Ανησυχία στις διεθνείς αγορές

10 Δεκεμβρίου 2021, 16:10 | Χ&Α - 235

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές

Το 2022, θα είναι ο 12ος συνεχής χρόνος ανησυχίας των διεθνών αγορών! Οι αγορές πάντα βρίσκουν κάτι ώστε να ανησυχούν. Είναι στη φύση τους. Αν δεν υπήρχαν ανησυχίες, δε θα υπήρχαν αντίθετες απόψεις για την πορεία τους και συνεπώς, αν όλοι πίστευαν ότι οι τιμές θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, δε θα υπήρχαν αγορές.

 

Όντως, υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη του πληθωρισμού και για το πώς θα μπορούσε αυτή να επηρεάσει την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και συνεπώς, έμμεσα και τις χρηματιστηριακές αγορές. Όμως, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου (ημέρα κλεισίματος της ύλης του παρόντος τεύχους), ανακοινώθηκε η τιμή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) για τις ΗΠΑ, στο 6,8%, τιμή που είναι η υψηλότερη από το 1982. Και όμως, ο δείκτης S&P-500, την ίδια μέρα, έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο, στις 4.712,02 μονάδες. Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Απλά, οι αγορές το είχαν ήδη προεξοφλήσει.

 

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας δύο σημεία: α) Οι μεγάλες πτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, προκαλούνται από ξαφνικά γεγονότα. Ο περιορισμός και η διακοπή των προγραμμάτων “νομισματικής χαλάρωσης” και η άνοδος των επιτοκίων κατά το 2022, δεν συνιστούν πλέον “ξαφνικές εξελίξεις”. Οι αγορές τις αναμένουν και, σε σημαντικό βαθμό, τις έχουν ήδη προεξοφλήσει. β) Οι μεγάλες πτώσεις στις αγορές προκαλούνται από υφέσεις και από “νομισματική στενότητα” σε κρίσιμες στιγμές. Βεβαίως, τέτοιες περιπτώσεις δε συντρέχουν σήμερα και φαίνεται απίθανο να υπάρξουν ξαφνικά.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και κάτι ακόμη: Η ισχυρότερη κινητήριος δύναμη των αγορών, είναι τα επιχειρηματικά κέρδη. Τα κέρδη εξελίσσονται θεαματικά και τα περιθώρια κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι τα υψηλότερα από το 1952. Αντίστοιχα σχηματίζονται οι προσδοκίες και για άλλες οικονομίες στον κόσμο (δείτε εδώ).

 

Το 2022, δε θα είναι ένα έτος θεαματικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως ήταν -για ειδικούς λόγους- το 2021. Η κερδοφορία θα επιστρέψει στη μακροχρόνια ανοδική τάση (+8% έως 10% για τις περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές), επίπεδα που είναι ικανά να συντηρήσουν την άνοδο των δεικτών.

 

 

 

Δείτε τα επιμέρους θέματα της μελέτης:

Το Χρηματιστήριο το 2022 (εδώ)

Το τέλος της πανδημίας (εδώ)

Εξομάλυνση των ρυθμών ανάπτυξης της διεθνούς οικονομία (εδώ)

Περιορισμός στην τάση ανόδου του πληθωρισμού (εδώ)

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (εδώ)

Υψηλά επιχειρηματικά κέρδη - Ομαλοποίηση των ρυθμών ανόδου (εδώ)

Άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου (εδώ)

Αύξηση συναλλαγών - Αύξηση παρουσίας θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών (εδώ)

Εξομάλυνση στις κυκλικές εταιρίες (εδώ)

Άνοδος του τραπεζικού κλάδου (εδώ)

Αύξηση ενδιαφέροντος για τις ΑΕΕΑΠ (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ