Γιατί εκφράζει επιφυλάξεις η χρηματιστηριακή αγορά;

10 Δεκεμβρίου 2021, 17:10 | Χ&Α - 235

Γιατί εκφράζει επιφυλάξεις η χρηματιστηριακή αγορά;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί εκφράζει επιφυλάξεις η χρηματιστηριακή αγορά;

 

Το 2020 και το 2021 ήταν δύο πολύ ιδιόμορφες και “δύσκολες” χρηματιστηριακές χρονιές.

Κατά το 2020, διεκόπη η ανοδική τάση της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2016. Προς έκπληξη όλων, μετά το πρώτο -παγκόσμιο- σοκ, από την εμφάνιση του κορωνοϊού, η αγορά αντέδρασε ικανοποιητικά και μέχρι το τέλος του έτους, είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του διμήνου Φεβρουαρίου Μαρτίου. Η ανάκαμψη της οικονομίας ξεκίνησε από το φθινόπωρο, όμως η αντίδραση ήταν επίσης δυναμική. Τελικά, αυτό που μας έδειξε το 2020 ήταν ότι, η οικονομία -και μαζί της και η χρηματιστηριακή αγορά- είχαν καλύτερα αντανακλαστικά και αντοχές, απ’ ότι, οι περισσότεροι, εκτιμούσαμε.

Κατά το 2021, η πορεία του Χρηματιστηρίου, συνέχισε να είναι συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας. Οι μετρήσεις, τώρα, στο τέλος του έτους, δείχνουν ότι, τόσο το αριθμητικό ποσό του ΑΕΠ, όσο και η τιμή του Γενικού Δείκτη, βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του 2019. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι αυτό, συνιστά μια επιτυχία.

 

Όμως, στο σημείο αυτό, υπάρχει κάτι που δείχνει παράξενο. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και η χρηματοοικονομική δομή τους (χρηματοοικονομικές σχέσεις, περιθώρια κερδοφορίας, δανεισμός κλπ) είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι πωλήσεις των εταιριών για το σύνολο του 2021, θα φτάσουν, ή θα απέχουν ελάχιστα από το συγκεντρωτικό μέγεθος των πωλήσεων κατά το 2019. Τα κέρδη θα φτάσουν (ή και θα ξεπεράσουν) τα € 2,9 δισεκατομμύρια, έναντι μόλις € 577 εκατομμυρίων κατά το 2019. Ακόμη και αφαιρεθούν τα -συχνά διαστρεβλωτικά- μεγέθη μερικών μεγάλων κυκλικών εταιριών (πχ των διυλιστηρίων, ή της ΔΕΗ) και πάλι η αύξηση είναι εντυπωσιακά μεγάλη και υποδηλώνει σοβαρή βελτίωση στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των επιχειρηματικών προοπτικών τους.

Όμως, η θετική αυτή εξέλιξη, η οποία προμηνύεται ακόμη καλύτερες εξελίξεις στα επόμενα χρόνια, δεν έδειξε να προεξοφλείται από τη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Η χρηματιστηριακή αγορά είναι αποτελεσματική. Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή, εκφράζει την πραγματική κατάσταση και τις πραγματικές προοπτικές μιας οικονομίας και των εισηγμένων επιχειρήσεων. Η αγορά γνωρίζει ότι το πρόβλημα στον τραπεζικό κλάδο έχει αμβλυνθεί. Γνωρίζει τους πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα και που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Γνωρίζει ότι το περιβάλλον γίνεται πιο φιλικό για τις επενδύσεις. Τότε, γιατί δεν αντιδρά και παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα;

 

Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι, η χρηματιστηριακή αγορά προβάλλει αμφιβολίες απέναντι στις διθυραμβικές εκθέσεις και τις αισιόδοξες προβλέψεις μιας σειράς θεσμικών και ιδιωτικών φορέων από το εσωτερικό και το εξωτερικό; Και αν ναι, για ποιούς λόγους προβάλλει αμφιβολίες;

 

Είναι πιθανό να εκτιμά η αγορά ότι, η χώρα δεν θα πετύχει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της, στην “επενδυτική βαθμίδα”, έως το τέλος του 2022; Νομίζουμε ότι είναι πιθανό να συμβεί αυτό. Μάλιστα, καθώς το πολιτικό τοπίο δείχνει να περιπλέκεται, μέρος των επενδυτών, ίσως εκτιμά ότι, η “επενδυτική βαθμίδα” δε θα επιτευχθεί ούτε κατά το 2023, αλλά θα αναβληθεί για μετά τις εκλογές και την εκκαθάριση του πολιτικού τοπίου.

 

Θα συνταχθούμε με τις απόψεις που εκτιμούν ότι, τα πράγματα, είναι μεν καλά και ότι, σταδιακά, οδεύουν προς μία θετική κατεύθυνση, όμως, ίσως ο δρόμος προς την ανάπτυξη και στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών (της χώρας και των επιχειρήσεων), να μην είναι στρωμένος με “ροδοπέταλα” και ότι, χρειάζεται ακόμη χρόνος και έργα (και όχι απλά “καλές προθέσεις”) για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το 2022, πιθανότατα, θα είναι ένα θετικό έτος, όμως ίσως να μην είναι τόσο “εύκολο” όσο πολλοί νομίζουν.

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ