Ρομπότ – Άλμα στη χρήση τους σε εργασιακούς χώρους – Αλλάζουν την οικονομία και την κοινωνία

13 Δεκεμβρίου 2021, 15:04 | Κοινωνία

Σε ύψη ρεκόρ έχει φτάσει η χρήση ρομπότ σε εργασιακούς χώρους και ειδικά στη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Πρόκειται για εξέλιξη που επιταχύνει όπως όλα δείχνουν τη μετάβαση σε νέα εργασιακά καθεστώτα τα οποία έχουν μεγάλες οικονομικές αλλά και βαθύτερες κοινωνικές συνέπειες. Ανάμεσα στις κοινωνικές αυτές συνέπειες είναι πλέον οι λιγότεροι γάμοι, αλλά και η μείωση των γεννήσεων παιδιών μέσα σε οικογένειες, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές. Μάλιστα, από την τάση αυτή φέρεται να επηρεάζονται περισσότερο οι άνδρες, καθώς τα ρομπότ αντικαθιστούν εργαζομένους σε πιο βαριές χειρωνακτικές ή τεχνικές εργασίες, όπως αναφέρουν νέα στοιχεία του Bloomberg.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται σε σχόλιό του μελέτη των Μάσσιμο Ανιέλι, Οσεα Τζιουντέλα και Λούκα Στέλα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι στο Μιλάνο, το Πανεπιστήμιου του Πίτσμπουργκ και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι όσο περισσότερο αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις τα ρομπότ σε μια περιφέρεια, τόσο περισσότερο μειώνεται το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών που μέχρι τώρα ωφελούσε περισσότερο τους πρώτους. Το αποτέλεσμα είναι στις περιοχές αυτές να μειώνονται οι γάμοι και να αυξάνονται τα διαζύγια και οι συγκατοικήσεις. Επίσης μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνταν σε μια οικογένεια και αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών έξω από επίσημο γάμο.

Ρομπότ – Άλμα στη χρήση τους σε εργασιακούς χώρους – Αλλάζουν την οικονομία και την κοινωνία

Ηρθαν για να μείνουν για τα καλά

Την ίδια στιγμή, τα ρομπότ φαίνεται ότι ήλθαν για να μείνουν για τα καλά. Οι βιομηχανίες παρήγγειλλαν και εγκατέστησαν αριθμό ρομπότ που δεν έχει προηγούμενο τους πρώτους εννέα μήνες της τρέχουσας χρονιάς. Μόνο στη Βόρειο Αμερική τα εργοστάσια και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις παρήγγειλλαν το διάστημα αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ 29.000 ρομπότ, που είναι 37% περισσότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Πρόκειται για ρομπότ με αξία περίπου 1,5 δις δολάρια σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης αυτοματισμών –της Association for Advancing Automation.

«Οι εταιρείες απλά δεν βρίσκουν τους ανθρώπους που χρειάζονται και για αυτό κάνουν κούρσα προς τους αυτοματισμούς», ανέφερε στο Reuters ο Τζεφ Μπερντστάιν, πρόεδρος της ένωσης που είναι γνωστή και ως Α3.

Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχασαν την πρωτοκαθεδρία στις παραγγελίες και τη χρήση τους, με την πανδημία να επιταχύνει περισσότερο την τάση αυτή.

Το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχασαν την πρωτιά στις παραγγελίες βιομηχανικών ρομπότ από όλους τους άλλους κλάδους συνδυαστικά και η τάση αυτή συνεχίστηκε έντονη και το 2021 δείχνουν τα στοιχεία του Reuters.

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους που διανύουμε οι παραγγελίες για βιομηχανικά ρομπότ από αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 20% φτάνοντας τα 12.500 περίπου ενώ οι παραγγελίες από μη αυτοκινητοβιομηχανίες αυξήθηκαν κατά 53% στα 16.300 περίπου.

Ρομπότ σταθερής λειτουργίας

Όπως δείχνουν στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τα επονομαζόμενα ρομπότ σταθερής λειτουργίας έχουν γίνει κοινό χαρακτηριστικό των γραμμών παραγωγής εργοστασίων, βοηθώντας στην κατασκευή σειράς από προϊόντα, από αυτοκίνητα μέχρι προϊόντα διατροφής. Πρόκειται για μονάδες για εκτεταμένες εφαρμογές που κυμαίνονται από μηχανικούς θερμαντήρες με χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης μέχρι αυτόνομες μονάδες επιθεώρησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Η χρήση ρομπότ και αυτοματισμού είναι συνεχή σε ανοδική τάση. Οι κορυφαίοι χρήστες, όπως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, ενσωματώνουν περισσότερα ρομπότ στις δραστηριότητές τους, ενώ παρουσιάζονται και νέοι τέτοιο χρήστες αναδύονται σε κλάδους όπως η γεωργία, οι κατασκευές, τα ηλεκτρονικά είδη, η επεξεργασία τροφίμων, οι βιοεπιστήμες, η κατεργασία μετάλλων, η αποθήκευση και πολλούς άλλους.

 

Γιώργος Κανελλόπουλος

Πηγή: ot.gr