάλλοντας στην ουσιαστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η επιλογή των δικαιούχων μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για τις κύριες υποστηριζόμενες τεχνολογίες θα διασφαλίσει την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής για τα χρήματα των φορολογουμένων και θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού». (Εδώ)

 

Αυξομειώσεις παρουσίασε η συνολική εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων την περίοδο 2004-2015. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP ΑΕ, την τριετία 2016-2018 ο όγκος της παραγωγής παρουσίασε συνεχή αύξηση, η οποία οφείλεται στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, το 2018 το συνολικό μέγεθος της παραγωγής υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2017 καθώς η κορυφαία εταιρία του κλάδου ανέλαβε μια σειρά από σημαντικά έργα στο εξωτερικό (κυρίως στις Η.Π.Α.). Ωστόσο, τη διετία 2019-2020 που ακολούθησε, η συνολική παραγωγή μειώθηκε σημαντικά λόγω της επιβολής πρόσθετων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να στραφούν σε άλλες αγορές, όπως Βόρεια και Νότια Ευρώπη, Μεσόγειο και Αφρική. Το 2020 το σύνολο της εγχώριας παραγωγής χαλυβδοσωλήνων μειώθηκε κατά 19% σε σχέση με το 2019.(εδώ)

 

Με περισσότερες δόσεις θα μπορούν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά και το φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι από το νέο έτος. Αναλυτικά, με βάση όσα αναφέρει η Κομισιόν στην 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στη βάση βέβαια, της ενημέρωσης που έχει από το οικονομικό επιτελείο, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει από το Μάρτιο και βέβαια θα γίνεται σε περισσότερες δόσεις.«Οι Αρχές εργάζονται ακόμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικά ουδέτερης μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. Έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα, με το οποίο έρχεται μπροστά η εκκαθάριση του φόρου για το 2022, με τις πρώτες δόσεις να ξεκινάνε το Μάρτιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση, παραπέμποντας ουσιαστικά σε εκκίνηση των πληρωμών μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολών του ΕΝΦΙΑ 2021, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Εν τω μεταξύ με την κατάθεση του νέου σχεδίου για τις αλλαγές στη δομή του φόρου ακινήτων θα ξεκαθαριστεί και ο αριθμός των δόσεων. Δηλαδή εάν θα επιλεγεί η πληρωμή να γίνεται σε 10 ή 11 μηνιαίες δόσεις και άρα η ολοκλήρωση των πληρωμών θα γίνεται είτε το Δεκέμβριο κάθε χρόνου ή θα πηγαίνει, όπως τώρα, για τον Φεβρουάριο. (Εδώ)

 

Η πρόβλεψη για την εγκατάσταση 2 GW έργων και 6 δισεκατομμυρίων επενδύσεων έως το 2030 στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο στην ελληνική αγορά γιγαντιαίων επενδυτικών ομίλων του πλανήτη. Την εγχώρια αγορά των υπεράκτιων αιολικών σκανάρουν από καιρό τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια, τα οποία έχουν πλέον ένα παραπάνω λόγο να κινητοποιούνται από την στιγμή που επιλύεται ένα βασικό προαπαιτούμενο που ήταν η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στα σκαριά το σχέδιο νόμου που αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ώστε οι επενδυτές να έχουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να επενδύσουν στην Ελλάδα.Η χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών, οι διασυνδέσεις με το ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιώνονται τα νέα έργα, αποτελούν τους θεμελιώδεις κανόνες για την ανάπτυξη της αγοράς. Εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου κινητικότητα παρατηρείται τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.(Εδώ)

 

24/11/2021

 

Τρεις διαδοχικές εκθέσεις για την Ελλάδα δημοσιεύσε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα περιγράφουν η κάθε μια από άλλη οπτική γωνία την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη, θα είναι η έκθεση για την 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπιστώνει για άλλη μια φορά πρόοδο σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και θα προτείνει την καταβολή στην Ελλάδα, της 6ης δόσης ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Παράλληλα, θα δίνονται νέα χρονοδιαγράμματα για την μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου, την εκδίκαση των 30.000 εκκρεμών υποθέσεων του παλιού νόμου Κατσέλη και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα.(Εδώ)

 

Την άγουσα για την Βουλή παίρνουν 3 νομοσχέδια που αφορούν στην αύξηση των επενδύσεων, από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων «Στρατηγικές Επενδύσεις και Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς» βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή. Αυτή τη στιγμή θα ακολουθήσουν το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικών ζητημάτων απολιγνιτοποίησης καθώς και o νέος αναπτυξιακός νόμος. Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, αυτό ευνοεί την εισροή κεφαλαίων και αφορά κυρίως μεγάλες επενδύσεις.Από 1η Ιανουαρίου 2022 αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων που θα συνδράμει τις Περιφέρειες , συμπληρώνοντας το πλέγμα εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως η Pfizer, η Cisco, η Teamviewer.(εδώ)

 

Επενδυτική βαθμίδα δείχνουν (και τιμολογούν) οι αγορές στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς.Όπως αναφέρει η τράπεζα, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας των ομολογιακών εκδόσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (κατά βάση Moody’s, S&P και Fitch) και κυρίως η τοποθέτησή τους σε βαθμίδα επενδυτικής ή όχι κατηγορίας, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος αλλά και την ευκολία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών τόσο σε εταιρικό όσο και σε κρατικό επίπεδο.Ωστόσο, ιδιαίτερα όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, η πιστοληπτική αξιολόγηση δεν προκύπτει μηχανιστικά μέσω της αλγοριθμικής επεξεργασίας ενός καθορισμένου συνόλου μεταβλητών. Αντίθετα προσδιορίζεται από ένα πλέγμα ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία φιλτράρονται και σταθμίζονται μέσα από επιτροπές έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών των οίκων αξιολόγησης.(εδώ)

 

Ευνοϊκή θεωρείται από τις τράπεζες η σημερινή συγκυρία για την απόκτηση κατοικίας, καθώς οι εμπορικές τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και την ίδια στιγμή τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά πολλών ετών.Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, ανεξάρτητα από τις προσωπικές ανάγκες και τη φάση ζωής που διανύει κανείς, είναι χρήσιμο να γνωρίζει τις σημαντικές εξελίξεις στην εγχώρια κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια και τα δεδομένα που θα επηρεάσουν τις τιμές την περίοδο της υψηλής ανάπτυξης που κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσει.Oι τιμές των κατοικιών σημείωσαν αύξηση κατά 4% ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2021 και σύμφωνα με απόψεις τραπεζικών στελεχών σε αυτή την αλλαγή του σκηνικού, συνέβαλε και η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, περαιτέρω άνοδος στις τιμές των ακινήτων εκτιμάται πιθανή, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.(εδώ)

 

Την τρίτη θέση στις χώρες με τους μεγαλύτερους σε αξία εμπορικούς στόλους διατηρεί η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρία αποτίμησης πλοίων VesselsValue τον Νοέμβριο του 2021.Η αξία του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε μέσα σε δέκα μήνες από τα 93,2 δισ. δολάρια στις αρχές του 2021 στα  145,887 δισ. δολάρια.Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο στόλος των Κινέζων, με αξία 191,253 δισ. δολάρια και στη δεύτερη ο γιαπωνέζικος στόλος με αξία 187,674 δισ. δολάρια.Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το μεγαλύτερο σε αξία στόλο δεξαμενοπλοίων (41,553 δισ. δολάρια) και ακολουθούν οι Κινέζοι (27,174 δισ. δολ.) και οι Ιάπωνες με 24,048 δισ. δολάρια.Επίσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν τον τρίτο σε αξία στόλο πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (52,760 δισ. δολ.) και τον πρώτο σε αξία στόλο LNG Carriers, (πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου) (19,118 δισ.  δολ.). (εδώ)

 

Συνεχίσθηκε η καλή πορεία της αλυσίδας ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Αυτό οφείλεται στην αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των λιανικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, αναφέρει ανακοίνωση. Μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές αγορές, από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 15,2% στην ένδυση και 10,8% στην κλωστοϋφαντουργία.Οι εξαγωγές που αποτελούν την ατμομηχανή του κλάδου κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 23,7% και έφθασαν το 1,4 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2021έναντι 1,1 δις το 2020.Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 19,2% και άγγιξαν τα 700 εκ. € από 582 εκ. €.Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,8% και ανήλθαν σε 330 εκ. €.(εδώ)

 

Μελέτη με τίτλο «Ελλάδα και Ναυτιλία σε κοινή ρότα ανανέωσης  του ακτοπλοϊκού στόλου , βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες προκλήσεις στην πορεία προς το 2040», συνέταξε το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο πλαίσιο της συμμετοχής του  στη σύνταξη της Λευκής Βίβλου για την Ελλάδα το 2040, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Όπως επισημαίνεται στόχοι και τα οράματα που αποτελούν εξέλιξη της άρρηκτης σχέσης Έθνους και Ναυτιλίας είναι :Η ανανέωση των δρομολογημένων και μη ακτοπλοϊκών πλοίων όλων των κατηγοριών σε ορίζοντα δεκαετίας, με νέα πλοία μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την κλιματική αλλαγή, με τελικό στόχο την εκμηδένιση των αέριων ρύπων που εκλύονται από τα πλοία αυτά. Η μεταλαμπάδευση του ανταγωνιστικού προτύπου και της εξωστρέφειας που διέπουν την ποντοπόρο ναυτιλία και στους άλλους κλάδους της ναυτιλίας και ευρύτερα των ναυτιλιακών οικονομιών, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες για τη χώρα.Η προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες της ναυτικής εκπαίδευσης και η προσέλκυση νέων στα επαγγέλματα της θάλασσας. Η αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού, των λιμενικών υπηρεσιών και των λειτουργιών του δημόσιου τομέα. (Εδώ)

 

Τριπλό πακέτο δόσεων 5,3 δισ. από το Ελλάδα 2.0 το 2022 Με ένα τριπλό πακέτο δόσεων μέσα στο 2022 (2 επιδοτήσεων και 1 δανείου), αξίας 5,3 δισ. ευρώ, και με προγραμματισμό καταβολής τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο προχωρά το Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Το πρώτο πακέτο (επιδότησης 1,718 εκατ. ευρώ και δανείου 1,846 εκατ. ευρώ) συνδέεται με το αίτημα που θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες από την κυβέρνηση, ενώ η επόμενη δόση θα είναι μόνο για επιδοτήσεις αξίας 1,718 δισ. ευρώ και είναι  η μία (από τις δύο συνολικά δόσεις) που είχαν προβλέψει για το 2022. Ουσιαστικά, μετά την χρονοκαθυστέρηση των Βρυξελλών στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την αξιολόγηση των δόσεων και λόγω της επιχειρησιακής συμφωνίας που πρέπει να συμφωνήσει με τα κράτη και πρόσφατα εστάλη στην Αθήνα, οι δόσεις μεταφέρονται χρονικά «πίσω» από άποψης καταβολής και το 2ο πακέτο του 2022 θα έρθει το 2023. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως τούτο δεν προκαλεί ταμειακά προβλήματα, δεδομένου πως υπάρχει και η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που έχει ήδη φτάσει. (Εδώ)

 

23/11/2021

 

Η πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα επίπεδα του 15%-20% και μένει να φανεί εάν τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν την αγορά ακόμα περισσότερο από τα προϋπάρχοντα”. Επίδραση ανά περιοχή και με βάση το ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται, όπου διατηρεί δραστηριότητα αλυσίδα, σφιγμομετρά η Κωτσόβολος, όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, Γιάννης Βασιλάκος. "Σε περιοχές που παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, έχουμε σημαντικά μικρότερη επισκεψιμότητα, δεδομένου ότι απέχουν από τα καταστήματα λιανικής οι μη εμβολιασμένοι πολίτες. Το γεγονός που εν μέρει αντισταθμίζει τα δεδομένα, είναι πως εκείνοι που επισκέπτονται τα καταστήματά μας είναι περισσότεροι αποφασισμένοι για αγορές”.  Το πιο σύνηθες είναι αρκετοί πελάτες να εξυπηρετούνται μέσω του συστήματος collect-at-store. Αυτό σημαίνει ότι παραγγέλνουν ηλεκτρονικά και στη συνέχεια παραλαμβάνουν τα προϊόντα από τα ειδικά διαμορφωμένα παράθυρα στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων (quick points), αλλά και στο σπίτι.(Εδώ)

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του επίκουρου καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αναστάσιου Σεπετή «Χρηματοοικονομικά της Αειφόρου Ανάπτυξης», ανέφερε: .«Για την Ελλάδα, η ευθυγράμμιση της οικονομικής μεγέθυνσης με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς εθνικούς στόχους αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας».Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εν λόγω στόχοι και πολιτικές έχουν ρητά τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και υποστηρίζονται περαιτέρω από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Κυκλική Οικονομία και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Το δε Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης χρηματοδότησης, έχοντας συμπεριλάβει επενδύσεις οι οποίες στο σύνολό τους συμφωνούν με την «Αρχή Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης» της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας.(Εδώ)

 

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται για τη χώρα μας από τη γερμανική αγορά. Οι τάσεις που θα επικρατήσουν το επόμενο καλοκαίρι. Τι προβλέπουν WTTC και ETC σε ενδεχόμενη επιβολή νέων ταξιδιωτικών περιορισμών. Στους τρεις αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2022 συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία μαζί με τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Τουρκία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο όγκο των προκρατήσεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του μεγαλύτερου γερμανικού tour operator, της TUI. Για την επόμενη τουριστική σεζόν η TUI καταγράφει μία συνεχή αύξηση των προκρατήσεων και παράλληλα αναμένει ανάπτυξη άνω του μέσου όρου, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, με τις ΗΠΑ, τις Μαλδίβες, τον Μαυρίκιο και τη Δομινικανή Δημοκρατία να έχουν επίσης ισχυρή ζήτηση.(Εδώ)

 

«Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο του Τουρισμού μας γεμίζουν αισιοδοξία» λένε κυβερνητικές πηγές, χωρίς να καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα χαμόγελο, καθώς βλέπουν ότι παράλληλα με τις αβεβαιότητες- κυρίως της ενεργειακής κρίσης- υπάρχουν βασικοί παράγοντες της οικονομίας που ενισχύουν τη δυναμική ανάκαμψης.  Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Οκτωβρίου, που επιβεβαιώνουν το παρατεταμένο καλοκαίρι στη χώρα μας, όχι βέβαια λόγω θερμοκρασιών αλλά λόγω αφίξεων και κρατήσεων. Συγκρίνοντας τα αεροπορικά δεδομένα με τα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου 2019, που δεν υπήρχε η πανδημία και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού φέτος σημείωσαν μείωση μόλις 10,1% ενώ η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια κατέγραψε πτώση μόλις 11,6%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι φτάσαμε στο 90% του 2019. (Εδώ)

 

Φοροαπαλλαγές ύψους 8,5 δισ. ευρώ απολαμβάνουν περισσότερα από 3,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ περίπου 40.000 επιχειρήσεις κερδίζουν έκπτωση 1 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος. Και οι ιδιοκτήτες ακινήτων όμως έχουν σημαντικές μειώσεις. Μάλιστα οι εκπτώσεις στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές κ.λπ.) έχουν το υψηλότερος κόστος για το δημόσιο που φθάνει τα 4,3 δισ. ευρώ, ακολουθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ενεργειακά, την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 1,3 δισ. ευρώ, ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων με 1,022 δισ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με 960 εκ. ευρώ.

Πάντως και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού εν μέσω πανδημίας ο αριθμός των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στις 852 από 763 που ήταν πριν από ένα χρόνο. (Εδώ)

 

Mια σημαντική μερίδα των καταναλωτών προτιμά να ψωνίζει από φυσικά καταστήματα. Ταυτόχρονα, παρά την ταχύτατη ψηφιοποίηση του εμπορίου, εν μέσω πανδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης πελατών, αλλά προτιμά να εξυπηρετηθεί από τους υπαλλήλους των εταιριών.Ειδικά για τον τομέα των ψηφιακών οικιακών συσκευών, το φυσικό κατάστημα παραμένει ένα κρίσιμο στοιχείο της καταναλωτικής εμπειρίας των χρηστών. Για του λόγου το αληθές, το 39% των πολιτών απαντά ότι θα προτιμούσε να επισκεφτεί ένα κατάστημα λιανικής, όταν αγοράζει μια κινητή συσκευή ή ένα πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών. Το ποσοστό αυτό φθάνει στο 41% για τις αγορές “έξυπνων” οικιακών συσκευών. Παρ’ ότι η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας προχωρά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς - ιδιαίτερα μετά τα εθνικά lockdowns - οι καταναλωτές προτιμούν κάποιες διαδικασίες να γίνονται με πιο …διαπροσωπικό τρόπο. Για παράδειγμα, το παραδοσιακό τηλεφωνικό κέντρο κυριαρχεί στις προτιμήσεις μεταξύ των εναλλακτικών καναλιών υποστήριξης πελατών, όπως τα chatbots. (εδώ)

 

Το μήνυμα ότι οι εταιρίες κρουαζιέρας θέλουν να ξεκινήσουν την σεζόν 2021, νωρίτερα, από τις αρχές Μαρτίου, στην Ελλάδα,  φέρνει η κα. Marie-Caroline Laurent νέα γενική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας CLIA για την Ευρώπη, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας.Η κα. Laurent θα συναντηθεί με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέας ώστε να παραμείνουν ασφαλή τα κρουαζιερόπλοια όπως έγινε και στην περυσινή σεζόν, όταν δεν καταγράφηκε κρούσμα πάνω σε κρουαζιερόπλοιο, τα μέτρα βελτίωσης των υποδομών, τα τουριστικά πακέτα αλλά και ευρύτερα θέματα όπως η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Η επίσκεψη της λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της , ανέλαβε επίσημα στις 15 Νοεμβρίου, δείχνει και την σημασία που δίνει η Clia στην ελληνική αγορά κρουαζιέρας,  η οποία αποκτά και μια νέα  δυναμική μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα στην Σμύρνη ο έλληνας υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Τούρκος ομόλογος του Mehmet Nuri Ersoy.(Εδώ)

 

Έως και 10% ανέβηκαν οι τιμές των ακινήτων στο εννεάμηνο φέτος, σε σχέση με τις τιμές πριν την κρίση του 2007, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων, που είναι η Αθήνα, οι τιμές παραμένουν περίπου 24% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης των subprimes δανείων. Η μέση αύξηση των τιμών στη χώρα ήταν 7,9% που σημαίνει ότι παραμένουν 27% φθηνότερα από τις μέσες τιμές του 2007! Ενδιαφέρον στοιχεία ότι τα ακίνητα με παλαιότητα 5 ετών και άνω, ακριβαίνουν συγκριτικά λίγο περισσότερο, προφανώς επειδή η τιμή τους παραμένει πιο προσιτή συγκριτικά με νέα ακίνητα. Τα στοιχεία είναι της Τράπεζας της Ελλάδος και βασίζονται σε έρευνα των Ελληνικών Τραπεζών με αναφορές και στοιχεία για 835.000 ακίνητα ανά τη χώρα, οπότε η βάση δεδομένων της έρευνας είναι πολύ ισχυρή.(Εδώ)

 

Στο -45,7% είναι η αεροπορική διακίνηση επιβατών φέτος, και στο -29,2% η κίνηση των αεροσκαφών.Μήνα με τον μήνα, με τα εκρηκτικά νούμερα που σημειώνονται φέτος το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο, ως προς την αεροπορική κίνηση στη χώρα μας, η ψαλίδα ανάμεσα στο 2019 – χρονιά ρεκόρ- και στο 2021, αρχίζει να κλείνει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το 10μηνο του 2021 (Ιανουάριο – Οκτώβριος), είχαμε το 10μηνο (Ιαν/Οκτ) του 2019, 339.187 πτήσεις, που σε σύγκριση με το 10μηνο του 2019, που οι πτήσεις ήταν 478.872, υπάρχει πτώση κατά 29,2%. Όμως, συγκρινόμενο το νούμερο με το 10μηνο του 2020, υπάρχει αύξηση κατά 45,9%. Στο ίδιο διάστημα, το 2019 είχαμε 59.069.514 επιβάτες και φέτος 32.057.627, παρουσιάζοντας μείωση κατά 45,7%, αλλά αύξηση κατά 69% σε σχέση με το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική άνοδο παρουσιάζει η διακίνηση επιβατών, κατά 118,1%, φέτος τον Οκτώβριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, κάτι που αποδεικνύει τη δίψα του κόσμου να ταξιδέψει, αλλά και τη σταδιακή ομαλοποίηση της εμπορικής δραστηριότητας. (Εδώ)

 

22/11/2021

 

Σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη του ελληνικού χρέους κατά 7,5% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 16,7% σε σχέση με το 2020 «δείχνει» ο προϋπολογισμός, χάρη στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει το ισχυρό και αναγκαίο «σήμα» προς τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε να ανεβάσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα όσο πιο γρήγορα γίνεται, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις διαχείρισης που προετοιμάζονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και εκπλήξεις. Οπως έχει επισημάνει ο οίκος Fitch, καταλυτικός παράγοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι «να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία».(Εδώ)

 

Μετά από 40 χρόνια παρακμής και εγκατάλειψης, ισχυροί διεθνείς όμιλοι επενδύουν στα ακίνητα και αλλάζουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Κάποια από τα πιο εμβληματικά ακίνητα του κέντρου της Αθήνας μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο επενδυτών, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων, σηματοδοτώντας έτσι την αναζωογόνηση ιστορικών εμπορικών δρόμων, αλλά και του εγχώριου real estate που διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους και, όπως δείχνουν οι μελέτες, το ενδιαφέρον αυτό θα Εδώσυνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, γερμανικά κεφάλαια βρίσκονται πίσω από την επικείμενη αγορά ενός από τα ελάχιστα αυτοτελή κτίρια του κέντρου της Αθήνας, στη Χρήστου Λαδά, που έχει ταυτιστεί με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια.(Εδω)

 

Η Moody's διέψευσε τις προσδοκίες και επιβεβαίωσε τη φήμη του πλέον αυστηρού απέναντι στη χώρα μας οίκου. Επέλεξε να τηρήσει σιγή ιχθύος και δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο, κρατώντας το τρία σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, που «κυνηγάμε» με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά δεν θα πιάσουμε άμεσα. Γιατί είναι καθοριστικής σημασίας η έξοδός μας από τα σκουπίδια και πότε αυτή θα έρθει. Ακόμη και με βάση τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων το ελληνικό αξιόχρεο απέχει δύο κλίμακες από τον στόχο του investment grade. S&P, Fitch και DBRS μας έχουν εδώ και καιρό αναβαθμίσει στα επίπεδα αυτά. Η  Scope Ratings είναι πιο αισιόδοξη τοποθετώντας μας ένα σκαλοπάτι υψηλότερα.(Εδώ)

 

Η ανάπτυξη της οικονομίας, θα είναι αυτή που θα φέρει αυξημένα φορολογικά έσοδα για το 2022, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, αφού δεν περιλαμβάνεται κανένας νέος φόρος. Το αντίθετο μάλιστα, δημοσιονομικά θα φανεί και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τις επιχειρήσεις.Ανάμεσα στο 2021 και στο 2022 υπάρχει μία θετική διαφορά φορολογικών εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αν δει κανείς την διάρθρωση της φορολογίας και την διαφορά μεταξύ των δύο ετών, η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη.  α καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρων, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 55.425 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 602 εκατ. ευρώ ή 1,1%, έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2022-2025, κυρίως λόγω επικαιροποίησης του μακροοικονομικού πλαισίου μεγέθυνσης της οικονομίας.(Εδώ)

 

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, με S&P, Fitch και Moody's να σημειώνουν ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και οι πόροι ύψους 31 δισ. ευρώ (από επιχορηγήσεις και δάνεια) του Ταμείου Ανάκαμψης, η εκταμίευση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί από το 2022 και να παραμείνει υψηλή έως το 2026, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις και συνεπώς και στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Η γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, χάρη κυρίως στις τιτλοποιήσεις τους μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» που προώθησε η κυβέρνηση, αναμένεται, επίσης, να συμβάλλει στην υψηλή αύξηση του ΑΕΠ καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιταχύνουν τις χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.(Εδώ)

 

Τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για το δεκάμηνο 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, καταγράφουν άνοδο 69% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Ανοδικά ο Οκτώβριος. Σημαντική άνοδο παρουσιάζει η διακίνηση επιβατών (+)118,1%, ενώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό καταγράφουν αύξηση (+)126,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Επίσης τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για το δεκάμηνο 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, καταγράφουν άνοδο (+)69% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο 10μηνο Ιανουαρίου/Οκτωβρίου του 2019, όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση φτάνει το (-)45,7%.(Εδώ)

 

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 150,8% τον Σεπτέμβριο του 2021 και κατά 139,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν 89% υψηλότερη το φετινό 9μηνο έναντι του 2020. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Σεπτέμβριο του 2021 εμφάνισε πλεόνασμα 2.061 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 816 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ειδικότερα, αύξηση κατά 150,8% κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.176 εκατ. ευρώ, έναντι 868 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ αύξηση κατά 120,1% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Σεπτέμβριος 2021: 115 εκατ. ευρώ, Σεπτέμβριος 2020: 52 εκατ. ευρώ).(Εδώ)

 

19/11/2021

 

Το Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Το Σεπτέμβριο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 177 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι εισαγωγές κατά 53,2% (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης ήταν 18,3% και 21,5%). Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 36,7% και 30,9% αντίστοιχα σε τρέχουσες τιμές (σε σταθερές τιμές οι αντίστοιχοι ρυθμοί ήταν 26,9% και 25,6%).

(εδώ).

 

Το «ξήλωμα» όλων των καυστήρων πετρελαίου της χώρας, ή τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των αυτοκινήτων με ηλεκτρικά, φέρνει την ελληνική κοινωνία το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που υιοθετεί εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους σε όλα τα επιμέρους χρονοδιαγράμματα των απαιτούμενων αλλαγών. Από το 2023 προβλέπεται η απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές, ενώ από το 2025 η απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης και το 2030 μπαίνει οριστικό τέλος στη χρήση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, στα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το «Εξοικονομώ», το ΥΠΕΝ ήδη σχεδιάζει και νέα, προκειμένου να ενισχύσει τα νοικοκυριά στην ενεργειακή μετάβαση, για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών θέρμανσης. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με έναν λέβητα φυσικού αερίου σημαίνει ένα πολύ σημαντικό ετήσιο όφελος ενώ ο ορίζοντας απόσβεσης της επένδυσης είναι στα 3 χρόνια.(εδώ)

 

Μια υπερπροσδοκία καλλιεργείται στους επενδυτικούς κύκλους ότι η Moody’s στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, κάτι που ουσιαστικά δεν έκανε η Standard & Poor’s στις 22 Οκτωβρίου που δεν προέβη σε μια καμία αξιολόγηση της Ελλάδας.Να σημειωθεί ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές, δηλαδή stable outlook.Με δεδομένο ότι μέσα στο 2021 δεν έχει προβεί σε κάποια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν θα αποκλειόταν να αναβαθμίσει τις προοπτικές της χώρας από σταθερές σε θετικές κυρίως λόγω της μεγάλης εξυγίανσης των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Η πιθανότητα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην κλίμακα Ba2 από Ba3, δηλαδή αναβάθμιση μίας κλίμακας είναι μικρότερη, αλλά ακόμη και αν συμβεί δεν αλλάζει το status της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας δεδομένου ότι και η Standard & Poor’s και η Fitch, αλλά και η DBRS, βαθμολογούν την Ελλάδα σε μια υψηλότερη κλίμακα. Να σημειωθεί δε ότι η Scope Rating τον Σεπτέμβριο του 2021 αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB+, δηλαδή μία κλίμακα πριν την επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Το βασικό σενάριο λοιπόν είναι η Moody’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές, ενώ το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας που ούτως ή άλλως θα είναι ουδέτερη για την ελληνική οικονομία.(εδώ)

 

Το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,9% εφέτος και κατά 4,5% το 2022, παρά την πτώση κατά 9% που σημείωσε το 2020. Η ανάπτυξη αυτή, βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί εφέτος κατά 3,3% και κατά 3% το 2022, από μείωση 7,9% το 2020. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα κινηθούν ανοδικά κατά 11,7% εφέτος και κατά 21,9% το 2022 (λόγω και των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης), από πτώση 0,3% πέρυσι. Οι εξαγωγές θα αυξηθούν 14,1% εφέτος και 11,1% το επόμενο έτος, από πτώση 21,5% το 2020. Αυξητικά θα κινηθούν και οι εισαγωγές, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις εξαγωγές (+6,6% το 2021 και +8,9% το 2022, από -7,6% το 2020). Ενώ, η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί εφέτος 4,1% από αύξηση 2,6% πέρυσι, για να μειωθεί κατά 2,8% το 2022 λόγω και της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Η ανεργία προβλέπεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 14,2% το 2022 από 15,9% εφέτος και 16,3% πέρυσι. (Εδώ)

 

Ρυθμούς ανάπτυξης 6,9% για φέτος και 4,5% για το 2022 προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στις 19/11 και κοινοποιήθηκε στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ποντάρει δε σε έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ από φόρους την επόμενη χρονιά. Το ΕΔΣ θεωρεί ρεαλιστικούς τους στόχους, αν και σπεύδει να επισημάνει κινδύνους με κυριότερο αυτόν της εξέλιξης της πανδημίας. Ωστόσο σημειώνει ότι υιοθετεί τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις επί των οποίων βασίζεται το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022. Το σχέδιο προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,3% φέτος και 3% την επόμενη χρονιά. Για τη δημόσια κατανάλωση αναμένει συρρίκνωση κατά 2,8% το 2022 ύστερα από αύξηση 4,1% φέτος. Ποντάρει δε σε άλμα των επενδύσεων κατά 11,7% φέτος 21,9% την επόμενη χρονιά. Για τις εξαγωγές προβλέπει αύξηση 14,1% το 2021 και 11,1% το 2022, ενώ στο μέτωπο των εισαγωγών αναμένει  αύξηση 6,6% και 8,9% αντίστοιχα. Όσον αφορά στην ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά στο 14,2% από 15,9% φέτος.  (εδώ)

 

Αλμα πληθωρισµού βλέπει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανεβεί στο 4,5% το δ΄ τρίμηνο φέτος και στο 5% το α΄ τρίμηνο του 2022. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό και ότι θα έχει μικρή μόνο επίδραση στον ρυθμό ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, υπολογίζει ότι η μέση ετήσια αύξηση του ΔΤΚ για το 2021 θα είναι 1,2% και προβλέπεται να ανέλθει στο 2,5% το 2022. Συγκεκριμένα, την επόμενη χρονιά, μετά την άνοδο 5% το πρώτο τρίμηνο –αν οι ενεργειακές τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα– βλέπει υποχώρηση στο 3,5% το β΄ τρίμηνο (όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προβλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας) και περαιτέρω στο 0,6% κατά μέσον όρο το β΄ εξάμηνο, περνώντας ενδεχομένως σε αρνητικό έδαφος τους τελευταίους μήνες του έτους. (Εδώ)

 

18/11/2021

 

Τη Δευτέρα (15/11) επιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί κοινού σχεδίου Προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το έτος 2022, που περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων συνολικού ύψους 169,5 δισ. ευρώ και πιστώσεις πληρωμών 170,6 δισ. ευρώ και στοχεύει στην κινητοποίηση επενδύσεων για μια βιώσιμη ανάκαμψη και μια «πράσινη», ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η συμφωνία διασφαλίζει έναν ισορροπημένο και ρεαλιστικό Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη από την πανδημία, την προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία, ενώ προβλέπει και επαρκή περιθώρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων αναγκών και μελλοντικών προκλήσεων. Έμφαση, επίσης, δίνεται στους τομείς της συνοχής, της καινοτομίας, της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της εξωτερικής δράσης της Ένωσης. (εδώ)

 

Ψηφιακές επιδόσεις, που τις κατατάσσουν στην 22η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης των κρατών - μελών της Ε.Ε. για το 2021, έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Στον ευρωπαϊκό δείκτη “Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας”, που δείχνει την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 28,5%, όταν ο μέσος όρος είναι 37,6.   Οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν περισσότερο από τις ευρωπαϊκές προηγμένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί η ενσωμάτωση της τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις να είναι αργή στη χώρα μας - πιο αργή από άλλες ευρωπαϊκές αγορές - ωστόσο, οι ελληνικές εταιρίες “σκοράρουν” ανέλπιστα καλά σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data analytics. Για του λόγου το αληθές, οι ελληνικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις πρωτοπόρες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με ποσοστό 34%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που βρίσκεται στο 25%. Πολύ καλή επίδοση έχουν οι ελληνικές εταιρίες και στο ποσοστό χρήσης τεχνολογιών ανάλυσης μαζικών δεδομένων, όπου με 13% η Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., που βρίσκεται στο 14%. Επίσης, το 38% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρησιμοποιεί ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών, ποσοστό άνω του μέσου όρου του 36% στην Ε.Ε.(εδώ)

 

Σημάδια μιας, ακόμα εύθραυστης και εμβρυικής, ανάκαμψης δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων στους ελληνικούς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών λειτουργούν μόνο Σαββατοκύριακα και στα τρία τριήμερα της χειμερινής περιόδου όπως και τις δύο εβδομάδες των εορτών, καθίσταται σαφές πως οποιαδήποτε επιδείνωση της διάθεσης των δυνητικών επισκεπτών να ταξιδέψουν εξαιτίας της πανδημίας μπορεί να εκτροχιάσει τις έστω και χαμηλές πληρότητες που αρχίζουν να καταγράφονται. Είναι χαρακτηριστικό πως στην παρούσα φάση οι κρατήσεις για το δεκαπενθήμερο των εορτών, κορωνίδα της χειμερινής σεζόν για τον κλάδο αυτό, δείχνουν μέσες πληρότητες της τάξης του 30-35% όταν την ίδια χρονική στιγμή το 2019 έδειχναν πληρότητες της τάξης του 70%. Επιπλέον, ενώ τα τυπικά Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα υπό κανονικές συνθήκες -χωρίς δηλαδή την πανδημία-, η μέση πληρότητα προσέγγιζε το 90-95%, την τρέχουσα περίοδο δεν ξεπερνά το 50-60%. Η αναγωγή αυτών των μεγεθών στο σύνολο των ημερών του κάθε μήνα δείχνει πληρότητα της τάξης του 10-15% φέτος σε σχέση με 40% περίπου προ πανδημίας.(εδώ)

 

Τρόπους για τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην εγχώρια κατανάλωση ενέργειας αναζητά το Ισραήλ επιδιώκοντας την επιτάχυνση των σχεδίων του για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Ένα από τα ζητήματα, όμως, που καλείται να αντιμετωπίσει η Ιερουσαλήμ είναι η έλλειψη χώρου ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην επικράτεια του αν και το ηλιακό δυναμικό της χώρας είναι πλούσιο. Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας δυσχεραίνουν τον στόχο της κυβέρνησης Naftali Bennett για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 καθώς δεν είναι εύκολη η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στα εδάφη του Ισραήλ. Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα του Bloomberg, ο γενικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Yair Pines έκανε γνωστό ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε συνομιλίες για πιθανά κοινά έργα στην Ιορδανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες. Η πρόοδος των συγκεκριμένων projects εξαρτάται βέβαια από την ανάπτυξη των κατάλληλων συστημάτων μεταφοράς και αποθήκευσης. (εδώ)

 

Η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος αλλά και την επόμενη διετία θα κινηθεί σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, με τη χώρα να στέφεται «πρωταθλήτρια των οικονομικών επιδόσεων στην περιοχή», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η UBS σε νέα έκθεσή της, όπου και εντοπίζει τα τέσσερα «κλειδιά» που οδηγούν την ελληνική οικονομία στην κορυφή. Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, όπως επισημαίνει, αναμένεται να δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, το ισχυρό ριμπάουντ του τουρισμού και η βελτίωση του πιστωτικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, όπως τονίζει, η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει σημαντικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2022, στο 3,5% από 9,5% φέτος, ενώ το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2023. Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 7,9% φέτος και στο 5% το 2022, ενώ πιο αργή, αλλά ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη και το 2023, στο 4,7%. Σε μέσο όρο η ανάπτυξη της περιοχής θα κινηθεί στο 5,6% φέτος, στο 3,8% το 2022 και στο 3% το 2023.(εδώ)

 

Την ισχυρή πρόοδο της Ελλάδας στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) επιβεβαιώνει ο καναδικός οίκος DBRS, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον κίνδυνο επιδείνωσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τις πανδημικές επιπτώσεις.  Χάρη στις τιτλοποιήσεις, όπως εξηγεί μεταξύ άλλων, η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση στην ονομαστική αξία των NPLs, μαζί με την Ιταλία, η οποία εφαρμόζει μία παρόμοια λύση -ονόματι GACS.  Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζει ότι από τη περικοπή των NPLs κατά 40,1 δισ. ευρώ (από 70,1 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019 σε 30,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021), η πλειονότητα αφορά πωλήσεις «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο του οχήματος του «Ηρακλή».  Την ίδια ώρα, ο DBRS διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μια ισορροπημένη εικόνα των NPLs μεταξύ νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου το μεγαλύτερο βάρος επιμερίζεται στις εταιρίες.  Υπενθυμίζει δε, ότι στη χώρα μας -όπως και στην Κύπρο και την Ιρλανδία- το μεγαλύτερο μέρος των NPLs είναι ενυπόθηκο, δηλαδή είναι συνδεδεμένο με εγγυήσεις real estate. Kάτι το οποίο συνήθως συνεπάγεται υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης. (εδώ)

 

«Φούσκα» χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι οι αδυναμίες στις αγορές οικιστικών ακινήτων έχουν μεγαλώσει. Στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Αποδέκτες ήταν κυρίως οι χώρες στις οποίες οι αποτιμήσεις είχαν ήδη φουσκώσει αρκετά και πριν την πανδημία. Η Ελλάδα αποτελεί, αν όχι τη μοναδική εξαίρεση, μία εντελώς διαφορετική περίπτωση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και γι’ αυτό ξένοι αναλυτές συμφωνούν ότι η εγχώρια αγορά ακινήτων στην παρούσα συγκυρία όχι μόνο δεν έχει τα χαρακτηριστικά φούσκας αλλά εμφανίζει και τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να φτάσει μόλις στο 69%, ενώ η Κύπρος στο 87% του 2008. Συγκριτικά, η Πορτογαλία είδε τις τιμές ακινήτων να υποχωρούν γύρω στο 84,4% του 2008 στα μέσα του 2013 και από τότε δείχνει εντυπωσιακή ανάκαμψη και έχει ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο αναφοράς, φτάνοντας στο 148,8% του 2008. (εδώ)

 

Με οδηγό το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 θα «χτιστεί» η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Αν και ακόμα είναι νωρίς το επικρατέστερο σενάριο είναι στην πρώτη αύξηση που είναι ήδη αποφασισμένη στο επίπεδο του 2% με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022 να προστεθεί ένα ποσοστό 3% ή και περισσότερο που θα καθοριστεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού πάντως προβλέπει ανάπτυξη 4,5% το 2022, ενώ η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ανεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης για το επόμενο έτος στο 5,2%. Το τελικό ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί μεταξύ δύο πυρών. Από τη μια, έχει πρόθεση να ενισχύσει τους χαμηλόμισθους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και από την άλλη πρέπει να σκεφθεί και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες οι οποίες εκτός από την αύξηση του ενεργειακού κόστους θα πρέπει να επωμιστούν και την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού.Ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, θα εξεταστεί αν το 5% θα αποτελέσει σωρευτική αύξηση (δηλαδή 2%+ 3%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα ή αν ο κατώτατος μισθός μετά το καλοκαίρι θα αυξηθεί συνολικά πάνω από 5%. (εδώ)

 

Μείωση του χρέους και υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2022 διαπιστώνει ο οίκος Moody’s, σε νέα έκθεσή του. Αναλύοντας τις πιστωτικές προοπτικές των χωρών της ευρωζώνης το 2022, ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.Όπως επισημαίνει ο οίκος, αναφερόμενος στις χώρες της ευρωζώνης, τα υψηλά επίπεδα χρέους που προκάλεσε η πανδημία, θα αποτελέσουν το σημαντικότερο πρόβλημα για τις οικονομίες και τις κυβερνήσεις και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κόστη δανεισμού τους, καθώς απόσυρση των μέτρων στήριξης και ο πληθωρισμός αυξάνουν τους κινδύνους γύρω από την ανάπτυξη και υπονομεύουντις προσπάθειες μείωσης του βάρους του χρέους.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά θα είναι το 2022 κατά 2,7% μεγαλύτερη από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τις πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας να αποδίδονται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό (παρόμοια είναι η εικόνα της Ιταλίας και της Ισπανίας).(εδώ)

 

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην αναπτυξιακή επίδοση το 4ο τρίμηνο του 2021 θα είναι περιορισμένος (-0,8% στο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου, στο 4,7% από προηγούμενη εκτίμηση 5,5%) όπως εκτιμά η Εθνική Τράπεζα στην τελευταία ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία. Κατά την ΕΤΕ, δε φαίνεται να επαπειλείται η επίτευξη ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ 7,5% για το σύνολο του έτους, αν συνεκτιμηθεί και η υπεραπόδοση της οικονομίας μέχρι και το 9μηνο. Για το 2022, η ετησιοποιημένη επίδραση εκτιμάται στο -0,3%, οδηγώντας σε οριακή μόνο αναθεώρηση της ετήσιας πρόβλεψης για ανάπτυξη το 2022 στο +4,3% από +4,6% προηγουμένως.Η επιτάχυνση του πληθωρισμού διεθνώς αντανακλά κυρίως την ισχυρότερη και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, που ακολούθησε την καθίζηση του 2020 λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αργή ανταπόκριση της προσφοράς. Πράγματι, η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, με την παγκόσμια μεταποιητική παραγωγή και το διεθνές εμπόριο να υπερβαίνουν τα προ-πανδημίας επίπεδά τους ήδη από τα τέλη του 1ου τριμήνου του 2021. (εδώ)

 

Επικεφαλής της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέμεινε και το 2021 η ελληνόκτητη ναυτιλία με 17% με το μπρα ντε φερ απέναντι στους Κινέζους να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα κινεζικών συμφερόντων πλοία αντιπροσωπεύουν το 15% και ακολουθούν οι Ιάπωνες με 12%Τα στατιστικά προκύπτουν από την έκτασης 68 σελίδων έκθεση “IUMI 2021” της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Ασφαλίσεων – IUMI. Τα στοιχεία είναι ενημερωμένα μέχρι και τον Αύγουστο του 2021. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια η Κίνα θα αμφισβητήσει έντονα τα ελληνικά πρωτεία.Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ασιατικών συμφερόντων εταιρίες ελέγχουν συνολικά το 42% του παγκόσμιου στόλου έναντι 20% των ευρωπαϊκών. Μετά την Ελλάδα στην Ευρώπη ακολουθεί η Γερμανία με μόλις 4%.Ο μέσος όρος ηλικίας του παγκοσμίου στόλου αυξήθηκε στα 21,5 έτη ή στα 14,7 για πλοία χωρητικότητας άνω των 2.000 gross tonnage.(εδώ)

 

17/11/2021

 

Το προϊόν ατμίσματος Vuse ePod 2 φέρνει στην ελληνική αγορά η British American Tobacco, ενισχύοντας τις επενδύσεις της στην χώρα μας.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιλογή της Ελλάδας ως στρατηγική αγορά για επενδύσεις στα προϊόντα με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο επιβεβαιώνεται με την είσοδο του προϊόντος ατμίσματος Vuse ePod 2, φέρνοντας στην ελληνική αγορά μια καινοτόμα συσκευή που είναι διαθέσιμη σε σημεία λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στη στήριξή τους μέσα από την τεχνολογία. Το Vuse αποτελεί τη No 1 μάρκα παγκοσμίως στην κατηγορία του ατμίσματος σε μερίδιο αξίας .(εδώ)

 

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά ομολόγων εν αναμονή της απόφασης της Moody’s αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί.Ο οίκος αξιολόγησης ο οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία Baa3 θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης- τακτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος οίκος αξιολόγησης, η Standard & Poors, στις 22 Οκτωβρίου, διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στην κατηγορία BB.Την ίδια ημέρα πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2022, στον οποίον θα περιλαμβάνονται και οι επί τα βελτίω αναθεωρημένες προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά την αξιολόγηση από την Moody's.(εδώ)

 

Η επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’ s έχει σηκώσει αρκετή σκόνη στην αγορά, μετά την αναφορά της Morgan Stanley στο ενδεχόμενο αναβάθμισης. Η αλήθεια είναι ότι αν δούμε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο αυστηρότερος οίκος, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της αναβάθμισης. Την ίδια ώρα, καλλιεργείται ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία μέσω αισιόδοξων προβλέψεων και αναλύσεων από Moody’ s, Morgan Stanley, Capital Economics και UBS.Η Moody’s αναφέρεται με πολύ θετικά λόγια στις προοπτικές των τραπεζών, η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη 7,9% φέτος, η Capital Economics κάνει λόγο για ταχύτερη επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας και η UBS εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη με 5% το 2022.(εδώ)

 

Ορατές εξακολουθούν να είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον ελληνικό τουρισμό, με τη χώρα μας να καταγράφει πτώση κατά 48% σε επίπεδο διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2019 καταγράφηκαν 22,3 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα έναντι 5,7 τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και τον Ιούλιο του 2019 σημειώθηκαν 28,4 εκατ. διανυκτερεύσεις έναντι 15,4 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2021.Ο Αύγουστος ήταν ένας σαφώς καλύτερος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, συμβάλλοντας στον περιορισμό της «ψαλίδας», καθώς τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν 20,95 εκατ. διανυκτερεύσεις έναντι 30,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με την Ελλάδα, πάντως, να καταγράφει συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το «χρυσό» 2019.(εδώ)

 

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη χώρα μας να παραμένει στη κορυφή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών εκφράζουν την άποψη ότι αυτό το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό τόσο για το υπόλοιπο του Νοεμβρίου όσο και τον Δεκέμβριο. Παράγοντες της αγοράς, συμπληρώνουν δε, πως ο Δεκέμβριος θα είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας καθώς λόγω της ιδιομορφίας της εγχώριας αγοράς, οι ποσότητες φυσικού αερίου που ενδεχομένως αγοραστούν τον τελευταίο μήνα της χρονιάς θα γίνουν με τιμολογήσεις του προηγούμενου μήνα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του energylive εμφανίζεται και πάλι η ακριβότερη στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας με τιμή στα 254,33 ευρώ/MWh. Ακολουθούν η Ρουμανία με 248,46 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 248,09 ευρώ, η Ιταλία με 244,99 ευρώ, η Ουγγαρία με 244,03 ευρώ, ενώ στις φθηνότερες χώρες συγκαταλέγονται με 123,95 ευρώ/MWh, η Γερμανία με 180,6 ευρώ, η Ολλανδία με 197,46 ευρώ, η Ισπανία και Πορτογαλία με 194,84 ευρώ/MWh.(εδώ)

 

Λίγα 24ωρα ακόμα θα διατηρηθεί το σασπένς για την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Moody’s για την ελληνική οικονομία για το οποίο προγραμματισμένο ραντεβού έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ενδεχόμενη θετική έκπληξη. Οι αναλυτές βλέπουν πιθανότητες η Ελλάδα -με«όπλο» τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης-  να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αφότου ο οίκος «ανεβάσει» την πιστοληπτική ικανότητα κατά μία βαθμίδα στο Ba2 από Ba3. Αν συμβεί αυτό, θα ευθυγραμμιστεί με τις S&P, Fitch και DBRS οι οποίες βαθμολογούν τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Από το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί ο στόχος η χώρα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023- ή και νωρίτερα- ενόψει δε της συζήτησης για το μέλλον του μετα- πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες αποφάσεις από κεντρική τράπεζα αναμένεται από το Δεκέμβριο.(εδώ)

 

Σπάνε τα κοντέρ οι  ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ παράλληλα είναι αναγκαίο να βρίσκονται σε εγρήγορση όλοι όσοι τις χρησιμοποιούν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν ραγδαία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω των εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων ενώ έτσι μεγάλωσαν και οι κίνδυνοι. Η απάτη του CEO, η απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών, οι απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις, τα απατηλά μηνύματα SMS, τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,οι απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών, η απάτη μέσω διαδικτυακών ραντεβού και η κλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επίσης απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις  και απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου.(εδώ)

 

Στις συνέργειες του οινοτουρισμού με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού επικεντρώθηκε το 2ο συνέδριο Οινοτουρισμού του υπουργείου Τουρισμού, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Δυτική Μακεδονία. Το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο ΕΟΤ στις 12-14 Νοεμβρίου, αποτελεί τη δεύτερη στάση στο οδοιπορικό οινοτουρισμού που διοργανώνει το υπουργείο, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την περαιτέρω ανάδειξη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου του ελληνικού οινοτουρισμού.  Η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε ως παράδειγμα μιας περιοχής με ιδιαίτερη οινική παράδοση, που παράλληλα αντιμετωπίζει την πρόκληση της μετάβασης από ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην λιγνιτική παραγωγή ενέργειας, σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.(εδώ)

 

Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε συνδυασμό τόσο με την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού, κατά τους θερινούς μήνες, όσο και με τη διαφαινόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, δημιουργούν προσδοκίες για έναν υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021.Αυτό αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank στο οποίο προστίθεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις της αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για τον ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021 σε 7,1% από 4,3%, σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της, ως απόρροια της αναμενόμενης ισχυρής ανάκαμψης τόσο της ιδιωτικής κατανάλωσης, όσο και των επενδύσεων, λόγω της αναμενόμενης εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και τα επόμενα έτη.(εδώ)

 

16/11/2021

 

Έξι κλάδοι μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, καθώς ετοιμάζουν επενδύσεις ύψους 32 έως και 35 δισ. ευρώ, με κεφάλαια που θα προέλθουν είτε από το σκέλος των δανείων 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε από το σκέλος των 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που θα ενεργοποιηθούν από τις εν λόγω επενδύσεις θα διαμορφωθούν -για την ίδια περίοδο- στα 25 δισ. ευρώ. Το στοίχημα βέβαια είναι τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους να είναι βιώσιμα, να παράγουν δηλαδή αξία και να συμβάλλουν στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, να αυξήσουν τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να μεταμορφώσουν -επί της ουσίας- το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προς το παρόν παραμένει στάσιμο με όρους και κανόνες άλλων εποχών.(εδώ)

 

Πρωταθλήτρια ανάπτυξης θα είναι η Ελλάδα το διάστημα 2022-2023 στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ), όπως επισημαίνει η UBS, μετά το επίσης εντυπωσιακό 2021.Η ελβετική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 7,9% φέτος και στο 5% το 2022, ενώ πιο αργή αλλά ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη και το 2023, στο 4,7%. Σε μέσο όρο η ανάπτυξη της περιοχής θα κινηθεί στο 5,6% φέτος, στο 3,8% το 2022 και στο 3% το 2023. Μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει η UBS, θα δώσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, το μεγάλο come back του τουρισμού και η βελτίωση του πιστωτικού περιβάλλοντος.Όπως τονίζει, η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει σημαντικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 2022, καθώς τα έκτακτα μέτρα στήριξης αποσύρονται σταδιακά, ενώ το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2023.(εδώ)

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά του έκτακτου QE Πανδημίας (PEPP) που θα συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα «τρέξει» μετά τον Μάρτιο του 2022, είναι η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων. Αυτό εκτιμά σε νέα έκθεσή της η Capital Economics, στην οποία αναλύει τις κινήσεις της ΕΚΤ για το νέο έτος. Το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ότι τον ερχόμενο Μάρτιο λήγει το PEPP και οι αγορές ομολόγων θα γίνονται μόνο μέσω του κανονικού QE –που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2015 – στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετέχουν γιατί ακόμη έχουν χαμηλή αξιολόγηση.Η ΕΚΤ δέχεται ως επιλέξιμα μόνο τα ομόλογα με αξιολόγηση – έστω ενός από τους τέσσερις μεγάλους οίκους (S&P, Moody’s, Fitch, DBRS) -στην «επενδυτική βαθμίδα.(εδώ)

 

Εως το τέλος του έτους θα έχει υποβάλει η κυβέρνηση το αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 3,5 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Το αίτημα αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην επίσκεψή του προ μηνός στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.Η όλη διαδικασία καθυστέρησε σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  η κυβέρνηση είχε προβλέψει είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Οκτώβριο και αυτή δεν έγινε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μόλις πρόσφατα το σχέδιο της λεγόμενης επιχειρησιακής συμφωνίας, που αποτελεί προϋπόθεση για να υποβληθεί το αίτημα. Πρόκειται για μια περιγραφή ενδιάμεσων στόχων, πριν από τα ορόσημα κάθε εξαμήνου, από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση κάθε δόσης.(εδώ)

 

Η ελληνική οικονομία παίρνει ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και, σύμφωνα με την Morgan Stanley, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη για το 2021, ωστόσο η φιλόδοξη κλίμακα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης δημιουργεί κινδύνους και ρίσκα γύρω από την απορρόφηση των πόρων. Όπως σημειώνει ο οίκος, κατά το α’ εξάμηνο του 2021 στην Ελλάδα σημειώθηκε μια έντονη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος, αλλά και του ανοίγματος της οικονομίας, μια τάση που συνεχίστηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω κατά το γ’ τρίμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ στο 7,9% φέτος, ενώ περιορίζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,7% για το 2022 και το 2023. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή των επενδύσεων το επόμενο διάστημα, με ώθηση από τα κονδύλια του NGEU.Σημάδια βελτίωσης έδειξε στο β’ τρίμηνο και η αγορά εργασίας με το επίπεδο απασχόλησης και το ποσοστό ανεργίας να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα. Βασικοί οδηγοί αυτής της βελτίωσης, το άνοιγμα των συνόρων και η ενίσχυση των τουριστικών ροών, καθώς και ο κλάδος της μεταποίησης.(εδώ)

 

15/11/2021

 

Εντονη είναι η κινητικότητα τους τελευταίους μήνες στο τραπεζικό σύστημα από επενδυτές που διαβλέπουν μια εν δυνάμει κερδοφόρα αγορά δανείων στη χώρα μας κατά την αναπτυξιακή φάση του οικονομικού κύκλου τα επόμενα χρόνια. Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαία τραπεζική πηγή με εικόνα των σχετικών διεργασιών, πρόκειται για σχήματα που εκτιμούν ότι στην Ελλάδα της δεκαετίας του 2020 υπάρχει επαρκής χώρος για μικρά, ευέλικτα και ψηφιοποιημένα πιστωτικά ιδρύματα που θα εξειδικευτούν στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Οπως εξηγεί, ο αριθμός των αξιόχρεων επιχειρήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 30.000 που έλαβαν τραπεζική χρηματοδότηση μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, με την υποστήριξη και των αναπτυξιακών προγραμμάτων που «έτρεξαν».Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες για την Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση φρέσκων κεφαλαίων 240 εκατ. ευρώ, αλλά και στρατηγικών επενδυτών που θα αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της, σημειώνει τραπεζικό στέλεχος. (εδώ)

 

Εκρηξη των επιχειρηματικών deals σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας παρατηρείται στην Ελλάδα, καθώς οι αξίες κατά τη 10ετή κρίση χρέους είχαν καταρρεύσει, ενώ η χώρα αφήνοντας πίσω την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, δείχνει να βρίσκεται μπροστά σε έναν ανοδικό πολυετή κύκλο ανάπτυξης. Η πώληση μάλιστα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ στη Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), έναντι 2,11 δισ. ευρώ, με αποτίμηση 30% μεγαλύτερη της μέσης εκτίμησης της αγοράς, δεικνύει από τη μία πλευρά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία από τα private equity funds και άλλους επενδυτές, αλλά κυρίως κατέστησε εμφανές πως στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία υπάρχει αξία.Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το CVC Capital Partners, που έχει αποκτήσει πληθώρα εταιριών από διαφόρους κλάδους, μεταξύ των οποίων τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), ενώ μετά την απόκτηση του 10% της ΔΕΗ, φέρεται ότι προχωρεί και σε εξαγορά εταιρίας με τον επικεφαλής του στην Ελλάδα Αλεξ Φωτακίδη να έχει ήδη καταστήσει το αμερικανικό fund, μαζί με τον Prem Watsa της Fairfax, την PSP και την Fraport, έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, αφού μέχρι στιγμής έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Στο 6,9% θα αναθεωρήσει τον στόχο για την ανάπτυξη του 2021 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προσθέτοντας ένα δισ. ευρώ στο εκτιμώμενο ύψος του ΑΕΠ για της χρονιάς, στα 177,6 δισ. ευρώ.Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», προς τα πάνω θα «διορθωθεί» το ΑΕΠ και για το 2022 καθώς στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού η εκτίμηση θα ανέλθει στα 187,3 δισ., με το ποσοστό της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά να τοποθετείται στην περιοχή του 4,5%, πρόβλεψη ουσιαστικά αμετάβλητη συγκριτικά με αυτήν που αναγράφηκε στο προσχέδιο του Οκτωβρίου.(εδώ)

 

Υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, αποπληρωμή παλιού και "ακριβού" χρέους και περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, αναμένεται να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 16-18% μέχρι και το τέλος του 2022. Με την παραδοχή ότι μετά και το τέταρτο κύμα, η πανδημία του κορονοϊού θα πέσει πια σε οριστική ύφεση και οι ανατιμήσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν από τα μέσα του 2022, το Υπουργείο Οικονομικών προσαρμόζει ανάλογα τον σχεδιασμό του και για την αποκλιμάκωση του χρέους, το οποίο βρίσκεται στο 200% του ΑΕΠ και είναι με διαφορά, το -αναλογικά- υψηλότερο εντός της ΕΕ.  Στην κατεύθυνση αυτή το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει κατ' αρχάς να διασφαλίσει δύο προοπτικές. Η πρώτη είναι να επιτύχει ή και να ξεπεράσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τις οποίες έχει θέσει ως στόχο. Να πετύχει δηλαδή ανάπτυξη 7,1% για φέτος και κοντά στο 5% για το 2022, καθώς όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ, τόσο μειώνεται αναλογικά και το χρέος.  (εδώ)

 

Τις τελικές λεπτομέρειες με τα διαδικαστικά του Ταμείου Ανάκαμψης περιμένουν οι τράπεζες, μαζί με τις πρώτες εκταμιεύσεις που αναμένονται στις αρχές του 2022. Τα τμήματα στρατηγικού σχεδιασμού έχουν ήδη υπολογίσει τη ζήτηση για νέα δάνεια, λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και αυτά που θα προκύψουν από τη συνολικότερη άνοδο της ελληνικής οικονομίας.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (12 δισ. ευρώ δάνεια και 18 δισ. επιχορηγήσεις) κινητοποιούν επενδύσεις ύψους 37 δισ. ευρώ που θα έχουν ανάγκες χρηματοδότησης περίπου 18 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2024. Σε αυτό το ποσό προσθέτουν επιπλέον 5 με 6 δισ. ευρώ χρηματοδοτικές ανάγκες που θα επιφέρει ως πολλαπλασιαστής το Ταμείο Ανάκαμψης. Για παράδειγμα, μπορεί μια επιχείρηση να μην χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου σε πρώτη φάση, αλλά να έχει πελάτες που έχουν ενταχθεί και θα πρέπει να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση.(εδώ)

 

Υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 1,236 δισ. ευρώ στα 38,643 δισ. ευρώ δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 10μηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.Η υπέρβαση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα φόρου εισοδήματος, αλλά και στα αυξημένα έσοδα ΦΠΑ, εξαιτίας της καλής πορείας του τουρισμού.Παράλληλα, τα φορολογικά έσοδα για τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 341 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του μηνιαίου στόχου.Τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν μείωση 338 εκατ. ευρώ στο 10μηνο, καθώς είχε προϋπολογιστεί η είσπραξη δόσης 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης η οποία μετατίθετα κατ’ ουσίαν χρονικά το επόμενο έτος.Ειδάλλως τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 3,1% ή κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.(εδώ)

 

Δέκα 10 δισ. ευρώ επιπλέον… οικονομία θα προστεθεί στη χώρα το 2022. Τουλάχιστον αυτό θα προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Η χρονιά, εκτιμάται ότι θα κλείσει με το ΑΕΠ της χώρας να διαμορφώνεται στα 177 με 178 δισ. ευρώ ύστερα από ανάπτυξη της τάξεως του 6,9%. Για το 2022, ο πήχης μπαίνει στα 187 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του 2022 θα έχει υπερκαλυφθεί η ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία τουλάχιστον σε όρους ΑΕΠ. Για την επόμενη χρονιά μπαίνουν και άλλοι στόχοι: Να επανέλθουν τα φορολογικά έσοδα πάνω από τα 50 δισ. ευρώ ύστερα από πολλά χρόνια - και μάλιστα χωρίς την επιβολή νέων φόρων αλλά αντίθετα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών - αλλά και να πέσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αισθητά κάτω από τα 200 δισ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της ανάπτυξης και λιγότερο εξαιτίας της μείωσης του χρέους σε απόλυτο αριθμό. Άλλωστε, και για την επόμενη χρονιά, το χρέος θα αυξηθεί φτάνοντας στα 355 δισ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Ακόμη και έτσι όμως, αν καταστεί εφικτό το ΑΕΠ να φτάσει στα 187 δισ. ευρώ θα μιλάμε για επιστροφή της αναλογίας του χρέους στο επίπεδο του 189-190%. (εδώ)

 

12/11/2021

 

Σημαντική μείωση κατά 49% παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι μη φορολογικές κατηγορίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 353 εκατ. έναντι 695 εκατ. που είχαν φτάσει τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 9μηνο του 2021, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 4,159 δισ., ενώ την ίδια περίοδο το 2020 είχε φτάσει τα 3,898 δισ., καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 6,7%. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, το πρώτο 9μηνο 2020 είχε καταγραφεί μικρότερη αύξηση του ληξιπρόθεσμου και αυτό εξαιτίας των αναστολών πληρωμών covid, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 που δεν υπήρχαν πλέον αναστολές πληρωμών, το νέο ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε σημαντικά.(εδώ)

 

Για το 2021 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται ότι έφθασαν τα 2,533 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,49 δισ. ευρώ αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, 300 εκατ. ευρώ το Ελληνικό και 733 εκατ. ευρώ τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και κάποια άλλα έργα που βρίσκονται ήδη ή αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική φάση το 2021, όπως περιφερειακά λιμάνια, μαρίνες και real estate. Μία σειρά ιδιωτικοποιήσεων που θα έπρεπε να ολοκληρωθούν φέτος μεταφέρονται πλέον για το 1ο εξάμηνο του 2022. Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΛΑΡΚΟ,  τους τρεις διαγωνισμούς, για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης) και της Ηγουμενίτσας (Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας),  οι διαγωνισμοί για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και για την επένδυση στις Γούρνες Ηρακλείου. (εδώ)

 

Με πόλο έλξης μεγάλων τουριστικών επενδύσεων εξελίσσεται η ελληνική αγορά, καθώς ο τουρισμός συνέχισε να ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο, με ενισχυμένη ζήτηση για αναβαθμισμένες υπηρεσίες φιλοξενίας. Παρά την ανάκαμψη, όμως, ειδικοί του χώρου τονίζουν ότι η αγορά του τουρισμού δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μέχρι το 2023, και όχι το 2022, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Νέες επενδύσεις δρομολογούνται για resort στην Μύκονο, την Κρήτη, την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο, σύμφωνα με στοιχεία από την Arbitrage RE, μετά από την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών ότι η Sani/Ikos εισέρχεται στην αγορά της Κρήτης με επένδυση προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ. Μια σειρά από νέες ξενοδοχειακές μονάδες ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας σε επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ μόνο για το 2022. Πρόκειται για έργα που αφορούν είτε την αγορά και την ανακαίνιση, είτε τη μίσθωση και εκ βάθρων ανακατασκευή παλιών κτιρίων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία. Εταιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων, όπως η Prodea Investments, η Dimand Real Estate, αλλά και ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως ο όμιλος Fattal και η Brown Hotels, συγκαταλέγονται μεταξύ των επενδυτών.(εδώ)

 

Tη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας ανέδειξε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε παρέμβασή του στο ραδιόφωνο του Σκάι σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας το 2021, καθώς και σε νέες, πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας, μαζί βέβαια με τις επενδυτικές προσπάθειες, αλλά και την ενίσχυση υποδομών και δικτύων. Φέτος μάλιστα, ενώ αρχικά οι προβλέψεις έκαναν λόγο για έσοδα ύψους 5-6 δισ. ευρώ τελικά οδεύουμε, όπως είπε ο υπουργός, σε έσοδα από τον τουρισμό κοντά στα 12 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλούν για 7,1% ανάπτυξη για τη χώρα μας για το 2021 και 5,2% για το 2022, πρόσθεσε.(εδώ)

 

Ρεπορτάζ για το χρέος της χώρας παρουσίασαν οι Χριστίνα Κοψίνη και Μάριος Χριστοδούλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», παραθέτοντας στοιχεία που τρομάζουν. Σύμφωνα με αυτά, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος αθροιστικά ξεπερνά τα 573 δισ. ευρώ. Από το προηγούμενο ποσό, τα 223,5 δισ. ευρώ είναι «κόκκινες» οφειλές ιδιωτών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων.Συγκεκριμένα, νέα αύξηση κατά 9 δισ. ευρώ αναμένεται να σημειώσει το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης που παρακολουθούν οι θεσμοί, καθώς, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναφέρει αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 δισ. ευρώ ή στο 197,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο τέλος του 2021, από 341 δισ. ευρώ ή 205,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 2020. Το 2022, το χρέος ως απόλυτο μέγεθος θα φουσκώσει στα 355 δισ. ευρώ και θα αποτελεί νέο ύψος – ρεκόρ, που θα διατηρήσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση, με βάση τον πίνακα κατάταξης στην ευρωζώνη, μολονότι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 190,4%.(εδώ)

 

Η κατάσταση με την πανδημία έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης και δη σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως σημειώνει η Bank of America σε νέα έκθεσή της, Αν και προς το παρόν δεν αναμένει πως θα επιβληθούν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα και έτσι διατηρεί τις ισχυρές της προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος, ωστόσο δεν αποκλείει να υπάρξουν κάποιοι ήπιοι περιορισμοί σε δραστηριότητες οι οποίες είναι πιο "ευάλωτες" στην εξάπλωση της πανδημίας. Πιο αναλυτικά, η εικόνα της πανδημίας επιδεινώνεται γρήγορα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ενώ τα νέα κρούσματα έχουν επιταχυνθεί ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ελλάδα, όπως σημειώνει η BofA. Προς το παρόν, τα στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία παραμένουν πιο καθησυχαστικά. (εδώ)

 

11/11/2021

 

Ανάπτυξη 7,1% το 2021 και  5,2% το 2022 βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, σημαντικά αναθεωρημένη προς τα πάνω, σε σχέση με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης και της καλύτερης από το αναμενόμενο τουριστικής σεζόν.Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πραγματικό ΑΕΠ έφτασε στα προπανδημικά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η ανάκαμψη οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση, ιδίως στις επενδύσεις, και στη συσσώρευση αποθεμάτων, ενώ η συνεχιζόμενη δημοσιονομική τόνωση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της οικονομίας.Συνολικά, το ΑΕΠ προβλέπεται να ανακάμψει κατά 7,1% το 2021 και να αυξηθεί κατά 5,2% και 3,6% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. (εδώ)

 

Τον προσεχή Δεκέμβριο η ΕΚΤ και η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ θα πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την επόμενη μέρα από το τέλος του εκτάκτου προγράμματος πανδημίας που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022, ώστε να μην υπάρξει κάποιο σοκ από την απόσυρση της έκτακτης στήριξης, κυρίως όσον αφορά την ευεξία των αγορών ομολόγων από ευάλωτες χώρες (π.χ. Ιταλία) αλλά και τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα, η οποία δεν αναμένεται να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ως το πρώτο διάστημα του 2023, κινδυνεύει να μείνει «ξεκρέμαστη», αφού δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο και θα συνεχιστεί.Σύμφωνα με την ING, η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απόρροια της πανδημίας (ΡΕΡP) θα μειώνεται σταδιακά από τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022. (εδώ)

 

Τους Προσωρινούς Πίνακες Κατάταξης συνολικά 160 επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνέχεια των αποφάσεων του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια υπάγονται στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Μικρές Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις», σύμφωνα με τα ποσά ενισχύσεων που κατανεμήθηκαν στην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων για το έτος 2021.Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ξεπερνά τα 302 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ξεπερνά τα 67 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

«H ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει ισχυρή τουλάχιστον και για το 2022», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής. Κληθείς να σχολιάσει το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι συνδέεται με διαφορετικούς παράγοντες. Επισήμανε την πολύ θετική προοπτική για τα βασικά στοιχεία της ζήτησης, κυρίως της ιδιωτικής κατανάλωσης και του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου και υπογράμμισε την «πολύ καλή ανάκαμψη στον τουρισμό» που είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία.Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί το 2022, φθάνοντας στο 1% (έναντι 2,4% στην ευρωζώνη) και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,4% το 2023 (έναντι 1,4% στην ευρωζώνη), καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να μειωθούν σταδιακά.(εδώ)

 

10/11/2021

 

Σε υψηλά επίπεδα, διατηρείται το περιθώριο (soread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών. Πριν την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το περιθώριο των 10ετών ελληνικών ομολόγων (διαφορά απόδοσης) έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κυμαίνονταν στο επίπεδο του 1,1%. Η απόσταση αυτή διευρύνθηκε τις προηγούμενες ημέρες φθάνοντας το 1,4%, για να υποχωρήσει ελαφρώς στο επίπεδο του 1,35% με 1,38%.Η  αμερικανική τράπεζα JP Morgan σε ανάλυσή της συστήνει προς επένδυση τα ελληνικά ομόλογα στηριζόμενη στα παραπάνω. Όπως αναφέρει, η άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, μετά το κύμα ρευστοποιήσεων που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ, είναι συγκριτικά μικρότερη με εκείνη των πορτογαλικών ή των ιταλικών ομολόγων. Συνακόλουθα, με δεδομένη την εκτίμηση της JP Morgan «πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να συνεχιστούν και μετά τη λήξη του PEPP», η επενδυτική τράπεζα συστήνει την μακροπρόθεσμη επένδυση σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. (εδώ)

 

Περισσότερες από 13 εκατ. ήταν συνολικά οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις του εννεαμήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021, με τις… από αέρος επιδόσεις να περιορίζουν την «ψαλίδα» που έχει δημιουργηθεί σε σύγκριση με το 2019, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σε αντίθεση με τις οδικές αφίξεις, ο αριθμός των οποίων παραμένει σε χαμηλά σε σχέση με το 2019 επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων ανήλθε σε 10 εκατ. και ο αντίστοιχος αριθμός των οδικών αφίξεων διαμορφώθηκε σε 3,3 εκατ., με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 13,3 εκατ. για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2021.Σύμφωνα με το Στατιστικό Δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ο Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκε με πτώση 23,4%. (εδώ)

 

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 7,9% φέτος και θα συνεχίσει να εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η UBS περιμένει ρυθμούς 5% για το 2022 και 4,7% για το 2023. Πρόκειται για προβλέψεις σαφώς υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, όμως η αισιοδοξία της UBS για την Ελλάδα έχει δικαιωθεί και στο παρελθόν. Ο οίκος είχε θέσει υψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 πριν καν φανούν τα πρώτα θετικά σημάδια από την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν και όταν τα άλλα τμήματα ανάλυσης κινούνταν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα στις εκτιμήσεις τους. Τώρα, οι προβλέψεις της UBS είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερες του consensus για το 2022 και κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες για το 2023. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η UBS τον περιμένει στο μηδέν για φέτος, στο 1,8% για το 2022 και στο 1,3% για το 2023. (εδώ)

 

Με ένα «πρόγραμμα γέφυρα» που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022 η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα στηρίξει τόσο την ελληνική οικονομία όσο και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ώστε να ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία του κοροναϊού.Για τη χώρα μας η απόφαση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη αφού δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και δεν μπορεί  να συμπεριληφθεί στο «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) το οποίο θα συνεχιστεί ,μετά το τέλος του εκτάκτου προγράμματος (PEPP) το οποίο συνεχίζεται μέχρι το Μάρτιο 2022  ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα έχει ύψος περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διαρκέσει τουλάχιστον για έξι μήνες, μετά τη λήξη του PEPP και θα «τρέχει» παράλληλα με το APP, που θα συνεχισθεί μέχρι τα μέσα του 2023, και το οποίο προβλέπει αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων μηνιαίως ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.Ταυτόχρονα η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές της νομισματικής πολιτικής αφού παραμένει η εκτίμηση για προσωρινές πληθωριστικές πιέσεις, αν και μεγαλύτερης διάρκειας, με τον πληθωρισμό να επανέρχεται στα επίπεδα του 2% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. (εδώ)

 

9/11/2021

 

Εξηγήσεις για την ξέφρενη πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησε με επείγουσα κλήση στους τέσσερις ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας. Την ώρα που στην Ευρώπη,  οι τιμές χονδρεμπορικής υποχωρούν και δίνουν μικρές και μεγάλες ανάσες στoυς καταναλωτές, στην Ελλάδα, το συνεχές ανοδικό σερί προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς επιβαρύνει δραματικά τα τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.Οι υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και προβλέπεται να συνεχιστούν και έφεραν τους τέσσερις ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας διαδοχικά ενώπιον της Αρχής.(εδώ)

 

Ενισχύονται, σταδιακά, οι θετικές προσδοκίες για την ανάκαμψη στη Ελληνικής οικονομίας, αν και διατηρούνται μια σειρά βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας .Αυτό προκύπτει από τους δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.Πιο αναλυτικά όπως ανακοίνωσε το ΚΕΠΕ προκύπτουν τα εξής. (εδώ)

 

Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού το 2021, η θεαματική άνοδος όλων των δεικτών ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, όπως γνωρίζουμε πλέον βάσει των στατιστικών δεδομένων, είναι μια πραγματικότητα. Η Ελλάδα, ως ασφαλής προορισμός εν μέσω μιας οικουμενικής ανασφάλειας, κατόρθωσε να αναβαθμίσει τη θέση της έναντι ανταγωνιστικών χωρών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Σκληρή συλλογική δουλειά, ευσυνειδησία αλλά και ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο ήταν τα κύρια «όπλα» μας σε μια μάχη απέναντι σε μια πολλαπλή κρίση.Ομως, η επιτυχία του τουρισμού δεν έχει φωτιστεί στο μέγεθος και το εύρος που θα άξιζε ως ένας ζωτικής σημασίας πλουτοπαραγωγικός πόρος της οικονομίας. Η αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό με διάφορα άλλα επείγοντα ζητήματα μονοπώλησαν την επικαιρότητα.(εδώ)

 

Σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στο λιανεμπόριο με πάγωμα των πληρωμών για τα κορωνοχρέη και για τις ενισχύσεις από τις επιστρεπτέες προκαταβολές λόγω των νέων αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται σοβαρά τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου που έχουν φθάσει να μετρούν τις αντοχές τους ποντάροντας στον εορταστικό τζίρο για να επιβιώσουν καθώς πέρυσι η αγορά παρέμεινε αναιμική.Στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό ζήτησαν αναστολή της καταβολής των δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο καθώς και της επιστροφής των φθηνών κρατικών δανείων για τις επιχειρήσεις με μείωση της πελατείας εξ αιτίας των υποχρεωτικών τεστ για τους ανεμβολίαστους και για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα.(εδώ)

 

H JP Morgan επανέρχεται με long θέση για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών δεκαετών καθώς, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, τα ελληνικά ομόλογα υστέρησαν μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην απόδοσή τους και περιορίζοντας παράλληλα, σε μικρότερο εύρος, τις πιέσεις της εβδομάδας που πέρασε.Έτσι, η σχετική υποαπόδοση των ελληνικών τίτλων οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE μετά τη λήξη του PEPP και από τις ασθενέστερες εκτιμήσεις γύρω από τη ρευστότητα, όπως επισημαίνει η JP Morgan. Η τράπεζα διατηρεί σε γενικές γραμμές την εποικοδομητική της θέση για την Ελλάδα, δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων, της εικόνας που διατηρεί για την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο «κανονικό QE» της ΕΚΤ, του εποικοδομητικού μακροοικονομικού outlook και του σταθερού πολιτικού σκηνικού στη χώρα.(εδώ)

 

Τα αποτελέσματα και τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Διεθνές Σεμινάριο Ευρωπαϊκών Μελετών. Προσδιορισμός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών».Το Σεμινάριο διοργανώνουν το Κίνημα Χριστιανοδημοκρατών Εργαζομένων της Ιταλίας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εργασιακών Θεμάτων με συνδιοργανωτές την ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και το Εκπαιδευτικό Κέντρο των Χριστιανοδημοκρατών Εργαζομένων Ιταλίας.«Η ανεργία μειώθηκε από το 17,3% το καλοκαίρι του 2019, σε 13,3% το Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, αδειοδοτικής, ασφαλιστικής και εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης και μάλιστα παρά την κρίση του κορωνοϊού. Ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 12,5% το 2022 και τελικά να πέσει κάτω από το 10% το 2025», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.(εδώ)

 

8/11/2021

 

Την απόφαση να αποσύρει τα σχέδια για τη δημιουργία καζίνο στην Ελλάδα και να επικεντρώσει την προσοχή της στην κατασκευή αντίστοιχου έργου στην Κορέα γνωστοποίησε η Mohegan Gaming, όπως είχε προϊδεάσει το MR.«Η MGE έχει ολοκληρώσει την επανεξέταση των δραστηριοτήτων της και των μελλοντικών της δεσμεύσεων στο νέο πλαίσιο που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία της Covid-19 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τα δικαιώματα παραχώρησης για το Athens Project», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.«Είμαστε επίσης επικεντρωμένοι στο μεγάλο εγχείρημα της Inspire Korea, στο οποίο θα αφοσιωθεί η εταιρία τα επόμενα χρόνια. Αν και γνωρίζουμε ότι αυτό απογοήτευσε πολλούς, είναι η σωστή απόφαση για την εταιρία μας και τους μετόχους της», προσθέτει η Mohegan. (εδώ)

 

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές και επιχειρηματίες/επαγγελματίες αξιολογούν τις αυξήσεις στις τιμές που αναμένονται στην αγορά και στα προϊόντα ως ένα αρκετά έως πολύ μεγάλο πρόβλημα.Σύμφωνα με έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, περισσότεροι από 6 στους 10 απαντούν ότι και οι δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πάνω από τους μισούς κρίνουν ότι χρειάζονται και άλλα.Σε καλύτερη θέση εμφανίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και στους τρεις τακτικούς και επαναλαμβανόμενους δείκτες οικονομικής «ασφυξίας».(εδώ)

 

Το τέλος της «δημοσιονομικής αυταπάτης» μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα, οδηγώντας σε εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, λόγω των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργήσει οι αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο , επισημαίνοντας πως οι επενδυτές το έχουν ήδη «μυριστεί» καθώς τα ελληνικά spreads έχουν ήδη διευρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.Πιο αναλυτικά, αναφέρει το IIF, η «μεγάλη δημοσιονομική αυταπάτη» για την οποία προειδοποιεί εδώ και αρκετό καιρό, ότι δηλαδή οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έδιναν τη λανθασμένη εντύπωση πως υπάρχουν άφθονα δημοσιονομικά περιθώρια, πλησιάζει στο τέλος της, καθώς τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών σιγά σιγά ολοκληρώνονται.(εδώ)

 

H Eυρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει φέτος το 7%, ενώ το 2022 θα συνεχίσει με ρυθμό 3,9%. Ετσι, το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα του δ΄ τριμήνου του 2019 μέσα στο 2022.Η τράπεζα αναθεώρησε εντυπωσιακά τις προβλέψεις της του περασμένου Ιουνίου, που έβλεπαν την ανάκαμψη για φέτος στο 4% και για το 2022 στο 5,5%. Ο βασικός λόγος είναι η καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του τουρισμού, όπως επισημαίνει. Οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στην έκδοση της Regional Economic Prospects για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Συνολικά, στη νοτιοανατολική Ευρώπη η τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη 6,7% το 2021 και 4,3% το 2022 και σημειώνει ότι αυτό αντανακλά κυρίως τη σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την Ελλάδα, καθώς η τουριστική σεζόν ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, αν και οι αφίξεις παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019.(εδώ)

 

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένει από την ελληνική οικονομία φέτος η Bank of America, θέτοντας τον πήχη στο 8,6%.Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετική έκθεσή της, η οποία δόθηκεστη δημοσιότητα, ανεβάζει κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον πήχυ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της, υιοθετώντας ένα από τα πλεόν αισιόδοξα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.Επί τα βελτίω αναθεωρεί δε και τις προβλέψεις και τις προβλέψεις της για το 2022 και το 2023.Ειδικότερα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης 8,6% για το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 5,6%.Υπολογίζει ότι την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει με ρυθμούς της τάξης του 3,8%, για να κατεβάσει ταχύτητα στο 2,5% το 2023.(εδώ)

 

Θέλουμε να είμαστε leaders στον τουρισμό. Κάνουμε πρωταθλητισμό, δεν θέλουμε ένα από τα καλύτερα σκορ, θέλουμε το καλύτερο. Αυτό γίνεται με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια.Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen και πρόσθεσε:«Το υπουργείο Τουρισμού και οι επαγγελματίες του χώρου φέρνουν άμεσα ή έμμεσα το 25% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, αυξάνουν τον πλούτο της χώρας και του ελληνικού νοικοκυριού.Την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν στην πολύ μεγάλη έκθεση WTM στο Λονδίνο, με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Φραγκάκη, επιχειρηματίες του τουρισμού από όλη τη χώρα, αεροπορικές εταιρίες, Περιφέρειες, Δήμους.(εδώ)

 

Μπορεί η αγοραστική δύναμη να παραμένει σταθερή, όμως, οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως φανερώνει το Παρατηρητήριο της εταιρίας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι ζητούμενες δηλαδή, τιμές, στις περιοχές που εξετάζει η έρευνα, σε Χολαργό, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Αμπελόκηπους και Περιστέρι, ενισχύθηκαν το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2021, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020 κατά 8,37%. Και σε σχέση με μία διετία πριν αυξήθηκαν κατά 11,14%.Ηπιότερη, αλλά σημαντική είναι και η άνοδος τιμών για τα διαμερίσματα παλαιότητας που ανέρχεται σε 6,23% και 10,64% συγκριτικά με ένα και δύο χρόνια πριν αντίστοιχα. Στα παλαιότερα διαμερίσματα η ετήσια άνοδος είναι 6,23%. Αντίθετα, από το 2013 έως το 2021 οι τιμές στα παλαιά διαμερίσματα παραμένουν σταθερές, ενώ στα νεόδμητα εμφανίζουν μικρή άνοδο που δεν ξεπερνάει το 10% σε ορισμένες περιοχές.(εδώ)

 

Οι αεροπορικές εταιρίες ετοιμάζονται να ανοίξουν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες θέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας το επόμενο καλοκαίρι από ό,τι το 2019, με την ελπίδα να σημειωθεί έκρηξη στις διακοπές καθώς θα χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times, με τις Jet2 και η easyJet να εκτιμά ότι είναι μεταξύ των αερομεταφορέων που έχουν προσθέσει χωρητικότητα στο πρόγραμμα πτήσεων για το 2022.Η Jet2 είπε ότι είχε 1 εκατομμύριο περισσότερες θέσεις προς πώληση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου από ό,τι είχε προσφέρει το 2019, ενώ η easyJet σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 500.000 περισσότερες αεροπορικά εισιτήρια σύμφωνα με το πρόγραμμά της, υπό την προϋπόθεση ότι διατίθεται χώρος στα αεροδρόμια.(εδώ)

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ για μια ακόμα φορά απέκλεισε το lockdown.Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της αγοράς από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι κινήθηκε ικανοποιητικά, χωρίς προβλήματα και αξιόλογες μεταβολές στον τζίρο των επιχειρήσεων. «Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών τι συμβαίνει στην αγορά κάθε μέρα, από τις εισπράξεις του ΦΠΑ δηλαδή. Επίσης, είμαστε σε θέση να έχουμε επικοινωνία με πάρα πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων δεν είχε την επίπτωση που οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαφήμιζαν τις προηγούμενες μέρες.(εδώ)

 

Εντυπωσιακή ως προς το ύψος της προσπάθειας φοροδιαφυγής είναι η «παραγωγή» εικονικών τιμολογίων από 23 επιχειρήσεις που έπεσαν στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτές οι 23 εταιρίες, εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, εντοπίστηκαν να έχουν εκδώσει τιμολόγια συνολικής αξίας… 430 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν μια και μόνο εταιρία εμπορίας ειδών πληροφορικής εμφανίζεται να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια 56 εκατ. ευρώ και μάλιστα μέσα σε μόλις δύο χρήσεις, φαίνεται ότι αυτή τη φορά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός βρίσκονται στο κατόπι… μεγάλων ψαριών.(εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ