Jefferies: Η Ευρώπη επιστρέφει – Στις top επιλογές του 2022 η Ελλάδα

13 Δεκεμβρίου 2021, 10:36 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Την «επιστροφή» της Ευρώπης στον επενδυτικό χάρτη ανακηρύσσει η Jefferies. Ο οίκος δηλώνει αισιόδοξος απέναντι στις αγορές της περιοχής, ενώ επαναλαμβάνει την bullish στάση του απέναντι στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εν όψει της νέας χρονιάς.

Ο πληθωρισμός έχει προκαλέσει την εκτίναξη των ονομαστικών εταιρικών κερδών από τις σκανδιναβικές έως τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της πιο «σφικτής» αγοράς εργασίας και των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις θα συμπέσουν με τον πολλαπλασιαστή από το Next Generation Fund της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις καταναλωτικές δαπάνες από τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά, σημειώνει η Jefferies. Η πιστωτική επέκταση έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά, προσθέτει.

jefferies-i-eyropi-epistrefei-stis-top-epiloges-toy-2022-i-ellada0

Ο αμερικανικός οίκος δίνει μεγάλη βαρύτητα στο NGEU, το οποίο παρομοιάζει με το Σχέδιο Μάρσαλ που «στήθηκε» από τις ΗΠΑ το 1948 για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο. «Ο σκεπτικισμός απέναντι στην έκδοση κοινών ομολόγων όχι μόνο μπήκε στην άκρη, αλλά τα 750 δισ. ευρώ που θα ξοδευτούν τα επόμενα έξι χρόνια ανάμεσα στις 27 χώρες θα συνοδεύονται από σημαντικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνουν οι αναλυτές.

Το ανταγωνιστικό ευρώ, σε συνδυασμό με την αύξηση των ποσοστών εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων και τη μείωση του χάσματος στην οικονομική παραγωγή έχει φέρει τις ευρωπαϊκές τιμές παραγωγού σε νέα ρεκόρ και πολύ πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Με το κινεζικό νόμισμα να είναι ισχυρό, τα βιομηχανικά κέντρα της Ιταλίας και της Ευρώπης αναβιώνουν, καθώς η ανταγωνιστικότητα επιστρέφει, τονίζεται.

Με τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες διστακτικές στην άρση των υποστηρικτικών μέτρων και τα πραγματικά επιτόκια πολύ αρνητικά, η Jefferies δεν πιστεύει ότι η  στροφή στη νομισματική πολιτική θα φέρει αναταράξεις στα χρηματιστήρια.

Σε αυτό το περιβάλλον, το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ένα από τα λίγα για τα οποία η Jefferies δηλώνει αισιόδοξη (bullish), μαζί με τις αγορές της Ιταλίας, της Ολλανδίας και του Ην. Βασιλείου.

jefferies-i-eyropi-epistrefei-stis-top-epiloges-toy-2022-i-ellada1

Οι προβλέψεις του οίκου μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 6,4% φέτος, 5% το 2022 και 3,7% το 2023, με τον πληθωρισμό στο -0,11%, στο 0,37% και στο 1,08% αντίστοιχα.

Πάντως, στο κεφάλαιο της ανάλυσής τους που αναφέρεται στην Ελλάδα, οι αναλυτές της Jefferies αναγνωρίζου ότι πιθανότατα η ανάπτυξη του 2021 θα ξαφνιάσει θετικά και θα διαμορφωθεί περίπου στο 8%. Όπως τονίζει ο οίκος, η Ελλάδα εμφάνισε ένα από τα μεγαλύτερα turnarounds φέτος.

Το 67% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι πλήρως εμβολιασμένο και οι αφίξεις τουριστών του 2021 έφτασαν σχεδόν στα επίπεδα του 2015, παρόλα αυτά, το χρηματιστήριο κινήθηκε σταθεροποιητικά τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όμως, το πραγματικά καλό νέο για την Ελλάδα εντοπίζεται από τον οίκο Jefferies στο γεγονός ότι η ανεργία των νέων έχει πέσει και πάλι κάτω από το 25% και κινείται προς τα χαμηλά του 2008. Η Ελλάδα εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσα στην πανδημία, προσθέτει.

jefferies-i-eyropi-epistrefei-stis-top-epiloges-toy-2022-i-ellada2

Η άποψη της Jefferies για το ΧΑ είναι ότι πρόκειται για μια αγορά γεμάτη εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρους με μεγάλα εμπόδια για την είσοδο νέων παικτών. Το καλάθι των ελληνικών μετοχών που δημιούργησε ο οίκος πριν από μία δεκαετία προσφέρει άριστη αξία και δεν εμφανίζει διασύνδεση με την πορεία των διεθνών αγορών, σημειώνουν οι αναλυτές.

jefferies-i-eyropi-epistrefei-stis-top-epiloges-toy-2022-i-ellada3

Το καλάθι αυτό αποτελείται από τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil. Παράλληλα, από τις ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό, η Jefferies καλύπτει τις Capital Product, Coca Cola HBC, Danaos Corp, Gaslog Patners, Star Bulk Carrier, Stealthgas Inc και Tsakos Energy NA.

ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

 

Πηγή:moneyreview.gr