Εξομάλυνση στις κυκλικές εταιρίες

10 Δεκεμβρίου 2021, 15:21 | Χ&Α - 235

Εξομάλυνση στις κυκλικές εταιρίες

Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των κυκλικών εταιριών, βασίζεται στην εξέλιξη των παραγόντων που επηρεάζουν το κόστος τους, ή τη ζήτησή τους, ή και τα δύο. Από μία άποψη, σχεδόν το σύνολο των εταιριών στη χρηματιστηριακή αγορά είναι “κυκλικές”, αφού τα οικονομικά τους μεγέθη επηρεάζονται από την πορεία του οικονομικού κύκλου.

Στο συγκεκριμένο όμως σημείωμα, αναφερόμαστε στις παραδοσιακά κυκλικές εταιρίες, τα προϊόντα των οποίων βασίζονται, κατά κύριο λόγο, σε είδη που διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Μεταξύ του 2020 και του 2021, σχεδόν το σύνολο των εμπορευμάτων αυτών (δείτε στοιχεία για τις αγορές εμπορευμάτων εδώ) γνώρισε μία μεγάλη αύξηση της ζήτησης και της διεθνούς τιμής τους. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που, ως πρώτη ύλη έχουν εμπορεύματα, αυτό πέραν από την αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα τους, σήμανε και ανατίμηση της αξίας των αποθεμάτων τους, αλλά και διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους τους. Με τη σειρά του, αυτό οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας τους, κάτι που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των μετοχών τους.

 

Κατά το 2022, η κατάσταση αυτή θα αμβλυνθεί. Η ζήτηση προϊόντων, ενδεχομένως να παραμείνει ψηλή. Όμως, καθώς η “βάση υπολογισμού” των τιμών των πρώτων υλών έχει πλέον σταθεροποιηθεί (ή, σε μερικές περιπτώσεις έχει υποχωρήσει) δε θα πρέπει να αναμένουμε ανάλογες μεταβολές στους όγκους πωλήσεων, στην αξία των πωλήσεων και στα κέρδη. Αντίθετα, ας μην εκπλαγούμε αν δούμε και μειώσεις. Ή, ακόμη και αν τις δούμε κατά το 2022, θα τις δούμε σε κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η υψηλή ζήτηση καμφεί και όταν οι τιμές των πρώτων υλών υποχωρήσουν. Ως παράδειγμα αυτού του “κύκλου” δείτε την περίπτωση των δύο διυλιστηρίων, εδώ.

 

 

 

Δείτε τα επιμέρους θέματα της μελέτης:

Το Χρηματιστήριο το 2022 (εδώ)

Το τέλος της πανδημίας (εδώ)

Εξομάλυνση των ρυθμών ανάπτυξης της διεθνούς οικονομία (εδώ)

Περιορισμός στην τάση ανόδου του πληθωρισμού (εδώ)

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές (εδώ)

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (εδώ)

Υψηλά επιχειρηματικά κέρδη - Ομαλοποίηση των ρυθμών ανόδου (εδώ)

Άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου (εδώ)

Αύξηση συναλλαγών - Αύξηση παρουσίας θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών (εδώ)

Εξομάλυνση στις κυκλικές εταιρίες

Άνοδος του τραπεζικού κλάδου (εδώ)

Αύξηση ενδιαφέροντος για τις ΑΕΕΑΠ (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ