Οι πρόδρομοι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ δείχνουν μια επικείμενη κορύφωση της ανάπτυξης

09 Δεκεμβρίου 2021, 13:05 | Διεθνείς Δείκτες

Οι πρόδρομοι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ δείχνουν μια επικείμενη κορύφωση της ανάπτυξης

Οι σύνθετοι πρόδρομοι δείκτες (Composite Leading Indicators CLIs), του ΟΟΣΑ, που έχουν σχεδιαστεί για να προβλέπουν σημεία καμπής στην οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με την τάση, συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ ως σύνολο μπορεί να φτάσει στο ανώτατο όριο τους επόμενους μήνες και συνεπώς, να ακολουθήσει, είτε μία καμπή και κίνηση προς τα κάτω, είτε μία περίοδος στασιμότητας.

Οι τελευταίοι CLIs επιβεβαιώνουν την αξιολόγηση του περασμένου μήνα, η οποία έδειξε σημάδια πιθανής επικείμενης κορύφωσης στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοιες ενδείξεις έχουν εμφανιστεί τώρα στον Καναδά και στη ζώνη του ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Ωστόσο, για την περίπτωση της Γαλλίας, το CLI δείχνει τη συνέχιση της ανάπτυξης, αν και με συγκρατημένο ρυθμό.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών των αναδυόμενων αγορών, οι CLIs συνεχίζουν να αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα χάσει τη δυναμική στην Κίνα (βιομηχανικός τομέας). Στην Ινδία, ο δείκτης CLI δείχνει σταθερή ανάπτυξη, ενώ στη Βραζιλία, οι προοπτικές συνεχίζουν να επιδεινώνονται με το CLI να συρρικνώνεται πλέον κάτω από τα επίπεδα τάσης. Αντίθετα, το CLI για τη Ρωσία συνεχίζει να υποδηλώνει σταθερή αύξηση της ανάπτυξης πάνω από τις μακροπρόθεσμες τάσεις.

Οι δείκτες CLI του ΟΟΣΑ, που λαμβάνουν υπόψη τους τα επίπεδα των παραγγελιών, τις οικοδομικές άδειες, τους δείκτες εμπιστοσύνης, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων και πολλά άλλα στοιχεία, είναι κυκλικοί δείκτες που έχουν σχεδιαστεί για να προβλέψουν τις διακυμάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες. Παρουσιάζουν μια ευρεία εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας με βάση τον μεγάλο αριθμό πρόσφατων μακροπρόθεσμων δεδομένων.

Σημειώνουμε ότι, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (εδώ), ο ΟΟΣΑ, προβλέπει ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, στο 5,6% κατά το 2021 και υποχώρησή της στο 4,5% κατά το 2022. Εκτιμά δε ότι, κατά το 2023, η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,2%, δηλαδή κοντά στη μακροχρόνια τάση και στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Οι διαρκείς αβεβαιότητες, που απορρέουν σε μεγάλο βαθμό από τις πρόσφατες εξελίξεις στη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερες από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις στο CLI και στα στοιχεία του. Ως εκ τούτου, τα CLI θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και το μέγεθός τους θα πρέπει να θεωρείται ως ένδειξη της ισχύος του σήματος παρά ως ακριβές μέτρο της αναμενόμενης αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα παραπάνω γραφήματα αναφέρονται μερικούς σύνθετους δείκτες ανά χώρα. Τα σημεία καμπής των CLI (που σημειώνονται με σκιασμένα τρίγωνα) τείνουν να προηγούνται των σημείων καμπής της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με την τάση κατά έξι έως εννέα μήνες. Η οριζόντια γραμμή στο 100 αντιπροσωπεύει την τάση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: ΟΟΣΑ
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρατζάς