Αύξηση ενδιαφέροντος για τις ΑΕΕΑΠ

10 Δεκεμβρίου 2021, 15:00 | Χ&Α - 235

Αύξηση ενδιαφέροντος για τις ΑΕΕΑΠ

Οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, είναι ένα νέο επενδυτικό σχήμα (βασίζονται στο νόμο 2778/1999), το οποίο εμφανίζει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως επίσης και μειονεκτήματα (δείτε σχετικά, εδώ).

Στο Χρηματιστήριο, σήμερα, βρίσκονται τέσσερις εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, με συνολικό ενεργητικό ύψους € 3.143 εκατομμύρια (στοιχεία 30/6/2021) και κεφαλαιοποίηση € 2.187 εκατ. (στοιχεία 9/12/2021), δηλαδή αποτελούν το 3,3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου. Κατά το 2022, ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 6 ή σε 7, αφού θα εισαχθούν η Noval Properties του Ομίλου Viohalco, η Trade Estate, του Ομίλου Fourlis και -ενδεχομένως- η Μπλε Κέδρος, της οικογένειας Ευμορφίδη.

 

Η αύξηση του αριθμού τους, από μόνη της, δε θα είναι ο παράγοντας που θα αυξήσει το ενδιαφέρον για τις ΑΕΕΑΠ. Ο βασικός παράγοντας θα είναι η αύξηση των τιμών των ακινήτων, μία διαδικασία που, όπως αναφέραμε και στο τεύχος 234 (εδώ), βρίσκεται στην αρχή του μακροχρόνιου κύκλου της.

 

Οι τρεις από τις τέσσερις μετοχές των ΑΕΕΑΠ, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, διαπραγματεύονται με discount (τιμή χαμηλότερη από την εσωτερική αξίας) και μία με premium (τιμή μεγαλύτερη από την εσωτερική αξία). (Δείτε εδώ σχετική μελέτη). Με βάση τα όσα έχει δείξει η εμπειρία του εξωτερικού, αλλά και τα παραδείγματα άλλων επενδυτικών σχημάτων, κατά τη δεκαετία του 1990, στην Ελλάδα, θεωρούμε πολύ πιθανό, σε κάποια στιγμή στο μέλλον, οι μετοχές των εταιριών να διαπραγματεύονται με premium. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι αναπροσαρμογές της αξίας των ακινήτων (οι οποίες σήμερα γίνονται από συνεργαζόμενους ορκωτούς εκτιμητές) θα οδηγεί στην εμφάνιση κερδών (θα πρόκειται για λογιστικά κέρδη, τα οποία -βέβαια- δε μπορούν να διανεμηθούν), εξέλιξη που θα αυξάνει τις τιμές των μετοχών.

 

 

 

Δείτε τα επιμέρους θέματα της μελέτης:

Το Χρηματιστήριο το 2022 (εδώ)

Το τέλος της πανδημίας (εδώ)

Εξομάλυνση των ρυθμών ανάπτυξης της διεθνούς οικονομία (εδώ)

Περιορισμός στην τάση ανόδου του πληθωρισμού (εδώ)

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές (εδώ)

Υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (εδώ)

Υψηλά επιχειρηματικά κέρδη - Ομαλοποίηση των ρυθμών ανόδου (εδώ)

Άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου (εδώ)

Αύξηση συναλλαγών - Αύξηση παρουσίας θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών (εδώ)

Εξομάλυνση στις κυκλικές εταιρίες (εδώ)

Άνοδος του τραπεζικού κλάδου (εδώ)

Αύξηση ενδιαφέροντος για τις ΑΕΕΑΠ

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ