Περιορισμός στην τάση ανόδου του πληθωρισμού

10 Δεκεμβρίου 2021, 16:20 | Χ&Α - 235

Η άνοδος του πληθωρισμού, σε διεθνές επίπεδο, υπήρξε το κύριο οικονομικό φαινόμενο του 2021 και το οποίο αποτέλεσε την πιο σοβαρή δοκιμασία για τις κεντρικές τράπεζες και τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Η άνοδος του πληθωρισμού προκλήθηκε από πραγματικά, αλλά και τεχνητά αίτια. Ένα από τα πραγματικά αίτια ήταν η διατήρηση των εισοδημάτων των πολιτών των αναπτυγμένων χωρών, σε υψηλά επίπεδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της πολιτικής ενίσχυσης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις. Η ξαφνική άνοδος της ζήτησης για αγαθά, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, την περασμένη άνοιξη, σε συνδυασμό με τις σοβαρότατες διαταραχές που υπήρξαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αναπόφευκτα προκάλεσαν άνοδο των τιμών και μία αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, η ένταση της ζήτησης πρώτων υλών από τις βιομηχανίες, οι οποίες έπρεπε να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών, οδήγησε σε αύξηση των τιμών τους.

 

Το βασικότερο “τεχνητό αίτιο” της αύξησης του πληθωρισμού, ήταν οι χαμηλές τιμές που είχαν δημιουργηθεί κατά την πρώτη φάση της πανδημίας (άνοιξη του 2020) σε τελικά προϊόντα και πρώτες ύλες και -συνεπώς- η δημιουργία μιας χαμηλής βάσης τιμών, που εμφάνισε υψηλότερες αυξήσεις, όταν τον επόμενο χρόνο (άνοιξη του 2021) οι τιμές επανήλθαν ή και ξεπέρασαν τα προηγούμενα επίπεδα. Αυτό το “τεχνητό” τμήμα του πληθωρισμού, προστέθηκε στο πραγματικό και βοήθησε στην πρόκληση μεγαλύτερων “πληθωριστικών εντυπώσεων” και την καλλιέργεια υψηλότερων πληθωριστικών προσδοκιών, μία κατάσταση που εκδηλώνεται στην παρούσα περίοδο, όπου ο πληθωρισμός έχει “διαχυθεί” σε τμήματα της οικονομίας τα οποία δε συνδέονται ούτε με τις πρώτες ύλες, ούτε και με την πανδημία.

 

Τί ακολουθεί;

Η αύξηση των τιμών είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί κατά το μήνα Δεκέμβριο (όπου περιέχεται και η εορταστική περίοδος) και ενδεχομένως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Από το σημείο εκείνο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι, μπορεί να ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή του.

Η αποκλιμάκωση αναμένεται να βασιστεί στην αντιστροφή των αιτιών που προκάλεσαν την άνοδό του: Οι καταναλωτές θα μειώσουν τους ρυθμούς κατανάλωσής του, ιδίως σε μία σειρά προϊόντων (διαρκή καταναλωτικά αγαθά), η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων, που ήδη καταγράφεται, θα μειώσει το κόστος μετακινήσεων και -κατά ένα μέρος- και της ενέργειας, ενώ η βελτίωση στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και θα περιορίσει τις ελλείψεις. Παράλληλα, η “ύψωση” της βάσης σύγκρισης -από το Μάρτιο του 2022, η ετήσια σύγκριση θα γίνεται με τις υψηλότερες τιμές της άνοιξης του 2021- θα μειώσει τον εμφανιζόμενο ετήσιο πληθωρισμό κάτι που θα μπορέσει να οδηγήσει σε περιορισμό των πληθωριστικών προσδοκιών. Ως “άγνωστοι” παράγοντες παραμένουν το κόστος της εργασίας και οι τιμές των ακινήτων.


Δείτε τον πίνακα σε μορφή excel, εδώ.

Ο πληθωρισμός, αποκλείεται να υποχωρήσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την πανδημία. Αυτό ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ευρώπη και τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες. Ίσως αυτό συμβεί στο βάθος της τρέχουσας δεκαετίας, όμως δε θα συμβεί κατά το 2022, ούτε και κατά το 2023. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στην ανοδική αναθεώρηση του “στόχου” του πληθωρισμού, από το 2,0% που εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα, στο 3,0%, αλλά και στην “προσεκτική” -ώστε να μη διαταραχθούν οι αγορές- αύξηση των επιτοκίων.

 

(Δείτε άρθρο μας, πριν από ένα περίπου χρόνου, όπου αναφερόμασταν στο ενδεχόμενο εμφάνισης ενός κύματος πληθωρισμού κατά το 2021 - “Ο δείκτης που, κατά το 2021, μπορεί να αναταράξει τα πάντα!” (εδώ).

 

 

 

Δείτε τα επιμέρους θέματα της μελέτης:

Το Χρηματιστήριο το 2022 (εδώ)

Το τέλος της πανδημίας (εδώ)

Εξομάλυνση των ρυθμών ανάπτυξης της διεθνούς οικονομία (εδώ)

Περιορισμός στην τάση ανόδου του πληθωρισμού

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές (εδώ)

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (εδώ)

Υψηλά επιχειρηματικά κέρδη - Ομαλοποίηση των ρυθμών ανόδου (εδώ)

Άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου (εδώ)

Αύξηση συναλλαγών - Αύξηση παρουσίας θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών (εδώ)

Εξομάλυνση στις κυκλικές εταιρίες (εδώ)

Άνοδος του τραπεζικού κλάδου (εδώ)

Αύξηση ενδιαφέροντος για τις ΑΕΕΑΠ (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ