Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021

09 Δεκεμβρίου 2021, 15:30 | Χ&Α - 235

Τεύχος 235 - Δεκέμβριος 2021

Ευρωπαϊκή Οικονομία

Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021

 

07/12/2021

 

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο, παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,8% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 1%. Τον Σεπτέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5%.Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 0,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, και ήταν χαμηλότερη 6,5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα τον Φεβρουάριο του 2020.Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 3,2% σε μηνιαία βάση. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών εμφάνισε αύξηση 8,2% και η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων, αυξήθηκε 12,6%.Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών σημείωσε πτώση 0,1%.Η ενεργειακή παραγωγή αυξήθηκε 0,9% και η κατασκευαστική κατά 1,2%.Ο εργοστασιακός τομέας της Γερμανίας συνεχίζει να επηρεάζεται από τα εκτεταμένα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από έρευνες.Ο μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 57,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 57,8 μονάδες τον Οκτώβριο, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του δεκαμήνου, εδώ.

 

06/12/2021

 

Κατά 6,9% μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες του τομέα μεταποίησης της Γερμανίας τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και σε προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Εξαιρουμένων των μεγάλων παραγγελιών, καταγράφηκε μείωση 1,8%.Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, οι νέες παραγγελίες ήταν 1% χαμηλότερα σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση - αυτή ήταν η πρώτη μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2021 αυξήθηκαν κατά 20,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν από την επιβολή περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, οι νέες παραγγελίες τον Οκτώβριο του 2021 ήταν 1,7% υψηλότερα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους, εδώ.

 

03/12/2021

 

Μια ακόμα «δόση» προστίμων συνολικού ύψους 344 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τράπεζες UBS, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC και Crédit Suisse που έχουν κριθεί ένοχες για μυστικές συμφωνίες με στόχο τη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος.Τα πρόστιμα αυτά σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου σκέλους μιας έρευνας που ξεκίνησαν το 2013 οι αρμόδιες για την απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς υπηρεσίες των Βρυξελλών – τα δύο πρώτα σκέλη έκλεισαν το Μάιο του 2019 με την επιβολή συνολικών προστίμων 1,07 δισ. ευρώ. Η έρευνα απέδειξε ότι τραπεζίτες των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συναλλάσσονταν στις αγορές συναλλάγματος βρίσκονταν σε συστηματικές συνεννοήσεις μεταξύ τους προκειμένου να συντονίζουν τις στρατηγικές διαπραγμάτευσης που έκαναν για λογαριασμό των, υποτίθεται, ανταγωνιστικών τραπεζών τους. Κατόπιν έκνομων συνεννοήσεων οι αντικριστές των πέντε τραπεζών παρενέβαιναν οργανωμένα στις αγορές και σε επαγγελματικά φόρουμ.(εδώ)

 

Με τον ρυθμό της ανάκαμψης να υπερβαίνει τις προσδοκίες και τις συνθήκες στην αγορά να γίνονται πιο ευνοϊκές, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένουν ότι θα αυξήσουν ξανά τις επενδύσεις τους. Η οικονομική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdowns ήταν ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί ζωντανή η οικονομία: περισσότερες από τις μισές (56%) επιχειρήσεις στην ΕΕ έχουν λάβει κάποιας μορφής οικονομική στήριξη ως μέρος των δράσεων για την αντιμετώπιση της COVID-19. Επιπλέον, παρά τις δύσκολες συνθήκες, τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (82%) πιστεύουν ότι οι επενδυτικές τους δραστηριότητες τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σύμφωνες με τις ανάγκες τους, ποσοστό παρόμοιο με το μερίδιο των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ευρήματα της νέας Έρευνας Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ σε ό,τι αφορά το κλίμα έχει αρχίσει να αποδίδει, με το 43% των επιχειρήσεων της ΕΕ να έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σχετικές με το κλίμα, σε σύγκριση με το 28% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 46% των επιχειρήσεων της ΕΕ δηλώνουν ότι χρησιμοποίησαν την κρίση ως ευκαιρία για να γίνουν περισσότερο ψηφιακές. Η πρόσβαση σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό παραμένει ένα σημαντικό επενδυτικό εμπόδιο.(εδώ)

 

Ενθαρρυντικά μηνύματα έστειλαν οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, καθώς η δραστηριότητά τους επιταχύνθηκε, ωστόσο υπάρχει έκδηλος ένας σκεπτικισμός ότι η επιτάχυνση αυτή ενδεχομένως να είναι παροδική, καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνει τον ιστό της.  Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της IHS Markit, ανέβηκε στις 55,4 μονάδες τον περασμένο μήνα, από τις 54,2 μονάδες του Οκτωβρίου, χαμηλότερα ωστόσο σε σχέση με τις 55,8 μονάδες της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη. Το επίπεδο αυτό παραμένει σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.  Ο υποδείκτης που προσμετράει τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών και ο οποίος αντιπροσωπεύει περί των δύο τρίτων της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σημείωσε επίσης άνοδο στις 55,9 μονάδες, έναντι των 54,6 μονάδων τον Οκτώβριο χαμηλότερα σε σχέση με την πρώτη ανάγνωση του δείκτη στις 56,6 μονάδες. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων  το 2023 εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες στο επόμενο έτος, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ σε συνέντευξή του στην Financieele Dagblad. «Δεν μπορώ να αποκλείσω μια αύξηση επιτοκίων το 2023, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερα από το βασικό μας σενάριο το 2022», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός τραπεζίτης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «στην ΕΚΤ εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα προσωρινό φαινόμενο».Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό-ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, στο 4,9%, υπερδιπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, και οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως θα πέσει κάτω από αυτό το όριο μόνο στα τέλη του 2022, το συντομότερο.Το θέμα του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην επικείμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, όπου τα μέλη αναμένεται να βάλουν τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, αλλά θα μπορούσαν να εξετάσουν την αντικατάσταση του με άλλα μέτρα στήριξης.(εδώ)

 

Παροδικός παραμένει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, όπως υποστήριξαν την Πέμπτη δυο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που η FED εγκατέλειψε τη χρήση του παροδικού για να περιγράψει τις πληθωριστικές πιέσεις, που αποδείχτηκαν επίμονες.Στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τότε που καταγράφονται τα εν λόγω δεδομένα, δηλαδή, εδώ και 25 χρόνια.«Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες  στην προσφορά», δήλωσε σε συνέδριο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν την υπομονή να εξετάσουν αυτές τις επιπτώσεις και να εξηγήσουν τις πολιτικές τους στους πολίτες».Στο πλευρό του Panetta τάχθηκε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn , ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο παροδικός, τον ίδιο που ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι πρέπει να αποσυρθεί. Ωστόσο ο Rehn αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί από τις αρχικές εκτιμήσεις του, εδώ.

 

Μήπως η Γερμανία προχωρήσει ένα πιο γενναιόδωρο δημοσιονομικό πρόγραμμα μετά τις εκλογές του 2021 ή μήπως περιέλθει και πάλι σε καθεστώς λιτότητας, αφ’ ης στιγμής επιστρέψει το 2023 στο πλαίσιο του ανώτατου επιπέδου χρέους, όπως το ορίζει το σύνταγμα; Αυτές ήταν μερικές από τις πιο εμφατικά υποβληθείσες ερωτήσεις πριν και μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού στις 24 Νοεμβρίου και η επιλογή ως υπουργού Οικονομικών του Christian Lindner από το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, με τη φήμη του ανθρώπου που τάσσεται υπέρ της χαμηλής φορολογίας και του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, επανέφερε στο προσκήνιο τα ερωτήματα.Οι εκτιμήσεις για το πόσα δημοσιονομικού χαρακτήρα περιθώρια έχει η κυβέρνηση μετά την επανεφαρμογή του ορίου για την περίοδο από το 2023 έως το 2025 ποικίλλουν. Τα εργαλεία για την αποφυγή των περιορισμών του καθεστώτος του χρέους είναι διάφορα και μπορούν να τείνουν σε αποδέσμευση κονδυλίων σχεδόν 120 εκατ. ευρώ το προαναφερθέν διάστημα, εδώ.

 

Οι πωλήσεις λιανικής της ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Οκτώβριο αλλά ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostatόγκος των πωλήσεων λιανικής αυξήθηκε 0,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από την πτωτικά αναθεωρημένη μείωση κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,3% τον Οκτώβριο.Η Eurostat δηλώνει πως οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση για τα καύσιμα αυτοκινήτων και 0,4% για προϊόντα εκτός τροφίμων, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,1% γι τρόφιμα, ποτά και καπνό.Σε ετήσια βάση, ο όγκος των πωλήσεων λιανικής του Οκτωβρίου, αυξήθηκε 1,4%, τόνισε η Eurostat.Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις πωλήσεις λιανικής έχουν επισκιαστεί εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων για τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη, και την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, Όμικρον, εδώ.

 

02/12/2021

 

Η μετάλλαξη Όμικρον και η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων από την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα αλλάζουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) που είχε τοποθετήσει χρονικά τις κρίσιμες αποφάσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το διήμερο συμβούλιο της ΕΚΤ που ολοκληρώνεται σήμερα.Από τις εισηγήσεις των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το διήμερο συμβούλιο προέκυψε ότι δεν είναι αρκετά τα διαθέσιμα στοιχεία, ώστε να ληφθεί κάποια δραστική απόφαση για τις αγορές ομολόγων, πόσω μάλλον για τα επιτόκια.Αν και η κυρία Λαγκάρντ εμφανίζεται πιο καθησυχαστική, όλες οι δημόσιες τοποθετήσεις συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα. Απαιτείται προσοχή και ιδιαίτερα στις αποφάσεις για μισθολογικές αυξήσεις που έχουν μετατεθεί για τα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπενθύμισε με δημόσια δήλωση ότι το PEPP θα παραμείνει ενεργό μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ενώ ο αντιπρόεδρος Ντε Γκίντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί επέκτασή του. Αυτό που διευκρινίστηκε είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση επιτοκίων μέχρι να ολοκληρωθούν οι αγορές και αποπληρωμές του PEPP, εδώ.

 

Η τουριστική βιομηχανία, η οποία μόλις έβρισκε τα πατήματά της μετά από σχεδόν δύο χρόνια καταστροφής που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, κλυδωνίζεται ξανά, καθώς οι χώρες βάζουν νέα εμπόδια στα ταξίδια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την παραλλαγή «ανησυχίας» Ομικρον.Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ έχουν επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τους κατοίκους της Νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Ομικρον, και των γύρω χωρών.Η Κομισιόν προέτρεψε επίσης τα μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν για καθημερινή αναθεώρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επιβάλουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της αποφασιστικής δράσης εάν βρεθούν συστάδες της παραλλαγής Ομικρον, εδώ.

 

Στο 7,3% υποχώρησε ο δείκτης της ανεργίας τον Οκτώβριο σε σχέση με το 7,4% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.Τα στοιχεία είναι αντίστοιχα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.Ο αριθμός των ατόμων που είναι καταγεγραμμένοι ως άνεργοι στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 64.000 τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 12 εκατομμύρια.Η ανεργία των νέων μειώθηκε στο 15,9% τον Οκτώβριο από το 16,1% τον Σεπτέμβριο.Σε αυτούς που κατατάσσονται ως άνεργοι δεν περιλαμβάνονται εκείνοι που δεν είναι ελεύθεροι να αναζητήσουν εργασία, όπως γονείς που πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα φροντίδας των παιδιών.Τα στοιχεία επίσης δεν περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους που βρίσκονται στα προγράμματα στήριξης των ανέργων, εδώ.

 

01/12/2021

 

Προκειμένου να καθησυχάσει τους καταναλωτές, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και εθνικές τράπεζες ξεκίνησαν πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο να επικοινωνήσουν τους παροδικούς λόγους εκτίναξης των τιμών, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, για τους κινδύνους.Με ένα αναλυτικό κείμενο η ΕΚΤ αναφέρει ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.Πρώτον, στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός πέρσι, λόγω της πανδημίας και των lockdown.Δεύτερον, στη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας. Ο παράγοντας αυτός είναι υπεύθυνος για το 50% του πληθωρισμού.Οι τιμές ενέργειας, από τη στιγμή που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, θα υπάρχουν περίοδο με μεγάλες διακυμάνσεις.Τρίτον, στις ελλείψεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και αυτό το πρόβλημα ήταν αποτέλεσμα της ξαφνικής επανεκκίνησης της οικονομίας.Ωστόσο, αυτό θα αμβλυνθεί καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν την παραγωγή και τα αποθέματά τους.Ο βασικότερος παράγοντας καθησυχασμού είναι ότι δεν παρατηρούνται μισθολογικές αυξήσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε οι παροδικές ανατιμήσεις "περνούν” και "παγιώνονται” στην οικονομία. Κάτι τέτοιο αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ο πληθωρισμός από παροδικός, λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομισματική πολιτική της, εδώ.

 

30/11/2021

 

Kατά 18% αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το β΄ τρίμηνο του 2021 ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης λόγω της κρίσης COVID-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η μεταποίηση και οι κατασκευές (34% του συνόλου), η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (19%), η γεωργία (14%), οι υπηρεσίες μεταφορών (8%) και οι υπόλοιπες υπηρεσίες πλην των μεταφορών (8%). Το διάστημα αυτό οι εκπομπές ρύπων στα νοικοκυριά έφτασαν τα 101 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 ενώ επιπλέον  52 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα για θέρμανση και άλλους σκοπούς. Συνολικά, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα νοικοκυριά για θέρμανση αυξήθηκαν κατά 42% και για τις μεταφορές κατά 25%.Αυξημένες ήταν οι εκπομπές και στη βιομηχανία και τις κατασκευές κατά 22%, τις υπηρεσίες μεταφορών κατά 18%, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 17% και τις υπηρεσίες εκτός των μεταφορών κατά 13%.(εδώ)

 

Στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τότε που η Eurostat καταγράφει τα εν λόγω δεδομένα, δηλαδή, εδώ και 25 χρόνια. Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters, ανέμεναν χαμηλότερη αύξηση στο 4,5% .Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών (27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο) και ακολουθούν οι υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,4%, έναντι 2,0% τον Οκτώβριο) και τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,2%, σε σύγκριση με με 1,9% τον Οκτώβριο).Τα στοιχεία αυτά εγείρουν ερωτηματικά αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη νομισματική της πολιτική, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης στα μέσα του Δεκεμβρίου, εδώ.

 

29/11/2021

 

Μετά από πολλή καθυστέρηση, η Tesla θα ξεκινήσει τη διαδικασία παραγωγής στη Γερμανία, μετέδωσε το περιοδικό Automobilwoche, εκτιμώντας πως θα κατασκευαστούν έως και 30.000 οχήματα εκεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η παραγωγή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο, αλλά καθυστέρησε επειδή η εταιρία δεν είχε λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να δώσουν τις απαιτούμενες άδειες εντός ολίγων ημερών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί πέντε οχήματα Model Y στο Gigafactory κοντά στο Βερολίνο, αν και εκτός γραμμής παραγωγής. Τον Ιανουάριο, η κανονική παραγωγή θα ξεκινήσει με 1000 αυτοκίνητα ανά εβδομάδα και σταδιακά θα αυξηθεί, σύμφωνα με το Automobilwoche.(εδώ)

 

Συνεργασία με επενδυτές σε πολλές χώρες της ΕΕ αναζητεί η Deutsche Telekom για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, γράφει η Handelsblatt. Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα, στόχος της Deutsche Telekom  είναι να μοιραστεί το κόστος της επέκτασης των οπτικών ινών. Η διαδικασία υποβολής προσφορών θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Ήδη, στην Αυστρία, ετοιμάζεται μια κοινοπραξία στην οποία η Deutsche Telekom και μία τοπική εταιρία θα συνεισφέρουν από 150 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από οικονομικούς και από εταιρικούς κύκλους. Παρόμοια συνεργασία σχεδιάζεται και στην Πολωνία. Με την πρωτοβουλία αυτή , η γερμανική εταιρία κάνει μια θεμελιώδη αλλαγή στρατηγικής. Πρώην κρατική εταιρία η Deutsche Telekom ,είχε τον έλεγχο της υποδομής στην εγχώρια αγορά της Γερμανίας από την αρχή. Τώρα η Telekom απομακρύνεται όλο και περισσότερο από αυτόν τον στόχο, τόσο στη  Γερμανία όσο και  στις σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές εθνικές εταιρίες.(εδώ)

 

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια καθώς οι αυξήσεις των τιμών φαίνεται ότι πιθανότατα θα επιβραδυνθούν το επόμενο έτος, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί προς το 2% το 2022, δήλωσε η ίδια στο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, καθώς οι στενότητες στην προσφορά και οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα σταθεροποιηθούν. Τα σημερινά υψηλά επίπεδα αντανακλούν τόσο τις στενότητες στην προσφορά όσο και ένα αποτέλεσμα βάσης που προκύπτει από το γεγονός ότι οι τιμές ήταν χαμηλότερες πέρυσι στο απόγειο της πανδημίας.«Οι περισσότερες προβλέψεις πράγματι είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, συνεπώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα γίνουν ανεξέλεγκτες», είπε η Σνάμπελ. «Αν θεωρούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, θα αντιδρούσαμε οπωσδήποτε. Ωστόσο, για την ώρα, δεν βλέπουμε ενδείξεις για αυτό», πρόσθεσε. (εδώ)

 

Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσει μία ενιαία κεφαλαιαγορά έρχεται όλο και πιο κοντά, αν και εξακολουθεί να παραμένει αργή διαδικασία. Πάντως, όσο αργή κι αν είναι, κατατείνει στο να διαβρώσει περαιτέρω το στάτους που διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ο κόμβος της επενδυτικής τραπεζικής στη Γηραιά Ήπειρο. Ο μεγαλόπνοος σχεδιασμός ξεκίνησε στην Ε.Ε. το 2015 με στόχο μία ενιαία αγορά τίτλων και χρεογράφων. Αυτό θα διευκόλυνε τις εταιρείες να εκδίδουν ομόλογα και μετοχές, καθώς θα μπορούσαν να διασπείρουν τον κίνδυνο και να μην εξαρτώνται τόσο μόνο από τραπεζικά δάνεια για τη χρηματοδότησή τους. Αυτή την εβδομάδα η Ε.Ε. παρουσίασε προτάσεις για την εισαγωγή ενιαίου πλαισίου τιμών για τις μετοχές και τα ομόλογα εταιρειών, οι οποίες είναι εισηγμένες σε όλα τα χρηματιστήρια των κρατών-μελών, καθώς και μία ενιαία πύλη για εταιρική ενημέρωση, η οποία μοιάζει με την αντίστοιχη του συστήματος Εντγκαρ στη Γουόλ Στριτ, εδώ.

 

Για τον μεγαλύτερο βιομηχανικό εκσυγχρονισμό του τελευταίου αιώνα στη Γερμανία κάνει λόγο ο εν αναμονή καγκελάριος Olaf Scholz, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα μετάβασης προς μια πράσινη οικονομία, μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του επερχόμενου συνασπισμού. Το κύριο ερώτημα αφορά, όμως, την πηγή χρηματοδότησης αυτών των φιλόδοξων σχεδίων, θέμα που απασχολεί τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.Οι Πράσινοι στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία σε δέσμευση για δαπάνες 50 δισ. ευρώ τον χρόνο για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτώντας αυτό να γίνει με την άρση του κανόνα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Οι Φιλελεύθεροι έθεσαν ως προϋπόθεση συμμετοχής τους στον συνασπισμό τη διατήρηση των φόρων στα σημερινά επίπεδα και του κανόνα για τον προϋπολογισμό, γνωστού ως «φρένο του χρέους».Το γερμανικό φρένο χρέους, όμως, συνταγματικά κατοχυρωμένο από το 2009, περιορίζει τον ετήσιο δανεισμό στο 0,35% του ΑΕΠ, ποσόν που κυμαίνεται γύρω στα 12 δισ. τον χρόνο, πολύ μακριά από τα 50 δισ. ευρώ του προγράμματος των Πρασίνων. Η επερχόμενη κυβέρνηση ενδέχεται, πάντως, να βρει τρόπους να παρακάμψει την απαγόρευση δανεισμού, εδώ.

 

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη πιθανότατα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ τον Νοέμβριο, αλλά πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κορυφωθεί προς το παρόν και επομένως δεν αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο το επόμενο έτος.Πολλοί ιδιώτες οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά στην αρχή του έτους, απηχώντας την άποψη της ΕΚΤ ότι η περίοδος των ραγδαίων αυξήσεων των τιμών θα είναι βραχύβια. Οι εταιρείες που συμμερίζονται αυτήν την άποψη περιλαμβάνουν τις UBS, Morgan Stanley, BNP Paribas και Oxford Economics.Η ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο τις προσδοκίες της για το 2022. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να ανακοινώσουν κινήσεις για την αντιμετώπιση της έκρηξης του πληθωρισμού, εκτός από την επιβεβαίωση ότι ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε για να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας θα τελειώσει το Μάρτιο, εδώ.

 

Η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε τον Νοέμβριο, καθώς οι καταναλωτές πάλεψαν με την άνοδο του πληθωρισμού και την αναζωπύρωση των λοιμώξεων από τον κορονοϊό που μετέτρεψαν την περιοχή σε εστία πανδημίας για άλλη μια φορά.Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στο 117,5 τον Νοέμβριο από 118,6 τον προηγούμενο μήνα.Ο δείκτης για τους καταναλωτές έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, αντανακλώντας την επιδείνωση των εκτιμήσεων των νοικοκυριών για τις παρελθούσες και μελλοντικές οικονομικές τους συνθήκες, τις προθέσεις τους να κάνουν μεγάλες αγορές και τις προσδοκίες τους για τη γενική οικονομική κατάσταση.Η εμπιστοσύνη στον βιομηχανικό τομέα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή, ενώ βελτιώθηκε για τις υπηρεσίες, εδώ.

 

26/11/2021

 

Ο τρικομματικός συνασπισμός στη Γερμανία που αποτελείται από το SPD, το κόμμα των Πρασίνων και το FDP, συμφώνησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση την Τετάρτη 2/11 ,με τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς να διαδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. Ως μέρος της συμφωνίας συνασπισμού, σχεδιάζεται η αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ, καθώς σήμερα βρίσκεται τα 9,60 ευρώ. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημα σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ή περίπου το 5% των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, οικονομολόγο της ING, ο οποίος σχολίασε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «σαφώς σημαντική». Το κατώτατο ωρομίσθιο είχε ήδη οριστεί να αυξηθεί στα 10,45 ευρώ τον Ιούλιο του 2022. (εδώ)

 

Κατά 1,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από προσαρμογές όσον αφορά τις τιμές, τις εποχιακές και ημερολογιακές διακυμάνσεις.Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συνεχίστηκε και το καλοκαίρι, μετά την ανάπτυξη κατά 2,0% το δεύτερο τρίμηνο (αναθεωρημένο αποτέλεσμα με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς).Η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ό,τι είχε ανακοινώσει η Υπηρεσία στην αρχική της δημοσίευση στις 29 Οκτωβρίου.Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, που ήταν το τρίμηνο πριν ξεσπάσει η κρίση κορονοϊού, το ΑΕΠ ήταν 1,1% πιο κάτω, εδώ.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δέχεται πιέσεις από τους τραπεζίτες να δανείσει περισσότερα από τα γερμανικά της ομόλογα ώστε να αποτρέψει μια συμπίεση της αγοράς που θα αναιρούσε ορισμένες από τις δικές της προσπάθειες τόνωσης.Ωστόσο,δεν υπάρχουν αρκετά γερμανικά ομόλογα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση στην αγορά των 8,3 τρισ. Ευρώ για συμφωνίες επαναγοράς ή αναχρηματοδότησης, όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν μετρητά για ομόλογα, διότι η ΕΚΤ, έχει αποκτήσει το ένα τρίτο σχεδόν του γερμανικού δημοσίου χρέους, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης από το 2015, και στη διάρκεια της πανδημίας.Η ΕΚΤ έχει διπλασιάσει το ποσό των ομολόγων που οι 19 κεντρικές τράπεζες μπορούν να δανείσουν έναντι μετρητών, στα 150 δισ. Ευρώ από τα 75 δισ. Ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.Αλλά οι αναλυτές δηλώνουν ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα διότι οι τράπεζες έχουν περιορισμό στο πόσα ομόλογα μπορούν να δανειστούν, εδώ.

 

Οι γερμανικές τράπεζες είναι όλο και πιο ευάλωτες σε μια υπερτιμημένη αγορά ακινήτων, και οι οικονομικές αρχές θα πρέπει να τις υποχρεώσουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα για ασφάλεια, ανέφερε η Bundesbank στο stability report της.Η Γερμανία μείωσε το λεγόμενο αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας.Τώρα όμως, η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και ο τραπεζικός δανεισμός γρήγορος, επομένως θα πρέπει να υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, ως προετοιμασία για μια δύσκολη ημέρα, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.Το απόθεμα ασφαλείας, που τώρα είναι στο μηδέν, ορίστηκε στο 0,25% της συνολικής έκθεσης ρίσκου των τραπεζών προ πανδημίας, αλλά τα τωρινά πιστωτικά επίπεδα υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, πρόσθεσε η Bundesbank.Ανέφερε, ότι η υπερβολική αύξηση των τιμών των ακινήτων,σημαίνει οι τράπεζες μπορεί να υπερεκτιμούν την αξία των εξασφαλίσεων δανείου, αφήνοντας τις εκτεθειμένες σε μεγάλες απώλειες, σε περίπτωση μιας αναπροσαρμογής των τιμών, εδώ.

 

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις βρίσκουν χρηματοδότηση στην Ευρώπη και ο δανεισμός είναι πιο εύκολος με την εικόνα να έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τον Απρίλιο.Όμως, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) , τα ¾ των Ευρωπαίων που δεν παίρνουν δάνειο, είναι επειδή αποφεύγουν τον δανεισμό.Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα SAFE της ΕΚΤ το 51% όσων Μικρομεσαίων ζήτησαν δάνειο πήρε από 75% έως 100% του ποσού που ζήτησε. Τα περισσότερα δάνεια σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο διάστημα της έρευνας σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα είχαν κάποια σχέση με προηγούμενα χρέη ή πρότερο δανεισμό των επιχειρήσεων.Σύμφωνα με τον (τελευταίο γύρο) της έρευνας της ΕΚΤ, μεγαλύτερο καθαρό ποσοστό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αντιλήφθηκε βελτίωση στην προθυμία των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις (11%).Τα στοιχεία της έρευνας SAFE για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, δείχνουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ ανέφεραν αύξηση του κύκλου εργασιών (15% περισσότερες επιχειρήσεις) σε καθαρούς όρους.το 71% των ΜΜΕ της Ευρωζώνης ανέφερε αύξηση στο κόστος των υλικών και της ενέργειας, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2009, εδώ.

 

Σε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία και στην ψηφιοποίηση προσβλέπει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, επιστρέφοντας παράλληλα στο «φρένο του χρέους» από το 2023, όπως αναφέρεται στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, οι τρεις πλευρές δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να ενδυναμώσουν την οικονομία και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις τράπεζες. Τα τρία κόμματα δεσμεύθηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των πολιτών ως προς τον πληθωρισμό, ενώ όσο για την ΕΚΤ σημειώνουν ότι μπορεί να επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο την εντολή της που είναι η σταθεροποίηση των τιμών, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές στην Ε.Ε. και στις χώρες μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, εδώ.

 

Η αυξημένη προσφορά χρήματος,στρεβλώνει τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες της ευρωζώνης να πληρώνουν περισσότερα για να δανειστούν για χρονικό διάστημα μιας νύχτας αντί για τρεις μήνες.Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλημμύρισε τις αγορές με μετρητά προκαλεί έλλειψη βραχυπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων.Αυτό αποτελεί άλλο ένα σημάδι για το πώς η πρωτοφανής οικονομική τόνωση έχει ανατρέψει τις αγορές. Σε κανονικούς καιρούς, η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι πιο ακριβή, επειδή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να μην επιστραφούν τα χρήματα, εδώ.

 

Στο 7,7% ενισχύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη, από 7,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά από 7,4% προηγουμένως.Ο μέσος όρος του δείκτη για τους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 7,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 4,1% τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκε στο 2,5% τον Οκτώβριο από 2,1% τον Σεπτέμβριο, εδώ

 

24/11/2021

 

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι Γερμανοί καταναλωτές ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς τους προβληματίζει ο υψηλός πληθωρισμός και διστάζουν να δαπανήσουν χρήματα. Με τα τελευταία στοιχεία τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε το 4,6%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μετά την επανένωση των Γερμανιών, πριν από τρεις δεκαετίες. Εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο 5% τον Δεκέμβριο. Σημειωτέον, πάντως, ότι την αποταμιευτική παράδοση των Γερμανών την ενίσχυσε περαιτέρω η πανδημία, με τις αποταμιεύσεις στις γερμανικές τράπεζες να έχουν αυξηθεί κατά 214 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης τον Μάρτιο του 2020 και να υπερβαίνουν πλέον τα 2,6 τρισ. ευρώ, εδώ.

 

23/11/2021

 

Η αύξηση του πληθωρισμού οδηγεί σε επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία. Η αύξηση των μεταφορών, των πρώτων υλών και της ενέργειας δημιουργούν αρρυθμίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ωστόσο η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα από το 2022. Για κάποιες οικονομίες όμως που έχουν μεγάλη έκθεση σε δανεισμό, όπως της Τουρκίας και της Ινδίας, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού θα κρατήσουν περισσότερο και θα δημιουργηθούν ζητήματα ρευστότητας. Αυτά αναφέρει έκθεση της Moody’s.Επίσης, παρόμοια προβλήματα και μακροχρόνιες επιπτώσεις του πληθωρισμού στις αγορές αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Επίσης, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές τους Τράπεζες και σε μείωση της προσφοράς προϊόντων σε σύγκριση με την αυξανόμενη ζήτηση.(Εδώ)

 

Ταχύτερη ανάπτυξη παρουσίασαν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, καθώς οι καταναλωτές αγνόησαν ένα ακόμη κύμα κορωνοϊού και τους νέους περιορισμούς, αν και οι πιέσεις από την αύξηση των τιμών παραμένουν. Ο σύνθετος PMI της IHS Markit, σημείωσε άνοδο στις 55,8 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο. Η έρευνα υπερέβη όλες τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση στις 53,2 μονάδες.Ο ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 56,6 μονάδες από τις 54,6 μονάδες, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση στις 53,5 μονάδες. Ωστόσο η αισιοδοξία εξανεμίστηκε καθώς τα νέα lockdowns είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις υπηρεσίες. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 66,6 μονάδες από τις 69 μονάδες.(εδώ)

 

Σε ποσοστό 13% επί του συνόλου των απασχολουμένων ηλικίας 20-64 ετών ανέρχονταν οι αυτοαπασχολούμενοι στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, τομισθωτο 86% ήταν μισθωτοί, και μόνο ένα 1% εργάζονταν ως συνεισφέροντες στην οικογενειακή επιχείρηση.Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν το εργατικό δυναμικό της ΕΕ, την οποία δημοσιοποίησε η Eurostat.Σύμφωνα με αυτά, επίσης, μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων, επικρατούν με διαφορά οι άντρες σε ποσοστό 67% έναντι 33% που είναι γυναίκες αυτοαπασχολούμενες.Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων επί του συνόλου των εργαζομένων, με 28,2%. Ακολουθεί η Ιταλία με 19,8%, η Πολωνία με 17,9% και η Ολλανδία με 15,3%.Αντίθετα, λιγότεροι από ένας στους δέκα μισθωτούς ήταν αυτοαπασχολούμενοι στη Γερμανία (7,4%), το Λουξεμβούργο (7,6%), τη Δανία (8,0%), τη Σουηδία (8,5%), τη Βουλγαρία (9,9%) και την Κύπρο (10,0%).(εδώ)

 

Έχοντας ανταπεξέλθει στην πανδημία COVID-19 με τη στήριξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Program) ύψους 1,85 τρις ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αγορές ομολόγων της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα αντιμετωπίσουν ένα κρίσιμο τεστ σταθερότητας καθώς πλησιάζει το τέλος του PEPP τους επόμενους μήνες. Το PEPP ,που συμπλήρωσε το λιγότερο ευέλικτο πρόγραμμα ΑΡΡ (Asset Purchase Program), θα λήξει τον Μάρτιο του 2022 και αν δεν επεκταθεί εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διπλασιάσει τουλάχιστον τους όγκους αγορών του προγράμματος ΑΡΡ για να διασφαλίσει ότι τα κόστη δανεισμού δεν θα εκτοξευτούν στις πιο φτωχές οικονομίες στο νότο της ευρωζώνης.Υπάρχουν,όμως, δύο κίνδυνοι. Το ΑΡΡ δεν έχει την ίδια ευελιξία του προγράμματος ΡΕΡΡ, το οποίο επιτρέπει αποκλίσεις από την κεφαλαιακή κλείδα της ΕΚΤ και επιτρέπει αγορές ομολόγων σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες αντί με βάση το μέγεθος της κάθε οικονομίας. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη συνεχιζόμενη φημολογία για την πορεία των επιτοκίων, εδώ.

 

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμα στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες Amazon και Apple συνολικού ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ για φερόμενη συνεργασία τους στην πώληση προϊόντων Apple και Beats. Η ιταλική εποπτική αρχή ανέφερε ότι οι συμβατικές διατάξεις μιας συμφωνίας του 2018 μεταξύ των εταιρειών σήμαιναν ότι μόνο σε επιλεγμένους μεταπωλητές επιτρέπεται η πώληση προϊόντων Apple και Beats στο Amazon.it, προσθέτοντας ότι αυτό παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επηρέαζε τον ανταγωνισμό στις τιμές. Τόσο η Apple όσο και η Amazon δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά των προστίμων και αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράβαση. Η αρχή επέβαλε πρόστιμο 68,7 εκατομμυρίων ευρώ στην Amazon και 134,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple, διατάσσοντας τις εταιρείες να τερματίσουν τους περιορισμούς για να παρέχουν στους λιανοπωλητές γνήσιων προϊόντων Apple και Beats πρόσβαση στο Amazon.it χωρίς διακρίσεις, εδώ.

 

Εννέα χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται, με αποτέλεσμα η ελβετική πολυεθνική τράπεζα UBS να δημιουργεί πιθανά σενάρια για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν οι χώρες αυτές να επιστρέψουν σε καθεστώς εθνικού lockdown, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αυστρίας. Η UBS εξηγεί ότι ένα τέτοιο σενάριο περιπλέκει την κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυξάνει τις πιθανότητες να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) και πέραν του Μαρτίου του 2022. Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία, οι εννέα αυτές χώρες ισοδυναμούν στο 50% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων πάνω ή κοντά στα προηγούμενα ρεκόρ τους, με τα περιοριστικά μέτρα να αυστηροποιούνται στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία μέχρι στιγμής. Όπως εξηγεί ο οίκος, τα περιοριστικά μέτρα δεν προκαλούν πια τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ όσο τα πρώτα lockdowns, καθώς οι οικονομίες έχουν μάθει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν στη νέα πραγματικότητα. Εάν οι παραπάνω χώρες κατέφευγαν σε lockdown ανάλογο με εκείνο της Αυστρίας,  η UBS υπολογίζει ότι  η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα ήταν της τάξης των 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό ή θα παρουσίαζε αρνητική ανάπτυξη, εδώ.

 

Αύξηση εμφανίζουν οι κοινωνικές δαπάνες υγείας και κοινωνικών παροχών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ –πλην της Πολωνίας- το 2020 σε σύγκριση με το 2019 , σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η οποία αποδίδει αυτή την εξέλιξη στο γεγονός ότι το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας που ξέσπασε μέσα στο 2020.Μεταξύ των κρατών μελών οι δαπάνες για ασθένεια κοινωνικής προστασίας και υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν υψηλότερες στη Γερμανία (11,2% του ΑΕΠ), στη Γαλλία (10,0%) και στο Βέλγιο (8,8%), ενώ ήταν χαμηλότερες στην Πολωνία (4,8%), στην Εσθονία (5,1%), στη Λιθουανία και στη Λετονία (και οι δύο από 5,2%).Η μεγαλύτερη αύξηση στα επιδόματα ασθενείας και υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ 2019 και 2020 στα κράτη μέλη για το 2020 καταγράφηκε στην Κύπρο (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ). Ακολουθούν το Βέλγιο (+1,3 μονάδες) και η Τσεχία (+1,2 μονάδες). Η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση ήταν η Πολωνία (-0,3 μονάδες), εδώ.

 

22/11/2021

 

Η επόμενη χρονιά θα επιφυλάσσει περιόδους αναταράξεων για όσους επενδύσουν στις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley Γκράχαμ Σέκερ. Ενώ οι αγορές θα κινηθούν συνολικά υψηλότερα, μια διψήφια βουτιά το 2022 είναι «αρκετά πιθανή», ανέφερε σε συνέντευξη ο υπεύθυνος στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές στη Morgan Stanley. «Οι μετοχές έχουν κινηθεί υψηλότερα εδώ και 18 μήνες, χωρίς να έχει υπάρξει μια ουσιαστική διόρθωση» σημείωσε. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί για 12 μήνες ακόμα», πρόσθεσε.  Η προειδοποίηση της Morgan Stanley έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επιφυλακτικές εκτιμήσεις για το 2022, μετά από ένα ασταμάτητο ράλι το οποίο έχει οδηγήσει τις αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε διαδοχικά ρεκόρ. Αναλυτές από την Goldman Sachs μέχρι την Credit Suisse αναμένουν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα και την ερχόμενη χρονιά, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό.(Εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύει διότι δεν έχουν ακόμη εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια που να δείχνουν πώς θα αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές, ώστε να λάβουν υπόψη τους την κλιματική αλλαγή. Ενώ περίπου τα μισά από τα 112 ιδρύματα που εποπτεύονται από την EKT «σκέφτονται να θέσουν στόχους για ορισμένα τμήματα της αγοράς, μόνο λίγα από αυτά αναφέρουν ότι σχεδιάζουν ενεργά να κατευθύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μια τροχιά συμβατή με τους στόχους του Παρισιού», αναφέρει o Φρανκ Ελντερσον, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Το σκληρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον έρχεται εν μέσω ολοένα και πιο έντονων προειδοποιήσεων ότι ο κόσμος υστερεί θλιβερά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν πιο φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα, εδώ.

 

19/11/2021

 

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέλυσε την πορεία για τη έκδοση του ψηφιακού ευρώ. Το χρήμα της κεντρικής τράπεζας είναι η πιο ασφαλής μορφή χρήματος, επειδή υποστηρίζεται από την εξουσία του κράτους, υπογράμμισε. Αντιπαρέβαλε τις «ιδιωτικές μορφές χρημάτων»,οι οποίες βασίζονται στην ευρωστία του εκδότη και, τελικά, στην υπόσχεση μετατρεψιμότητας σε χρήμα κεντρικής τράπεζας. Τόνισε πως τα μετρητά μπορούν να περιοριστούν λόγω της επιθυμίας του κοινού για ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ταχεία διάδοση των κρυπτονομισμάτων και η εμπλοκή των τεχνολογικών κολοσσών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες προβάλλουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρυθμιστικού πλαισίου.Τέλος υποστήριξε ότι θα αποφευχθεί η βιασύνη ολοκλήρωσης του project ,για λόγους διασφάλισης της φερεγγυότητας της εκδοτικής αρχής, εδώ.

 

18/11/2021

 

To Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε, την αγωγή αποζημίωσης κατόχων ελληνικών χρεογράφων, οι οποίοι μετείχαν στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το 2012. Το σκεπτικό του ήταν ότι οι ζημίες που υπέστησαν αντιστοιχούν στους κινδύνους που απορρέουν από εμπορικές δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και δεν αδικήθηκαν σε σχέση με άλλους κατόχους χρεογράφων, ενώ ως προς την ευθύνη του Eurogroup το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο, λόγω του άτυπου χαρακτήρα του. Το PSI του 2012 αφορούσε την οικειοθελή ανταλλαγή, με «κούρεμα» 53,5% της αξίας των χρεογράφων που κατείχαν οι ιδιώτες πιστωτές. Βάσει των «ρητρών συλλογικής δράσης» CAC κατέστη υποχρεωτική η ανταλλαγή τίτλων και για ιδιώτες επενδυτές που είχαν απορρίψει την προσφορά οικειοθελούς ανταλλαγής, μεταξύ των οποίων οι ενάγοντες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. (εδώ)

 

Τον Οκτώβριο, οι πωλήσεις των νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν μεγάλη πτώση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ACEA, οι ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν κατά 30,3%. Ο περασμένος Οκτώβριος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που σημειώθηκε μείωση του όγκου των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ. Οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ ανήλθαν στις 665.001 μονάδες. Πρόκειται για την πιο χαμηλή επίδοση τον δέκατο μηνά της χρονιάς από τότε που υπάρχουν επίσημα στοιχεία στην ACEA. Οι περισσότερες αγορές της ΕΕ υπέστησαν διψήφιες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ: Ιταλία (-35,7%), Γερμανία (-34,9%), Γαλλία (-30,7%) και Ισπανία (-20,5%).Τους πρώτους 10 μήνες του 2021, οι ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας συνολικά σε περίπου 8,2 εκατομμύρια μονάδες.(εδώ)

 

Άλλα δύο χρόνια μπορεί να χρειαστεί για να γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, εκτιμά η ΕΚΤ στην Ανασκόπηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε. Η ΕΚΤ εντοπίζει πολύ θετικότερη εικόνα του αναμενόμενου σε επίπεδο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και πτωχεύσεων επιχειρήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν στα επίπεδα 15% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αναφερόμενη στα μορατόρια πληρωμών δανείων, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι αν και η λήξη τους δεν μεταφράστηκε αμέσως σε επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ σε καθεστώς μορατόριουμ αυξήθηκε από 24% τον Ιούνιο του 2020 σε 36% τον Ιούνιο του 2021, σηματοδοτώντας υψηλότερη συγκέντρωση κινδύνων σε αυτό το χαρτοφυλάκιο.Ταυτόχρονα, το μερίδιο των δανείων που λήφθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων κρατικών εγγυήσεων σταθεροποιήθηκε στις αρχές του 2021 και αντιπροσωπεύει το 3,4% του συνόλου των δανείων προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα.(εδώ)

 

Το 2020 ο συνολικός αριθμός των επιβατών που επιβιβάστηκαν και αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ήταν 231 εκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα των αυστηρών προληπτικών μέτρων λόγω της πανδημίας της COVID-19, ο αριθμός αυτός είναι περίπου ο μισός συγκριτικά με το 2019 (419 εκατομμύρια επιβάτες). Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το 2020, τα 20 λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση στην ΕΕ, εξυπηρέτησαν περίπου το 36% του συνολικού αριθμού επιβατών. Το  λιμάνι της Μεσσήνης στην Ιταλία παρέμεινε το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της ΕΕ, με 7,7 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολούθησε το Ρέτζο Ντι Καλάμπρια (Ρήγιο της Καλαβριας) με 7,5 εκατ. επιβάτες. Το λιμάνι στα Παλούκια της Σαλαμίνας και το Πέραμα με 5,7 εκατ. επιβάτες το καθένα και το λιμανι της Νάπολης στην Ιταλία με 5,3 εκατ. επιβάτες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των λιμένων με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση και ακολουθούν το λιμάνι του Ελσίνκι στην Φινλανδία με 4,7 εκατ. επιβάτες και το λιμανι του Πειραιά με 4,3 εκατ.(εδώ)

 

17/11/2021

 

Οι συνεχιζόμενες στενότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022. Η ΕΚΤ ανέμενε μία γρήγορη μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, αλλά οι αξιωματούχοι της παραδέχονται τώρα ανοικτά ότι οι προβλέψεις τους, οι οποίες έχουν αναθεωρηθεί ήδη ανοδικά αρκετές φορές, είναι ακόμη πολύ χαμηλές, καθώς η πίεση στην παγκόσμια οικονομία έχει τον αντίκτυπό της.(εδώ)

 

Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη μείωσε τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία Eκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύτηκε. Ωστόσο, οι ευπάθειες αυξάνονται λόγω των εκτεταμένων αποτιμήσεων σε ορισμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων, των αυξημένων επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και της αυξημένης ανάληψης κινδύνων από μη τραπεζικά ιδρύματα.Οι κίνδυνοι για εταιρικές χρεοκοπίες και τραπεζικές ζημιές είναι πλέον σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες, αλλά οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.(εδώ)

 

Αύξηση κατά 0,9% παρουσίασε η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, ενώ στην ΕΕ καταγράφηκε αύξηση κατά 1,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.Τον Αύγουστο του 2021, η παραγωγή στις κατασκευές μειώθηκε κατά 1,4% στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στην Ε.Ε.Συγκρίνοντας τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον Σεπτέμβριο του 2020, η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στην Ε.Ε.(εδώ)

 

Μειωμένες κατά 3,4% ήταν οι επισήμως καταγεγραμμένες εγγραφές επιχειρήσεων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μικρότερη είναι η μείωση των πτωχεύσεων, που διαμορφώθηκε στο 1,3% για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τη Eurostat.Όμως, διαμετρικά αντίθετη είναι η εξέλιξη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, πριν την εξάπλωση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2021, οι ενάρξεις επιχειρήσεων ήταν 5% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των πτωχεύσεων μειώθηκε κατά 26% την ίδια περίοδο.(εδώ)

 

Στο 4,1% διαμορφώθηκε ο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, έναντι 3,4% τον Σεπτέμβριο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,4% τον Οκτώβριο, υψηλότερα από το 3,6% τον Σεπτέμβριο. Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,9%), στη Φινλανδία και στην Ελλάδα (2,8% και στις δύο χώρες). Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στη Λιθουανία (8,2%), και ακολουθούν η Εσθονία (6,8%) και η Ουγγαρία (6,6%). Τον Οκτώβριο η υψηλότερη συμβολή στην ετήσια αύξηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια (ετήσια αύξηση τιμών 23,7%), τον κλάδο των υπηρεσιών (2,1% αύξηση) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (αύξηση 2%), εδώ.

 

16/11/2021

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί αγορές ομολόγων με ένα άτυπο όριο λίγο κάτω από το 50% της έκδοσης χρέους κάθε χώρας, ένα στοιχείο που δεν είχε αποκαλυφθεί ποτέ στο παρελθόν και που υποδηλώνει την κλίμακα υποστήριξης που ήταν διατεθειμένη να παράσχει κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, το όριο αυτό, είναι σημαντικά υψηλότερο από το επίσημο όριο του 33% που ισχύει για το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (APP). Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζητούν να μην κατονομαστούν, αποκαλύπτουν ότι το εν λόγω πλαφόν για τα ομόλογα υπερεθνικών οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τεθεί στο 60% αντί του 50% που ισχύει για το APP.Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξεκίνησαν το Πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Είπαν τότε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζονται ως μέρος της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν θα υπόκεινται στους κανόνες προηγούμενης έκδοσης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η στήριξη που παρέχει η EKT στην οικονομία της Ευρωζώνης μέσω του έκτακτου προγράμματος (PEPP) που εφαρμόζει λόγω της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020. (εδώ)

 

Κατά 2,2% αυξήθηκε το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,0% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,7% στο ευρώ ζώνη και κατά 3,9% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021, μετά από αύξηση 14,2% στη ζώνη του ευρώ και 13,7% στην ΕΕ στο προηγούμενο τρίμηνο.Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +1,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2021). Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% (μετά από +12,2% το προηγούμενο τρίμηνο).(εδώ)

 

15/11/2021

 

Mεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια όσο προχωρά η μείωση των εκπομπών ρύπων, ζητούν οι παραγωγοί ενέργειας, οι οποίοι συναντήθηκαν στο  Αμπού Ντάμπι, προκειμένου να δώσουν τη δική τους απάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη.Ο κόσμος δεν θα μπορούσε απλώς να «αποσυνδεθεί» από τους υδρογονάνθρακες και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειάζεται να επενδύει πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση, δήλωσε ο Sultan al-Jaber,  διευθύνων σύμβουλος της National Oil Co του Άμπου Ντάμπι.Ο Sultan al-Jaber, μίλησε κατά τη έναρξη του φόρουμ πετρελαίου και φυσικού αερίου της ADIPEC, στο οποίο ο υπουργός Ενέργειας της κορυφαίας χώρας εξαγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι οι προσπάθειες για το κλίμα θα πρέπει να δίνουν την ίδια εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.(εδώ)

 

Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και νεοσύστατες (startup) εταιρίας τεχνολογίας πατάνε βαθιά το γκάζι για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών οχημάτων στην Ευρώπη. Στοιχηματίζουν ότι η μετάβαση από τα οχήματα με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης σε οχήματα που θα κινούνται αποκλειστικά με ρεύμα θα είναι γρήγορη και σπεύδουν να πάρουν κεφάλι στην κούρσα επειδή ξέρουν ότι όποιος κρατάει στα χέρια την παραγωγή τέτοιων μπαταριών θα ελέγχει την αγορά. Το ενδιαφέρον για τέτοια γιγαντιαία εργοστάσια –γνωστά και ως Gigafactories- επικεντρώνεται κυρίως στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία. Ο όμιλος Volkswagen, αλλά και οι τεχνολογικές εταιρίες Northvolt στη Σουηδία, Britishvolt στη Βρετανία, και Automotive Cells στη Γαλλία είναι μερικοί μόνο από τους πανίσχυρους παίκτες που ξεκινούν τέτοια πρότζεκτ. Και φυσικά η Tesla που έχει ήδη βάλει πόδι στη Γηραιά Ήπειρο και ειδικά στη Γερμανία, με εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων που έχει δυναμικό παραγωγής 100.000 ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων το χρόνο. (εδώ)

 

Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση των εισαγωγών συνέχισε να υπερβαίνει εκείνη των εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το εμπορικό πλεόνασμα αγαθών της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 7,3 δισ. Ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε κατακόρυφη πτώση από τα 24,1 δισ. Ευρώ που κατέγραψε στον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εμπορικό πλεόνασμα 8,9 δισ. Ευρώ.Το πλεόνασμα μειώθηκε καθώς η αύξηση των εισαγωγών κατά 21,6% υπερέβη την αύξηση κατά 10% των εξαγωγών.(εδώ)

 

12/11/2021

 

Το ράλι ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές μετοχές απέχει πολύ από τη «γραμμή τερματισμού», σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs. Ένας συνδυασμός χαμηλών επιτοκίων, ανθεκτικής ανάκτησης κερδών και φθηνών αποτιμήσεων θα οδηγήσει σε συνολική απόδοση 13% για τον δείκτη Stoxx Europe 600 το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Goldman.Αν και κατέρριψαν πάμπολλα υψηλά ρεκόρ φέτος και σημείωσαν άνοδο της τάξης του 21%, οι ευρωπαϊκές μετοχές αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με μεγάλο discount στην αγορά των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές επωφελήθηκαν από το άνοιγμα της οικονομίας μετά τα lockdown που επέβαλαν οι κυβερνήσεις, χάρη στην έκθεσή τους σε κλάδους που επηρεάζονται από τις κυκλικές διακυμάνσεις της οικονομίας, όπως οι τράπεζες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο Stoxx Europe 600 θα μπορούσε να βρεθεί σε πορεία επίτευξης των καλύτερων επιδόσεών του από το 2009, με γνώμονα τις ετήσιες αποδόσεις. Υπενθυμίζεται ότι κατέγραψε κέρδη της τάξης 25% περίπου, ξεπερνώντας την άνοδο 23% του 2019. Ο στόχος της Goldman για το σημείο αναφοράς είναι 530 μέχρι το τέλος του 2022. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει τη στρατηγική της ύψους άνω των 40 δις ευρώ (45,9 δις. δολάρια) που αφορά σε δαπάνες τεχνολογίας και υποδομών, οι οποίες αποτελούν βασικό μέρος της απάντησης της Δύσης στο πρόγραμμα Belt and Road της Κίνας. Η στρατηγική «Global Gateway» της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε έργα ψηφιακής τεχνολογίας, μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Bloomberg. Το σχέδιο στοχεύει στην τόνωση των συμφερόντων και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα προωθεί βιώσιμα περιβαλλοντικά πρότυπα και αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ ή της ΕΕ για την αντιμετώπιση του τεράστιου προγράμματος τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Πεκίνου για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο έρχεται ήδη αργά και θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες.(εδώ)

 

Σε λιγότερο από έναν χρόνο από τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις αγορές ομολόγων. Την εκτίμηση εξέφρασε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ανοίγοντας έτσι μία «καυτή» συζήτηση. Όπως επεσήμανε από τον επόμενο Σεπτέμβριο, εάν ο πληθωρισμός κινείται σταθερά εντός του στόχου, η κεντρική τράπεζα μπορεί να «σφίξει» το ζωνάρι. Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι με την «ανάγνωση» αυτή των εξελίξεων με αποτέλεσμα να προμηνύεται σκληρή μάχη στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας. Το διακύβευμα υψηλό, αφού οι κινήσεις της ΕΚΤ «οδηγούν» και το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων. Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων  υιοθετήθηκε το 2015 και σχεδιάστηκε για να επαναφέρει τον πληθωρισμό σταθερά στο 2%, όπως είπε ο Χόλτσμαν, διοικητής της Αυστριακής κεντρικής τράπεζας, που ανήκει στα λεγόμενα «γεράκια» της ΕΚΤ- εκείνους δηλαδή που θέλουν πιο περιοριστική πολιτική. (εδώ)

 

11/11/2021

 

Τις προτάσεις του για την αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων διασαφήνισε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB), στο πλαίσιο της δημοσίευσης της πέμπτης ετήσιας έκθεσής του. Παράλληλα, προχώρησε σε μία αποτίμηση της ευρωπαϊκής απάντησης στην οικονομική κρίση της πανδημίας – και στα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει η Ε.Ε. από τις πολιτικές αυτές για το μέλλον. Το Συμβούλιο δεν προτείνει την αλλαγή του ορίου του 60% του ΑΕΠ για το χρέος, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προτείνει αντ’ αυτού συγκεκριμένους στόχους ετήσιας μείωσης, διαφορετικούς ανά υπερχρεωμένη χώρα, βάσει ενός και μοναδικού σημείου αναφοράς (benchmark) για τις δημόσιες δαπάνες. Η δυνατότητα παρέκκλισης (με ρήτρα διαφυγής) από αυτόν τον κανόνα θα πιστοποιείται με ανεξάρτητη οικονομική ανάλυση, πέρα από τον έλεγχο του εκάστοτε κράτους-μέλους. Στην πρόταση του Συμβουλίου διατηρείται επίσης το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα. (εδώ)

 

Υπομονή συστήνουν χαρακτηριστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της Φρανκφούρτης δεν οδηγούνται από οποιαδήποτε μορφή εξωτερικής πίεσης. Ειδικότερα, στέκονται στην πορεία των τιμών όχι το 2021 και 2022 αλλά το 2023 και 2024, εξηγώντας ότι επιδιώκουν να αποφύγουν μια αντίδραση η οποία μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική μπροστά σε έναν κατά τα φαινόμενα προσωρινό πληθωρισμό.Η ΕΚΤ έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής όσους «ποντάρουν» στο tapering σύντομα, επιμένει ότι η διαχείριση του πληθωρισμού βρίσκεται στην πλήρη διακριτική της ευχέρεια χωρίς να συνυπολογίζει την πίεση από τις αγορές και επιμένει ότι αναμένει πτωτική τάση του πληθωρισμού από το επόμενο έτος. (εδώ)

 

Αποκαλυπτήρια από την Κομισιόν των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόβλεψη σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 να ανεβαίνει πάνω από το όριο του 6%, χωρίς να αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 6,5%. Να σημειωθεί ότι η περασμένη εκτίμηση ήταν στο 4,3%. Στο αντίποδα βέβαια, εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022, στην περιοχή του 4,5% ίσως και λίγο ψηλότερα, έναντι 6% που ήταν στις καλοκαιρινές της προβλέψεις. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος με δηλώσεις υποστήριξε ότι η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2021, θα είναι υψηλότερη των προβλέψεων όπως αυτές περιλαμβάνονται στην προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ήταν στο 6,1%. Προκειμένου να υποστηρίξει τις εκτιμήσεις του έφερε ως παράδειγμα τα τουριστικά έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ υπέρτερα των προβλέψεων, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για συγκεκριμένα νούμερα.(εδώ)

 

10/11/2021

 

Τρία προγράμματα εργασίας του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσδιορίζοντας τους στόχους και τους ειδικούς θεματικούς τομείς που θα λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,98 δισ. ευρώ. Αυτή η πρώτη δέσμη προγραμμάτων εργασίας περιλαμβάνει στρατηγικές επενδύσεις που θα είναι καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθούν οι στόχοι της Επιτροπής ώστε η δεκαετία αυτή να γίνει η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης. Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης και στην εισαγωγή ψηφιακών λύσεων στην αγορά προς όφελος των πολιτών, των δημόσιων διοικήσεων και των επιχειρήσεων, επισημαίνει η Επιτροπή. Το κύριο πρόγραμμα εργασίας, ύψους 1,38 δισ. ευρώ, θα εστιάσει τις επενδύσεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), του υπολογιστικού νέφους και των χώρων δεδομένων, των κβαντικών επικοινωνιακών υποδομών, των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων και της ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, έως το τέλος του 2022. (εδώ)

 

9/11/2021

 

Το ψηφιακό ευρώ πιθανότατα θα γίνει νόμιμο χρήμα στην ευρωζώνη, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει στην κυκλοφορία της νέας μορφής χρήματος, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta.Οπως μεταδίδει το Bloomberg, σημείωσε: «Είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα, αυτό θα εξεταστεί τους επόμενους 24 μήνες». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η επίτευξη του καθεστώτος νόμιμου χρήματος «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».Αυτό το καθεστώς θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει στα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από κεντρική τράπεζα ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων μορφών ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη, οι οποίες επί του παρόντος δεν αναγνωρίζονται ως νόμιμο χρήμα και επομένως δεν είναι σταθερά διαθέσιμες στους καταναλωτές ως μέθοδος πληρωμής.(εδώ)

 

8/11/2021

 

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι αρκετά ισχυρή το 2022, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν. Παράλληλα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος και ότι είμαστε μακριά από τη διακοπή του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ανάκαμψη το υψηλό κόστος ενέργειας, οι αυξήσεις των τιμών και η απειλή νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, ο Λέιν είπε ότι οι «πονοκέφαλοι αυτοί δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη βασική δυναμική της ανάκαμψης». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες «που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα ανακάμψουμε αρκετά καλά το επόμενο έτος», όπως οι αποταμιεύσεις που έχει συγκεντρώσει ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. «Η κατάσταση  είναι τελείως διαφορετική από ότι πριν από 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», τόνισε.(εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ